İçeriğe atla

Amfiktion

Amphictyon (Fonetik: İngilizce telaffuz: [æmˈfɪkti.ɒn]; Grekçe: Ἀμφικτυών), Yunan mitolojisinde,  Deukalion ve Pyrrha'nın ikinci oğlu.[1] Aynı zamanda Deucalion ve Pyrrha'nın oğlu olan Hellen'in oğlu olduğu da söylenir.[2] Amphictyon Thermopylae'nin kralıydı ve Atinalı Cranaus'un kızıyla evliydi.[3] Bazı söylentilere göre karısının ismi Atthis olmasına rağmen bu söylentiler Atthis'in bekar bir bakire olarak öldüğü söylentisiyle çakışır.[4] Amphictyon Cranaus'u tahtan indirdi ve kendini Atina'nın kralı ilan etti.[3][5]

Amphictyon Boeotus, Iodame ve Chromia adında Melanippe'den doğma çocukların babası olan Itonus adında bir oğula sahipti.[6][7][8] Adından bahsedilmeyen Poseidon'dan olma Cercyon'un; Triptolemus'un ve Rarus'un annesi olan bir de kızı vardı.[9] Bazı yerlerde Chthonopatra'dan doğma Physcus adında bir oğlunun daha olduğu belirtilir.[10] Ancak bu bazı yerler haricinde Physcus Amphictyon'un torunu konumunda belirtilir.[11]

Kaynakça

  1. ^ Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 1. 7. 2
  2. ^ Smith, citing Dionysius of Halicarnassus
  3. ^ a b Pausanias, Description of Greece, 1. 2. 6
  4. ^ Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 3. 14. 5
  5. ^ Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 3. 14. 6
  6. ^ Pausanias, Description of Greece, 9. 1.1.&9. 34. 1
  7. ^ Tzetzes on Lycophron, 1206
  8. ^ Pausanias, Description of Greece, 5. 1. 4
  9. ^ Pausanias, Description of Greece, 1. 14. 3
  10. ^ Eustathius on Homer, p. 277
  11. ^ Stephanus of Byzantium, s. v.

İlgili Araştırma Makaleleri

İo ( ), Yunan mitolojisinde Zeus'un ölümlü aşıklarından biriydi. Bir Argos prensesiydi. Perseus, Kadmos, Herakles, Minos, Lynceos, Kepheos ve Danaos gibi birçok kral ve kahramanın atasıydı. Astronom Simon Marius 1614'te Jüpiter'in ayına onun adını vermiştir. Erkek kardeşi Phoroneus olduğu için, İo, ayrıca Phoronis olarak da bilinirdi. İo bazen tanrıça Isis ile karşılaştırılmıştır ve bu durumda Mısırlı kocası Telegonus "Osiris"tir.

Phrasius Pylos prensi ve Kral Neleus'un Amphion'un kızı Chloris'ten olma oğludur. Pero, Taurus, Asterion, Pylaon, Deimachus, Eurybius, Epilaus, Evagoras, Eurymenes, Alastor, Nestor ve Periclymenus'un erkek kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Deukalion</span>

Yunan mitolojisinde, Deukalion Promete'nin oğluydu; eski kaynaklar annesini Clymene, Hesione veya Pronoia olarak adlandırır. Yunan mitolojisindeki tufan ile yakından bağlantılıdır.

Yunan mitolojisinde, Arkas sonradan Arkadya kralı olan bir avcıdır. İnsanlara ekmek pişirme, dokuma sanatını öğretmesi ve Arkadya'ya tarımı yayması ile tanınırdı.

Yunan mitolojisinde, Acrisius veya Akrisios Argos'un bir kralıydı. Ünlü Yunan yarı tanrı kahramanı Perseus'un büyükbabasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Filomela</span>

Filomela ya da Filomel , Yunan mitolojisinde yer alan küçük bir figürdür. Batı kanonunda edebi, sanatsal eserlerde ve müzik eserlerinde doğrudan ve figüratif bir sembol olarak sıklıkla anılır.

