İçeriğe atla

Amfibi savaş

Amfibik harekât, stratejide, deniz ve kara müşterek harekâtına denir ve daha ziyade denizden karaya, asker ve zırhlı araçlar çıkarılmasını kapsar. Bu alanda özel olarak hazırlanmış deniz piyadesi birlikleri ile denizden yüzen tank ve zırhlı araçlar yapılmıştır.

Başlıca amfibik harekâtları

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Blitzkrieg</i> piyade ve hava desteğinin hızlı, ezici bir kuvvet yoğunluğunu kullanarak düşmanı kırmak, yerinden oynatmak ve dengesini bozmak için sürpriz saldırısı

Blitzkrieg ya da yıldırım harbi, II. Dünya Savaşı sırasında Almanların temel savaş doktrinidir. Doktrinin amacı hızlı ve ani saldırılarla, düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok etmektir. I. Dünya Savaşı'nda uygulanan siper savaşı yöntemine karşı geliştirilmiştir. Tankların, uçakların ve zehirli gazların gelişmesiyle siper savaşları terk edilmeye başlanmış, daha çok hareketli savunmaya geçilmiştir. Almanların bütün savaş araçları bu doktrin üzerine üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Girit Muharebesi</span>

Girit Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda 20 Mayıs 1941 sabahında Fallschirmjäger'lerin Girit Adasına havadan indirilmesi ile başlamıştır. İşgal amaçları bağlamında başarıya ulaştıysa da, Alman tarafının verdiği kayıpların büyüklüğü nedeniyle, Alman ordusu bir daha hava indirme operasyonu yapmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Battleaxe Harekâtı</span>

Battleaxe Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Kuzey Afrika Cephesi'nde, İngiliz kuvvetlerinin, Almanların Tobruk kuşatmasına yönelen ikinci saldırı operasyonudur. 15 Mayıs 1941 tarihinde gerçekleşen ve başarısız olan Brevity Harekâtı'nın ardından, 15 Haziran 1941 tarihinde başlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Crusader Harekâtı</span>

Crusader Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Kuzey Afrika Cephesi'nde, Birleşik Krallık kuvvetlerinin, Alman-İtalyan Tobruk kuşatmasına yönelen üçüncü saldırı operasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Kanal Harekâtı</span>

İkinci Kanal Harekâtı, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1. Dünya Savaşı'nın Sina ve Filistin Cephesi sırasında, Süveyş Kanalı'na düzenlediği ikinci harekâttır. Harekâtın amacı İngilizleri Mısır'da tutarak, Batı Cephesi'ne kuvvet göndermelerini engellemek ve mümkün olursa Mısır'ı kurtarmaktı. Eğer kanal geçilebilirse, Mısırlı yurtseverlerin Osmanlı ordusunun yanında, İngilizlere karşı ayaklanacağı umuluyordu. Harekât, 4. Ordu komutanı ve Bahriye Nazırı Cemal Paşa'nın komutasında gerçekleştirilecekti.

<span class="mw-page-title-main">DUKW</span> Amfibi çıkarma aracı

DUKW ya da duck Amerikan ordusunun II. Dünya Savaşı'nda 2,5 tonluk GMC kamyonların kasalarının modifiye edilmesiyle üretilen 6 tekerlekli amfibi çıkarma aracı.

<span class="mw-page-title-main">1. Amfibi Deniz Piyade Tugayı</span>

1. Amfibi Deniz Piyade Tugayı, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı amfibi deniz piyade tugayıdır. Amfibi Görev Grup Komutanlığı'na bağlı olarak görev yapar. Karargahı, Foça'dadır. 1968 yılında ilk olarak Gölcük'te kurulan birlik 1977 yılında Foça'ya intikal etmiştir.

Alam Halfa Muharebesi, 30 Ağustos - 6 Eylül 1942 tarihleri arasında II. Dünya Savaşı'nın Kuzey Afrika Cephesi'de, Rommel komutasındaki Alman-İtalyan kuvvetleri ile Bernard Montgomery komutasındaki Birleşik Krallık 8. Ordu'su arasında gerçekleşen muharebelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi (Almanca: Die Ostfront 1941-1945, der Rußlandfeldzug 1941-1945 veya der Ostfeldzug 1941-1945 Rusça: Великая Отечественная война Avrupalı Mihver Devletleri ve Finlandiya'nın Sovyetler Birliği, Polonya ve diğer Müttefik Devletlere karşı verdikleri savaşı anlatır. Nazi propagandası savaşa Bolşevizme karşı haçlı seferi anlamı yüklemiş, Sovyetlere karşı savaşmak üzere Avrupa'nın neredeyse tamamından gönüllüleri Waffen SS birliklerine dahil etmiştir. Savaş 22 Haziran 1941 - 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında orta, doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu Avrupa topraklarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Denizaslanı Harekâtı</span> II. Dünya Savaşı sırasında Almanyanın Britanya adasını işgal planının kod adı

Denizaslanı Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın Britanya adasını işgal planının kod adı. Fransa Muharebesi'ni takiben Adolf Hitler, bu işgalin ardından Churchill Savaş Hükûmeti'nin savaşı sona erdirme teklifini kabul edeceğini ummuştu. Harekât, Doğu Cephesi açıldıktan sonra -Hitler her ne kadar isteksiz olsa da- rafa kaldırıldı.

