İçeriğe atla

Amerikan Kitâb-ı Mukaddes Topluluğu

Amerikan Kitâb-ı Mukaddes Topluluğu
Kuruluş1816
TürKâr amacı gütmeyen kuruluş
AmaçKitâb-ı Mukaddes dağıtımı
MerkezPhiladelphia, Pensilvanya
Hizmet bölgesiAmerika Birleşik Devletleri
BaşkanRobert L. Briggs
Resmî sitewww.americanbible.org/

Amerikan Kitâb-ı Mukaddes Topluluğu, 1816'da New York'ta kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Misyonu Kitâb-ı Mukaddes'in basım, yayın ve çevirisini sağlamaktır ayrıca Kitâb-ı Mukaddes ile ilgili çalışmalara destek olarak burs yardımı da sağlar. Çağdaş Kitâb-ı Mukaddes Tercümesi ile tanınır.

Amerikan Kitâb-ı Mukaddes Topluluğu, United Bible Societies, Forum of Bible Agencies Internationa l, Every Tribe Every Nation topluluklarına üyedir ve herhangi bir mezhebe bağlı değildir. Ancak Mormonlar ve Yahova Şahitleri'ni Hristiyan olarak kabul etmemektedir.[1]

Tarihi

Amerikan Kitâb-ı Mukaddes Topluluğu, asıl adıyla The American Bible Society, 1816 yılında Amerikalı Protestanlar tarafından kurulmuştur. İlk başkanı 1782-1783 yılları arası Kıtasal Kongre'nin başkanlığını yapmış Elias Boudinot'dur.

Kuruluş, Kitâb-ı Mukaddes çevirisi için Kral James Sürümü'nü tercih etmiş, 1858'den itibaren metinsel tahrifi önlemek adına komisyonlar görevlendirmiştir. Amerikan İç Savaşı sırasında askerler için ilk cep Kitâb-ı Mukaddes'ini sağlamıştır.

The Bible House "Kitâb-ı Mukaddes Evi"

1852'de 303.000 dolar maliyetle inşa ettikleri New York'taki Kitâb-ı Mukaddes Evi'ne taşındılar. Kadın hakları savunucusu ve ekonomist Virginia Penny, burada kadınlar için bir istihdam bürosu açmayı teklif etmiş ve kadınlar için birçok farklı iş alanları hakkında konferanslar vermiştir. Kitâb-ı Mukaddes basımı ve personel için ofis alanı olarak kullanılan bina daha sonraları New York'ta basılı kültürün merkezi haline gelmiştir.[2][3]

Topluluğun misyonu, Kitâb-ı Mukaddes'i tüm insanlığa ulaştırmaktır. Bu doğrultuda binlerce aileye Kitâb-ı Mukaddes sağlamıştır. İngilizcenin yanı sıra 83 farklı dilde olmak üzere Kitâb-ı Mukaddes yayımlamıştır. Topluluk faaliyetlerini 21. yüzyıla dek artırarak sürdürmüştür. 11 Eylül Saldırılarından sonra bir milyondan fazla Kitâb-ı Mukaddes dağıttı. Ayrıca cep büyüklüğünde ürettiği Kitâb-ı Mukaddesler ile askere bağlılığını sürdürmüştür. Yine birçok doğal afette sağ kurtulanlara Kitâb-ı Mukaddes göndermektedir.[4]

Osmanlı'daki faaliyetleri

Topluluk aynı zamanda Batı medeniyeti dışındaki yerlerin Kitâb-ı Mukaddes'e ve Amerikan tarzı medenileşmeye ihtiyaç olduğunu savunmaktaydı. Bu bağlamda Osmanlı toprakları da ilgilerini çekmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu'ndaki çalışmalarına 1828 yılında başlamıştır. Faaliyete başladıkları yıldan itibaren çok sayıda Kitâb-ı Mukaddes dağıtım çalışmaları gerçekleştirmiştir. 1828-1915 yılları arası yaptıkları harcamaların toplam bedeli 3.805.000 $'dır. Çalışmaları için kullandıkları binalarda kiracı olarak bulunup herhangi bir mülkiyet edinmediler. İstanbul ve Beyrut'ta matbaa faaliyetleri yürütmüşlerdir. Kurum tüm faaliyetlerini bir temsilci vasıtasıyla yürütmüştür. Isaac Bliss topluluk adına temsilci seçildikten sonra İstanbul, topluluğun bölgedeki yeni merkezi haline gelmiştir. Hatta "İngiliz ve Yabancı Kitâb-ı Mukaddes Topluluğu (British and Foreign Bible Society)" ile rekabet içine girmiştir.

