Gıda ve Tarım Örgütü, açlığı yok etmek ve beslenme şartlarını iyileştirmek amacıyla 1943'te kurulan ve 1946'da Birleşmiş Milletlerin uzmanlık kuruluşu haline gelen bir örgüttür. Açlığa karşı mücadelede çok yönlü etkinlikleri vardır. Hükûmet ve teknik kuruluşların tarımı, ormancılığı ve balıkçılığı geliştirme projelerine aracı ve yardımcı olur. Bu tip konularda ülkeler düzeyinde teknik yardımlar sağlar. Eğitsel projeler geliştirerek, araştırmalar yapar ve seminerler verir. Dünyadaki tarımsal ürünlerin üretimi, tüketimi, ticareti ve depolanması, tabii kaynakların geliştirilmesi, ağaçlandırma gibi konularda danışmanlık yapar. İstatistikler tutarak bültenler yayınlar.
Veteriner tıp; hayvan hastalıkları, bozuklukları ve yaralanmalarının önlenmesi, teşhisi ve tedavisi uygulamalarının yanı sıra hayvan besleme, genetik ıslah, hijyen ve gıda güvenliği, salgın hastalıkların önlenmesi, insan ve çevre sağlığı konularıyla ilgilenen bir tıp alanıdır. Veteriner tıbbı, evcil ve vahşi tüm hayvan türlerini kapsayacak kadar geniştir. Veteriner tıp uygulamaları hayvan sağlığının yanı sıra doğrudan ve dolaylı olarak insan sağlığına da etki etmektedir.
Veteriner hekim ya da eski adıyla baytar, veteriner tıp uygulamalarını uzmanlıkla yapan ve insan harici hayvanların üremelerinin engellenmesi veya arttırılmasına, beslenmelerine, hastalıklarına, rahatsızlıklarına ve yaralanmalarına uzmanlıkla müdahale eden, koruyucu hekimlik uygulamalarıyla hastalıkları ve bozuklukları daha oluşmadan önleyen, hayvan hastalıklarının ve parazitlerin kontrol altına alınması için araştırmalar ve uygulamalar yapan, yaptığı çalışmalarla insan sağlığına da hizmet eden bir tıp mensubu. Veteriner fakültesinden mezun olarak ve ülkelere göre değişen şartları yerine getirerek unvan alırlar.
Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi; Türk tarihinin ikinci, Cumhuriyet tarihinde ise ilk kurulan veteriner fakültesidir. 1970 yılında Ankara Üniversitesi'ne bağlı olarak öğretime açılmıştır. 11 Nisan 1975'te Fırat Üniversitesi'nin kurulması ile Fırat Üniversitesi'ne bağlı olarak çalışmalarına devam etmiştir. Fakülte eğitim programı içerisinde, uygulama ağırlıklı bir eğitim verilmektedir. Uygulama ve klinikler için 7 gün 24 saat hizmet veren tam donanımlı bir hayvan hastanesi bulunmaktadır. Bünyesinde 72 Profesör, 9 Doçent, 4 Doktor Öğretim Üyesi ve 29 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 114 adet akademik personel bulunmaktadır. Fakültedeki öğrenci sayısı 882'dir. Fakültede çoğu bölüm için yüksek lisans ve doktora programları mevcuttur.
Yardımcı veteriner sağlık çalışanları, veteriner sağlık sistemindeki hayvan sağlığı prosedürleri çerçevesindeki otonom işleri yaparak veteriner hekimlere yardımcı olan personeldir.
Veteriner hekimlik eğitimi, veteriner hekim olmak için alınan yüksek öğrenimdir. Veteriner hekim olmak için bu eğitimi başarı ile tamamlamış olmak zorunludur.
Fransanın Lyon şehrinde 1761 yılında, dünyanın ilk veteriner okulunun kuruluşunun 250. yıldönümü olması nedeniyle 2011 yılı "Dünya Veteriner Hekimler Yılı" seçildi. İlk fakültenin kurulmasını takiben Fransız Veteriner hekim Claude Bourgelat'ın da desteğiyle 1764 yılında Paris yakınlarında Alfort veteriner okulu kuruldu.
