İçeriğe atla

Amfilohije Radović

Karadağ Metropoliti Amfilohije
Амфилохије
Амфилохије
Metropolit Amfilohije 2017
Özgün adıАмфилохије
KiliseSırp Ortodoks Kilisesi
Piskoposluk bölgesiMetropolitanate of Montenegro and the Littoral
Görevlendiriliş30 Aralık 1990
Dönem bitişi30 Ekim 2020
Önce gelenDanilo II
Sonra gelenBoş
Doğum adıRisto Radović
Doğum7 Ocak 1938(1938-01-07)
Bare Radovića, Zeta Banovina, Yugoslavya Krallığı
(Şimdi Karadağ)
Ölüm30 Ekim 2020 (82 yaşında)
Podgorica, Karadağ
MezarıCathedral of the Resurrection of Christ, Podgorica
MilliyetKaradağlı
MezhepOrtodoks Hristiyanlık
ÖğrenimBelgrad Üniversitesi
Pontifical Oriental Institute
Atina Üniversitesi
İmza

Amfilohije Radović (Sırpça Kiril: Амфилохије Радовић; telaffuz: [amfilɔ̌xijɛ râːdɔv̞itɕ]; 7 Ocak 1938 - 30 Ekim 2020), Sırp Ortodoks Kilisesi'ne bağlı piskopos.[1][2]

Yaşamı

Radović, 7 Ocak 1938'de Bare Radovića, Yugoslavya'da doğdu. 1985-1990 yılları arasında Banat Piskoposu ve 1990'dan 2020'de ölümüne kadar Karadağ Metropolitan Piskoposu olarak görev yapmıştır.[3]

Ölümü

Radović'in 6 Ekim 2020'de yapılan COVID-19 testi pozitif çıktı.[4] Tedavisi sürerken 30 Ekim 2020'de Karadağ'ın Podgorica kentindeki bir hastanede kaptığı enfeksiyon nedeniyle 82 yaşında ölmüştür.[5] Cenazeye katılanlar arasında Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ve Karadağ geçici Başbakanı Zdravko Krivokapic'de vardı. Koronavirüs'ten ölmesine rağmen cenazeye katılanların piskopos'un naaşını öpmesi tepki çekti.[6]

Kaynakça

  1. ^ Metropolitanate of Montenegro and the Littoral official site: Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски и Егзарх Пећког Трона Амфилохије (Радовић) (His Eminence Archbishop of Cetinje, Metropolitan of Montenegro and the Littoral and Exarch of the Throne of Peć Amfilohije (Radovic)) 15 Nisan 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ MacDonald, David Bruce (2010). "The importance of Being European: Narratives of East and West in Serbian and Croatian Nationalism". Karolewski, Ireneusz Paweł; Suszycki, Andrzej Marcin (Ed.). Multiplicity of nationalism in contemporary Europe. Rowman & Littlefield. s. 243. ISBN 9780739123072. 
  3. ^ Kristo, Jure (1995). "The Catholic Church in a Time of Crisis". Ramet, Sabrina P.; Adamović, Ljubiša S. (Ed.). Beyond Yugoslavia: politics, economics, and culture in a shattered community. Westview Press. ss. 433, 447. ISBN 9780813379531.  "accusation of Croats and the Catholic Church of allegedly endangering the Serb people in Croatia. Many Serbian intellectuals became involved in this anti-Catholic propaganda, but the names of Vasilije Krestic, historian, Dobrica Cosic, writer, and Amfilohije Radovic, Orthodox bishop from Banat stand out."
  4. ^ "Montenegro's most prominent cleric has tested positive". The New York Times. 7 Ekim 2020. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Preminuo mitropolit Amfilohije 1 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Sırpça)
  6. ^ "Cenazesini öptüler". Takvim Gazetesi. 6 Kasım 2020. 24 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatça</span> Hırvatistanın resmi dili

Hırvatça (hrvatski), Slav dillerinin güney grubundan, Hırvatların konuştuğu dildir. Sırpça, Karadağca ve Boşnakça'nın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dilinin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Bugün Hırvatistan Cumhuriyeti'nin ve Avrupa Birliği 'nin resmî dili olması dışında Bosna-Hersek'in fiiliyatta üç etnik yapılı bölümlenmesi sebebiyle burada da resmiyete sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sırpça</span> Sırbistanın resmi dili

