İçeriğe atla

Amfibi Görev Grup Komutanlığı

Amfibi Görev Grup Komutanlığı
Etkin15 Eylül 1966-
Ülke Türkiye
BağlılıkGüney Deniz Saha Komutanlığı
TipiDeniz Kuvvetleri
BüyüklükTümen
ParçasıTürk Deniz Kuvvetleri
KarargâhFoça, İzmir
Komutanlar
KomutanTümamiral Nihat Baran

Amfibi Görev Grup Komutanlığı Türk Deniz Kuvvetlerine bağlıdır.[1] Görevi yüzer unsurlarla birlikte deniz piyade birliklerinin hedef kıyılara harekâtını planlama, ulaşmasını sağlama ve kıyı bölgelerini ele geçirmektir.[2]

Tarihi

İlk olarak 15 Eylül 1966 yılında Çıkartma Birlikleri Komutanlığı ve 1.Amfibi Deniz Piyade Taburu ile birlikte Gölcük'de kurulmuştur. 30 Ağustos 1973 yılında Mersin'e taşınmış ve Amfibi Piyade Alayı seviyesine yükseltilmiştir. 1976 yılında Çıkartma Birlikleri Komutanlığı, Filo seviyesine yükseltilmiştir. 5 Ağustos 2011 tarihinde şimdiki ismi olan Amfibi Grup Komutanlığı ismini almıştır.Birlik Foça'da konuşlu bulunmaktadır.[3]

Bağlı Birlikler

  • Amfibi Deniz Piyade Tugayı
  • Amfibi Gemiler Komutanlığı

Çıkarma Gemileri

TCG Bayraktar
TCG Osmangazi (NL-125)

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Deniz Kuvvetleri Komutanligindan Taktik Egitimi". 1 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2020. 
  2. ^ "TSK, Ege'de Amfibi tatbikatında". aksam.com.tr. 17 Kasım 2018. 19 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2023. 
  3. ^ "Focada Askeri Gemiler Vatandaslarin Ziyaretine Acildi". 8 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2020. 
  4. ^ "Milli tank çıkarma gemisi 'TCG Bayraktar' tüm testlerden geçti". TRT Haber. 14 Nisan 2017. 23 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2023. 
  5. ^ "Turk Tank Cikarma Gemisi Tcg Bayraktar Arnavutlukta". 17 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2020. 
  6. ^ "Anadolu Ajansı". Anadolu Ajansı. 24 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2023. 
  7. ^ "İcerik.php". 1 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2020. 
  8. ^ "İcerik.php". 1 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin donanma gücü

Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.

TCG Sarucabey (NL-123), Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait ana çıkarma gemilerinden biridir. Artık hizmette olmayan Çakabey gemisinin büyültülmüş versiyonudur. 600 asker, 11 tank, 2 küçük çıkartma gemisi taşıyabilir. İkincil görev olarak mayın dökebilir.

<span class="mw-page-title-main">1. Amfibi Deniz Piyade Tugayı</span>

1. Amfibi Deniz Piyade Tugayı, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı amfibi deniz piyade tugayıdır. Amfibi Görev Grup Komutanlığı'na bağlı olarak görev yapar. Karargahı, Foça'dadır. 1968 yılında ilk olarak Gölcük'te kurulan birlik 1977 yılında Foça'ya intikal etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Deniz Saha Komutanlığı</span>

Güney Deniz Saha Komutanlığı, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı 4 ana komutanlıktan biridir. Akdeniz ve Ege Denizi'nden sorumludur. Görevi, savaş gemilerine lojistik ve sahil desteği sağlamaktır.

Aşağıda Türk Deniz Kuvvetlerinin aktif envanteri verilmiştir. Bu listede Türk Deniz Kuvvetleri'nde aktif olarak görev yapmakta olan savaş gemileri, yardımcı gemiler, denizaltılar, hava araçları ve yakında hizmete girecek olan platformlar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Foça Deniz Üssü</span> Foça, İzmirde askerî deniz üssü

Foça Deniz Üssü, İzmir'in Foça ilçesinin 4.2 km güneyindeki Ege Denizi'nin güneydoğu ile doğu kıyısında, Türk Deniz Kuvvetleri üssüdür. Üs, amfibik operasyonlar için Deniz Piyadeleri'ne ev sahipliği yapmaktadır.

