İçeriğe atla

Amerikan Bilim Adamları Federasyonu

ABAF federasyonu

Amerikan Bilim Adamları Federasyonu (İngilizce: Federation of American Scientists (FAS)), Manhattan Projesi üyesi olan ve kritik milli kararların alınmasında bilgi ve tecrübelerini sunmaya kendilerini ahlaken yükümlü hisseden bilim insanları, mucid ve mühendisler tarafından 1945 yılında ABD'de kurulan kâr amacı gütmeyen organizasyon.[1] İlk projeleri nükleer silahların kontrolü ve sivil amaçlı nükleer güç araştırmalarına odaklanana kuruluş, öne çıkan bu konuyu gündeminde tutmaktadır.

1984 yılında kimya, iktisat, ilaç ve fizik alanında Nobel Ödülü'ne layık görülen FAS[2],bilim ve teknoloji çözümlemelerinin kritik olduğunu yayınlarında belirtmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Federation of American Scientists". 17 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2009. 
  2. ^ "Federation of American Scientists: About FAS". 28 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Siyaset bilimi, politika bilimi ya da politoloji, siyasi teorileri ve siyasi teorilerin pratiklerini inceleyen, siyasi sistemler ve siyasi davranışlar alanıyla ilgilenen bir sosyal bilim alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer silah</span> Nükleer enerji ile yıkım gücü sağlayan silah

Nükleer silah, nükleer reaksiyon ve nükleer fisyon birlikte kullanılmasıyla ya da çok daha kuvvetli bir füzyonla elde edilen yüksek yok etme gücüne sahip silahtır. Genel patlayıcılardan farklı olarak çok daha fazla zarar vermek amaçlı kullanılır. Sadece kullanılan bir silah, tüm bir kenti ya da bir ülkeyi canlı, cansız ne varsa tamamen yok edecek güçtedir.

<span class="mw-page-title-main">Kahverengi cüce</span>

Kahverengi cüceler, ilk kez 1995 yılında keşfedilen, ne yıldız ne de gezegen kategorisine konabilen gök cisimleri. Ancak son yıllarda bazı gök bilimciler kütlelerinin büyüklüğüne ve buna bağlı olarak sıcaklıklarına ve buna da bağlı olarak renklerine göre O, B, A, F, G, K ve M olarak sıralanan geleneksel yıldız kategorilerine kahverengi cüceleri de T ve Y sınıfları olarak eklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kobalt-60</span>

Kobalt-60 (60Co) kobaltın radyoaktif izotopudur, yarılanma ömrü 5,271 yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Paperclip Harekâtı</span>

Paperclip (Ataş) Harekâtı, ABD askeri istihbarat servisinin II. Dünya Savaşının sonu ve sonrasında Nazi Almanyası'ndan önemli bilim adamlarının ülke dışına kaçırılması operasyonunun kod adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Afrika Futbol Federasyonları Birliği</span>

Kuzey Afrika Futbol Federasyonları Birliği, 2005 yılında Kuzey Afrika ülkelerini bir çatı altında toplamak için kurulan futbol organizasyonudur. Merkezi, Tunus şehrinde olan organizasyonun kurucu üyeleri Tunus, Cezayir, Fas, Libya ve Mısır'dır.

<span class="mw-page-title-main">Typhoon sınıfı denizaltı</span> Diğer adıyla Project 941 Akula, Sovyetler Birliği için tasarlanan nükleer balistik füze denizaltıları sınıfıdır

Typhoon sınıfı, ya da diğer adıyla Project 941 Akula, Sovyetler Birliği tarafından Sovyet Donanması için tasarlanıp inşa edilen bir nükleer balistik füze denizaltıları sınıfıdır. 48.000 tonluk su altı deplasmanıyla Typhoonlar, şimdiye kadar yapılmış en büyük denizaltılardır, 160 kişilik mürettebat için aylarca su altında kaldıklarında rahat yaşam olanaklarını barındırabilirler. Komünist Parti Genel Sekreteri Leonid Brejnev'in 1974 tarihli bir konuşmasında yeni bir tip tanımlarken kullandığı tayfun kelimesiyle ilişkili olduğu iddia edilse de, NATO raporlama adının kaynağı belirsizliğini koruyor.

