İçeriğe atla

Ami Boué

Ami Boué
Doğum16 Mart 1794
Hamburg, Almanya
Ölüm21 Kasım 1881 (87 yaşında)
MeslekYerbilimci

Ami Boué (16 Mart 1794 - 21 Kasım 1881), Avusturyalı yerbilimci. Teknik öğrenimini Cenova ve Paris'te tamamlamıştır. Tıp eğitimi almak için Edinburgh Üniversitesi'ne girmiş; burada Robert Jameson'ın yerbilim ve mineraloji çalışmalarından etkilenerek alan değiştirmiştir.[1][2]

Kariyeri

Üniversitede tıp okumak için Edinburgh'a giderken, jeoloji ve mineraloji öğretileri gelecekteki kariyerine ilham veren Robert Jameson'un etkisi altına girdi. Bu nedenle Boué, İskoçya ve Hebrides'in çeşitli bölgelerine jeolojik keşifler yapmak için yönlendirildi ve 1817'de MD derecesini aldıktan sonra birkaç yıl Paris'e yerleşti.

1820'de, özellikle patlayan kayaların dikkatlice tanımlandığı Essai géologique sur l'Écosse'yi çıkardı.[3][4] Almanya, Avusturya ve Güney Avrupa'da çok seyahat etti, çeşitli jeolojik oluşumları inceledi ve jeolojik araştırmalarda öncülerden biri oldu; 1830'da Société Géologique de France'ın kurucularından biriydi ve 1835'te başkanıydı. 1841'de Viyana'ya yerleşti ve Avusturyalı olarak vatandaşlığa geçti.[5]

Kaynakça

  1. ^  Önceki cümlelerden bir veya daha fazlası artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Boué, Ami". Encyclopædia Britannica. 4 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 315. 
  2. ^ Geikie, Archibald (1 Aralık 1881). "Ami Boué". Nature. Cilt 25. ss. 109-111. doi:10.1038/025109a0Özgürce erişilebilir. Erişim tarihi: 1 Şubat 2019 – Internet Archive vasıtasıyla. 
  3. ^ Boué, Ami (1820), Essai géologique sur l'Écosse, Paris: Mme V Courcier, 31 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 3 Eylül 2020 
  4. ^ Geikie, Archibald (1905). The Founders of Geology. 2nd. London and New York: Macmillan and Co., Limited. ss. 263-264. Erişim tarihi: 1 Şubat 2019 – Internet Archive vasıtasıyla. 
  5. ^ Autobiographie du Docteur médécin Ami Boue, membre de l'Academie Impériale des Sciences de Vienne etc.: né à Hambourg le 16 mars 1794 et mort comme Autrichien à Vienne: Le seul survivant quoique l'ainé de-trois frères et d'une soeur (La distribution de cet opuscule n'aura lieu qu'après sa mort) (PDF), Vienne: F. Ullich, 1879, 7 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF), erişim tarihi: 5 Şubat 2019 – Online Katalog der Geologischen Bundesanstalt vasıtasıyla 

İlgili Araştırma Makaleleri

Jeoloji ya da yer bilimi, geniş anlamda Yerküreyi, dar anlamda yerkabuğunu oluşum, bileşim, yapı, hareket, değişiklikler ve değişiklikleri yaratan nedenler ve tarihsel evrim açısından inceleyen, yeraltı zenginliklerinin bulunması, doğal afetlerle savaşımda katkı sunulması gibi amaçları olan bir bilimdir. Jeolojinin temel konusu Dünya olmakla birlikte yer benzeri gezegenler ve doğal uyduların incelenmesini de içerir. Yer bilimleri bünyesinde ele alınır.

27 Ocak, Miladi takvime göre yılın 27. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 338 gün vardır.

16 Mart, Miladi takvime göre yılın 75. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 290 gün vardır.

14 Mart, Miladi takvime göre yılın 73. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 292 gün vardır.

21 Kasım, Miladi takvime göre yılın 325. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 40 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Guy de Maupassant</span> Fransız yazar (1850 – 1893)

Guy de Maupassant Fransız romancı ve kısa öykü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Jura (dönem)</span> Mezozoyik Zamanın ikinci dönemi

Jura veya Jura dönemi, Mezozoyik Zaman'ın Triyas'tan sonra gelen, yani ikinci dönemidir. 200 milyon yıl öncesi ve 145 milyon yıl öncesi arasındadır. Jura, adını o döneme ait kireçtaşı tabakalarının ilk belirlendiği Avrupa Alplerindeki Jura Dağları'ndan almıştır. Jura döneminin başlangıcında, süper kıta Pangea iki kara kütlesine bölünmeye başlamıştı: kuzeyde Lavrasya ve güneyde Gondvana. Bu, daha fazla kıyı şeridi yarattı ve karasal iklimi kurudan nemliye kaydırdı; Triyas'ın kurak çöllerinin çoğunun yerini yemyeşil yağmur ormanları aldı.

