İçeriğe atla

Amina J. Mohammed

Amina J. Mohammed
5. Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı
Görevde
Makama geliş
1 Ocak 2017
BaşkanAntónio Guterres
Yerine geldiğiJan Eliasson
Çevre Bakanı
Görev süresi
11 Kasım 2015 - 15 Aralık 2016
BaşkanMuhammadu Buhari
Yerine geldiğiLawrencia Laraba-Mallam
Kişisel bilgiler
Doğum 27 Haziran 1961 (63 yaşında)
Liverpool, İngiltere
Vatandaşlığı  Nijerya
Partisi All Progressives Congress
Mesleği Diplomat

Amina J. Mohammed (d. 27 Haziran 1961, Liverpool), Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğinden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve eski Nijerya Çevre Bakanı.

Hayatı

Amina Jane Muhammed, 27 Haziran 1961'de İngiltere'nin Liverpool kentinde Hausa-Fulani Nijeryalı bir veteriner-memur ile İngiliz hemşirenin çocuğu olarak dünyaya geldi.[1] Nijerya'nın Kaduna Eyaleti'nde eğitimini tamamlayan Mohammed'in altı çocuğu bulunmaktadır.[2]

Kariyeri

Amina Muhammed, Post-2015 kalkınma sürecinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un özel danışman olarak görev yaptı.[3]

Bu görevden önce Muhammed, Kalkınma Politikaları Çözüm Merkezi'nin kuruculuğunu ve Columbia Üniversitesi'ndeki Kalkınma Pratiği bölümünde Yardımcı Profesör olarak görev yapmıştır. Daha önceleri Nijerya Cumhurbaşkanı'nın Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedeflerinde özel asistanlığını yaptı. 2005 yılında Nijerya'nın borç yardım fonları için Binyıl Kalkınma Hedefleri için görevlendirildi. 2002-2005 yılları arasında Muhammed BM Binyıl Projesinin cinsiyet eşitliği ve eğitim alanlarını koordine etti.

Kaynakça

  1. ^ "Sustainable Development Solutions Network | Amina Mohammed". unsdsn.org. 3 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2016. 
  2. ^ "Profile Of Female Ministerial Nominee, Amina J. Mohammed". politics.naij.com. 3 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2017. 
  3. ^ "Amina Mohammed, Special Adviser to the UN Secretary-General on Post-2015 Development Planning". csisprosper.com (İngilizce). CSIS Project on U.S. Leadership in Development. 23 Temmuz 2014. 21 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2017. 
Diplomatik görevi
Önce gelen
Jan Eliasson
Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcılığı
2017– devam ediyor
Görevde

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kofi Annan</span> 7. Birleşmiş Milletler genel sekreteri

Kofi Atta Annan, yedinci Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri.

UNICEF veya resmi adıyla Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, dünya genelinde çocuklara insani ve gelişimsel yardım sağlamaktan sorumlu bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur. UNICEF'in faaliyetleri arasında aşılama ve hastalık önleme, HIV'li çocuklar ve anneler için tedavi yönetimi, çocukluk ve anne beslenmesini iyileştirme, sağlık koşullarını iyileştirme, eğitimi teşvik etme ve felaketlere müdahale için acil yardım sağlama yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı</span> Birleşmiş Milletlerin küresel kalkınma ağı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler'in küresel kalkınma ağı oluşturmak için kurduğu bir programdır. Özellikle gelişmekte olan ülkelere odaklanarak, insanların daha iyi yaşam standartlarına sahip olmaları için gerekli olan bilgi, deneyim ve kaynakları sağlar. UNDP, bu amaç doğrultusunda hükûmetler, sivil toplum kuruluşları, akademi ve iş çevreleri ile iş birliği yaparak kalkınma çalışmaları yapar.

<span class="mw-page-title-main">U Thant</span> 3. Birleşmiş Milletler genel sekreteri

U Thant Birleşmiş Milletler'in üçüncü genel sekreteri (1962-1971) olan Birmanyalı eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedefleri</span> Birleşmiş Milletler ülemerince 2015e kadar yerine getirilmesi planlanan sekiz hedef

Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedefleri, Birleşmiş Milletler'e üye olan 192 ülke tarafından 2015'e kadar yerine getirilmesi planlanan sekiz hedef. Eylül 2000'de Birleşmiş Milletler'in New York Binyıl Zirvesi'nde resmîleştirildi.

