İçeriğe atla

Amnon Rubinstein

Amnon Rubinstein
Haberleşme Bakanı
Görev
(1984–1987)
Bilim ve Teknoloji Bakanı
Görev
(1992)
Enerji ve Altyapı Bakanı
Görev
(1992–1993)
Eğitim, Kültür ve Spor Bakanı
Görev
(1993–1996)
Knesset Meclisi Üyesi
Görev
(1977–2002)
Kişisel bilgiler
Doğum 5 Eylül 1931(1931-09-05)
Tel Aviv, Filistin Mandası
Ölüm 18 Ocak 2024 (92 yaşında)
Tel Aviv, İsrail
Ölüm nedeni Doğal nedenler
Partisi
  • Değişim İçin Demokratik Hareket
  • Shinui
  • Meretz
Bitirdiği okul
Mesleği Hukukçu, siyasetçi ve köşe yazarı

Amnon Rubinstein (İbranice:אמנון רובינשטיין; d. 5 Eylül 1931, Tel Aviv – 18 Ocak 2024, Tel Aviv, İsrail), İsrailli hukukçu, siyasetçi ve köşe yazarı.[1]

Hayatı

Rubinstein, 5 Eylül 1931'de Tel Aviv, Filistin Mandası'nda doğdu.[2] Kudüs İbrani Üniversitesi, Londra Ekonomi Okulu ve Tel Aviv Üniversitesi'nde eğitim gördü. Farklı siyasi partiler bünyesinde yürüttüğü siyasi kariyerinde; Knesset Meclisinde delege (1977-2002), Haberleşme Bakanı (1984-1987), Bilim ve Teknoloji Bakanı (1992), Enerji ve Altyapı Bakanı (1992-1993) ve Eğitim, Kültür ve Spor Bakanı (1993-1996) olarak görev aldı.[3]

Hizmetleriyle 2006'da İsrail Ödülü'nü kazandı.[4][5]

Ölümü

Rubinstein, 18 Ocak 2024'te doğum yeri Tel Aviv, İsrail'de doğal nedenlerden 92 yaşında öldü.[6]

Yayınlanan çalışmaları

  • Israel and the Family of Nations: The Jewish Nation State and Human Rights, 2008
  • The Constitutional Law of the State of Israel
  • Upholding morality
  • From Herzl to Rabin: The Changing Image of Zionism
  • Daat Yachid'
  • Jurisdiction and Illegality: A Study in Public Law
  • Absence of Government: How to Mend Israel's Broken System
  • Academic Flaws – Freedom and Responsibility in Israeli Higher Education
  • The Blanket
  • Route no. 5
  • The Sea Above Us
  • The Black Sun : Kotarim International Publishing
  • "The Curious Case of Jewish Democracy", , Azure dergisi 41. sayı (Yaz 2010)

Kaynakça

  1. ^ Sheffer, Gabi A good old-fashioned liberal, Haaretz, 4 January 2002
  2. ^ "Amnon Rubinstein, MK". 18 Ağustos 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Stroke keeps legendary goalkeeper from Israel Prize fete 1 Ekim 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Haaretz, 4 May 2006
  4. ^ "Israel Prize Official Site (in Hebrew) – Recipient's C.V." 17 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 
  5. ^ "Israel Prize Official Site (in Hebrew) – Judges' Rationale for Grant to Recipient". 3 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 
  6. ^ "השר לשעבר אמנון רובינשטיין הלך לעולמו בגיל 92". 13TV. 18 Ocak 2024. 18 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tel Aviv</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Tel Aviv-Yafo veya kısaca Tel Aviv, İsrail'in Akdeniz kıyı şeridinde, Guş Dan metropolünde bulunan 451.523 nüfuslu bir şehirdir. Ülkenin finans ve teknoloji merkezidir. Uluslararası kuruluşlar ve birçok ülke Tel Aviv'i İsrail'in başkenti olarak tanımakta ve bu ülkelerin elçilikleri Tel Aviv'de bulunmaktadır. Doğu Kudüs, İsrail'in bir parçası olduğu varsayılırsa Tel Aviv, ülkenin Kudüs'ten sonra ikinci en kalabalık şehridir. Tel Aviv, Batı Kudüs'ten önceki en kalabalık şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail</span> Batı Asyada bulunan bir ülke

