İçeriğe atla

Amerikan Madencilik, Metalurji ve Petrol Mühendisleri Enstitüsü

Amerikan Madencilik, Metalurji ve Petrol Mühendisleri Enstitüsü veya İngilizce tam adıyla American Institute of Mining, Metallurgical, and Petroleum Engineers (kısa adıyla AIME), 145.000'den fazla üyesi bulunan madencilik, metalurji ve petrol mühendisliği konusunda profesyonel bir organdır. Enstitü Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk ulusal mühendislik topluluklarından birisidir ve Wilkes-Barre, Pensilvanya'da 22 maden mühendisi tarafından 1871 yılında kurulmuştur. Tüzüğündeki amacı ve misyonu "topluluk üyesi mühendisler arasında mineraller, metaller, enerji kaynakları ve malzemelerin üretimi ile insanlığın yararına kullanımının bilim ve sanat aracılığı ile ilerlemesini sağlamak ve yaymak" olarak belirtilmiştir. Enstitü, Madencilik, Metalurji ve Arama Derneği (Society for Mining, Metallurgy, and Exploration (SME)), Demir ve Çelik Teknolojisi Derneği (Association for Iron and Steel Technology (AIST)), Mineraller, Metaller & Materyaller Derneği (Minerals, Metals & Materials Society (TMS)) ile Petrol Mühendisleri Derneği (Society of Petroleum Engineers (SPE))'nin özgün ara organizasyonudur. Derneğin merkezi halen Dove Valley, Colorado şehrinde bulunmaktadır.

Enstitü 1915 yılında günümüzde halen bilinen adıyla 5.000 üyesi ile etkin şekilde çalışıyordu. Bu yıllarda enstitünün yıllık toplantıları her yıl Şubat ayında gerçekleştiriliyordu. Ayrıca yılda üç cilt halinde işlemlerini yayınlıyor ve bültenlerini her ayın ilk günü çıkarıyordu. Bu tarihte enstitünün merkezi ise New York şehrindeki Mühendislik Binası idi.

Başkanları

  • 1881 — William Metcalf
  • 1886 — Robert Hallowell Richards
  • 1897 — Thomas Messinger Drown
  • 1899 — James Douglas
  • 1920 — Herbert Clark Hoover

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik</span> tasarımdan ekipman imalatına kadar ilerleyişi sağlayan işlevler kümesi, uygulamalı bilim

Mühendislik, köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılmasıdır. Mühendislik disiplini, her biri uygulamalı matematik, uygulamalı bilim ve uygulama türlerinin belirli alanlarına özel vurgu yapan, geniş bir yelpazede uzmanlaşmış mühendislik alanları’nı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">ANSI</span>

ANSI, ABD'de endüstiyel standartları hazırlayan ve yayınlayan bir özel şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Kimya mühendisliği</span> Kimyasallarla ilgilenen mühendislik dalı

Kimya mühendisliği, kimya, matematik, fizik, biyoloji, mikrobiyoloji, biyokimya,ve ekonomi bilimlerini, ham maddelerin ya da kimyasalların daha kullanışlı ve değerli biçimlere dönüştürüldüğü proseslere uygulayan mühendislik dalıdır. Kimya mühendislerinin çalışma alanı nanoteknolojinin ve nanomalzemelerin laboratuvarda kullanımından, kimyasalları, ham maddeleri, canlı hücreleri, mikroorganizmaları ve enerjiyi kullanışlı ürünlere dönüştüren büyük ölçekli endüstriyel işlemlere kadar değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat mühendisliği</span> altyapıların tasarımı, planlanması, inşası ve yönetimi ile ilgilenen profesyonel disiplin

İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalıdır. İnşaat mühendisleri her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, su kemerleri, liman, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, konvansiyonel ve yüksek hızlı demiryolu projeleri, metro vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar. Mühendisliğin anası olarak da kabul edilen inşaat mühendisliği askerî mühendislikten sonra gelen en eski temel mühendislik dalıdır ve İngilizce kelime anlamı civil engineering ilk olarak 18.yy. da askerî olmayan mühendislik çalışmalarını askerî mühendislikten ayırabilmek için kullanılmıştır. İnşaat mühendisliği kurucu mühendislik alanlarının başında gelir. İnşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsadığından çeşitli dallarda uzmanlaşma gereği duyulmaktadır. Bu alanların başlıcaları, çevre mühendisliği, geoteknik, belediye ya da kentsel mühendislik, kıyı mühendisliği, ölçme bilgisi, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaştırma mühendisliği vb. konulardır.