Filiz Dinçmen, Türkiye'nin ilk kadın büyükelçisi.

Mustafa Oğuz Demiralp,, Türk diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği</span> BMnin ana idari organı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği, Birleşmiş Milletler'in (BM) ana idari organı. Örgütün en önemli organlarından Birleşmiş Milletler Sekreterliği Genel Sekreterliğe bağlıdır. 1 Ocak 2017'den beri BM Genel Sekreterliği görevini António Guterres yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gilbert Houngbo</span>

Gilbert Fossoun Houngbo, 8 Eylül 2008 - 23 Temmuz 2012 tarihleri arası Togo'nun eski Başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jan Eliasson</span> İsveçli diplomat

Jan Kenneth Eliasson, 1 Temmuz 2012-31 Aralık 2016 tarihleri arasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Yardımcısı olan bir İsveçli diplomat. İsveç Sosyal Demokrat Partisi üyesi olan Eliasson, 24 Nisan- 6 Ekim 2006 tarihlerinde Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Bert Koenders</span> Hollandalı siyasetçi

Albert Gerard Koenders Hollanda dışişleri bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcılığı</span>

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin vekilidir. Ofis, Genel Sekreter'in birçok idari sorumluluğunu üstlenmek, sekretarya işlerini yönetmeye yardımcı olmak, etkinlik ve programların tutarlılığını sağlamak için oluşturulmuştur. Genel Sekreter Yardımcılığı, 1997 yılı sonunda resmi olarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Sahnun</span>

Muhammed Sahnun Cezayirli büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Ján Kubiš</span>

Ján Kubiš Slovak diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">BM Kadın Birimi</span> BM kuruluşu

BM Kadın Birimi olarak da bilinen Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların güçlenmesi için çalışan bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur.

Birleşmiş Milletler (BM), II. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye dahil olmak üzere 51 ülke ile birlikte kurulmuştur. Türkiye örgütün kurucu üyesi olmasının yanı sıra örgütteki en aktif üyelerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler ve Kazakistan</span>

Kazakistan Cumhuriyeti 2 Mart 1992'de Birleşmiş Milletler'e üye oldu. Kazakistan, 2017-2018 dönemi için BM Güvenlik Konseyi'nde görev yapmak üzere seçildi. BM Genel Sekreteri António Guterres, BMGK'ye yaptığı konuşmada, Kazakistan'ın dünyayı kitle imha silahlarından ve nükleer silahların yayılmasını önleme çabalarından kurtarma çalışmalarını tanıdı.

<span class="mw-page-title-main">Sigrid Kaag</span> Hollandalı siyasetçi

Sigrid Agnes Maria Kaag Hollandalı bir siyasetçi ve eski diplomattır. Ayrıca Hollandalının ikinci büyük partisi olan Demokratlar 66 partisinin başkanıdır. 10 Ocak 2022'den bu yana Rutte IV kabinesinde Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı</span>

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı, Birleşmiş Milletler Sekreterliği'ne bağlı bir departmandır. Önemli Birleşmiş Milletler Zirveleri ve Konferanslarının takibinden ve Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyine ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu İkinci ve Üçüncü Komitelerine verilen hizmetlerden sorumludur. UN DESA, dünyanın dört bir yanındaki ülkelere ekonomik, sosyal ve çevresel zorluklarını aşma amacıyla gündem belirleme ve karar alma süreçlerinde yardımcı olur. 25 Eylül 2015'te BM Genel Kurulu tarafından kabul edilen 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ve 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SKH) temelinde herkes için sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek için uluslararası işbirliğini destekler. Geniş bir yelpazede analitik ürünler, politika tavsiyesi ve teknik yardım sağlayan UN DESA, ekonomik, sosyal ve çevresel alanlardaki küresel taahhütleri etkili bir şekilde ulusal politikalara ve eylemlere dönüştürür ve uluslararası düzeyde üzerinde anlaşmaya varılan ilerlemeye yönelik eylemlerin izlenmesinde kilit bir rol oynamaya devam eder. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Kalkınma Grubu üyesidir.