İsrail, resmî adıyla İsrail Devleti (İbranice: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל‎,

<i>Haaretz</i> İsrailli günlük gazete

Haaretz veya tam ismiyle Hadashot Ha'aretz (חַדְשׁוֹת הָאָרֶץ‎, romanize: Ḥadshot Ha'aretz, lit. "vatan haberleri"), İsrail'in en eski günlük gazetesi olan gazetedir. 1919'da kurulan gazete, Berliner formatında İbranice ve İngilizce olarak yayım yapmaktadır. İnternet'te de her iki dilde yayını vardır. Kuzey Amerika'da ise haftalık olarak çıkarılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Kent</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Beyaz Kent, İsrail'deki Tel Aviv kentinde yer alan ve Bauhaus tarzında inşa edilmiş 4.000 civarındaki yapının bulunduğu yerleşim bölgesi ve aynı addaki ulusal parkın adıdır. 1930'larda Almanya'daki Nazilerin güç kazanmasıyla beraber Filistin İngiliz Mandalığı'na göç eden Alman mimarlar tarafından inşasına başlanan Beyaz Kent, dünyada bu tarzda en çok binanın bir arada bulunduğu noktadır. Koruma ve sergileme çalışmaları sonucunda bu ulusal park, önemli sayıda turist elde etmeye başladı. 2003 yılında UNESCO, bölgeyi 20. yüzyılın başlarındaki mimari zevki açıklaması nedeniyle Dünya Kültür Mirasları listesine ekledi.

<span class="mw-page-title-main">Yeşiva öğrencilerinin askere alınmasına karşı protesto</span>

Yeşiva öğrencilerinin askere alınmasına karşı 2 Mart 2014'te Kudüs'te düzenlenmiş kitlesel bir protestoydu. Haredi Talmudik öğrencilere uygulanan askerlik muafiyetini bozan ve İsrail Savunma Kuvvetleri'nde zorunlu askerlik görevini yerine getirmenin reddedilmesini suç sayan bir dizi yasa tasarısının meclisten geçirilmesi üzerine düzenlenen protestolar, 300.000 ila 600.000 kadar Yahudi'nin katılımıyla İsrail tarihinin en büyük protestosuna dönüştü.

<span class="mw-page-title-main">Alex Bein</span> Alman-İsrailli akademisyen ve tarihçi (1903-1988)

Alex Bein, Alman tarihçi. Yahudi kültürü ve tarihi ile ilgilenen Yahudi araştırmacı. Theodor Herzl hakkındaki biyografik eseri ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Yair Auron</span>

Yair Auron Holokost, soykırım, ırkçılık, modern Yahudilik alanlarında çalışmalar yürüten İsrailli tarihçi. 2005'ten beri Open University of Israel'da sosyoloji bölüm başkanı olarak görevini yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adi Shamir</span>

Adi Shamir İsrailli bir kriptograf. Rivest-Shamir-Adleman (RSA) algoritmasının ortak mucidi, Feige-Fiat-Shamir tanımlama şemasının ortak mucidi, diferansiyel kriptanalizin mucitlerinden biri olup kriptografi ve bilgisayar bilimi alanlarına sayısız katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yoseph Imry</span>

Yoseph Imry, İsrailli fizikçidir. Mezoskobik fiziğin keşfinde yer almış bu konuda çalışmalar yapmıştır. Yaptığı fizik alanındaki çalışmalarıyla Imry; 1996'da Rothschild Ödülü'nü, 2001'de İsrail Onur Ödülü'nü ve 2016 yılında, Wolf Ödülü'nü kazanmıştır.

