İçeriğe atla

Amir H. Hoveyda

Amir H. Hoveyda
Amir H. Hoveyda
Doğum5 Nisan 1959 (65 yaşında)
İran
MeslekOrganik kimyager

Amir H. Hoveyda (d. 5 Nisan 1959, İran[1]), Amerikalı organik kimyagerdir. Boston koleji Kimya Profesörü ve Strasbourg Üniversitesi Katalitik Kimyasal Sentez Laboratuvarları Direktörüdür.[2] 1981 yılında Colombia Üniversitesini bitirmiştir. 1986 yılında Doktora tezini Yale Üniversitesinde tamamlamıştır.[2] 2018 yılına kadar bölüm başkanlığı görevini sürdürmüştür. 2019 yılında Strazburg Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ve Supramoleküler Mühendislik Enstitüsünde araştırmacı olarak göreve başladı.

Ödülleri

  1. Yamada-Koga Ödülü, 2010
  2. Organik Sentezde Yaratıcı Çalışma için Amerikan Kimya Derneği Ödülü, 2014
  3. Eni Ödülü, 2014
  4. Amerikan Kimya Derneği HC Brown Sentetik Yöntemlerde Yaratıcı Araştırma Ödülü, 2020[3]

Kaynakça

  1. ^ "hoveyda" (PDF). 31 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Ağustos 2022. 
  2. ^ a b "Amir Hoveyda | Amir Hoveyda". sites.bc.edu. 11 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2022. 
  3. ^ "Amir H. Hoveyda - Faculty - Chemistry Department - Morrssey College of Arts and Sciences - Boston College". www.bc.edu. 11 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2022. 

Dış Bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Richard Schrock</span> Amerikalı kimyager

Richard Royce Schrock Amerikan kimyager. organik kimya alanında göstermiş olduğu başarılar neticesinde 2005 yılında Robert H. Grubbs ve Yves Chauvin ile birlikte Nobel Kimya Ödülünü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bruce Merrifield</span> Amerikalı biyokimyager (1921 – 2006)

Robert Bruce Merrifield Amerikan biyokimyager ve akademisyen. Önceden belirlenmiş bir sıralamaya göre amino asit zincirleri ya da polipeptit sentezlenmesine yönelik geliştirdiği metot sayesinde 1984 yılında Nobel Kimya ödülünün sahibi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Derek Barton</span> İngiliz organik kimyager ve 1969 Nobel Kimya Ödülü sahibi

Derek Harold Richard Barton İngiliz organik kimyager ve 1969 Nobel Kimya Ödülü sahibi. Ödülü, "konformasyon kavramının gelişmesine katkıları için" kazanmıştır. Çalışmalarının konusunu oluşturan kompleks moleküllerin üç-boyutlu geometrik yapısı şimdi organik kimyanın temel bir parçasını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">John F. Hartwig</span> Amerikalı kimyager

John F. Hartwig, Berkeley'de bulunan Kaliforniya Üniversitesi'nde kimya profesörüdür. Laboratuvarı, çok çeşitli organik bileşiklerin hazırlanması için yeni yöntemler geliştirmeye odaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Alivisatos</span> Amerikalı kimyager

Paul Alivisatos, nanoteknolojinin gelişimi ve nanokristallerin üretiminde öncü sayılan, bu konudaki çalışmalarıyla uluslararası alanda kabul görmüş, Amerikalı bir bilim insanıdır.

Robert George Bergman, Amerikalı kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Krzysztof Matyjaszewski</span> Polonyalı-Amerikan kimyager

Krzysztof "Kris" Matyjaszewski Polonya doğumlu, ABD vatandaşı kimyager. Carnegie Mellon Üniversitesi'nde Doğa Bilimleri Profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Ching Wan Tang</span> Hong Konglu-Amerikalı kimyager

Ching Wan Tang, Hong Kong'lu Amerikalı fiziksel kimyager. OLED'i icat ettiği için 2018'de Ulusal Mucitler Onur Listesi'ne girdi ve 2011'de Kimya Wolf Ödülü'nü kazandı. Tang, Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde IAS Bank of East Asia Profesörüdür ve daha önce Rochester Üniversitesi'nde Doris Johns Cherry Profesörü olarak görev yapmıştır.

