İçeriğe atla

Amerikan peyniri

Sarılmış işlenmiş peynir dilimi.
Bir çizburger - Kuzey Amerika'da popüler bir yemek - Amerikan peyniri ile tepesinde gösterilir.

Amerikan peyniri, bir çeşit işlenmiş peynirdir.[1] Portakal, sarı veya beyaz renkli olabilir, lezzet bakımından hafif ve tuzlu, orta sertlikte bir kıvamdadır ve çok düşük bir erime noktasına sahiptir. 1910'larda ortaya çıkmıştır ve birçok Amerikan yemeklerinde ortak bir malzemedir. En esas hamburger, çizburger, Big Mac, Big King, McChicken gibi fast-food yemeklerinde sıkça kullanılır.

Amerikalılar 2018'de yaklaşık 2,77 milyar dolarlık Amerikan peyniri satın aldı, ancak popülaritesi düşüyor ve Bloomberg News'e göre satışların 2018'de% 1,6 oranında düşeceği tahmin ediliyor.

İngiliz sömürgecileri, Kuzey Amerika'ya vardıklarında kısa sürede çedar peyniri hazırladı. 1790'da Amerikan yapımı çedarlar İngiltere'ye geri ihraç edildi. Komple Peynir Kitabı'nın yazarı Robert Carlton Brown'a göre, “İngilizler takliti Yankee veya Amerikan Cheddar olarak adlandırdı".[2]

1911'de işlenmiş peynir için yeni bir yöntem geliştirdikten sonra, James L. Kraft, 1910'ların sonlarında pazarlamaya başladı ve "Amerikan peyniri" terimi, geleneksel ancak daha pahalı çedarlar yerine hızlıca işlenmiş çeşidi ifade etmeye başladı.[3] Farklı Amerikan peyniri çeşitlerinin tadı ve dokusu üreticiye göre değişmektedir.[4] Sarı Amerikan peyniri, sarı cheddar veya colby gibi peynirlerle, baharatlı ve annatto ile renklendirilmiş, beyaz Amerikan peyniri, beyaz cheddar veya Monterey jakı gibi, annatto içermeyen peynirlerle yapılır.

Tek tek sarılı dilimler, yalnızca sarma ortamı arasında katılaşan işlenmiş peynirden oluşturulur; bu dilimler tipik olarak en az geleneksel peynirdir. Amerikan peyniri blokları geleneksel peynire daha benzerdir ve şarküteri tezgahlarında veya ayrı ayrı sarılmamış dilimler halinde küçük bloklarda sipariş edilir.[5] Eski form olarak, bazı insanlar bunu "klasik" veya "geleneksel" Amerikan peyniri olarak adlandırır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2019. 
  3. ^ https://www.washingtonpost.com/business/2019/02/22/krafts-iconic-american-cheese-is-losing-ground-todays-america/?noredirect=on []
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Peynir</span> Bir süt ürünü

Peynir, süt proteini kazeinin pıhtılaştırılmasıyla çeşitli tat, doku ve formlarda üretilen bir süt ürünüdür. Genellikle inek, manda, keçi veya koyun sütünden elde edilen proteinler ve yağdan oluşur. Üretim sırasında süt genellikle asitlendirilir ve kazeinin pıhtılaşmasını sağlamak için peynir mayası enzimleri veya benzer aktiviteye sahip bakteriyel enzimler eklenir. Katı lorlar, daha sonra sıvı peynir altı suyundan ayrılır ve preslenerek bitmiş peynir haline getirilir. Bazı peynirlerin kabuğunda, dış katmanında veya tamamında aromatik küfler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Mücver</span> Türk mutfağından kızartma kabak (sakız kabağı) yemeği

Mücver bir pişirme tekniğinin adıdır.Yaklaşık 20 değişik mücver yemeğinden kayıtlara dayanarak bahsedebiliriz.

<span class="mw-page-title-main">Fast food</span> hızlı servis edilen yemek

Fast food, hazır yemek ya da ayaküstü yemek, kısa sürede hazırlanan ve seyyar satıcılarda, büfelerde ve restoranlarda hemen tüketmek veya paket yapılmak üzere satışa sunulan yiyecek. İngilizce fast food kavramı Türkçeye birebir çabuk/ivedi yemek olarak çevrilir. TDK tarafından hazır yemek karşılığı önerilmiştir. Oktay Sinanoğlu tarafından önerilen "tezyemek" söyleyişe daha uygun olmasına rağmen kabul görmemişti. Hazır halde satışa sunulan ekmek arası döner, hamburger, patates kızartması, pizza gibi pek çok yiyecek fast food olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Alman mutfağı</span> Alman ulusunun yemek tarzı