Sırpça, Slav dillerinin güney grubuna ait, çoğunlukla Sırplar tarafından konuşulan dil. Hırvatça, Karadağca ve Boşnakçanın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dili'nin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Sırpça, Sırbistan'ın ve Kosova'nın resmî dilidir. Ayrıca Bosna-Hersek'in 3 resmî dilinden biridir. Dil aynı zamanda Karadağ, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Slovakya ve Çekya'da azınlık dili olarak tanınmaktadır. Yaklaşık 10 milyon Sırp tarafından konuşulmaktadır. Dil, Türkçeden kelimeler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Boşnakça</span>

Boşnakça, Boşnaklar tarafından kullanılan Sırp-Hırvatçanın standartlaştırılmış bir çeşidi. Boşnakça, resmiyette Bosna Hersek'in ana dili kabul edilen üç dilden birisidir, diğer iki dil ise Hırvatça ve Sırpçadır. Ayrıca Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Kosova'da da azınlıkça bilinen bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Devlet dini</span>

Devlet dini ya da resmî din, devlet tarafından onaylanan ve desteklenen bir dinî yapı ya da akide. Resmî dini olan bir devlet, seküler olmamasına karşın mutlaka teokratik olmak zorunda da değildir.

<span class="mw-page-title-main">Keldani Katolik Kilisesi</span> Romaya bağlı Doğu kökenli kilise

Keldani Katolik Kilisesi Doğu Kilisesinden kopmuş olan ve Roma'ya bağlı olan Doğu kökenli kiliselerden bir tanesidir.

<span class="mw-page-title-main">III. Clemens</span>

III. Clemens, doğum adı Paulino Scolari, 19 Aralık 1187'den ölümüne kadar papalık yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Karadağca</span>

Karadağca veya Karadağlıca, ana ülke Karadağ'da ve komşu devletlerde konuşulan Güney Slav dilleri koluna mensup bir yazı dilidir. Aynı zamanda Karadağ'ın resmî dilidir. Karadağ dili veya Karadağlı dili olarak da isimlendirilebilir. Karadağ Anayasasının “dil ve alfabe” başlıklı 13. maddesinde Karadağca dilinin resmiyeti ve alfabesi belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eski Karadağ</span>

Eski Karadağ yaygın olarak da bilinen Karadağ,, veya gerçek Karadağ modern Karadağ'ın ilk yerleşim yerleri için kullanılan bir terimdir. Tarihsel bağlamda, terim Karadağ Prensliği'nin gerçek topraklarını ifade eder. Bölgenin tanınması 1878 senesinde gerçekleşen Berlin Antlaşması ile onaylandı. Osmanlı döneminde, 16. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar eski Karadağ, Karadağ kabilelerinden oluşuyordu. Geleneksel olarak dört bölgesel birime ayrılmaktaydı: Katun, Rijeka, Lješanska nahija ve Crmnica. Bölge sakinleri komşu bölgelerin sakinlerinin aksine Karadağlılar ile uyum içerisinde yaşıyordu. 18. yüzyılın sonlarına doğru, Karadağ genişlemeye başladı, 19. yüzyılın ilk yarısında Brda bölgesini, Eski Hersek bölgesini ve 1878'de Primorje bölgesini ve son olarak 1912'de üst ve orta Polimlje ve kuzey Metohija'yı kendi topraklarına dahil etti.

<span class="mw-page-title-main">Donatizm</span>

Donatizm MS 4. yüzyıldan 6. yüzyıla kadar Kartaca Kilisesi'nde bölünmeye yol açan, ana akım Hristiyanlıktan ayrılan bir Hristiyan mezhebidir.

