İçeriğe atla

Amerikan Fizik Topluluğu

Amerikan Fizik Topluluğu
American Physical Society
Harita
KısaltmaAPS
Kuruluş20 Mayıs 1889 (135 yıl önce) (1889-05-20)
TürBilimsel kuruluş
AmaçFizik bilgisini ilerletmek ve yaymak
Konum
Üyelik50.000

Amerikan Fizik Topluluğu (İngilizce: American Physical Society / APS), dünyanın en büyük ikinci fizikçi topluluğudur. Topluluk, prestijli dergiler olan Physical Review ve Physical Review Letters'da dahil olmak üzere bir düzineden fazla bilimsel dergi yayınlar ve her yıl yirmiden fazla bilim toplantısı düzenler. APS, Amerikan Fizik Enstitüsü'nün bir üyesidir.[1] Kate Kirby, APS'nin şu anki CEO'sudur, göreve Şubat 2015'te başlamıştır.[2]

APS dergileri

Amerikan Fizik Topluluğu 13 uluslararası araştırma dergisi ve açık erişimli bir çevrimiçi haber ve yorum sitesi olan Physics'i yayınlamaktadır.[3]

  • Physical Review Letters (PRL)
  • Reviews of Modern Physics (RMP)
  • Physical Review A (PRA): Atomik, moleküler ve optik fizik
  • Physical Review B (PRB): Yoğun madde ve malzeme fiziği
  • Physical Review C (PRC): Nükleer Fizik
  • Physical Review D (PRD): Parçacıklar, alanlar, gravitasyon ve kozmoloji
  • Physical Review E (PRE): İstatistiksel, doğrusal olmayan fizik ve yumuşak madde fiziği
  • Physical Review X (PRX): Açık Erişim; saf, uygulamalı ve disiplinlerarası fizik
  • Physical Review Applied (PRApplied): Fiziğin deneysel ve teorik uygulamaları
  • Physical Review Fluids (PRFluids): Sıvı Dinamiği
  • Physical Review Accelerators and Beams (PRAB): Açık Erişim; hızlandırıcı bilimi ve teknolojisi
  • Physical Review Physics Education Research (PRPER): Açık Erişim; fizik eğitimi ile ilgili deneysel ve teorik araştırmalar
  • Physical Review Materials (PRMaterials): Malzeme araştırması yapan multidisipliner toplum için geniş kapsamlı bir uluslararası dergi

Tüm APS üyeleri, Amerikan Fizik Enstitüsü (American Institute of Physics/AIP) tarafından yayınlanan aylık Physics Today yayınını alır.[4]

Ödüller

Amerikan Fizik Topluluğu, araştırma mükemmelliği ve yönetimi için birçok ödül verir; konular olağanüstü liderlik, bilgisayarlı fizik, lazerler, matematik ve daha fazlasını içerir.

Ayrıca bakınız

  • Deutsche Physikalische Gesellschaft
  • Amerikan Fizik Topluluğu Üyeleri

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Physical Review Letters dünyanın en prestijli fizik dergilerinden biridir. En fazla dört sayfadan oluşan kısa makaleler bulunmaktadır. Physical Review'in aşırı büyümesi gerekçe gösterilerek bölünmesi sonucunda kuruldu. 1958'den beri Amerikan Fizik Topluluğu tarafından yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">David Lee (fizikçi)</span> Amerikalı fizikçi

David Lee Morris "helyum-3 süperakışkanlık buluşları için" Robert C. Richardson ve Douglas Osheroff ile Fizik 1996 Nobel Ödülü'nü kazanan Amerikalı fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Brian Josephson</span>

Brian David Josephson, Galli teorik fizikçi ve Cambridge Üniversitesi’nden emekli olmuş fizik profesörüdür. En iyi bilindiği çalışmaları süper iletkenlik ve kuantum tünellemedir. 1962 yılında 22 yaşında doktorasını yaparken Cambridge’te yaptığı Josephson etkisi öngörüsü için 1973 yılında Nobel Fizik Ödülü aldı. Josephson Gallerli olup da Nobel Fizik Ödülü alan tek kişidir. Ödülü fizikçiler Leo Esaki ve Ivar Giaever ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Peter Higgs</span> İngiliz teorik fizikçi (1929–2024)

Peter Ware Higgs, İngiliz teorik fizikçi.

