İçeriğe atla

Amfibi Hücum Timi

Amfibi Hücum Timi
Ülke Türkiye
BağlılıkTürk Silahlı Kuvvetleri
SınıfıDeniz Komando

Amfibi Hücum Timi,[1] Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığına bağlı özel olarak yetiştirilen subay, astsubay ve uzman çavuş olarak görev yapan seçkin deniz piyadelerinden oluşan deniz komando taburudur.[2]

Eğitim

Dağ Komando Okulu ve Jandarma Komando Okulunda[3] Komando Temel eğitimi alıp başarıyla tamamlayan subay astsubay ve uzman çavuşlar 8 haftalık eğitim alarak timlerde görev yapmaya hak kazanırlar.[4][5]

Açık denizlerde görev alan gemileri koruma, deniz haydutluğuna karşı operasyonlar gerçekleştirme botlar ile su üstünden düşman kıyısına sızma ve düşman gemilerine sızarak ele geçirme eğitimi alırlar.[6] Düşman gemilerine helikopter ile de sızarak gemiyi ele geçirme eğitimi alırlar.[7] Yüksek eğitim düzeylerinden geçen amfibi hücum timleri üst düzey kara ve deniz kondisyonu kazanma esaretten kurtulma hedef bulma gibi eğitimler alır. Ayrıca keskin nişancı, bot operatörü, kara komando ihtisas ve tahrip gibi çeşitli ihtisas kurslarına gönderilirler.[8][9]

Operasyonları

Suriye'de de TSK'nın yaptığı operasyonlarda görev almışlardır.[10]

Kaynakça

  1. ^ "Amfibi Hücum Timleri Video Klip". 19 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Anadolu Ajansı". Anadolu Ajansı. 8 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2021. 
  3. ^ "Uzman erbaşlar, terörle mücadele için hazır". Haberler. 15 Nisan 2022. 6 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2022. 
  4. ^ "Amfibi Hücum Timlerinin, zorlu görevlere hazırlığı görüntülendi". Ensonhaber. 10 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2022. 
  5. ^ "Amfibi Hücum Timleri'nden gövde gösterisi". NTV. 10 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2022. 
  6. ^ "Onlar düşmanın korkulu rüyası: Amfibi Hücum Timleri! Her zaman her şartta her türlü göreve hazır". a Haber. 3 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2021. 
  7. ^ "'Timsahlar'dan milli gemilerde nefes kesen eğitim". TRT Haber. 30 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2021. 
  8. ^ "Göreve her daim hazır "Timsah" gücü". TRT Haber. 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2021. 
  9. ^ "Amfibi Hücum Timi Kursu Başarıyla Yapıldı". Deniz Kartalı. 10 Aralık 2021. 1 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2022. 
  10. ^ "Denizlerin leventleri Amfibi Hücum Timleri - Türkiye'nin Özel Birlikleri 21". CNN Türk. 30 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Uzman çavuş, en az ortaöğretim veya dengi okul mezunu veya en az ilköğretim okulu mezunu olup, muvazzaflık hizmetini çavuş rütbesi ile tamamlayanlardan, muvazzaflık hizmetini müteakip Türk Silâhlı Kuvvetlerinin devamlılık arz eden teknik ve kritik görev yerlerinde veya çavuş kadro görev yerlerinde, Uzman Erbaş Kanun esaslarına göre istihdam edilenler ile yönetmelikte belirtilen esaslara göre uzman onbaşılıktan uzman çavuşluğa geçirilen askeri şahısları ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Su Altı Taarruz Komutanlığı</span> Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı elit birlik

Su Altı Taarruz Komutanlığı (SAT), Türk Deniz Kuvvetleri personeli olan subay ve astsubayların arasından seçilen, üstün yetenekli askerlerden oluşan, Türkiye'nin deniz komando birliğidir. Türk Deniz Kuvvetleri Harekât Başkanlığına bağlıdır. Karargâhı Beykoz'un Anadolukavağı semtinde bulunan Keçilik Koyu'ndadır.