Kocaçimen Tepe Muharebesi, 6 Ağustos 1915 tarihinde Anzak Kolordusu'na bağlı birliklerin Conk Bayırı Osmanlı mevzilerine taarruzlarıyla başlayan ve 10 Ağustos 1915 tarihine kadar süren savaşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Burnu Deniz Muharebesi</span>

Kuzey Burnu Deniz Muharebesi, Kriegsmarine'nin harekât kodu: Ostfront Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında, Aralık 1943'te Kriegsmarine'nin giriştiği ticaret akıncılık harekâtı ve Müttefik gücünün karşı saldırısı.

Doppelkopf Harekâtı, SSCB'nin Bagration Harekâtı'yla elde ettiği avantajı eline geçirmek isteyen Almanya'nın karşı taarruzudur.

<span class="mw-page-title-main">Smolensk Muharebesi (1941)</span> 2. Dünya Savaşında bir muharebe

Smolensk Muharebesi, Alman Merkez Ordular Grubu emrindeki, General Heinz Guderian komutasındaki 2. Panzer Grubu ile General Hermann Hoth'un 3. Panzer Grubu'nun Sovyet kuvvetlerine karşı II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde giriştiği başarılı bir kuşatma operasyonudur. Alman birliklerinin kuşatmaya aldığı Sovyet birlikleri dört Sovyet Cephesine bağlı bazı kuvvetlerdir. Bu muharebe içinde yer alan Sovyet kuvvetleri, Mareşal Semyon Timoşenko'nun Batı Cephesi, General Georgi Jukov'un Sovyet İhtiyat Cephesi, General Fyodor Kuznetsov'un Merkez Cephesi ve General Andrey Yeryomenko'nun Bryansk Cephesi kuvvetleridir. Harekâtın devamında Sovyet 16. Ordu'su, 19. Ordu'su ve 20. Ordu'su Smolensk'in hemen güneyinde kuşatıldı. Ancak 19. Ordu'nun büyük bir kısmı kuşatmadan sıyrılmayı başarmıştır. Sovyet askerlerinin büyük bir bölümünün çemberden kurtulması nedeniyle Hitler, Sovyetler Birliği'ni yenilgiye uğratmanın esas yönetimi olarak yürütülen kuşatma harekâtını durdurmuştur. Bunun yerine Sovyetler Birliği'ne ekonomik yönden ağır bir darbe vurmayı daha uygun bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Paletli Çıkarma Aracı</span> Amfibi Araç

Paletli çıkarma aracı. İngilizcesi 'Landing Vehicle Tracked' (LVT) olan araç II. Dünya Savaşı'nda Amerikan Donanması ve Amerikan Deniz Piyadeleri tarafından kullanılmıştır. Modernizasyondan geçirilmiş bazı araçların Kore Savaşı'nda kullanıldığı görülmüştür. II. Dünya Savaşı'nın neredeyse her cephesinde çıkarma harekâtlarında kullanılmış olup asıl görevini Pasifik Cephesinde yapmıştır. Guadalcanal Muharebesi'nden Iwo Jima Muharebesi'ne kadar her harekâtta kullanılmıştır. Zırhı 6–12 mm arasındadır. Sadece çıkarma harekâtlarında değil aynı zamanda karada zırhlı personel taşıyıcı olarak kullanılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gemi</span>

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

Goodwood Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nda 18 ve 20 Temmuz 1944 tarihleri arasında Normandiya, Fransa'daki Caen Muharebesi'nin bir parçası olarak düzenlenen bir İngiliz saldırısıydı. Operasyonun amacı, Caen ve Bourguébus Ridge'in geri kalan kısmını ele geçirmek için güneye doğru sınırlı bir saldırı idi. En az bir tarihçi operasyonu Britanya Ordusu'nun savaştığı en büyük tank savaşı olarak nitelendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Strelna-Petergof Harekâtı</span>

Strelna-Petergof Harekâtı II. Dünya Savaşı Leningrad Kuşatması sırasında Nazi Almanyası birlikleri tarafından kentle irtibatı kesilen Oranienbaum köprübaşının yeniden kentle temasının kurulması için 5-10 Ekim 1941 tarihlerinde Strelna ve Petergof bölgesindeki Alman mevzilerine düzenlenen ve başarısız olan Kızıl Ordu saldırısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kıyı başı</span>

Kıyı başı, bir askeri birim deniz yoluyla bir sahile ulaşarak çıkarma yaptığında ve diğer takviye kuvvetleri geldiğinde bölgeyi savunmaya başladığında oluşturulan geçici bir hattır. Yeterince büyük bir birim toplandığında, işgalci kuvvet iç kesimlerde ilerlemeye başlayabilir. Terim bazen köprübaşı ve tutunma bölgesi ile birbirinin yerine kullanılabilir. Kıyı başları birçok askerî harekâtta önemliydi. II. Dünya Savaşı sırasındaki Neptün Harekâtı, Kore Savaşı ve Vietnam Savaşı gibi operasyonlar buna örnek olarak verilebilir.