Gilbert Stork, organik kimya ile ilgilenen bir bilim insanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Albert Eschenmoser</span> İsviçreli organik kimyager

Albert Eschenmoser (5 Ağustos 1925, Erstfeld - 14 Temmuz 2023), karmaşık heterosikilik doğal bileşiklerin, en önemlisi B12 vitamininin, sentezi üstüne çalışmaları ile tanınan İsviçreli organik kimyager. Organik sentez alanına yaptığı önemli katkıların yanı sıra, Eschenmoser'in yapay nükleik asitlerin sentetik yolları üstüne çalışmalarıyla Hayatın Kaynağı üstüne öncü çalışmaları vardır. 2009'da emekli olmadan önce ETH Zürih ve La Jolla, Kaliforniya'daki Scripps Araştırma Enstitüsü'ne bağlı Skaggs Kimyasal Biyoloji Enstitüsü'nde profesörlükleri vardı. Ayrıca Chicago Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nde misafir profesör olarak çalıştı.

Samuel J. Danishefsky, hem Columbia Üniversitesi'nde hem de New York'taki Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezi'nde profesör olarak çalışan Amerikalı kimyager.

<span class="mw-page-title-main">K. C. Nicolaou</span> Amerikalı kimyager

Kyriacos Costa Nicolaou doğal ürünler toplam sentezi alanındaki araştırmalarıyla tanınan bir Kıbrıslı-Amerikalı kimyagerdir. Halen Rice Üniversitesi Harry C. and Olga K. Wiess Kürsüsü kimya profesörüdür; daha önce Scripps Araştırma Enstitüsü / UC San Diego ve Pennsylvania Üniversitesi'nde akademik görevler üstlenmiştir.

Sör John Ivan George Cadogan İngiliz organik kimya uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Charles Rees</span>

Charles Wayne Rees CBE, FRS, FRSC İngiliz organik kimyacı.

Perkin Organik Kimya Ödülü, organik kimyanın herhangi bir alanında yapılan araştırmalarda sürdürülebilir, özgünlük ve başarı için 2008 yılında Royal Society of Chemistry tarafından kurulan prestijli bir kimya ödülüdür.

<span class="mw-page-title-main">David MacMillan</span> Britanyalı kimyager

David William Cross MacMillan İskoç organik kimyager ve bilim insanı. Asimetrik organokataliz alanını kavramsallaştırmasına dair çalışmaları ile tanınmaktadır. MacMillan, Alman kimyager Benjamin List ile birlikte 2021 Nobel Kimya Ödülünü kazandı. Nobel Komitesi yaptığı açıklamada "asimetrik organokataliz" olarak bilinen, molekülleri oluşturmak için geliştirdikleri yeni yönteme dair çalışmaları nedeniyle ödüle layık görüldüklerini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Boston College</span>

Boston College (BC), Chestnut Hill, Massachusetts'te bulunan özel bir Cizvit araştırma üniversitesidir. 1863 yılında kurulan üniversitenin toplam öğrenci sayısı 15.000'den fazladır. Boston College bir araştırma üniversitesi olarak sınıflandırılmasına rağmen, küçük bir liberal sanatlar koleji olarak tarihsel konumunu yansıtmak için adında hala "kolej" kelimesini kullanmaktadır.

Leonora Bilger, Amerikalı kimyagerdir. Hawaii Üniversitesi'nde tanınmış bir kimyager ve yöneticiydi. Meslektaşları onun özellikle azot bileşiklerinin anlaşılmasına yaptığı katkıları takdir etmektedir. Bilger Salonu, hem Leonora'nın hem de kimya profesörü olan eşi Earl Bilger'in onuruna adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Carolyn R. Bertozzi</span> Amerikalı kimyager

Carolyn Ruth Bertozzi, Amerikalı kimyager. Hem kimya hem de biyolojiyi kapsayan geniş kapsamlı çalışmaları ile tanınmaktadır.

Henry Rapoport, uluslararası üne sahip bir organik kimyager ve Berkeley'deki California Üniversitesi'nde Kimya Profesörü idi. Biyolojik olarak önemli bileşiklerin ve farmasötiklerin kimyasal sentezinin geliştirilmesindeki çalışmalarıyla geniş çapta tanınmaktadır.