Mark Brian Wise Kanadalı-Amerikalı teorik fizikçi. Temel parçacık fiziği ve Kozmoloji üzerine araştırma yapmıştır. Ağır kuark etkili teorisi'nin (HQET) gelişimindeki rolüyle tanınmaktadır. Ayrıca finans ve risk değerlendirmesi için matematiksel modeller üzerinde çalışmıştır.

Physical Review, Amerika Birleşik Devletleri merkezli American Physical Society tarafından yayımlanan bilimsel dergidir. Physical Review Letters adlı kardeş dergisi de vardır. 1893'te, Edward Nichols'un girişimleri sonucunda kurulmuştur.

Reviews of Modern Physics (Modern Fizik Derlemeleri), American Physical Society tarafından üç ayda bir yayınlanan hakemli bir bilimsel dergidir. 1929'da kurulmuştur ve şu anki editörü Michael Thoennessen'dir. Dergi, fiziğin ve ilgili alanlarının tüm yönleri üzerine derleme makaleleri yayınlamaktadır. Gözden geçirmelere genellikle uzman olmayan kişilerce erişilebilir ve en son çalışmaları araştıran, çözülmesi gereken kilit sorunları tartışan ve sona doğru bakış açıları sağlayan lisansüstü öğrencilere tanıtım materyali olarak hizmet eder. Bu dergi, fizik alanındaki en prestijli, en güvenilir ve en etkileyici dergilerden biridir. 2016etki faktörü, 45.547'lik 5 yıllık etki faktörü ile 36.917'dir.

The Astrophysical Journal, sık kullanılan kısaltması ile ApJ, 1895 yılında Amerikalı astronomlar George Ellery Hale ve James Edward Keeler tarafından kurulan hakemli bir bilimsel astrofizik ve astronomi dergisidir. Dergi, 2015 yılında basılı yayıma son vermiş ve yalnızca elektronik bir dergi olmuştur.

Herbert Sander Gutowsky, University of Illinois at Urbana-Champaign'de kimya profesörü olan Amerikan kimyager. Gutowsky nükleer manyetik rezonans (NMR) yöntemlerini kimya alanında uygulayan ilk kişidir. Nükleer manyetik rezonans spektroskopisi kullanarak moleküllerin yapısını belirledi. Öncü çalışmaları NMR'nin bilimsel bir araç olarak kullanılması için deneysel kontrolünü sağladı, deneysel gözlemlerle teorik modelleri birleştirdi ve NMR'yi kimya ve tıbbı araştırma alanlarında sıvıların, katıların ve gazların moleküler ve dinamik yapılarını incelemek için en etkili analitik araçlardan biri haline getirdi. Çalışmalarının etkisiyle kimya, biyokimya ve malzeme bilimi alanlarındaki bazı sorunlar çözüldü ve NMR spektroskopisinin kullanıldığı pek çok alt alanı da etkiledi.

Bilimsel dergiler listesi, kendi alanında etkili olan belli başlı dergileri yayınlarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Pierre Vigier</span> Fransız fizikçi (1920 – 2004)

Jean-Pierre Vigier, fiziğin temelleri, özellikle kuantum fiziğinin stokastik yorumu üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bir Fransız teorik fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">David Awschalom</span> Amerikalı fizikçi

David D. Awschalom ) Amerikalı yoğun madde deneysel fizikçisidir. En çok yarı iletkenlerde spintronik alanındaki çalışmalarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">David Carroll (fizikçi)</span> Amerikalı fizikçi