Metalurji ve malzeme mühendisliği günümüzde kimya, makine, inşaat, uzay-uçak, elektrik-elektronik, çevre ve tıp alanlarına yayılmış çok disiplinli bir bilim ve teknoloji dalı olarak gelişmesini sürdürmekte ve verimlilik, enerji ve hammadde üçlüsü ile uyum içinde olan üretim süreçlerinin sektöre kazandırılmasında önemli rol oynamaktadır. Son yıllarda metalurji ve malzeme mühendisliğindeki gelişmeler, genel olarak metalurjik proseslerin optimizasyonu, sayısal simülasyon ve modelleme üzerine yoğunlaşırken, çevresel metalurji uygulamalarında da, çevre kirliliğine yol açmayacak nitelikte atılabilir atık üretmek,, demetalize edilmiş çözeltiyi kullanılabilir su halinde sisteme geri döndürme şeklinde atık su demetalizasyonu, ikincil kaynakların yeniden değerlendirilmesine yönelik reaktör ve proseslerin tasarımı gibi konular öne çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kayaç</span> doğal olarak oluşan mineral agregası

Kayaç, çeşitli minerallerin veya mineral ve taş parçacıklarının bir araya gelmesinden ya da bir mineralin çok miktarda birikmesinden meydana gelen katı birikintilerdir. Kayaç terimi eski Türkçede sahre, yeni Türkçede külte ve yabancı dillerdeki rock, roche, gestein sözcükleri karşılığı kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Petrol ve doğalgaz mühendisliği</span>

Petrol ve doğal gaz mühendisliği, ham petrol veya doğal gaz gibi hidrokarbonların üretimi ile ilgili faaliyetlerle ilgilenen mühendislik dalıdır. Petrol arama ve üretimi ile doğal gaz endüstrisinin kaynak sektör içerisinde yer aldığı kabul edilir. Yer altı kaynaklarının keşfi ile petrol ve doğal gaz endüstrisi olmak üzere, mühendisliğin iki ana disiplini bulunmaktadır. Her iki disiplinde yer altındaki hidrokarbon rezervlerinin, ekonomiye olan katkısını arttırmaya odaklanmaktadır. Petrol mühendisliği çok yüksek gözenekli kayalar içerisindeki yağ, su ve gazın fiziksel davranışları konusuna ayrıntılı bir anlayış getirerek, bu kaynağın geri kazanılabilir hacminin tahmin edilmesi üzerine odaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Leoben Üniversitesi</span>

Leoben Üniversitesi, Avusturya'nın Leoben şehrinde bulunan ve metalurji, malzeme ve maden konularında eğitim veren bir yükseköğretim kurumudur.Üniversite 1840 yılında Avusturya'nın maden bölgesi olan Styria'da kurulmuştur. 1848 yılında üniversite şimdi bulunduğu yere taşınmıştır. Üniversite maden ve Metal Malzeme Bilimi alanında Avrupa'daki en iyi okullardan biri olarak gösterilmektedir. Leoben Montan Üniversitesi Avusturya´daki tek dağ bilimi üniversitesidir.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), 7303 sayılı Yasa, 66 ve 85 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerle, 6235 sayılı Yasayla 1954 yılında kurulmuştur. TMMOB tüzel kişiliğe sahip, Anayasanın 135. Maddesinde belirtilen kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Kuruluşunda 10 Odası ve yaklaşık olarak 8.000 üyesi bulunan TMMOB‘nin, 15.01.2019 itibarıyla Oda sayısı 24, üye sayısı ise 579.868 ‘dur.

<span class="mw-page-title-main">Seramik mühendisliği</span> Seramik mühendisliği inorganik, metalik olmayan malzemelerden nesneleri oluşturma bilim ve teknolojisidir.

