İçeriğe atla

Amerika Birleşik Devletleri'nin İran'a karşı vize ambargosu

1979 İran İslam Devrimi'nden bu yana, Birleşik Devletler, İran vatandaşlarına karşı vize ambargosu oluşturdu. İranlı gazetecilerin ve politikacıların, ambargo nedeniyle birçok durumda Birleşmiş Milletler toplantılarına ve etkinliklerine katılmalarına izin verilmedi.

2002

  • Abbas Kiarostami, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki New York Film Festivali'ne katılmak istedi fakat vize başvurusu kabul edilmedi.[1]
  • İran'ın en beğenilen müzisyenlerinden biri olan Hossein Alizadeh'in ABD vizesi reddedildi ve Shajarian'ın ekibi ile konsere katılamadı.[2]

2006

  • Şerif Teknoloji Üniversitesi'nden mezun ve profesörlerin bir araya gelmesi için Santa Clara, Kaliforniya'ya seyahat eden 100'den fazla İran vatandaşı, ABD havaalanlarında durduruldu ve taşıdıkları vizelerin iptal edildiği söylendi.[3]
  • İran cumhurbaşkanına Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısına eşlik eden 15 İranlı gazeteciye vize verilmedi.[4]

2007

  • ABD, BM Genel Kurul toplantısına katılmayı planlayan İran'ın Birleşmiş Milletler büyükelçisine vizeyi reddetti.[5]

2008

  • İran Kör Powerlifting Takımı, vize reddine bağlı olarak Miami'deki dünya şampiyonasına katılmadı.[6]

2009

  • İran Başkan Yardımcısı Perviz Davudi, Birleşmiş Milletlerin ekonomik toplantılarına katılmak için vize almaktan alıkonuldu.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Movies". salon.com. 7 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2016. 
  2. ^ "Visa rules hurt cultural ties / New anti-terrorism screening forces cancellation of concerts". SFGate. 18 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2022. 
  3. ^ "Some Iranian visa holders sent home". The Orange County Register. 2 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2016. 
  5. ^ http://www.haaretz.co.il/hasen/spages/905602.html []
  6. ^ [1][]
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin vize politikası</span> Türkiyeye giriş için gerekli izinlere ilişkin genel bakış

Türkiye'nin vize politikası, Türkiye'ye girmek isteyen yabancı bir vatandaşın ülkeye seyahat etmesine, ülkeye girmesine ve ülkede kalmasına izin verilmesi için karşılaması gereken şartları ele almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'ın vize politikası</span>

Azerbaycan hükümeti, belirli ülkelerin vatandaşlarına, belirli bir süre için vize almak zorunda kalmadan, umumi Azerbaycan pasaportu ile turizm veya iş amaçlı Azerbaycan ziyareti ve diplomatik ve hizmet pasaportu ile resmî amaçlı Azerbaycan ziyareti için giriş izni verir. Diğer ülkelerin vatandaşları, Azerbaycan Cumhuriyeti büyükelçiliklerinden veya konsolosluklarından, Azerbaycan'a seyahat etmeden önce vize almak zorundadır.

Suudi Arabistan'a gelen ziyaretçiler, vizeden muaf ülkelerden birinden gelmedikçe vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">İran'ın vize politikası</span>

Dünya çapında uluslararası ortamda ülkelere giriş-çıkışlarda başlatılan pasaport ve vize zorunluluğu, yabancı ülkelerden İran'a gitmek isteyen kişiler için de geçerlidir. Diplomatik anlaşmalar yoluyla vize muafiyeti verilen ülke vatandaşları haricinde herkes ülkeye girişte vize sahibi olmak zorundadır. İsrail vatandaşları ise tüm şartları taşıyor olsalar dahi, ülkeye girişleri yasaktır.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Bosna-Hersek ziyaretçileri Bosna-Hersek diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'nın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Kuzey Makedonya ziyaretçileri, Kuzey Makedonya'nın dış temsilciliklerinin birinden vize almak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan'ın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Özbekistan ziyaretçileri Özbekistan dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Kanada'nın vize politikası</span>

Dünyadaki vizeden muaf 51 ülkelerden birinin vatandaşı olunmadığı sürece Kanada'ya girmek isteyen bir yabancı uyruklu vatandaş geçici ikamet vizesi alması gerekmektedir. Her yıl, 35 milyondan fazla kişi Kanada'yı ziyaret etmektedir. Kanada, Nisan 2015 tarihine kadar vizeden muaf ülkelerin vatandaşlarına elektronik seyahat izni programını tanıtmayı planlıyor.

Vizeden muaf ülkelerden birinin vatandaşı olmadığı sürece Myanmara girmek isteyen yabancı uyruklu ülke vatandaşı vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahibi olmalar gerekmektedir.

Katar ziyaretçilerinin vize almaları gerekir.

Vizeden muaf ülkelerden veya vatandaşları elektronik vize veya varışta vize almaya hak kazanan ülkelerden birinden gelmedikçe, Tacikistan ziyaretçileri Tacikistan'ın diplomatik temsilciliklerinden birinden vize almalıdır.

Vizeden muaf veya vardıklarında vize için uygun ülkelerden birinden gelinmediği sürece Bahreyn ziyaretçileri vize almak zorundadır. Pasaportun bitiş süresin en az 6 ay geçerli olmalıdır ve ziyaretçilerin dönüş biletinede sahip olmaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'ın vize politikası</span>

Ermenistan, vize almak zorunda kalmadan belirli ülke vatandaşlarına turizm veya iş amaçlı Ermenistan'ı ziyaret etmek için vize verir veya ülkeye varış için sınırda vize almalarına izin verir. Bazı ülkeler için vize muafiyeti geçici olarak uygulanmaktadır ve ikili anlaşmaları resmiyet halinde değildir.

Rusya Hükûmeti, belirli ülkelerin/bölgelerin sakinleri veya vatandaşlarına ikili veya çok taraflı anlaşmalara dayalı bir vize alarak Rusya'ya girmesine izin verir. Diğer ülkelerin vatandaşlarının Rus Büyükelçiliğinden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nin vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden veya Vize Muafiyet Programı ülkelerden birinden gelinmediği sürece Amerika Birleşik Devletleri'ne gelen ziyaretçiler Amerika Birleşik Devletleri'nin dış temsiliciliklerinden vize almaları gerekmektedir. Aynı kurallar Porto Riko ve Amerika Birleşik Devletleri Virjin Adaları için de geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya'nın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden veya ülkeye varışta vize almaya uygun ülkelerden birinden gelinmediği sürece Malezya ziyaretçilerinin Malezya diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekmektedir.

Birleşik Krallık vize politikasını Birleşik Krallık hükûmeti belirler. Aynı vize politikası Guernsey, Jersey ve Man Adası için de geçerlidir. Vizeden muaf olmadıkça ziyaretçilerin vize alması gerekmektedir. Birleşik Krallık, Avrupa Birliği üyesi olduğu dönemde de Schengen sınır-serbest bölgesi dışında bulunmaktaydı ve İrlanda ile Ortak Seyahat Alanı korumakla beraber kendi vize politikası bulunmaktaydı. Britanya denizaşırı toprakları da genellikle kendi vize politikalarını uygulamaktadırlar.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Ekvator Ginesi ziyaretçileri, Ekvator Ginesi'nin diplomatik temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Benin'in vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden gelinmediği sürece Benin ziyaretçileri Benin'in diplomatik temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'nın vize politikası</span> İrlandaya giriş için gerekli izinlere ilişkin vize rejimi

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece İrlanda ziyaretçileri, İrlanda'nın diplomatik temsciliklerinden vize almaları gerekmektedir.