Veter hekim andı, Veteriner hekimlerin mesleğe başlamadan önce içtikleri and. Bağlayıcı olmaktan çok simgesel ve deontolojik bir özellik taşır.
Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları ve Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (VEDEK) Türkiye'deki Veteriner fakültelerinin eğitim kalitelerini yükseltmek için kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu. Veteriner hekimlik eğitim kurumları ve programları için akreditasyon ve değerlendirme çalışmaları yapmaktadır.
Dünya Veteriner Hekimler Birliği (WVA), Veteriner hekimlik mesleğini dünya çapında temsil eden küresel bir meslek kuruluşu. Bu birlik, ulusal düzeydeki veteriner hekimleri birlikleri için ve veteriner tıbbın farklı alanlarında çalışan veteriner hekimler için bir çatı kuruluştur. Türk Veteriner Hekimleri Birliğide bu birliğin bir üyesidir.
Uzman veteriner hekim: veteriner tıp alanlarından birinde uzman unvanını almış veteriner hekim.
Veteriner tıp koleji başvuru hizmetleri (VMCAS), veteriner hekimlik eğitimi görmek isteyen öğrenciler için kurulmuş merkezi bir başvuru servisi. Amerikan Veteriner Tıp Kolejleri Birliği tarafından 1995 yılında kurulmuştur, Birleşik Devletlerdeki birçok veteriner hekimliği okulu için hizmet verir, bunun yanında Kanada, Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Avustralya'daki okullar için de hizmet verir.
Veteriner Hekimler Kraliyet Koleji (RCVS), Birleşik Krallık'ta veteriner hekimliğin düzenleyici kuruluşudur. 1844 yılında Kraliyet Tüzüğü ile kurulmuştur, yasal görevleri 1966 yılında Veteriner Hekimler Hareketi tarafından ortaya konmuştur.
Birleşik Devletler Ordusu Veteriner Teşkilatı Amerika Birleşik Devletleri Ordu Sağlık Teşkilatına (AMEDD) bağlı subay veteriner hekimlerden ve HPSP veteriner hekimliği öğrencilerinden oluşan bir kurmay subay sınıfı. 3 Haziran 1916'da kongre kararı ile kurulmuştur. General Washington'un nalbantlar ile at alayı'nı kurdurttuğu 1776'dan sonra veteriner hekim uzmanlığı gereksinimi gitgide artmıştır. Görev kapsamları hijyen, gıda teftişi ve hayvan sağlık uzmanlığını kapsayacak şekilde geliştirilmiştir.
Sovyetler Birliği'nde veteriner tıp, Sovyetler Birliği'ndeki veteriner tıp çalışmalarıdır.
Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri Veteriner Dairesi, Sovyetler Birliği'ndeki veteriner tıp çalışmaları kapsamında Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri içerisinde hizmet veren veteriner tıp departmanı.
Uluslararası Veteriner Öğrencileri Derneği ya da bilinen kısaltmasıyla IVSA, uluslararası olarak veteriner hekimliği eğitimini desteklemek amacıyla kurulmuş dernek.
Veteriner cerrahisi, hayvanlar üzerinde veteriner hekimler tarafından gerçekleştirilen cerrahidir ve prosedürler üç geniş kategoriye ayrılır: ortopedi, yumuşak doku cerrahisi ve beyin cerrahisi. Eklem replasmanı, kırık onarımı, kraniyal çapraz bağ eksikliğinin stabilizasyonu, onkolojik (kanser) cerrahi, fıtık disk tedavisi, komplike gastrointestinal veya ürogenital prosedürler, böbrek nakli, deri greftleri gibi ileri cerrahi prosedürler veteriner hekimler tarafından gerçekleştirilir. Çoğu genel uygulama veteriner hekimleri, kısırlaştırma ve küçük kitle eksizyonları gibi rutin ameliyatları gerçekleştirebilir.
Merver Ansel, Türk veteriner hekimdir.
Sucul canlı tıbbı balık ve diğer sucul canlıların hastalıklarının incelenmesi, tedavisi ve sağlıklı kalmaları ile ilgilenen bir tıp dalıdır. Bazı uygulayıcılar öncelikli olarak akvaryum balıklarıyla çalışsa da, bu alan aynı zamanda balıkçılık yönetiminde önemli uygulamalara sahiptir.