Seramik mühendisliği inorganik, metalik olmayan malzemelerden nesneleri oluşturma bilim ve teknolojisidir. Bu, ya ısıl hareketle ya da yüksek saflıktaki kimyasal çözeltilerinden çökelme reaksiyonları kullanılarak düşük sıcaklıklarda sağlanır. Bu tanım, hammaddelerin saflaştırılması, söz konusu kimyasal bileşiklerin üretimi, ürüne dönüştürülmesi, yapı kompozisyon ve özelliklerinin incelenmesi çalışmalarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Şist</span>

Şist orta dereceden bir tür başkalaşım kayacı'dır. Şist kelimesi Yunanca bir sözcük olan σχίζειν (şizin)'den gelmektedir. Kelimenin anlamı "bölmek"tir. Şist'in anlamının Yunanca "bölmek" olmasının sebebi büyük olasılıkla, şistin alüminyum levhalar halinde kolayca ayrılabilir yapıda olmasından kaynaklanıyordur. Şistler genellikle orta veya büyük, düz, tabaka benzeri tanelere sahiptir. %50'den fazla şist, uzun mineraller içermesiyle tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Petrol Mühendisleri Derneği</span>

Petrol Mühendisleri Derneği veya İngilizce resmî adıyla Society of Petroleum Engineers (SPE), petrol ve doğal gaz kaynaklarının üretimi ile ilgili teknolojiler konusunda teknik bilgi alışverişinin sağlanması için kamu yararına araştırma, geliştirme, toplama ve yayma faaliyetlerini gerçekleştiren, profesyonellerin teknik ve mesleki yeterliliklerinin geliştirilmesi için fırsatlar oluşturulmasını sağlayan kâr amacı gütmeyen organizasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Kimya mühendisi</span>

Kimya mühendisi, kimya endüstrisinde hammaddeleri çeşitli ürünlere çevirme konusunda çalışan, tesis ve ekipmanların tasarımı ve işletimi ile uğraşan ve tüm bunları gerçekleştirirken kimya mühendisliği bilgilerini kullanan kişilerin mesleki unvanıdır. Kısaca, kimya mühendisi kimya mühendisliği ilkelerini ilgili uygulama alanlarında kullanan ve hayata geçiren kişidir. Bu alanlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Endüstride çeşitli kimyasal proseslere ait tesis ve makinelerinin tasarımı, üretimi ve işletimi.
  2. Gıda, içecek, kozmetik, temizlik malzemeleri ve ilaç gibi pek çok üründe kullanılan kimyasalların geliştirilmesi.
  3. Yakıt hücreleri, hidrojen enerjisi ve nanoteknoloji gibi pek çok yeni teknolojinin geliştirilmesi.
  4. Tamamen ya da kısmen kimya mühendisliğinden türemiş malzeme bilimi, polimer mühendisliği ve biyomedikal mühendisliği gibi alanlar.
<span class="mw-page-title-main">Kimya mühendisliği tarihi</span>

Kimya mühendisliği, 19. yüzyılda "endüstri kimyası" ile uğraşanlar tarafından geliştirilmiş bir disiplindir. Sanayi Devrimi'nin öncesinde, endüstri kimyasalları ve tüketici malları ağırlıklı olarak kesikli üretim yöntemiyle üretiliyordu. Kesikli üretim emek yoğun bir işlemdir. Bunun başlıca sebebi kesikli üretim yöntemi kullanan üretim tesislerinde bulunan pek çok ünite operasyonunun manüel kullanım gerektirmesi ve sonuç olarak iş gücüne ihtiyaç duyulmasıdır. Kesikli üretim boyu gerçekleştirilen fiziksel ve kimyasal işlemlerin sonunda satılabilir bir ürün sağlamak için elde edilen ürün izole edilebilir, saflaştırılabilir ve test edilebilir. Kesikli üretim işlemleri iş ve ekipman kullanımında verimsiz olmasına rağmen bugün hâlâ farmasötikal ara ürünler gibi değerli ürünlerin, parfüm ve boya gibi özel ve formüle edilmiş ürünlerin üretiminde kullanılmakta ve kâr elde edilebilmektedir. Kimya mühendisliği tekniklerinin üretim prosesi geliştirmesi üzerine uygulanması ile kimyasallar artık sürekli bir üretim hattında kimyasal işlemler ile daha büyük miktarlarda imal edilebilmektedir. Sanayi Devrimi, kesikli üretimden sürekli üretime geçişin başladığı dönemde ortaya çıkmıştı. Bugün ticari kimyasallar ve petrokimyasallar büyük çoğunlukla sürekli üretim prosesleri ile imal edilirken, özel kimyasallar, ince kimyasallar ve ilaçlar kesikli üretim yöntemleri ile üretilmektedir.

