İçeriğe atla

Amine es-Sadr

Amine Bint'ül-Hüda es-Sadr
Doğum1937
Kazımiye, Irak
Ölüm1980 (42-43 yaşlarında)
Irak
MilliyetIrak

Seyyide Amine Bint'ül-Hüda es-Sadr ya da bilinen adıyla Amine Sadr (Arapça: آمنة الصدر, d. 1937, Kazımiye - ö. 1980), Iraklı yazar, şair, alim ve fıkıh ve ahlak öğretmenidir.

Hayatı

1937 yılında Kazımiye’de tanınmış bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Peygamber soyundan geldiği için 'Seyyide' unvanına sahiptir.[] Amene Bintolhoda Sadr allâme Seyyid Haydar Sadr'ın kızı ve Şehit Ayetullah Seyyid Muhammed Bâkır Sadr'ın kız kardeşidir. İki yaşındayken babasını kaybetti. Amene, on bir yaşındayken iki erkek kardeşi ile birlikte (Seyyid İsmail ve Seyyid Bakır Sadr), öğrenim görmek amacıyla Necef’e göç etti ve kendi öğrenimi fıkıh, ahlak, hadis ilmi, tefsir ve sire alanlarında kardeşi Mehmet Bakır’ın yanında devam etti. 1980 yılında Irak’ta Baas Partisi tarafından idam edildi.[1][2]

Faaliyetler

Bintolhoda Sadr, dergilerde, Iraklı ve Arap kadınların hidayeti için İslami konular hakkında yazı yazarak, kendi evinde dini konular hakkında toplantı düzenliyordu. Ayrıca kadınlar için birkaç kitap da yazdı.[3][4]

El-Zehra Okulları

El-Zehra Okulları bir kuruma bağlıydı. Bintolhoda de bu kurumun kurucuların biriydi. Bintolhoda Sadr, bu okulları Necef ve Kazımiye şehirlerinde yönetti. Yönettiği okullarda kızların eğitim görmesi için çaba sarf ediyordu.

Kitapları

Bintolhoda Sadr, İslam hakkında kaç kitap yazdı, Arapça olan kitapları henüz Türkçe’ye çevrilmedi. Ayrıca şiir kitapları da yazmıştır.

Ölüm

Bintolhoda Sadr, Irak’ta Kadınların İslami Hareketinin lideriydi. 6 Haziran 1979’da, abisi Seyyid Muhammed Bâkır Sadr, Saddam Hüseyin'in emriyle yakalandı. Bintolhoda, abisine eşlik etmek istiyordu ama memurlar izin vermediler. Bintolhoda, orada feryat etti ve konuşma yaparak abisine şunları söyledi: “Ben geri dönmüyorum ve Zeyneb bint Ali’in gibi abime eşlik etmek istiyorum.” Bintolhoda Sadr, günlerce İmam Ali Türbesi'ne gidip orada konuşma yaptı. Faaliyetleri sayesinde abisi hapisten kurtuldu ama yine de bir yıl sonra Baas Partisi, Bintolhoda ve abisini işkence ederek öldürdü.[5][6]

Kaynakça

  1. ^ Şehide Bintülhüda Sadr[]
  2. ^ "Hezbollah: A Short History". 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2017. 
  3. ^ "Son Dönem Öncü Mümin Hanımlar". 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2017. 
  4. ^ "Şehid Muhammed Bakır es Sadr ve Vahdet düşüncesi". 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2017. 
  5. ^ "Seyyid Muhammed Bakır es-Sadr ve kızkardeşi Bint'ül Hüda'nın şehadetinin 33.yıldönümü…". 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2017. 
  6. ^ Ayetullah Şehid Seyyid Muhammed Bakır Sadr[]

Dış bağlantılar

[1] 24 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ruhullah Humeyni</span> İran İslam Cumhuriyetinin ilk dinî lideri

Ruhullah Humeyni, İranlı siyasetçi ve Şii din adamı. Ayetullah Humeyni olarak da anılır. İran İslam Devrimi'nin siyasi ve ruhani lideriydi. Muhammed Rıza Pehlevi rejimine son verip İslam Cumhuriyeti'ni kurdu ve devrimden sonraki tüm dinî ve siyasi yetkileri elinde tuttu.

<span class="mw-page-title-main">İslami Davet Partisi</span> Irakta bir siyasi parti

İslami Davet Partisi veya İslami Çağrı Partisi, Irak'taki siyasi partilerden biridir. Irak Yüksek İslam Konseyi ile birlikte Şii Birleşik Irak İttifakı'nın iki ana partisidir. Ocak 2005 Irak seçimlerinde ve daha uzun vadeli Aralık 2005 seçimlerinde mecliste çok sayıda sandalye kazandı. Parti, İran-Irak Savaşı sırasında ve İran Devrimi'nde Ayetullah Ruhullah Humeyni'yi destekledi. Hala İran ile olan ideolojik farklılıklara rağmen Tahran'dan mali destek almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mukteda es-Sadr</span> Iraklı siyasetçi

Mukteda es-Sadr, Iraklı dini lider ve siyasetçidir. Irak'ta politik ve toplumsal gelişmelere yön vermiş, Şii mezhebine mensup Sadr ailesinin mevcut lideridir.

Fethi Şikaki, Filistin İslâmi Cihat örgütünün kurucusu ve lideridir.

