İçeriğe atla

Amira Hess

Amira Hess
Hess 2013'te
Kendi dilinde adıאמירה הס
Doğum13 Mart 1943(1943-03-13)
Bağdat, Irak
Ölüm1 Aralık 2023 (80 yaşında)
Kudüs, İsrail
MeslekŞair, ressam ve oyuncu
Dilİbranice
Dönem1951-2023
TürŞiir
Önemli eserlerAnd the Moon is Dripping Madness ("Ve Ay Damlayan Delilik")
Önemli ödülleri
  • Luria Ödülü
  • Başbakanlık Şiir Ödülü (iki defa)
  • Yehuda Amichai Ödülü
  • Kugel & AHI Şiir Ödülü

Amira Hess (İbranice:אמירה הס; d. 13 Mart 1943 – ö. 1 Aralık 2023), İsrailli şair, ressam ve aktris.

Hayatı

Hess, 13 Mart 1943'te Bağdat'ta Yahudi bir ailenin kızı olarak doğdu. Öncesinde 1951'de geçici olarak İsrail'de bir mülteci kampına yerleşmiş ardından tüm yaşamının geçtiği Kudüs'teki kalıcı ikametine geçiş yapmıştır. İlk kitabı And the Moon is Dripping Madness ("Ve Ay Damlayan Delilik") ile Luria Ödülü'ne (adını: şair Yerucham Luria'dan alan) layık görüldü. İbranice olarak yazdığı diğer şiir kitapları arasında; Two Horses by the Light Line ("Işık Hattının Yanında İki At"), The Information Eater ("Bilgi Yiyen"), Yovel ve There is no Real Woman in Israel ("İsrail'de Gerçek Kadın Yok") sayılabilir. Çalışmalarından bazıları; İngilizce, Fransızca, Almanca, Yunanca, İspanyolca ve Rusçaya çevrilmiştir.[1] Aynı zamanda Between Boulders of Basalt and Foundation başlığıyla yaklaşık yetmiş şiirinden oluşan bir derlemesi Shay K. Azoulay tarafından İngilizceye aktarıldı.[2] Yaşamı boyunca toplam 13 cilt şiiri yayınlanmıştır. Çalışmalarıyla; Başbakanlık Şiir Ödülü (iki defa), Yehuda Amichai Ödülü ve Kugel & AHI Şiir Ödülü'ne layık görülmüştür.

Hess, 1 Aralık 2023'te Kudüs, İsrail'de 80 yaşında akciğer kanserine yenik düşerek öldü.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ Fille de Salima (“בת סלימה”), Amira Hess, translation by Isabelle Dotan, Châteauroux-les-Alpes : Gros Textes, Temmuz 2009, 47 pages.
  2. ^ "Amira Hess," Institute for the Translation of Hebrew Literature 13 Temmuz 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ המשוררת אמירה הס הלכה לעולמה בגיל 80 2 Aralık 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İbranice)
  4. ^ זהר, איתמר. "המשוררת אמירה הס מתה בגיל 80". Haaretz הארץ (İbranice). 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kudüs</span> Orta Doğuda yer alan bir şehir

Kudüs veya Yeruşalim, Orta Doğu'nun Kenan bölgesinde, Akdeniz ile Lut Gölü arasındaki Yehuda Dağları'ndaki bir plato üzerine kurulmuş eski bir şehirdir. Üç büyük İbrahimî din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal sayılan bir şehirdir. İsrail, başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler, bu kararı tanımadığını açıklamıştır. Aynı şekilde Filistin de tıpkı İsrail gibi kendi başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Günümüzde İsrail ve Filistin Kudüs'ü başkent olarak kabul eder fakat Uluslararası alanda bu kararlar tanınmamaktadır. Çoğu ülke İsrail'deki diplomatik misyonlarını ve Büyükelçiliklerini Tel Aviv'de bulundururken, Filistin'deki diplomatik misyonlar ve Büyükelçilikler ise Ramallah, Gazze Şehri, Kahire ve Şam gibi çeşitli yerlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Füruğ Ferruhzad</span> İranlı şair, yazar, oyuncu, yönetmen ve ressam

Füruğ Ferruhzad, İranlı şair, yazar, oyuncu, yönetmen, ressam. 20. yüzyılda İran'da yetişmiş en önemli şairlerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Resul Hamzatov</span> Avar dilinde yazılan muhtemelen en ünlü şair (1923-2003)

Rasul Hamzatoviç Hamzatov, Avarca yazan en tanınmış yazardır. Bazı şiirleri, Rusçaya çevrilmiş ve çok ünlü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Seamus Heaney</span>

Seamus Heaney, İrlandalı şair, yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Shmuel Yosef Agnon</span>