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin metalurjik üretimi, büyük alunit yatakları, polimetalik cevherler, demir cevheri yataklarının olması nedeniyle gerçekleşmektedir. Azerbaycan'ın metalurji endüstrisi hem demirli hem de demir dışı branşları kapsamaktadır.

Maden atıkları, bir cevherin ekonomik olmayan kısmından değerli fraksiyonu ayırma işleminden sonra arta kalan malzemelerdir. Artıklar, bir cevher veya mineral gövdesinin üzerinde yer alan ve madencilik sırasında işlenmeden yer değiştiren atık kaya veya diğer malzemeler olan aşırı yükten farklıdır. Maden atıkları, insanlığın ürettiği en büyük atık miktarıdır.

Maden kazası, minerallerin veya metallerin çıkarılması sürecinde meydana gelen bir kazadır. Sert kaya madenciliğinde de kazalar meydana gelse de, her yıl binlerce madenci maden kazalarında, özellikle de yer altı kömür madenciliğinde ölmektedir. Düz kaya tabakaları, genellikle dayanımsız kayaçlar, metan gazı ve kömür tozu varlığı nedeniyle kömür madenciliğinin sert kaya madenciliğinden çok daha tehlikeli olduğu kabul edilir. Günümüzde ölümlerin çoğu, gelişmekte olan ülkelerde ve gelişmiş ülkelerin emniyet önlemlerinin tam olarak uygulanmadığı kırsal kesimlerinde meydana gelmektedir. Bir madencilik felaketi, beş veya daha fazla ölümün gerçekleştiği maden kazalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">John Fritz Madalyası</span> Bilimsel veya endüstriyel başarılar için Amerikan ödülü

John Fritz Madalyası, 1902 yılından bu yana her yıl American Association of Engineering Societies (AAES) tarafından "olağanüstü bilimsel veya endüstriyel başarılar" için verilmektedir. Madalya, 1822-1913 yılları arasında yaşamış olan John Fritz'in 80. doğum günü için oluşturulmuştur. AAES 2020 yılında feshedildiğinde, Fritz madalyasının yönetimi American Institute of Mining, Metallurgical, and Petroleum Engineers (AIME)'e devredilmiştir ve şu anda AIME üye topluluğu olan Society of Mining, Metallurgy, & Exploration (SME) tarafından koordine edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alan Cottrell</span>

Sir Alan Howard Cottrell, FRS – 15 Şubat 2012), İngiliz metalürji uzmanı ve fizikçiydi. Aynı zamanda Birleşik Krallık Hükûmeti'nin eski Baş Bilimsel Danışmanı ve 1977-1979 yılları arasında Cambridge Üniversitesi'nin rektör yardımcısıydı.

Yıldız Bayazıtoğlu, Türk-Amerikalı makine mühendisi. Uzay Mekiği'nin yakıt depolarından nanoteknolojiye kadar çeşitli ölçeklerde ısı transferi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınmakta olup ayrıca tıbbi tedavide konteynersiz işleme, yakıt hücreleri ve güneş pilleri, moleküler dinamik, mikrokanallar ve hedeflenen sıcaklık yönetimi üzerine araştırmalar yaptı. Günümüzde Harry S. Cameron Makine Mühendisliği bölümü başkanı ve Rice Üniversitesi'nde malzeme bilimi ve nanomühendislik profesörü olarak görev yapmaktadır.