TCG <i>Bayraktar</i> (L-402)

TCG Bayraktar (L-402), tamamen Türkiye'de inşa edilmiş yerli ve milli amfibi tank çıkarma gemisidir. TCG Sancaktar (L-403)'ün ikizidir.

TCG <i>Anadolu</i> (L-400) Türk amfibi hücum gemisi

TCG Anadolu (L-400), Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan LHD sınıfı savaş gemisi. TCG Anadolu, Türk Donanma tarihinin ilk LHD gemisidir. Adını Anadolu yarımadasından almıştır. İstanbul merkezli Sedef Tersanesinde inşa edilen TCG Anadolu 10 Nisan 2023'te Türk Deniz Kuvvetleri envanterine katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gemi</span>

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ercüment Tatlıoğlu</span> Türk asker

Ercüment Tatlıoğlu, Türk asker. Mevcut Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

TCG Sancaktar (L-403), tamamen Türkiye'de inşa edilmiş yerli ve milli amfibi tank çıkarma gemisi. TCG Bayraktar (L-402)'nin ikizidir.

<span class="mw-page-title-main">LHD</span> savaş gemisi tipi

LHD, Türkçeye havuzlu helikopter gemisi şeklinde yetersiz olarak çevrilen bünyesinde helikopterler bulunduran ve çıkarma araçları için havuzlu güverteye sahip çok amaçlı amfibi hücüm gemisi tipidir. ABD Donanması ve NATO bu terimi, bu tip gemileri tanımlarken gövde sınıflandırma sembolü olarak kullanmaktadır.

TCG <i>İstanbul</i> (F-515) İstif sınıfı fırkateyn

TCG İstanbul (F-515), MİLGEM projesinin ikinci aşaması olan İstif sınıfı fırkateynlerden biri ve sınıfın ilk gemisi.

Şeref Öngay Türk asker. Eski 3. Ordu Komutanı.

Sedef Tersanesi veya Sedef Gemi İnşaatı A.Ş., 1972 yılında Gebze, Kocaeli'nde kurulmuş bir Türk tersanesidir. 1990 yılında tersane Tuzla, İstanbul'a taşınmıştır. Tersane, Türk Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılacak çok maksatlı amfibi hücum gemisi TCG Anadolu gibi savunma sanayi gemileri ve ticari gemiler inşa etmektedir. 2000 yılında tersane Turkon Holding çatısı altına girerek bir alt şirket haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Bayraktar TB3</span> Baykar tarafından geliştirilen orta-düşük irtifa silahlı insansız hava aracı

Baykar Bayraktar TB3, Türkiye merkezli Baykar Savunma tarafından geliştirilen katlanır kanatlı ve kısa mesafede iniş-kalkış özelliğine sahip bir silahlı insansız hava aracı (SİHA)'dır. TCG Anadolu Amfibi Çıkarma gemisi üzerinde konuşlanacak uçak eksikliği üzerine geliştirilmeye başlanmıştır.

TCG Karamürselbey (NL-124), Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait Bey sınıfı çıkarma gemilerinden biridir. Artık hizmette olmayan Çakabey gemisinin büyültülmüş versiyonudur. 600 asker, 11 tank, 2 küçük çıkartma gemisi taşıyabilir. İkincil görev olarak mayın dökebilir.

Amfibi Hücum Timi, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığına bağlı özel olarak yetiştirilen subay, astsubay ve uzman çavuş olarak görev yapan seçkin deniz piyadelerinden oluşan deniz komando taburudur.

TCG Osmangazi (NL-125), Taşkızak Tersanesi tarafından inşa edilen amfibi tank çıkarma gemisi .

TCG Derya (A-1590), Türkiye'nin Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG) olarak Sefine Tersanesinde inşa ettirdiği gemidir.