<i>Velâyet-i Fakih yâ Hükûmet-i İslamî</i>

Velâyet-i Fakih veya Hükûmet-i İslamî, İranlı şii dini lider Ruhullah Humeyni tarafından teokratik islam devleti fikri üzerine yazılan ve 1970 yılında ilk baskısı yapılan bir kitaptır. Kitap Türkçeye "İslam Fıkhında Devlet" olarak çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sistani</span>

Ali Sistani ya da dinî adıyla Büyük Ayetullah Seyyid Ali el-Hüseyni el-Sistani (Arapça: السيد علي الحسيني السيستاني, Farsça:سید علی حسینی سیستانی), Irak'ta yaşayan en önemli Şii dini liderdir.

Ayetullah el-Uzma Muhammed Hüseyin Fazlullah ünlü bir Şii ve Müslüman din adamıydı. Lübnan'daki İslamcı örgüt olan Hizbullah ile bağlantısı olduğu ileri sürülmekteydi. Kimi araştırma kuruluşları kendisini Lübnan'daki Hizbullah örgütünün ruhani lideri olarak kabul etmekteydi. Şeyh Fadlallah'ın kendisi Hizbullah'la ilişki içinde olduğu iddialarını yalanlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Taki Behcet Fumeni</span>

Büyük Ayetullah Muhammed Taki Behcet Fumeni İranlı Taklit Mercii idi. İran'ın Fumen şehrinde dünyaya geldi. 16 aylık iken annesini kaybetti. Babası Mahmud Kerbelai Fumen'de bir mersiyehandı.

Büyük Ayetullah Seyyid Sadık Hüseyni Şirazi, Iraklı-İranlı taklit merciidir. 1942'de Irak'ın Kerbela şehrinde dünyaya geldi. Kum ve Necef'te dini eğitim aldı. Günümüzde Kum şehrinde dini eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Bakır el-Hekim</span>

Büyük Ayetullah Muhammed Bakır El-Hekim Iraklı Taklit Mercii'dir. 1939'de Irak'ın Necef şehrinde dünyaya geldi. Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi'nin başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ebu'l-Kasım Hoyî</span>

Büyük Ayetullah Seyyid Ebu'l-Kasım Hoyî el-Musevi 19 Kasım 1899 - 8 Ağustos 1992) İranlı-Iraklı Şii bir merciydi. Hoyî, en etkili Şii alimlerden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Musa es-Sadr</span>

Musa es-Sadr din adamı ve siyasetçidir. İran'ın Kum şehrinde Lübnanlı Şii El-Sadr ailesinin bir ferdi olarak dünyaya geldi. Babası Sadruddin Sadr ona Musa ismini verdi. Musa Sadr çocukluk ve gençlik yıllarını bu mahallede geçirdi. Dini eğitim ve akademik eğitimini tamamladıktan sonra siyasi hareketlerin içinde ve başında yer aldı. Lübnan İç Savaşında Emel ordusunun komutanlarındandı. Hayatta olup olmadığı bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhüseyin Emini</span>

Ayetullah el-Uzma Abdülhüseyin Emini, İranlı fıkıh, Müçtehit, taklit mercii, büyük hadis ve tefsir bilgini. 1902-1970 yılları arasında yaşamış ünlü bir İmamiye Şiası Müctehid dir. İslam dünyasında her zaman farklı bir bakış açısına sahip olmuş Şii mezhebinde önemli bir yeri olan alim, "El-Gadir" adlı 20 ciltlik eseri yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Müfid</span> 11. yüzyılda yaşamış Şii din bilgini

Şeyh Müfid tam adıyla Muhammed bin Muhammed bin Numan, Şii tarihçi, mütekellim; fıkıh, kelâm ve hadis alimi.

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Şehabeddin Maraşi</span>

Seyyid Şehabeddin Maraşi ,, , İranlı taklit mercii, din adamı, şiî fıkıh, hadis ve biyografi âlimi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Bâkır es-Sadr</span>

Muhammed Bakır es-Sadr din adamı, şii taklit mercii ve Iraklı siyasetçi. Lakabı ise beşinci şehiddir. Irak'ın en etkili dini ve politik figürlerinden birisidir. Mukteda es-Sadr onun damadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ticani Semavi</span>

Muhammed Ticani Semavi, Tunuslu İslâm araştırmacısı, şiiliği seçen Mâlikî alimi.

<span class="mw-page-title-main">Sadr Hareketi</span> Irakta bir siyasi parti

Sadr Hareketi, Mukteda es-Sadr liderliğindeki Irak İslami ulusal hareketidir. Hareket, Irak toplumunun dört bir yanından ve özellikle ülkedeki Şii yoksullarından geniş destek görmektedir. Hareketin amaçlarını ve felsefesini belirleyen en önemli kişi Büyük Ayetullah Muhammed Sadık es-Sadr'dı. Önde gelen bir önceki kişi de Muhammed Bakır es-Sadr olmuştu. Hareket dini ve popülisttir. Amacı, dini yasalar ve kabile geleneklerinin bir kombinasyonu tarafından düzenlenen bir toplumdur.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Tai</span>

Büyük Ayetullah Kasım Tai , Iraklı Şii din adamı ve yazar.

Hem Sünniler hem de Şiiler, İslam'ın en kutsal üç mekanının sırasıyla Mekke'deki Mescid-i Haram ; Medine'deki Mescid-i Nebevi; ve Kudüs'teki Mescid-i Aksa olduğu konusunda içtihat birliğindedirler.