
Tarım veya ziraat, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, bunların kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, bu ürünlerin uygun koşullarda muhafazası, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlanmasını ele alan bilim dalıdır. Diğer bir ifade ile insan besini olabilecek ve ekonomik değeri olan her türlü bitkisel-Hayvansal ürünün bakım, besleme, yetiştirme, koruma ve mekanizasyon faaliyetlerinin tamamı ile durgun sularda veya özel alanlarda yapılan balıkçılık faaliyetlerinin tümüdür.

Keçi ya da evcil keçi, boynuzlugiller (Bovidae) familyasının Caprinae alt familyasından Capra aegagrus hircus alt türünü oluşturan çift toynaklılara verilen ad. Evcil keçiler, Doğu Avrupa ve Orta Doğu'da yaşayan yaban keçisinden evcilleştirilmiş olup, insanlar tarafından ilk evcilleştirilen hayvanlardan biridir.

Koyun (Ovis), keçiler ile birlikte Caprinae alt familyası içerisinde yer alan bir memeli cinsi. Cinsin coğrafi olarak ve nüfusça en yaygın türü Evcil koyun olmaktadır, ancak pek çok yabani tür de Ovis cinsine aittir.
Angus et üretiminde yoğun olarak kullanılan bir sığır türüdür. İskoçya’nın Aberdeenshire ve Angus bölgelerine özgü sığırların melezlenmeleriyle elde edilmiştir ve dünyanın birçok yerinde Aberdeen Angus olarak bilinir.

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı, ABD federal hükûmetinin tarım, çiftçilik, ormancılık ve besin maddeleri politikalarını geliştirip idare etmekle yükümlü ABD federal yönetim dairesi. Hedefleri çiftçilerin ve besi hayvanı yetiştiricilerinin gereksinimlerini sağlamak, tarım ürünleri ticaretini ve üretimini teşvik etmek, besin maddelerinin sağlıklı olmasını temin ve kontrol etmek, doğal kaynakları korumak, kırsal alandaki topluluklara destek sağlamak ve ABD'de ve dış ülkelerde açlığa son vermek olarak verilmiştir.

Macar grisi veya Macar bozkır sığırı Macaristan kökenli eski bir sığır türüdür. Macar ovalarından köken almıştır ve ekstansif yetiştiriciliğe çok iyi uyum sağlamıştır.
Dağlıç, Türkiye'de, Anadolu'nun batı bölgelerinde bulunan bir koyun türüdür. Hem et hem de süt ürünleri imalatı için kullanılan koyun, aslında halı yününe sahip bir türdür. Bu tür koyunların genellikle kafalarında ve bacaklarında siyah benekler bulunur ve de çoğunlukla evcil koyunların boynuzları varken, dişilerinin yoktur. Bu tür bazıları tarafından, Sakız Adası ve Kamakuyruk türlerinin atası olarak kabul edilir.

Galiçya sarışını veya Galiçya kızılı, İspanya'nın Galiçya bölgesine has yerli bir sığır cinsidir. İsmini renginden alan bu tür kırmızı ve sarıdan başka farklı renklerde de olabilir.

Wagyu, Japonya'da geleneksel üretimi yapılan 4 sığır ırkından biridir. Genetik olarak mermerlenmeye yatkındır ve yüksek oranda oleajinöz doymamış yağa sahiptir. Bu wagyu sığırlarından elde edilen et, kalitesiyle bilinir ve yüksek bir fiyata satılır, bu yüzden ince dilimlenip küçük porsiyonlarla ve birçok başka yemeğin yanı sıra servis edilir.

Santa İnês koyunu et için yetiştirilen Brezilya'dan yünsuz bir koyun cinsi. Brezilya'nın en üretken koyun ırklarından biridir. Morada Nova, Bergamasca ve yerli kaba yünlü koyun cinslerin melezi olduğu düşünülüyor. Santa İnês koyunları tropikal iklimlere iyi adapte edilmiş, mesela parazitlere karşı direnç kapasiteleri diğer et koyunlarından daha fazla geliştirilmiştir.
Altamurana İtalya'nın Bari ilinden gelen bir koyun ırkı. Genellikle Bari ve Foggia illerinde yetiştiriliyor. Bir zamanlar süt, yün ve et için yetiştiriliyordu ama bugünde coğunlukla süt üretimi için yetiştirilir.