Alman mutfağı, Alman ulusunun yemek tarzından ileri gelmektedir. Yüzyıllar boyunca bölgeden bölgeye gerçekleşen sosyal ve politik değişiklikler etkisiyle mutfak gelişimini sürdürmüştür. Almanya'nın güney bölgeleri olan Bavyera ve Svabya, birçok ortak yemek kültürünü paylaşmaktadır. Malzeme ve yemekler eyaletlere göre değişmektedir. Hem ulusal, hem bölgesel nitelikte birçok önemli yöresel yemek bulunmaktadır. İlk zamanlar yöresel haldeki birçok yemek, günümüzde değişiklikler geçirerek ülke çapına yayılmışlardır. Alman mutfağı heterojen toplum yapısı ve karışık kültürü ile çeşitlilik göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Poğaça</span> Balkanlar ve Orta Avrupanın her yerinde benzer isimlerle bilinen çörek

Poğaça, bir çörek türüdür. Balkan, Levant ve Macaristan mutfaklarında bulunur, mayalı veya mayasız yapılabilir. Genellikle buğday unundan yapılır, ancak arpa ve bazen çavdar eklenebilir. Poğaçanın içi haşlanmış patates, pişmiş kıyma, zeytin veya peynirle doldurulabilir. Poğaça hamurunda susam, siyah çörek otu veya kurutulmuş dereotu gibi tahıllar ve otlar bulunabilir veya üstüne serpilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Rende (mutfak aleti)</span>

Rende yiyecekleri ince dilimler ya da toz hâline getirmek için kullanılan bir mutfak eşyasıdır. Çeşitli boyutlarda yapılan rende, kullanım amaçlarına göre farklı büyüklükte rendeleme deliklerine sahip olur ve mutfak işlerinde kolaylık sağlar. En çok havuç, peynir, narenciye kabukları gibi besinlerin kabuklarını ufaltmaya yarar. Türkçeye, Farsçadaki rende sözcüğünden geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Elmalı turta</span>

Elmalı turta dünyanın en popüler turtalarından biridir. Bir elmalı turtanın ana maddesi elma ve hamurdur. Bunun dışında bazen krema ya da dondurma koyulur veya çedar peyniri yanında servis edilir. Elmalı turta genellikle "à la Mode" tarzında servis edilir. Pastada genellikle çift taraflı pasta yapımı ile üst ve altta hamur kullanılır; üst taraf çapraz şeritler dokunmuş dairesel veya pasta kafesi olabilir. Turtada esas kullanılan Bramley, İmparatorluk, Kuzey Spy ya da Granny Smith gibi elma türleri, daha sade ve normal elmalardan daha asidiktir. Pasta meyvesi taze, konserve veya kurutulmuş elma olabilir.

<span class="mw-page-title-main">İşlenmiş peynir</span> Peynir çeşidi

İşlenmiş peynir, peynirden yapılan bir gıda. İşlenmiş peynir, emülgatör, doymuş bitkisel yağ, ekstra tuz, gıda boyası, peynir altı suyu veya şeker içerebilir. Sonuç olarak, işlenmiş peynirin birçok çeşidi, rengi ve dokusu vardır. Peynir, 1911'de Thun, İsviçre'de Walter Gerber tarafından bulunmuştur.

Lay's Stax, Frito-Lay tarafından Meksika'da üretilen, Lay's türü olan patates cipsi gıdasıdır. 2003 yılında Pringles için doğrudan rekabet olarak tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kosova mutfağı</span>

Kosova mutfağı, Kosova'ya özgü etnik grupların geleneksel yemeklerinden oluşan, Balkan mutfağının bir temsilcisidir. Arnavutluk ile tarihsel ve etnik bağları nedeniyle, Arnavut mutfağından önemli ölçüde etkilenmiş ve diğer Balkan ülkelerinin unsurlarını da benimsemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Makedon mutfağı</span>

Kuzey Makedon mutfağı Kuzey Makedonya'nın geleneksel mutfağıdır. Balkan mutfağı olarak sınıflandırılan mutfak, Akdeniz ve Ortadoğu etkilerini yansıtır ve diğer Balkan mutfaklarının özelliklerini paylaşır. Ülkenin nispeten ılık iklimi, çeşitli sebzeler, otlar ve meyveler için uygun büyüme koşulları sağlar. Kuzey Makedonya mutfağı süt ürünleri, şarapları ve rakija gibi yerel alkollü içeceklerin çeşitliliği ve kalitesi ile de dikkat çeker.