Yunan mitolojisinde, Oecles (Οἰκλῆς<) veya Oecleus (Grekçe: Οἰκλεύς) Argos'un kralı, Amphiaraos'un babası, Antiphates'in veya Mantius'un oğlu ve Melampus'un torunu.

Yunan mitolojisinde, Ptous Böotya'daki Ptous Dağı'na ismini veren kişidir. Ptous'un Athamas ve Themisto'nun veya Acraepheus ve Euxippe'nin veya Apollon ve Zeuxippe'nin oğlu veya Athamas'ın kızı olduğuna inanılır.

Yunan mitolojisinde, Zeuxippe ismi birkaç kadına birden aittir.

Itonus Amphictyon'un oğlu.Itonis ve Itonia Athena'nın soyadlarıydı, Itonus'un isminin bu soyalardan türetildiğine inanılır.

I. Agesilaus Sparta'nın 6. Agiad hanedanı kralı idi. Atinalı Apollodorus'a göre kırk dört yıl hüküm sürdü ve MÖ 886 yılında öldü. Pausanias, saltanatını kısa, ancak Lycurgus yasalarına uygun şekilde hüküm sürdüğünü bildirir. Onun yerine oğlu Archelaus geçti. Babası Doryssus, torunu ise Teleclus'tur.

<span class="mw-page-title-main">Tindareos</span> Sparta kralı

Yunan mitolojisinde, Tyndareos / Tyndareus bir Sparta kralıdır.

Yunan mitolojisinde, Pittheus Troezen kralıdır ve şehre kardeşinin adını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sthenelus (Kapaneus'un oğlu)</span>

Yunan mitolojisinde, Sthenelus Akha liderlerinden biridir. Ayrıca Epigonlardan biri olduğu gibi ve Helen'in taliplerinden biri olarak sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bibliotheka (Pseudo-Apollodoros)</span>

Bibliotheka ayrıca Pseudo-Apollodoros Bibliotheka'sı olarak da bilinir. Yunan mitleri ve kahramanlık efsanelerinin bir özetidir ve genellikle MS birinci veya ikinci yüzyıla tarihlenen üç kitap halinde düzenlenmiştir.

Yunan mitolojisinde, Batea veya Bateia Kral Teucer'in kızıdır; nadiren de olsa Kral Teucer'in teyzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Foiniks</span> Brother of Europa in Ancient Greek mythology

Yunan mitolojisinde, Phoenix veya Phoinix kaçırılan kız kardeşi Europa'yı, diğer erkek kardeşleriyle birlikte bulmak ile görevlendirilmiş prenstir ve eponim olarak Fenike'ye ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Polidoros (Tebai)</span>

Yunan mitolojisinde, Polydoros veya Polydorus Thebai kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sparta (mitoloji)</span>

Yunan mitolojisinde, Sparta, onun onuruna adlandırılan antik Sparta kentinin kraliçesiydi. Lakonya kralı Eurotas'ın iki kızından biriyd; kız kardeşi Tiasa idi. Pausanias'ın kaydettiği hikâyelere göre, babasının hiçbir erkek vârisi olmadığı için krallığını Lakedaimon'a miras bırakmıştır. Lakedaimon kral olduğunda, ülkenin adını Lacedaemon'a ve sakinlerini Lacedaemonianlar olarak anılacak şekilde değiştirdi ve karısının adını verdiği Sparta Şehri'ni kurdu. Lakedaimon'dan Amyclas ve Eurydice'nin annesi olmuştur. Eurydice de, Argos Kralı Acrisius'un karısıdır. Sparta, Apollon ve Zephyros tarafından sevilen, ancak bir disk atma oyunu sırasında Zephyros'un kıskançlığı nedeniyle ölen Hyacinthos'un büyükannesi oldu. Ayrıca Sparta Kralı Tyndareos ve kardeşi İkarios ile onların çocukları Clytemnestra, Kastor ve Penelope'nin de atasıydı.

Yunan mitolojisinde, Chrysippus ya da Chrysippos ya da Krisippos, Peloponez'de bulunan Elis'in kahramanlarından biriydi ve bazen Pisa'lı Chrysippus olarak anıldı.