Etiyopya veya Etyopya, resmî adıyla Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Afrika Boynuzu'nda yer alan büyük bir Doğu Afrika ülkesi. Ülkenin başkenti yerel dilde "yeni çiçek" anlamına gelen Addis Ababa'dır. Sudan, Güney Sudan, Eritre, Cibuti, Somali ve Kenya, Etiyopya'nın komşularıdır. Afrika kıtasının en kalabalık ikinci ülkesidir.
Sami dil ailesi veya Semitik diller, Afro-Asya dil ailesinin bir alt grubudur. Orta Doğu'da yaygın olan antik dillerin çoğunu kapsar. Bunların arasında Aramice, Arapça ve İbranice en fazla konuşulan Sami dilleridir. Ayrıca Fenikece ve Akadca da Sami dil ailesinin mensubudur. Ama bu iki dil günümüzde konuşulmamaktadır. Aramice, Arapça ve İbranicenin lehçelerinden olan Süryanice de bölgede kullanılan Sami dillerine örnek olarak gösterilebilir. Sami adı Nuh'un oğlu Sam'dan gelmektedir. Maltaca, Malta Adası'nda konuşulan bir Sami dilidir.
Yönetim merkezi, bir bölgesel yönetimin veya yerel yönetimin merkezi, bir ilçe kasabası veya bir belediyenin merkezi yönetiminin bulunduğu yerdir.
Afro-Asyatik, Afrasya veya eski adıyla Hami-Sami dil ailesi, yaklaşık olarak 300 dilden oluşan bir dil ailesi. Afroasya dilleri coğrafi açıdan Kuzey Afrika, Afrika Boynuzu, Sahel ve Güneybatı Asya'ya yayılmış olup 500 milyondan fazla insan tarafından anadil olarak konuşulmaktadır. Ailedeki en büyük ve baskın dil grubu, 313 milyon anadil konuşuruyla Sami diller kolunda yer alan Arapça değişkeleridir.
Svahili Vikipedi, Vikipedi'nin Svahili dilindeki sürümüdür. 9 Nisan 2009 itibarıyla, 11,000'i aşan madde sayısıyla Svahili Vikipedi, 82. büyük Vikipedi'dir. Bu Vikipedi, ayrıca Bantu Dilleri'ndeki üç Vikipedi sürümünden 1,000 maddeyi aşan tek sürümdür. Diğer iki Vikipedi ise Yoruba ve Somalice'dir.
Amharca, Sami dil ailesinin Güney Sami Grubuna ait olan bir dil. Kuzey ve orta Etiyopya'ya özgün olan Amharaların dili olup anadili olarak yaklaşık 15.000.000 kişi tarafından konuşulur. Toplam 25.000.000 konuşanı vardır. Amharca, Arapçadan sonra dünyanın en çok konuşulan ikinci Sami dilidir. Ge'ez alfabesi ile yazılır.
İran'ın en üst düzey yönetim bölgeleri olan eyaletler (ostan) kendi içinde bir veya birden fazla, şehristan (Farsça: شهرستان shahrestān) adı verilen alt yönetim bölgelerine ayrılmıştır. Her şehristanın Farmandari denilen ve resmî daireleri ve diğer işlemleri düzenleyen bir yönetim birimi vardır. Farmandar veya Farmandari'nin başı şehristanın yöneticisidir ve bu bölge içinde en yüksek mevkideki resmî yöneticidir. 2010 yılı itibarıyla İran 31 ostan ve 324 şehristana ayrılmıştır. En az şehristana sahip eyalet Kum Eyaleti iken, en fazla şehristana sahip eyalet Fars Eyaleti'dir.
Girma Wolde-Giorgis Etiyopyalı siyasetçi. Girma, Afrika ülkesi Etiyopya'da 9 Eylül 2001 ile 7 Ekim 2013 tarihleri arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.
Etiyopya, etnik kökene dayalı 9 yönetim bölgesine ayrılmıştır. Bu bölgelerin yerel ismi kilildir.. Bu bölgelerden ayrı 2 özel yönetimli şehir bölgesi de yönetim bölgeleri içinde sayılır. Bu 11 bölge şunlardır:
Afar Bölgesi, Etiyopya'nın 11 yönetim bölgesinden birisidir.
Benishangul-Gumuz Bölgesi, Etiyopya'nın 11 yönetim bölgesinden birisidir.
Gambela Bölgesi, Etiyopya'nın 11 yönetim bölgesinden birisidir.
Harari Bölgesi, Etiyopya'nın 11 yönetim bölgesinden birisidir.
Oromia Bölgesi, Etiyopya'nın Amhara bölgesinde, çoğunlukla Oromo halkının yaşadığı bir idari bölgedir. Başkenti Kemise'dir.
Güney Milletleri, Milliyetleri ve Halkları, Etiyopya'nın 11 idari bölgesinden birisidir.
Tigray Bölgesi, Etiyopya'nın 11 yönetim bölgesinden birisidir.
Belediyeye ait olmayan alan, hukuki olarak herhangi bir belediye veya başka bir yerel yönetime bağlı olmayan ancak daha büyük bir idari bölümün parçası olan bölgelerdir. ABD'de belediyeye ait olmayan alanlar doğrudan countylere bağlıdır. Brezilya, Japonya, Fransa veya Birleşik Krallık gibi ülkelerin tüm bölgeleri herhangi yerel yönetimin bir parçasıdır.
Gondar veya Gonder, Etiyopya'nın Amhara Bölgesinde yer alan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 2007 yılı itibarıyla 207,044'tür.
"Feker libi" Eden Alene tarafından seslendirilen şarkı. 2020 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil eden şarkı. Şarkı Amharca, Arapça, İbranice ve İngilizce dillerinde seslendirilmiştir.
Amharca Vikipedi, Vikipedi'nin Amharca dili sürümüdür. 14 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Amharca Vikipedi'nin 15.370 maddesi, 48.954 kullanıcısı ve 1 hizmetlisi bulunmaktadır. Açıldığı günden beri 381.469 kez katkıda bulunulmuştur.