Samuel Josef Agnon İsrailli kısa-hikâye yazarı. İbranice yazan ilk yazar olarak 1966 yılında Nelly Sachs'la birlikte edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü. Eserlerinde başta Polonya olmak üzere Filistin'e yerleşen Doğu Yahudilerinin yaşamlarından kesitler yansıttı. Başlıca eserleri "Kovulmuşlar", "Bir gecelik misafir", "Tılsım" ve "Sözlü" kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Metin Eloğlu</span> Türk şair ve ressam

Metin Eloğlu,, Türk şair ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">Süreyya Berfe</span> Önceleri İkinci Yeninin, sonradan halk şiirinin yolundan giden ve 1960 kuşağı şairleri arasında sayılan Türk şair ve yazar

Süreyya Berfe, Türk şair ve yazar. 1965'e kadar gerçek adı olan Süreyya Kanıpak'ı kullandı. Daha sonra soyadını değiştirmeye karar verdi ve Cemal Süreya'nın önerisiyle Berfe soyadını aldı. Süreyya Berfe adını kullanmaya başladı. Önceleri İkinci Yeni akımı içinde yer aldıysa da, sonradan halk şiirinin yolundan giden başka arayışlara yöneldi. 1960 kuşağı şairleri arasında sayıldı.

Hüseyin Haydar, Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Derviş</span> Filistinli yazar ve şair

Mahmud Derviş, Filistinli şair ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Naftali Herz Imber</span> Amerikalı yazar (1856 – 1909)

Naftali Herz Imber İsrail devletinin millî marşı olan Hatikva'nın sözlerini yazan Yahudi siyonist bir şairdir.

Rami Saari, İbranice yazan bir şair, çevirmen ve dilbilimci, Arjantin ve Finlandiya vatandaşı.

Alona Kimhi, İsrailli yazar ve oyuncu.

Samuel kitapları, Yeşu, Hakimler ve Krallar kitaplarıyla birlikte Nevi'im'in İlk Peygamberler bölümünü oluşturur. Peygamberler aracılığıyla Tevrat'ı doğrulayıp onun açıklamasını yapar.

Yeşaya kitabı, Tanah'taki Son Peygamberlerin ilk kitabıdır; bu kitabın ardından Hezekiel, Yeremya ve Oniki küçük peygamber kitapları gelir. Hristiyanlıktaki Eski Ahit'te ise bu sıralama biraz farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şavuot</span>

Şavuot, Sivan ayının 6. günü kutlanan bir Yahudi bayramıdır. Genelde Mayıs ya da Haziran ayının ilk yarısına denk gelir. Şavuot, Tanrı’nın Sina Dağı’nda toplanan İsrail milletine Tevrat’ı vermesinin yıl dönümünü anar. Tevrat’ta Şavuot ve Tanrı’nın Tevrat’ı göndermesi arasındaki ilişki açık olmamasına rağmen, Şavuot, üç hac festivalinden biridir. Omer’in Sayılması’nın Sefirat ha Omersonuçlandığını gösterir. Şavuot’un tarihi direkt olarak Hamursuz Bayram’ıyla bağlantılıdır. Tevrat’ın verdiği talimata göre, yedi haftalık ‘Omer’in sayılması’ Şavuot ile sonuçlanır. Günleri ve haftaları saymak olan bu davranış, Tevrat’ın gönderilmesine duyulan şevki ve beklentiyi anlatır. Hamursuz Bayramı’nda Yahudiler, Firavun’un kölesi olmaktan kurtarıldı; Şavuot’ta ise bu millet, Tevrat’la birlikte, Tanrı’ya hizmet etmeye bağlanmış bir millet oldu. Şavuot, İsrailliler tarafından oldukça bilinen ve kutlanan bir festivalken, diaspora Yahudiler, bu festivali çok bilmezler. Yahudi kanunlarına göre, İsrail’de bir gün, diasporada iki gün olarak kutlanır. Reformist cemaatler bir gün olarak kutlar

<span class="mw-page-title-main">Lia van Leer</span>

Lia Van Leer, İsrail sinemasının öncülerinden Rumen asıllı arşivci ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Mona Van Duyn</span>

Mona Jane Van Duyn Amerikalı bir şairdi. 1992 yılında Amerika Birleşik Devletleri Şair Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Raphael David Levine</span> araştırmacı

Raphael David Levine, İsrailli kimyager. Kudüs İbrani Üniversitesi, Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles Kimya ve Biyokimya Bölümü ve UCLA David Geffen Tıp Fakültesi Crump Moleküler Görüntüleme Enstitüsü'nde profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Ruth Gavison</span> İsrailli hukukçu

Ruth Gavison, İsrailli hukukçu ve akademisyen. İsrail'de bulunan Kudüs İbrani Üniversitesi'nde hukuk profesörü olarak çalıştı.

Oded Burla İsrailli bir yazar, şair ve sanatçıydı. İbranice çocuk edebiyatının kurucularından biri olarak kabul edilir.