<span class="mw-page-title-main">Henry Kendall (fizikçi)</span>

Henry Way Kendall, derin inelastik saçılma ilgili öncü niteliğindeki araştırmaları için "Jerome Isaac Friedman ve Richard E. Taylor ile birlikte 1990 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Amerikalı parçacık fizikçisi.

<span class="mw-page-title-main">C. F. Powell</span>

Cecil Frank Powell,, İngiliz fizikçi, nükleer işlemleri okuyan fotografik yöntemi ile Nobel Fizik Ödülü almış bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Anti-balistik füze</span> balistik füzelere karşı füze

Anti-balistik füze, balistik füzelere karşı koymak için tasarlanan bir füze. Balistik füzeler nükleer, kimyasal, biyolojik silahlar veya konvansiyonel savaş başlıkları atmak için kullanılır. Anti-balistik füzeler ise bu füzelere karşı koymak için tasarlanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">ORCID</span>

ORCID, bilim insanları ve akademik otoriteleri benzersiz olarak tanımlamak için kullanılan tescilsiz alfanümerik kod.

<span class="mw-page-title-main">Michael Kosterlitz</span> İngiliz fizikçi

John M. Kosterlitz tam adı ile John Michael Kosterlitz, Britanyalı fizikçi ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Jeremy Stone</span>

Jeremy J. Stone, Amerikalı nükleer ve silahlanma karşıtı aktivistir. 1970-2000 yılları arasında Amerikan Bilim Adamları Derneği başkanlığını yapmıştır. Çalışmalarını silahların kontrolü, insan hakları ve dış politika konularında sürdürdü. 2000 yılında katalitik diplomasi temalı yeni bir organizasyon programı tertiplemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer silah denemesi</span>

Nükleer deneme, nükleer silahların etkinliğini, verimini ve patlayıcı özelliklerini belirlemek için yapılan denemelerdir. 20. yüzyılda, nükleer silah geliştiren birçok ülke tarafından denemeler gerçekleştirilmiştir. Nükleer silahların test edilmesi, silahların nasıl çalıştığı ve çeşitli koşullar altında silahların nasıl davrandığı ve personel, yapılar ve ekipmanın nükleer patlamalara maruz kaldıklarında nasıl davrandıkları hakkında bilgi verebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şahab-3</span> İran yapımı bir orta menzilli balistik füze

Şahab-3, İran yapımı bir orta menzilli balistik füzedir. Füze, Çin yapımı DF-21 ve Kuzey Kore yapımı Nodong-1 füzesinin bir uyarlamasıdır. Shahab-3, 1,280 kilometre menzile sahip olup MRBM varyantı ise 1,930 kilometreye kadar ulaşabilmektedir.

Noviçok, 1971-1993 yılları arasında geliştirilen Sovyet yapımı bir sinir ajanı serisidir. Bu ajanları geliştiren Rus bilim adamları, şimdiye kadar yapılmış en ölümcül sinir ajanları olduklarını iddia etmektedirler. VX'ten beş ila sekiz kat daha güçlü olan bazı varyantları olup diğerleri ise somandan on kat daha güçlüdür.

<span class="mw-page-title-main">P-15 Termit</span>

P-15 Termit, Sovyetler Birliği yapımı bir gemisavar füzesidir. Büyük boyutuna rağmen, birçok gemi, kıyı bataryaları ve hatta bombardıman uçaklarında kullanılmıştır. P-15, kullanıldığı çatışmalarda oldukça başarılıydı.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan başbakanı</span> Pakistan İslam Cumhuriyetinin hükûmet başkanı

Pakistan başbakanı, Pakistan'ın hükûmet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Carolyn R. Bertozzi</span> Amerikalı kimyager

Carolyn Ruth Bertozzi, Amerikalı kimyager. Hem kimya hem de biyolojiyi kapsayan geniş kapsamlı çalışmaları ile tanınmaktadır.

Steven Aftergood, ABD hükûmetinin gizlilik politikasını eleştiren bir isimdir. Amerikan Bilim Adamları Federasyonu'nun Hükûmet Gizliliği projesini yönetmekte ve Federasyon yayını Secrecy News'in yazarıdır.