İçeriğe atla

Amerikan Dostluk Hizmet Komitesi

AFSC'in logosu

Amerikan Dostluk Hizmet Komitesi (İngilizcesi American Friends Service Committee (AFSC)) Quakerler'in'in tüm dünyada ve ABD'de barış ve sosyal adalet için çalışan örgütlenmelerinden biridir. AFSC I. Dünya Savaşı'nın kurbanlarına yardım amacıyla ABD'deki Quakerler'in ortak çalışmasıyla 1917'de kuruldu. Kuruluşun üyeleri inançları dolayısıyla askerlik hizmeti yapmayı reddederler ve zafer kazanan ile kaybeden arasında bir ayrım yapmazlar. AFSC bu yüzden ilaç temini, yiyecek ve elbise dağıtımı gibi konular üzerinde çalışmalar yapar.

Kuruluş 1947 yılında İngiltere'deki Quaker kuruluşu olan Quaker Peace and Social Witness ile birlikte Nobel Barış ödülüne layık görüldü.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barış</span> toplumlar, küçük zümreler ve insanlar arasındaki ilişkilerin uyumlu ve iki tarafa da zarar vermeyecek şekilde olması durumu, huzur içinde yaşanılması

Barış kelimesi genel anlamda düşmanlığın olmaması anlamında kabul görülür. Başka bir anlatımla kötülükten, kavgalardan, savaşlardan kurtuluş, uyum, birlik, bütünlük, sükûnet, sessizlik, huzur içinde yaşamak olarak da tanımlanabilir.

(Baron) Philip John Noel-Baker, 1959 Nobel Barış Ödülünü alan İngiliz devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gönüllü</span> çıkar beklemeksizin bir iş yapmayı üstlenen kişi

Gönüllü, içinde bulunduğu toplulukta herhangi bir karşılık ya da çıkar beklemeksizin bir işi yapmayı kendiliğinden üstlenen kişidir.

<span class="mw-page-title-main">David Trimble</span>

William David Trimble, Kuzey İrlandalı politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Kuveykırlar</span>

Quakers , mevcut Hristiyan mezheplerinden ve tarîkatlarından memnun olmayanlar tarafından 17. yüzyıl ortalarında İngiltere'nin kuzeybatısında ortaya çıkmış bir mezheptir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi</span>

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC), Birleşmiş Milletler'in ana organlarından biridir. 14 BM ajansı, işlevsel komisyon ve beş bölgesel komisyonun, ekonomik, sosyal ve ilgili çalışmaların koordinesinden sorumlu konseydir. 54 üyesi bulunmaktadır. 1998 yılından bu yana, aynı zamanda Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) kilit komiteleri, maliye bakanları ile bir toplantı yapar.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Gıda Programı</span> Uluslararası bir yardım örgütü

Dünya Gıda Programı, Birleşmiş Milletler'in gıda yardım programı ve açlıkla mücadele ile gıda güvenliği alanında dünyanın en büyük insani yardım kuruluşudur. WFP'ye göre 2019 yılında 88 ülkeden 97 milyon insana yardım ulaştırıldı. WFP'nin amacı savaş, doğal afet, kıtlık ve benzeri acil durumlarda insanlara gıda desteği yapmak. Birleşmiş Milletler Kalkınma Grubu'nun bir üyesi ve yürütme kurulunun parçasıdır. WFP için 2030 yılında kadar Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında da olan açlığa son vermek öncelikli hedeftir. WFP 2020 yılında yaptığı çalışmalarla Nobel Barış Ödülünü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Barış Gönüllüleri</span> ABD gönüllü uluslararası kalkınma programı

Barış Gönüllüleri, ABD Hükûmeti ve aynı isimli devlet kuruluşu tarafından yürütülen bir Amerikan gönüllü programıdır. Barış Gönüllüleri için üç amaç belirlenmiştir: Teknik yardım sağlamak, Amerika Birleşik Devletleri dışındaki halkların Amerikan kültürünü anlamasını sağlamak ve Amerikalıların diğer ülkelerin kültürlerini anlamasına yardımcı olmak. 1961 yılından bugüne (2010), 200.000'den fazla Amerikalı Barış Gönüllülerine katılarak 139 ülkede çalışmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Küresel Barış Endeksi</span>

Küresel Barış Endeksi, ülkelerin ve bölgelerin göreli barışçıl konumunu ölçen bir girişimdir. Sidney, Avustralya merkezli Ekonomi ve Barış Enstitüsü'nün bir çalışması olan Küresel Barış Endeksi, Ekonomist İstihbarat Birimi tarafından derlenen verilerle barış enstitüleri ve düşünce kuruluşlarında görev alan uzmanlardan oluşan uluslararası bir panel ile istişare içinde geliştirilmektedir. Liste ilk olarak Mayıs 2007 yılında yayınlandı ve o zamandan bu yana yıllık olarak güncellemeler yapılmaktadır. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeleri sükunetlerine göre derecelendiren ilk çalışma olduğu iddia edilmektedir. Bu çalışma Entegre Araştırma'nın kurucusu Avustralyalı teknoloji girişimcisi Steve Killelea'nın buluşudur ve Kofi Annan, 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso, Başpiskopos Desmond Tutu, eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, Nobel ödüllü Muhammed Yunus, ekonomist Jeffrey Sachs, eski İrlanda başkanı Mary Robinson ve eski ABD Başkanı Jimmy Carter tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Barış Bürosu</span>