Yakutçada "Саха ынаҕа" tâbir edilen Yakut sığırları Kuzey Kutup Dairesinin kuzeyinde, Sibirya'nın doğusunda ve Yakutistan'da yetiştirilen bir sığır cinsidir. Aşırı düşük sıcaklıklara karşı dayanıklılığı ile bilinir.
Yomut atı, bir hafif at ırkıdır. İsminin kökeni diğer Türkmen atı ırklarında olduğu gibi, onu yetiştiren Türkmen kabilesi olan Yomutlardan gelmektedir. Hem atın adı hem de Türkmen klanının adı Iomud, Yomud, Yamud ve Yomut gibi birçok şekilde hecelenebilir. Yomut atı Türkmenistan'da, özellikle Daşoğuz'un vilayetlerinde ; Özbekistan'da ; Karakalpakstan'da, özellikle Harezm bölgesinde; Irak, İran ve Türkiye'de yetiştirilir. Akhal-Teke'den farklı olarak, genellikle çölde veya yarı çöl alanlarda sürüler halinde tutulur.
Şablon:Infobox horse Kazak atı ağırlıklı olarak Kazakistan'da, aynı zamanda Çin, Moğolistan, Rusya ve Özbekistan'da yaşayan Kazak halkının bir at cinsidir. Esas olarak binicilik atı olarak kullanılır ve sertliği ve dayanıklılığı ile bilinir.
Abaza keçisi, Türkiye'nin Artvin iline özgü bir keçi ırkıdır. En çok sütü için yetiştirilen Abaza keçisi, kısmen eti için de kullanılmaktadır. Sayıları az olduğundan dolayı Abaza keçilerinde soy içi üreme sık görülmektedir. Abaza keçisinin Kafkasya'dan Türkiye'ye getirildiği düşünülmektedir. Soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Abaza keçisi koruma altına alınmıştır.
Gürcü dağ sığırı, Gürcistan'a özgü bir sığır türüdür. Siyah, siyah beyaz veya kırmızı beyaz renkli olabilir. Kafkasya'nın sert dağ koşullarına adapte olmuş çok küçük bir türdür; ortalama yüksekliği omuz yüksekliği ineklerde 100 cm, boğalarda 112 cm'dir. Olgun ineklerin canlı ağırlığı 220-280 kilogram arasında, boğaların ağırlığı ise 270-370 kilogram arasında değişmektedir.

Evcil yak (Bos grunniens) uzun kıllı olan evcil hayvanlar arasındadır ve Himalaya bölgesi boyunca yani Hindistan Yarımadası'nda, Tibet Platosu, Kuzey Myanmar, Yunnan, Siçuan ve bilindiği kadarıyla daha kuzey bölgeler olan Moğolistan ve Sibirya'da yaşamaktadır. Yabani yak soyundan gelir. Tibetçede yak kelimesi sadece türün erkeğini tanımlamakta kullanılır, dişiler nak veya dri olarak adlandırılır. Buna rağmen birçok dilde yak iki cinsiyet için kullanılmaktadır.
Megrel keçisi, Gürcistan'ın batısına özgü bir keçi ırkıdır. Günümüzde Gürcistan'ın tamamında yetiştiriciliği yapılmaktadır. Adını Batı Gürcistan'ın otokton halkı Megrellerden almıştır. Biri dağlık arazilerde, diğeri ovalarda yaşayan iki türü vardır. Genellikle beyaz, demir kırı veya gri renklidir. Dişi Megrel keçisinin boyu 65 santimetre civarında, ağırlığı 37-48 kilogram arasındadır. Erkek Megrel keçisinin boyu ise 70 santimetre, ağırlığı 60-70 kilogram arasındadır.
Rize koyun köpeği, Türkiye'ye endemik bir koruyucu köpek ırkıdır.

Klidestal atı, İskoç bir koşum atı türüdür. İsimlendirilmesi, ortaya çıkış yaptığı, Lanarkshire vilayetindeki Clydesdale bölgesine ya da River Clyde vadisine dayanmaktadır.