<span class="mw-page-title-main">Komando (Türkiye)</span> Askerî sınıf

Komando, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli muharip sınıflara bağlı subay, astsubay ve uzman erbaşlardan eğitime seçilen ve eğitimde başarılı olanlara verilen unvandır. Kuramsal eğitimler ve karar verebilme yetilerinin yanında alınan uzun süreli sistemli eğitimlerle kazanılan yetenekler çerçevesinde düşman hedeflerinin keşfini yaparak imha hareketlerine başlayan ikmal unsurları olmasa dahi görevine devam eden en zor şartlarda savaşabilen askerdir. Komandolar düşmana ani baskınlar yaparak düşman kuvvetlerinin fiziksel taktiksel ve moral yönünden zayıflatarak dost birlik ve kuvvetlere geniş hareket alanı sağlar. Deniz Komando deniz kuvvetlerinin denizcilerine verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">1. Amfibi Deniz Piyade Tugayı</span>

1. Amfibi Deniz Piyade Tugayı, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı amfibi deniz piyade tugayıdır. Amfibi Görev Grup Komutanlığı'na bağlı olarak görev yapar. Karargahı, Foça'dadır. 1968 yılında ilk olarak Gölcük'te kurulan birlik 1977 yılında Foça'ya intikal etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1. Komando Tugayı</span> Kayseride bulunan tugay

1. Komando Tugayı veya bilinen adıyla Hava İndirme Tugayı, Türk Kara Kuvvetleri'ndeki 16 komando tugayından biri ve Türkiye'nin ilk komando tugayıdır. 4. Kolordu komutası altında olup karargâhı Kayseri'dedir.

<span class="mw-page-title-main">2. Komando Tugayı</span>

2. Komando Tugayı, Türk Kara Kuvvetlerindeki komando tugaylarından biridir. 4. Kolordu komutası altında olup karargâhı Bolu'dadır. 1974 Kıbrıs Harekâtı'nda görev aldı. Suriye'ye harekât için bir taburu Hatay'da konuşlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uzman jandarma</span> Türkiye Cumhuriyeti Jandarma Genel Komutanlığında görevli kolluk personeli

Uzman Jandarma, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununa tabi, astsubay kadrolarında görev yapan, Uzman Jandarma Çavuştan Uzman Jandarma Sekizinci Kademeli Çavuşa kadar rütbelere haiz, Jandarma Okullar Komutanlığında Uzman Jandarma Okulunda 1 yıl süreyle eğitim görüp, nasıp tarihinden itibaren mecburi hizmet süresince istifa edemeyen,muvazzaf ve jandarma personelidir.

<span class="mw-page-title-main">Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı</span>

Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK), Jandarma Genel Komutanlığı'nın özel operasyon birimidir. Başlıca görevleri terörle mücadele, sualtı operasyonları, rehine kurtarma, hücre evi baskını, yaşanacak doğal afetlerde hayat kurtarma ve isyan kontrolüdür. 1 Eylül 1999 tarihinde kurulmuştur. İçişleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı olarak görev yaparlar. Kağanlar olarak adlandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gemi</span>

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Muharebe Arama Kurtarma (Türk Hava Kuvvetleri)</span> askerî birlik

Muharebe Arama Kurtarma, Türk Hava Kuvvetlerine bağlı bir Muharebe Arama Kurtarma (CSAR) ve İleri Hava Kontrolör (İHK) birliğidir. 2017 yılında isim değiştirerek AKİP olmuş daha sonra da Personel Kurtarma olarak adlandırılmışlardır. Türk Hava Kuvvetleri'nde görevli subay ve astsubaylar arasından gönüllü üstün yetenekli ve çeşitli eleme aşamalarını geçen personelden seçilir. Filo olarak bulundukları hava üs komutanlıklarına bağlı olarak görev yaparlar.

<span class="mw-page-title-main">Jandarma Özel Harekât</span>

Jandarma Özel Harekât veya kısa adıyla JÖH, Jandarma Genel Komutanlığının özel harekât kuvvetleri birimi. Görevleri arasında arama ve yok etme, sızma ve keşif eylemleri bulunmaktadır. Jandarma Özel Harekât birlikleri bulundukları illerin İl Jandarma Komutanlıklarına bağlı görev yaparlar. İçişleri Bakanlığının emriyle gerektiğinde sınır yurt içi ve yurt dışında terör operasyonları gerçekleştirirler. OHAL, seferberlik ve savaş durumunda TSK'nın emrine verilerek görev almaları sağlanır.

İstihkâm Okulu ve Eğitim Merkezi, Eğitim ve Doktrin Komutanlığına bağlıdır. Narlıdere'de bulunmaktadır. Görevi Türk Silahlı Kuvvetleri'ne "istihkam" sınıfı subay, astsubay, uzman çavuş ve er yetiştirmektir.