Geri Dönüş Kanunu, 5 Temmuz 1950 tarihinde geçen, Yahudilere İsrail’e dönme ve İsrail vatandaşı olma hakkını tanıyan İsrail kanunudur. Geri Dönüş Kanunu’nun ilk bölümünde şu deklarasyon vardır:

"Her Yahudi, bu ülkeye oleh (göçmen) olarak gelme hakkına sahiptir."
<span class="mw-page-title-main">Menachem Friedman</span>

Menachem Friedman, İsrailli sosyolog ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-İsrail ilişkileri</span>

Gürcistan-İsrail ilişkileri, Gürcistan ve İsrail arasındaki diplomatik, ticari ve kültürel bağlardır. ABD ile diplomatik ilişkilerin yanı sıra diplomatik ilişkiler resmi olarak 1 Haziran 1992'de kuruldu. Gürcistan'ın Tel Aviv'de büyükelçiliği var. İsrail'in Tiflis'te büyükelçiliği var.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Rusya ilişkileri</span>

İsrail-Rusya ilişkileri, İsrail ve Rusya arasındaki ikili dış ilişkileri ifade etmektedir. Rusya'nın Tel Aviv'de büyükelçiliği ve Hayfa'da konsolosluğu bulunmaktadır. İsrail'in Moskova'da bir büyükelçiliği ve Yekaterinburg'da (açılacak) bir başkonsolosluğu var. Rusya, Ortadoğu Dörtlüsü üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Lucy Ahariş</span>

Lucy Aharish, ; Arap-İsrailli haber sunucusu, muhabir, televizyon sunucusu ve oyuncu. Ahariş, ana akım İbranice yayın yapan İsrail televizyonundaki ilk Müslüman Arap haber sunucusuydu.

<span class="mw-page-title-main">İzak Herzog</span> İsrail Cumhurbaşkanı

İzak Herzog, İsrail'in devlet başkanı olan İsrailli politikacı ve İsrail Yahudi Ajansı'nın eski başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Sırbistan ilişkileri</span>

İsrail-Sırbistan ilişkileri - Sırbistan Cumhuriyeti ile İsrail Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkiler. İsrail ile ilk diplomatik ilişkiler, Sırbistan'ın hala Yugoslavya'nın bir parçası olduğu 31 Ocak 1992'de kuruldu. İsrail'in Belgrad'da ve Sırbistan'ın Tel Aviv'de büyükelçiliği var Her iki ülkenin de ekonomik ve kültürel bağları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uri Zohar</span>

Uri Zohar, Ortodoks hahamı olmak için sahne ve film çalışmalarını sonlandıran İsrailli haham, film yönetmeni, oyuncu, yazar ve komedyen.

<span class="mw-page-title-main">Ariel Rubinstein</span>

Ariel Rubinstein, iktisat teorisi, oyun teorisi ve sınırlı rasyonellik alanlarında çalışan İsrailli bir ekonomisttir.

<span class="mw-page-title-main">Itamar Rabinoviç</span> İsrailli diplomat ve akademisyen

Itamar Rabinoviç İsrail Enstitüsünün başkanıdır. 1990'larda İsrail'in ABD büyükelçisi ve 1993-1996 yılları arasında Suriye ile eski başmüzakerecisi ve Tel Aviv Üniversitesinin eski başkanı (1999-2007) olarak görev yaptı. Halen Tel Aviv Üniversitesinde Orta Doğu tarihi emeritus profesörü, New York Üniversitesinde seçkin bir küresel profesör ve Brookings Enstitüsünde seçkin bir araştırmacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bracha Zefira</span>

Bracha Zefira Yemenli Yahudi kökenli İsrailli halk şarkıcısı, söz yazarı, müzikolog ve aktris. Yeni bir "İsrail tarzı" yaratmak için Yemenli ve diğer Orta Doğu Yahudi müziğini Filistin'deki etnik müzik karışımına eklemekle ve diğer Yemenli şarkıcıların İsrail müzik sahnesinde başarılarının önünü açmakla tanınır. 400'den fazla şarkı olduğunu tahmin edilen repertuarında Yemen, Buhara, Fars, Ladino ve Kuzey Afrika Yahudi halk şarkıları ile Arap ve Bedevi halk şarkıları ve ezgileri yer alır.