David Carroll, ABD'li fizikçi, malzeme bilimci ve nanoteknolog, Amerikan Fizik Topluluğu üyesi ve Wake Forest Universitesi Nanoteknoloji ve Moleküler Malzemeler Merkezi'nin direktörüdür. Nano-mühendislik kanser terapötikleri, nanokompozit tabanlı ekran ve aydınlatma teknolojileri, yüksek verimli nanokompozit fotovoltaikler ve termo/piezo-elektrik jeneratörleri alanındaki çalışmalarıyla nanobilim ve nanoteknoloji alanına katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">David J. Griffiths</span> Amerikalı fizikçi

David Jeffrey Griffiths, Amerikalı fizikçi ve eğitimcidir. Reed Koleji'nde 1978-2009 yılları arasında çalışmış ve emekli olmadan önce Howard Vollum Bilim Profesörü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">David Albert</span>

David Z. Albert, Frederick E. Woodbridge Felsefe Profesörü ve New York'taki Columbia Üniversitesinde Fiziğin Felsefi Temelleri Yüksek Lisans Programı direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Helen Quinn</span> Avustralyalı fizikçi (d. 1943)

Helen Rhoda Arnold Quinn, Avustralyalı parçacık fizikçisi ve eğitimcisidir. Teorik fizikte, doğanın simetrisine karşılık gelen Peccei-Quinn teorisi ve Üç tip parçacık etkileşimi için birleşik bir teori arayışında katkıları bulunmaktadır. Quinn, Ulusal Bilimler Akademisi'nin Bilim Eğitimi Kurulu Başkanı olarak, K-12 Fen Eğitimi için Bir Çerçeve: Uygulamalar, Kesişen Kavramlar ve Temel Fikirler — Yeni Nesil Bilim Standartlarının temelli bir çalışma yürütmüş, birçok devlet tarafından benimsenmiştir.Başarıları arasında Uluslararası Teorik Fizik Merkezi'nden Dirac Madalyası, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nden Oskar Klein Madalyası, Avustralya Nişanı'nın Onursal Görevlisi olarak atanması, Amerikan Fizik Derneği'nden Teorik Parçacık Fiziği için JJ Sakurai Ödülü bulunmakla beraber, Amerikan Fizik Enstitüsü'nden Fizikte Liderlik için Karl Taylor Compton Madalyası ve Franklin Enstitüsü'nden Fizikte 2018 Benjamin Franklin Madalyası'na layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Fizik Enstitüsü</span>

Amerikan Fizik Enstitüsü, fizik bilimini ve mesleğini teşvik eder. Fizik dergileri, bilim ve mühendislik toplulukları için yayınlar üretir. AIP çeşitli üye topluluklardan oluşmaktadır. Kurumsal merkezi College Park'taki Amerikan Fizik Merkezi'nde olmakla birlikte Melville ve Pekin'de de ofisleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Gordon Webster</span> Amerikalı fizikçi (1863 – 1923)

Arthur Gordon Webster, Amerikalı fizikçi ve Amerikan Fizik Topluluğu'nun kurucusu.

Kate Page Kirby, Amerikalı bir fizikçi. Kirby, Şubat 2015'ten Aralık 2020'ye kadar Amerikan Fizik Topluluğu'nun (APS) CEO'suydu ve Amerikan Fizik Enstitüsü'nün yönetim kurulunda yer alıyordu. Kate Kirby, 1989'da "çeşitli moleküler fenomenlerin niceliksel açıklamasına kuantum kimyası yöntemlerinin yenilikçi uygulaması" sayesinde Amerikan Fizik Topluluğu'na (APS) üye seçildi. Fiziğe yaptığı katkılardan dolayı 1996 yılında Amerikan Bilim İlerleme Derneği'ne (AAAS) üye oldu.

Harrison McAllister Randall, 1915'ten 1941'e kadar Michigan Üniversitesi'nin deneysel ve teorik fizik alanındaki itibarının artmasında önemli bir rol oynayan Amerikalı fizikçi.