Uluslararası Barış Bürosu, 1891 yılında kurulan dünyanın en eski barış örgütüdür. Barış konferansları için yapılan başvurular üzerinde çalışmak amacıyla, 13 Kasım 1891'de Roma'da yapılan 3. uluslararası Parlamentolar Arası Birlik konferansında kuruldu. Büronun yaptığı çalışmalar 1910 yılında Nobel Barış Ödülü ile ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Norman Angell</span> İngiliz siyasetçi

Sir Ralph Norman Angell, doğum adı Ralph Norman Angell-Lane, uluslararası barış için kayda değer uğraşlar veren ve The Great Illusion adlı kitabın yazarı İngiliz ekonomist. Ayrıca 1933 yılında Nobel Barış Ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adolfo Pérez Esquivel</span> Arjantinli aktivist

Adolfo Pérez Esquivel İspanyol kökenli, Arjantinli insan hakları savunucusu, toplum organizatörü, pasifist, ressam ve heykeltıraş. Esquivel 1980 yılında Nobel Barış Ödülünü almaya hak kazanmıştır.

Quaker Peace and Social Witness (QPSW) Quakerler'in'in Büyük Britanya'daki örgütlenmelerinden biridir. 1927 yılında Friends Foreign Mission Association(1868–1927) ve Council for International Service(1919–1927) adlı iki kuruluşun birleşmesiyle oluşturuldu. 1979'dan sonra Quaker Peace and Service adın alan kuruluş, 2001'den bu yana şimdiki adıyla anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Emily Greene Balch</span> Amerikalı yazar

Emily Greene Balch, Amerikalı ekonomist ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Barış hareketi</span> Belli bir savaşı veya tüm savaşları bitirmeye yönelik sosyal hareket

Barış hareketi, belli bir savaşı bitirmeyi, insanlar arası şiddeti en aza indirmeyi amaçlayan bir toplumsal hareket. Genellikle dünya barışını sağlama amacıyla bağlantılıdır. Bu hedeflere ulaşmak için pasifizm, şiddetsiz direniş, diplomasi ve boykot savunuculuğu yapılır.

<span class="mw-page-title-main">May Sabai Phyu</span>

May Sabai Phyu veya May Sabe Phyu Myanmarlı aktivist. İnsan hakları, ifade özgürlüğü, barış, Myanmar'ın etnik azınlıkları, kadına yönelik şiddet ve cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi konularında faaliyetlerde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Devletler Barış Enstitüsü</span>

Amerika Birleşik Devletleri Barış Enstitüsü (USIP), dünya çapında çatışma çözümünü ve önlemeyi teşvik etmekle görevli bir Amerikan federal kurumudur. Diplomasi, arabuluculuk ve barış inşası konusunda bireylere araştırma, analiz ve eğitim sağlar

<i>Savaş ve Barış</i> (film serisi)

Savaş ve Barış Sergei Bondarchuk tarafından yazılan ve yönetilen 1966-67 Sovyet yapım savaş drama filmi ve Leo Tolstoy'un 1869 tarihli Savaş ve Barış romanının film uyarlamasıdır. 1966 ve 1967 yılları boyunca dörde bölünerek yayınlanan filmde başrolde Bondarchuk, Pierre Bezukhov rolünde yer alır. Prens Andrei Bolkonsky ve Nataşa Rostova karakterlerini ise Vyacheslav Tikhonov ve Ludmila Savelyeva oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Barış, savaş ve sosyal çatışma sosyolojisi</span>

Barış, savaş ve sosyal çatışmanın sosyolojik incelemesi, grup çatışmalarını, özellikle kollektif şiddeti ve alternatif yapıcı şiddet içermeyen çatışma dönüşümü biçimlerini analiz etmek için sosyolojik teori ve yöntemleri kullanır.

<span class="mw-page-title-main">İçsel ışık</span>

İçsel ışık, Tanrı'nın Işığı, Mesih'in Işığı, İçimizdeki Mesih, Tanrı'nınki, İçimizdeki Tanrı'nın Ruhu, İçimizdeki Işık ve ışık, Dini Dostlar Derneği'nde (Quakers) Mesih'in Işığı'nın üzerlerine veya içlerine yansıdığını ifade etmek için yaygın olarak kullanılan metaforlardır. Bu ifadeler, "'içsel ışığa' inanç duyulmasını ve ona dayanılmasını öğütleyen " Quaker hareketinin kurucusu George Fox tarafından yaygınlaştırılmıştır. İlk Quakerlar; sessizce oturdukları ve, Tanrı'nın içsel ışığının üzerlerinde parladığını ve Kutsal Ruh'un konuştuğunu hissedene kadar, İncil'in sözleri üzerinde meditasyon yapmalarıyla biliniyordu. Öncü Quakerlar şunu öğrettiler: "Tanrı kendisini Kutsal Ruh aracılığıyla her bireyin vicdanında ve bilincinde açığa çıkarır; Mesih'in kendisi, insanın günahkârlığını aydınlatmak ve onu hakikat ile doğruluk yoluna iletmek için Işıktır. ... bu ışık tüm insanların içindedir ki Tanrı'nın lütfuyla onları Mesih'e yönlendirebilsin ve aynı ışık Hristiyanlara günlük rehberlik sağlayacaktır."