Jandarma Özel Operasyon (JOPER) personeli daha önceden Jandarma Komando birliklerinde görev yapmış gönüllü olan personel arasından özel operasyonlar için eğitilen jandarmalara verilen ünvandır. Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı'na bağlı olarak görev yaparlar. 4 Özel Operasyon Taburu halinde JÖAK'a bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi</span>

Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi, Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na bağlı olup piyade komando subay, astsubay, uzman çavuş ve er yetiştirmekle sorumlu birliktir. Komando, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli muharip sınıflara bağlı subay, astsubay ve uzman çavuşlardan eğitime seçilen ve eğitimde başarılı olanlara verilen unvandır. Kuramsal eğitimler ve karar verebilme yetilerinin yanında alınan uzun süreli sistemli eğitimlerle kazanılan yetenekler çerçevesinde düşman hedeflerinin keşfini yaparak imha hareketlerine başlayan ikmal unsurları olmasa dahi görevine devam eden en zor şartlarda savaşabilen askerdir. Komandolar düşmana ani baskınlar yaparak düşman kuvvetlerinin fiziksel taktiksel ve moral yönünden zayıflatarak dost birlik ve kuvvetlere geniş hareket alanı sağlar. Türkiye'de mavi bere kullanılmasının nedeni eski Osmanlı Akıncılarının renginin mavi olması, sağa yatık olmasının nedeni İslam'a göre ölen kişinin sağa dönük yatırılmasını simgeler.

Foça Jandarma Komando Eğitim Komutanlığı Jandarma Genel Komutanlığı'nda görev yapacak subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman çavuşlara komando eğitimi veren birliktir. Karargahı Foça'da bulunmaktadır. Komando Temel Eğitimi, Komando Özel Harekât Eğitimi, Terörizmle Mücadele Harekâtı Eğitimi ve Asayiş Eğitimi gibi eğitimler verilmektedir. İçerisinde Güven Cami bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Komando</span>

Deniz Komando ülkelerin deniz kuvvetlerinin gerçekleştireceği kritik operasyonlarda görev alan özenle yetiştirilen denizcilere verilen unvandır. Açık denizlerde korsanlarla mücadele harekâtı yürütürler, sualtı taraması yaparak patlayıcıları imha ederler, kritik tesisleri ve gemileri koruma görevlerini icra ederler. Savaşta yüzer platformları ele geçirme veya tahrip etme, amfibi harekâtı yapılacak kıyıya sızarak keşif yapma gibi görevleri vardır. Kara komandolarından farklı olarak eğitimleri denizde ve sığ sularda uzun süreler ve gizlice intikal etme, arazide deniz tehçizatıyla intikal etme, dalgıçlık gibi eğitimlerden geçerler. Sualtı tüfeği, dalış ekipmanları kullanırlar.

Sualtı Hücum, Azerbaycan Deniz Kuvvetleri personeli olan subay ve astsubayların arasından seçilen, bir deniz komando birliğidir.

Türk Kara Kuvvetlerine bağlı arama kurtarma birliklerinde görev alan özel yetiştirilmiş personeldir. Savaş esnasında düşman topraklarında ve karasularında esir olan personeli ve pilotları yaya olarak veya kara araçları ve helikopter ile sızarak kurtarmakla görevlidirler. Eğitimlerini Isparta Dağ Komando Okulu'nda komando ihtisas kursuyla birlikte almaktadırlar. Ayrıca her yıl Konya 3.Anajet Üssü'nde düzenlenen tatbikatta AS-532 ve T-129 helikopterli desteği ile pilot kurtarma eğitimlerini icra etmektedirler.

Paraşütle Arama Kurtarma timleri Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı olarak görev yapan birliklerdir. Tim sağlık sınıfı astsubay ve SAT komandolarından oluşmaktadır. Görevleri düşman karasularında batan gemi ve denizaltılarına hızlı şekilde ulaşarak ilk tıbbi müdahaleyi yapmak ve güvenli şekilde personelin kurtarılmasını sağlamaktır. Bu operasyonu Avrupa'da sadece İngiliz SBS birlikleri, İtalyan COMBUSIN birlikleri ve Türk SAT birlikleri gerçekleştirebilmektedir.

TCG Osmangazi (NL-125), Taşkızak Tersanesi tarafından inşa edilen amfibi tank çıkarma gemisi .