<span class="mw-page-title-main">Andre Marie Ampere</span> Fransız fizikçi ve matematikçi (1775–1836)

André Marie Ampère, Fransız fizikçi ve matematikçi. Elektromanyetizmayı ilk bulan kişiler arasında gösterilir. Ayrıca solenoid ve elektrikli telgraf gibi sayısız uygulamanın mucididir. Bir otodidakt olarak Ampère, Fransız Bilimler Akademisi üyesiydi ve Ecole Polytechnique ile Collège de France'da profesördü.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Auguste Renoir</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1841 – 1919)

Pierre Auguste Renoir, İzlenimcilik akımının başta gelenlerinden Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Paul Marat</span> Fransız siyasetçi (1743-1793)

Jean-Paul Marat, Fransız siyaset teorisyeni, bilim insanı ve hekim. Fransız Devrimi sırasında gazeteci ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Georges Jacques Danton</span> Fransız devrimci (1759 – 1794)

Georges Jacques Danton, Fransız Devrimi'nin en önemli kişiliklerinden biri olan avukat ve politikacı. Devrimin başlangıcındaki rolü tartışmalı olan Danton'u; birçok tarihçi "Fransız monarşisinin yıkılmasında ve Birinci Fransız Cumhuriyeti'nin kuruluşunda baş güç" olarak tanımlıyor.

<span class="mw-page-title-main">Charles Hermite</span> Fransız matematikçi (1822 – 1901)

Charles Hermite sayı teorisi, ikinci dereceden formlar, değişmezlik teorisi, ortogonal polinomlar, eliptik fonksiyonlar ve cebir ile ilgili araştırma yapan Fransız bir matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche'nin kütüphanesi</span>

Alman filozof Friedrich Nietzsche, ölümünden sonra dahi korunmuş ve günümüze kadar ulaşmış geniş bir özel kütüphaneye sahipti. Bugün bu kütüphane, yaklaşık 170'i, çoğu önemli olmak üzere, onun tarafından yapılan açıklamalar içeren yaklaşık 1,100 ciltten oluşmaktadır. Lakin okuduğu kitapların ancak yarısından azı kütüphanesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Michel Serres</span> Fransız filozof, felsefe ve bilim tarihçisi

Michel Serres Fransız filozof, felsefe ve bilim tarihçisi, teorisyen ve yazardır. Çalışmalarında bilim, zaman ve ölüm temalarını araştırdı ve daha sonra bunları düzyazı olarak birleştirdi. 1955 yılında felsefe doçenti oldu. 1956-1958 arasında deniz subayı olarak görev yaptı: 1968 yılında doktora tezini verdi. Felsefe ile birlikte bilim tarihiyle de ilgilendi. Pozitif bilimler ile toplumsal bilimler arasındaki ilişkiyi sorgular. 1990 yılında Fransız Akademisi'ne seçildi ve Légion d'honneur nişanı aldı. Stanford Üniversitesi'nde tarih dersleri verdi. 1990'da çıkan Doğayla Sözleşme adlı kitabı postmodern doğa felsefesi olarak nitelendirildi. Çevre sorunlarının küreselleşmesine itiraz etti. Toplumun iniş çıkışlarını insan evriminin sürekliliğine dahil eder. Doğayla Sözleşme adlı çalışması Turhan Ilgaz çevirisiyle Türkçede yayımlanmıştır. Michel Serres, Doğayla Sözleşme

<span class="mw-page-title-main">Augustin Pyramus de Candolle</span> İsviçreli bitki bilimci

Augustin Pyramus, İsviçreli botanikçi.

<span class="mw-page-title-main">Kenzō Takada</span> Japon-Fransız tasarımcı, iş adamı ve film yönetmeni

Kenzō Takada , Japon moda tasarımıcısı, iş insanı ve film yönetmeni. Dünyaca ünlü Kenzo parfümlerinin üreticisidir. Modacı Paco Rabanne'nın ürettiği parfümleriyle bir dönemin en çok satan parfümleri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Claude Louis Berthollet</span> Fransız kimyager (1748 – 1822)

Claude Louis Berthollet 1804'te Fransız Senatosu başkan yardımcısı olan Savoy-Fransız kimyagerdir. Ters kimyasal reaksiyonların mekanizması yoluyla kimyasal denge teorisine yaptığı bilimsel katkılar ve modern kimyasal terminolojiye katkısıyla tanınır. Pratik bir temelde, Berthollet klor gazının ağartma etkisini ilk gösteren ve modern bir ağartma maddesi olarak bir sodyum hipoklorit çözeltisi geliştiren ilk kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Alcide d'Orbigny</span> Fransız bilim insanı (1802 – 1857)

Alcide Charles Victor Marie Dessalines d'Orbigny, zooloji, paleontoloji, jeoloji, arkeoloji ve antropoloji dahil olmak üzere birçok alanda katkılarda bulunan bir Fransız doğa bilimcidir.

Mimi Parent veya Marie Parent; Kanadalı sürrealist sanatçı. Uzun yıllar Fransa'nın Paris şehrinde yaşadı ve çalıştı. Sanatı, sembolizmi ve insan saçı da dahil olmak üzere mevcut nesnelerin metaforik kullanımıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Marie Auguste Broussonet</span> Fransız bilim insanı (1761 – 1807)

Pierre Marie Auguste Broussonet, özellikle botaniğe katkıda bulunan Fransız doğa bilimci. Montpellier'de doğdu, burada eğitim gördü ve Fransa'ya dönüp Montpellier'deki botanik bahçesinin müdürü olarak görev yapmadan önce Fas, İspanya, Kanarya Adaları ve Güney Afrika'ya gitti. Broussonetia ağacına onun adı verilmiştir.