Ancak Osmanlı'daki faaliyetlerinde zorluk yaşıyorlardı. 1864 yılında faaliyetleri Osmanlı idaresi tarafından durduruldu ve Osmanlı karşıtı yayın yapmakla suçlandılar. Bunun üzerine kitapları koyabilmek için bir depo ihtiyacı oluştu ve bir Kitâb-ı Mukaddes Evi kurma fikri doğmuş oldu. İstanbul'da açılan bu Kitâb-ı Mukaddes Evi, Osmanlı evraklarında Amerikan Hanı olarak da geçmektedir. Burada adından da hareketle çokça Kitâb-ı Mukaddes basıldığı anlaşılmaktadır. Kitâb-ı Mukaddes çevirileri arasında Ermenice ağırlık kazanmaktadır.[5][6]

Kaynakça

  1. ^ "State of Bible 2019" (PDF). 6 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  2. ^ "A Bible House Divided". The Bible Cause : A History of the American Bible Society. FEA, John. Oxford University Press. 2016. 
  3. ^ "The Astor Place "Bible House"". 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2020. 
  4. ^ "Armed Services Ministry| American Bible Society". 27 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "19. ve 20. Yüzyıl İstanbulunda Fincancılar Yokuşu, Amerikan Hanı ve Matbaacılık Faaliyetleri". Nalan TURNA. Ankara Üniversitesi İlef Dergisi. s. 73-94. 13 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Osmanlı İmparatorluğu'nda Amerikan Protestan Okulları. Gülbadi ALAN. Türk Tarih Kurumu. 2015. ISBN 9789751630148. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı bağlı olarak çalışan, dışişlerinden sorumlu olan bakanlık. Türkiye'nin diğer ülkeler ve uluslararası örgütlerle olan ilişkilerinin yürütülmesinden sorumlu olan bakanlığın başında şu an Hakan Fidan bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dârülbedâyi</span> Osmanlıda tiyatro topluluğu

Dârülbedâyi ya da asıl adıyla Dârü'l-bedâyi-i Osmânî, 27 Ekim 1914 tarihinde İstanbul Belediyesi bünyesinde konservatuvar olarak açıldıktan sonra okul hüviyetinden çıkıp bir tiyatro topluluğuna dönüşen; hâlen İstanbul Şehir Tiyatroları adıyla varlığını sürdüren sanat kurumu. Osmanlı İmparatorluğu’nda kurulan ilk konservatuvardır. Türkiye'de Batılı anlamda tiyatronun gelişmesinde önemli bir değişimi sağlamıştır.

Misyonerlik, dar anlamıyla herhangi bir dini öğretiyi yabancı ülkelerde yaymakla yükümlü din görevlilerini tanımlamada kullanılır. Daha geniş anlamıyla ise başkalarını belirli bir öğretiye, özellikle dini bir öğretiye ikna etmeye çalışan, onları bu öğretiye çekme amacını üstlenen kişileri tanımlamada kullanılır.

Benderli Mehmed Selim Sırrı Paşa (1771-1831) II. Mahmud saltanatında 14 Eylül 1824 - 24 Ekim 1828 tarihleri arasında dört yıl bir ay on gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Martin Van Buren</span> 8. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1837–1841)

Martin Van Buren Amerika Birleşik Devletleri'nin 8. başkanıdır. 4 Mart 1837'den 4 Mart 1841'e kadar başkanlık görevini yürütmüştür. Başkanlık görevinden önce ABD'nin 8. başkan yardımcısı ve 10. Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştır.

1820 yılında başlayan ve Türk Kurtuluş Savaşı'na sonuna kadar geçen zaman içerisinde Osmanlı İmparatorluğu'nda misyonerlik faaliyetleri çok hızlı bir şekilde gelişmiştir. Misyonerlik faaliyetlerini bu denli başarılı olmasında şüphesiz Osmanlı Devleti'nin Islahat Fermanı ile verdiği ayrıcalıklar, kapitülasyon anlaşmaları ile verilen ayrıcalıklar ve Osmanlı Devleti'nin bölgelerine ilgi göstermemesi etkili olmuştur. Başlangıçta kendilerine Anadolu'da hedef bulamayan misyonerler daha sonra Ermeniler'e odaklanıp çalışmalarında başarılı olmuşlardır. Açtıkları okullardan mezun olanların başarılı olmaları bu okulların etkilerini artırmıştır. Hatta zamanla Müslüman Türkler dahi çocuklarını bu okullara göndermişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Barış</span> toplumlar, küçük zümreler ve insanlar arasındaki ilişkilerin uyumlu ve iki tarafa da zarar vermeyecek şekilde olması durumu, huzur içinde yaşanılması

Barış kelimesi genel anlamda düşmanlığın olmaması anlamında kabul görülür. Başka bir anlatımla kötülükten, kavgalardan, savaşlardan kurtuluş, uyum, birlik, bütünlük, sükûnet, sessizlik, huzur içinde yaşamak olarak da tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Cizvitler</span> Katolik Kilisesinin erkek dinî cemaati

Cizvitler ya da İsa Cemiyeti, genel merkezi Roma'da olan, Katolik Kilisesi’nin erkek bir tarikatıdır. 1528’de Paris’te tanışan ve içinde Francisco de Xavier, Pierre Favre ve Tarikatın ilk lideri olan Loyolalı Ignatius’un da olduğu yedi arkadaş ve öğrenci tarafından kurulmuştur. Kendilerine Compañía de Jesús ve Amigos en El Señor yani ‘Rabbin Arkadaşları’ diyorlardı çünkü İsa tarafından bir araya getirildiklerini düşünüyorlardı. İsimdeki ‘Compania’ Latinceye societas (topluluk/cemiyet) olarak çevrilmiş bu sebeple de daha yaygın olarak ‘İsa Cemiyeti’ olarak tanınmışlardır.