<span class="mw-page-title-main">Cheez Whiz</span> Peynir

Cheez Whiz, Kraft Foods'ın ürettiği bir işlenmiş peynir ve yayılabilen peynirdir. 2012 yılında bölünene kadar Kraft Foods şirket'ine ait idi. Gıda bilimcisi Edwin Traisman (1915–2007) liderliğindeki bir ekip tarafından geliştirilmiştir. 1953 olarak ilk çıkışını yaparken, Kraft ve perakendeciler tarafından 1952'nin sonlarında çeşitli eyaletlerde ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Better Cheddars</span>

Better Cheddars, ana bileşen olarak çedar peyniri kullanılarak hazırlanan fırında peynirli krakerlerin atıştırmalık gıda markasıdır. Better Cheddars, Nabisco tarafından üretilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, Better Cheddars, In a Biskit ticari markası altında pazarlanmaktadır. Better Cheddars ilk kez Şubat 1981'de Nabisco tarafından tanıtıldı. Krakerin çeşitli lezzetleri tüketicilere sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Kraft Singles</span>

Kraft Singles, Kraft Foods tarafından 1949'da tanıtılan ve satılan işlenmiş peynirdir. Kraft ayrı ayrı sarılmış "dilimler" gerçekten bir bloktan kesilmiş dilimler değil, üretimde ayrı ayrı oluşturuluyor. Bununla birlikte, Kraft Single'lar, aşağıda içerdiği listede gösterildiği gibi Kraft web sitesinden elde edilen çedar peyniri ile ortak olan bileşenleri içerir. Bu bileşenler şunlardır: süt, peynir altı suyu, süt proteini konsantresi, milkfat, sodyum sitrat, %2'den az kalsiyum fosfat, peynir altı suyu protein konsantresi, tuz, laktik asit, koruyucu olarak sorbik asit, peynir kültürü, annatto ve kırmızı biber özü (renkli), enzimler, d3 vitamini.

Provel, Kraft Foods'ın ürettiği bir işlenmiş peynirdir. Özellikle St. Louis mutfağında popüler olan beyaz işlenmiş bir peynir ürünüdür. çedar peyniri, İsviçre peyniri ve provolon peynirlerinin bir birleşimidir. Provel düşük bir erime noktasına sahiptir ve bu nedenle oda sıcaklığında uçurgan ve neredeyse tereyağlı bir yapıya sahiptir. St. Louis tarzı pizza için geleneksel lezzetlerde mevcuttur. Ayrıca peynir çorbası hazırlanmasında sıklıkla kullanılır ve salatalarda, tavuklarda ve Gerber sandviçinde servis edilir. Bazı restoranlar, geleneksel İtalyan peyniri ve kreması yerine beyaz soslu makarna yemekleri için Provel kullanır.

Dairylea, Kraft Foods ve Kraft Heinz Company'nin ürettiği bir Amerikan peyniridir. 21. yüzyılın başlarında, Dairylea Lunchables, "yüksek miktarda tuz ve doymuş yağ içermesine rağmen" iyi bir şey olarak ilan edildi. Tuz içeriğini %9 ve doymuş yağ içeriğini %34 azaltan 2007'de yapılan bir yeniden yapılanmaya rağmen, "iyi şeylerle dolu" iddiası, İngiltere'nin Reklam Standartları Kurumu tarafından yasaklandı. Bu arada Kraft, Lunchables'daki tuz içeriğinin 2005-2007 arasında üçte bir oranında azaldığını belirtti.

Romanya mutfağı, geleneksel olarak en çok Türk mutfağından, daha sonra da Avusturya, Alman, Yunan ve Macar mutfaklarından etkilenmiştir. Köfteler, çorbalar, dolmalar, tatlılar, salatalar dört yüzden yıldan fazla egemenliği altında kaldıkları Osmanlı İmparatorluğu'nun yemeklerine çok benzer. Alkollü içkilerden en çok şarap içilir. Romanya şarabı, dünyada en çok üretilen ilk on arasındadır. Bira da tercih edilen alkollü içkilerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Arroz con pollo</span>

Arroz con pollo, paella ile yakından ilişkili, İspanya ve Latin Amerika'nın geleneksel yemeğidir. Dominik Cumhuriyeti'nde alternatif olarak locrio de pollo, Saint Martin'de ise lokri veya locreo olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Füme peynir</span>

Füme peynir veya tütsülenmiş peynir; tütsüleme ile hazırlanan peynir türüdür. Tipik olarak peynirde kürleme işleminin sonucu olarak sarımsı kahverengi bir dış zar bulunuyor. Dumanla kürleme tipik olarak soğuk ve sıcak yolla yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Moldova mutfağı</span>

Moldova mutfağı, Moldova halkının ve onun ayrılıkçı bölgesi Transdinyester yöresindeki yemek kültürüdür. Esas olarak çeşitli etler, patates, lahana ve çeşitli tahıl cinsleri gibi bileşenlerden oluşur. Yerel mutfak Rumen mutfağına çok benzer. Aynı zamanda Osmanlı mutfağından kalan büyük bir etki yanında Yunan, Polonya, Ukrayna ve Rusya dahil olmak üzere bölgedeki diğer mutfaklardan ilham ve unsurlar alır.