<span class="mw-page-title-main">Kotor Körfezi</span> körfez

Kotor Körfezi Boka olarak da bilinen, Karadağ'ın güneybatısındaki Adriyatik Denizi'nin girintili körfez ve bu körfez çevresinin oluşturduğu Karadağ'ın bir bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Zeta Prensliği</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Zeta Prensliği (1356-1498), günümüz Karadağ ve Arnavutluk'un güney-kuzey kesimlerinde, İşkodra gölü çevresinde bulunan geç ortaçağ prensliğidir. 14. yüzyılın ikinci yarısı ve 15. yüzyılın sonlarındaki Osmanlı fethine kadar arka arkaya Balšić, Lazarević, Branković ve Crnojević aileleri tarafından yönetilmiştir. Daha önce Zeta bölgesi, Balšić ailesinin 1360'tan sonra bölgesel bir prenslik kurduğu Sırp İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra bağımsız olan bir Sırp kraliyet toprağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Bjelopavlići</span>

Bjelopavlići, ayrıca Zeta Nehri vadisi olarak da bilinir, Karadağ'da yer alan verimli bir ovadır. Zeta nehri boyunca, nehrin alt ucunda daha geniş olan Podgorica yakınlarındaki Morača Nehri ile birleştiği yere kadar uzanır. Bjelopavlići klanının kökeni bu vadiye dayanmaktadır. Bjelopavlići, Vasojevići, Piperi, Kuči, Bratonožići, Moračani ve Rovčani ile birlikte "yedi tepenin" bir parçası olan Tepeler (Brda) bölgesinin bir parçasıydı. Bölge Danilovgrad yakınlarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Sırpları</span>

Karadağ Sırpları veya Karadağlı Sırplar Karadağlılardan sonra Karadağ'daki en büyük ikinci etnik grubu oluşturur. Sırplar, Eski Karadağ, Eski Hersek, Brda, Raška, Kotor Körfezi ve Zeta'nın yerli nüfusudur.

<span class="mw-page-title-main">Noel Ayaklanması</span>

Noel Ayaklanması veya bilinen adıyla Noel İsyanı Ocak 1919'un başlarında Karadağlı Yeşiller tarafından yönetilen Karadağ'da başarısız bir ayaklanmaydı. Ayaklanmanın askeri lideri Krsto Popović ve siyasi lideri Jovan Plamenac'tı.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ milliyetçiliği</span>

Karadağ milliyetçiliği, Karadağlıların bir millet olduğunu iddia eden ve Karadağlıların kültürel birliğini teşvik eden milliyetçiliktir.

III. İoannakios, 1739-1746 yılları arasında İpek Başpiskoposu ve Sırp Patriği ve 1761-1763 yılları arasında Konstantinopolis Ekümenik Patriği idi. Hem Sırp Patriği hem de Konstantinopolis'in görevi için unvanının sıra numarası III'tür.

<span class="mw-page-title-main">Pešturina</span>

Pešturina güneydoğu Sırbistan'daki Nişka Banya belediyesinde yer alan bir mağaradır. Jelašnica'nın güneybatısında, Niş'in 20 kilometre (12 mi) güneydoğusunda yer alır. 2006 yılında başlayan arkeolojik kazılardan bu yana Orta ve Üst Paleolitik dönemlere ait eserler keşfedilmiştir. Musteryen kültürü olarak tanımlanan kalıntılar, 102.000 BP + 5.000 ila 39.000 BP + 3.000 arasına tarihlenmektedir, bu tarih aralığı Pešturina'yı hayatta kalan en son Neandertal habitatlarından biri halline getirmektedir. Mağara "Sırp Atapuercası" olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dritan Abazović</span> 7. Karadağ başbakanı

Dritan Abazović, Nisan 2022'den 31 Ekim 2023'e kadar Karadağ başbakanı olarak görev yapan Karadağlı bir politikacıdır. Etnik bir Arnavut olarak, Birleşik Reform Eylemi partisine başkanlık ediyor. Daha önce 2020'den 2022'ye kadar Zdravko Krivokapić kabinesinde başbakan yardımcısı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">I. Agapetus</span> papa

Papa Aziz I. Agapetus 13 Mayıs 535 ile 22 Nisan 536 tarihleri arasında görev yapan bir papadır.

<span class="mw-page-title-main">Herman (Swaiko)</span>

Metropolit Herman, Amerikalı başpiskopos.