Dormen Tiyatrosu, İstanbul'da 1957-1977 ve 1987-2001 arasında oyunlar sahneleyen özel tiyatro topluluğu.

Yehova'nın Şahitleri, binyılcı, restorasyoncu ve teslis karşıtı inanca sahip, ana akım Hristiyanlıktan ayrılan bir Hristiyan mezhebidir. Yehova'nın Şahitleri temel Hristiyan inançlarını ve dinsel geleneklerini kabul etmeyip sadece "Yeni Dünya Çevirisi" adlı kendi Kutsal Kitap çevirilerini imanlarının temeli olarak alırlar.

<span class="mw-page-title-main">LaVeyan Satanizm</span>

LaVeyan Satanizm veya Ateistik Satanizm, Anton Szandor LaVey tarafından 1966 yılında Şeytan Kilisesi'nin kurulmasıyla çıkan felsefi öğreti ve inanış biçimi. Satanist akımlar içerisinde kilisesi, yazılı törenleri, bayram günleri, din adamları olan ve organize bir din sayılan tek akım LaVeyan Satanizm'dir.

Yakın Doğu Amerikan Yardım Heyeti, ismini 1918'den sonra almış olan Amerikan Ermeni ve Suriye Yardım Heyeti adı altında başlayan ve kısaca Yakın Doğu Yardım/ Muavenet Heyeti olarak bilinen ve I. Dünya Savaşı sırasında kurulan yardım organizasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Ali Ufkî Bey</span> Osmanlı besteci

Ali Ufkî Bey, Klasik Türk musikisi bestekârı, santûrî, müzikolog ve "Mecmua-i Sâz ü Söz" adlı nota ve güfte mecmuasının müellifi, Kitâb-ı Mukaddes'i Türkçeye ilk çeviren mütercimdir.

<span class="mw-page-title-main">Noah Webster</span>

Noah Webster, Jr., bir sözlükbilimci, ders kitabı öncüsü, İngilizce yazım reformcusu, politik yazar, editör ve üretken bir yazardı. Amerikan Bilim ve Eğitim Babası olarak anılır. Mavi kaplı imla kitabı 5 Amerikan nesli boyunca çocuklara nasıl heceleneceğini ve okunacağını öğretmek için okutuldu. Ellis (1979)'e göre Noah Webster Amerikanlara laik tam İlmihâl veren kişidir."

<span class="mw-page-title-main">Babil (antik kent)</span>

Babil ya da Babylon, Irak'ın başkenti Bağdat'ın güneyinde yer alan antik şehirdir. Babil'in Asma Bahçeleri antik dünyanın yedi harikasından biri oldu. İştar Kapısı da kentin öne çıkan simgelerinden biriydi.

Osmanlı İmparatorluğu–Amerika Birleşik Devletleri ilişkileri 1780'te başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Matematik Topluluğu</span> Profesyonel matematikçiler birliği

Amerikan Matematik Topluluğu, matematiksel araştırma ve bilim çıkarlarına kendini adamış profesyonel matematikçilerden oluşan bir dernektir ve yayınları, toplantıları, savunuculuğu ve diğer programları aracılığıyla ulusal ve uluslararası topluma hizmet eder.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Horsfield</span> Amerikalı natüralist ve doktor (1773-1859)

Thomas Horsfield TD, yoğunluklu olarak Endonezya'da çalışan ve bölgedeki birçok bitki ve hayvan türünü tanımlayan Amerikalı doktor ve doğa bilimcidir. Daha sonra Londra'daki East India Company Müzesi'nin müdürlüğünü yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Edward Stettinius Jr.</span>

Edward Reilly Stettinius Jr, Franklin D. Roosevelt ve Harry S. Truman başkanlıkları zamanında Dışişleri Bakanlığı görevini 1944-1945 arasında yapmış ve 1945-1946 yılları arasında ABD'nin ilk Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği görevini yürütmüş Amerikalı siyasetçi ve iş insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kitâb-ı Mukaddes arkeolojisi</span>

Kitâb-ı Mukaddes arkeolojisi akademik bir ekol ve Kitâb-ı Mukaddes çalışmaları ve Levanten arkeolojisinin bir alt kümesidir. Kitâb-ı Mukaddes arkeolojisi, Eski Yakın Doğu ve özellikle Kutsal Topraklar, Kitâb-ı Mukaddes zamanlarından itibaren arkeolojik alanları inceler.