İçeriğe atla

Amerika Birleşik Devletleri'nde polis şiddeti

7 Mart 1965: Alabama polisi "Kanlı Pazar"da Selma'dan Montgomery'ye yürüyen yürüyüşçülerine saldırdı.[1]
Polis Derek Chauvin'in George Floyd'u dizleriyle sıkarak öldürmesi.

Polis şiddeti, kolluk kuvvetlerine bağlı personelin şüpheliler ve sivillerle uğraşırken uyguladığı baskıdır. Polis şiddeti terimi genellikle bir kişiye fiziksel zarar verme bağlamında kullanılır. Ayrıca, genellikle insan haklarını ihlal eden korkutma taktiklerinin kullanılması yoluyla psikolojik zarar da içerebilir.

18. ve 20. yüzyıllardan itibaren, polis şiddetiyle uğraşanlar yerel hukuk sisteminin zımni onayıyla Afroamerikan sivil haklar hareketi dönemi gibi hareket ettiler. Çağdaş çağda, polis şiddetine karışan kişiler, bunu askeri yetkilileriyle zımni onayıyla yapabilirler. Polis eylemlerini kanun bayrağı altında gerçekleştirebilirler ve çoğu zaman devlet aygıtı onların uyguladığı baskıyı sonradan örtbas etmeye çalışır. Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl yaklaşık 1.200 kişinin polis memurları tarafından öldürüldüğü tahmin ediliyor, ancak bu vakaların yaklaşık yüzde 99'unda polisler herhangi bir suçla cezalanmıyor. Çünkü bu durumda Amerika'daki mevcut yasalar tarafından korunuyor.

2000'lerde federal hükûmet, ABD polisi tarafından öldürülen insanların sayısını takip etmeye çalıştı, ancak programın finansmanı iptal edildi.[2]The Washington Post'a göre 2019'da 1.004 kişi polis tarafından vurularak öldürüldü, Mapping Police Violence projesinde ise 1.098 kişi öldürüldü.[3][4] 2013-2016 yıllar arasında 7666 kişi polis tarafından öldürülmüştür. Bu sayı bu yıllar arasında tüm gerçekleştirilen ölümlerin 92'sini kapsıyor. Bunlardan sadece cinayetle ilgili 99 memur yani yaklaşık % 1,3 resmi olarak yargılandı. Bu sayıdan sadece 25 polis memurunun kovuşturması mahkûmiyetlerine yol açtı.

Amerika'da her üç saniyede bir kişi tutuklanıyor. Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) tahmin ettiğine göre 2018 yılındaki tutuklama sayısı 10,300,000 kişiye ulaşmıştır.[5]

20. yüzyıldan bu yana, polis şiddeti ile mücadele etmek için birçok alanlarda çabası olmuştur. Bu çabalar, polis şiddetine katkıda bulunan çeşitli temel sorunları belirlemiştir. Polis memurlarının saldırgan savunması, polis sendikalarındaki değişime karşı direniş, polis departmanlarının münzevi kültürü, polis departmanlarının tarihsel ırkçılığı, polisin askerileşmesi, gerginliği artıran taktikleri benimsemek, polis eğitiminin yetersizliği polisin şiddetine yardım eder.[6][7][8][9][10] ABD yasal nitelikli dokunulmazlık doktrini, 2020 Reuters raporunda özetlendiği gibi, "polis vahşetinin cezasız kalmasına izin vermek ve kurbanların anayasal haklarını inkar etmek için neredeyse hatasız bir araç haline geldiği" için geniş çapta eleştirildi. Reuters'in raporuna göre ABD'nin polise karşı siyasetleri polisi cezalandırmaktan koruyor. Böylece polis şiddeti mağdurları yasal haklarından mahrum bırakılıyor.[11]

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Sivil Haklar Hareketi Zaman Çizelgesi". 23 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2022. 
  2. ^ "The uncounted: why the US can't keep track of people killed by police". 11 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2022. 
  3. ^ Sinyangwe, Samuel (1 Haziran 2020). "Police Are Killing Fewer People In Big Cities, But More In Suburban And Rural America". FiveThirtyEight (İngilizce). 10 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 
  4. ^ "Fatal Force: 2019 police shootings database". The Washington Post (İngilizce). 6 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 
  5. ^ "«کشته شدن جورج فلوید: چرا مأموران پلیس آمریکا به ندرت به خاطر قتل محکوم می‌شوند»". 23 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2022. 
  6. ^ Scheiber, Noam; Stockman, Farah; Goodman, J. David (6 Haziran 2020). "How Police Unions Became Such Powerful Opponents to Reform Efforts". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 10 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2020. 
  7. ^ William A. Geller; Toch, Hans (1996). Police Violence: Understanding and Controlling Police Abuse of Force. Yale University Press. 
  8. ^ "Police militarization fails to protect officers and targets black communities, study finds". PBS NewsHour (İngilizce). 21 Ağustos 2018. 10 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  9. ^ Lantigua-Williams, Juleyka (13 Temmuz 2016). "How Much Can Better Training Do to Improve Policing?". The Atlantic (İngilizce). 10 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  10. ^ "Why So Many Police Are Handling the Protests Wrong". The Marshall Project. 1 Haziran 2020. 10 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  11. ^ Andrew Chung, Lawrence Hurley, Jackie Botts, Andrea Januta and Guillermo Gomez (30 Mayıs 2020). "Special Report: For cops who kill, special Supreme Court protection". Reuters (İngilizce). 12 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi</span> 1978de kurulan ve 1994te yeniden adlandırılan komünist örgüt

Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi, 30 Mart 1994 tarihinde Devrimci Sol örgütünün partileşme kararı alması ile Dursun Karataş liderliğinde kurulan Türkiye'de yasa dışı kabul edilen Marksist-Leninist partidir. Örgüte bağlı olarak faaliyet gösteren Devrimci Halk Kurtuluş Partisi (DHKP), genellikle DHKP-C'nin siyasal işlerinde sorumlu olarak faaliyet göstermektedir. Devrimci Halk Kurtuluş Cephesi (DHKC) ise örgütün silahlı faaliyetlerinden sorumludur. Cephe, Türk güvenlik güçlerine, bürokratlara ve hükûmet üyelerine karşı ölümlü saldırılar gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Panter Partisi</span>

Kara Panter Partisi, asıl adı Kara Panter Öz Savunma Partisi, ABD'de 1966-1982 yılları arasında var olmuş, siyahların haklarını savunmuş siyasi parti. 1966'da Kaliforniya eyaletinin Oakland kentinde Huey Newton ve Bobby Seale tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Los Angeles Polis Teşkilatı</span>

Los Angeles Polis Teşkilatı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Los Angeles şehrinin polis teşkilatıdır. On binden fazla memuru ve üç binden fazla sivil personeli bulunmaktadır. 3.8 milyonluk nüfus ve 1.290 km2'lik alandan sorumlu olan bu teşkilat; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük kolluk kuvvetlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">1992 Los Angeles olayları</span>

1992 Los Angeles olayları, 29 Nisan 1992 tarihinde ABD’nin Los Angeles şehrinde siyahi Amerikan vatandaşı Rodney King’i darp etmekten suçlanan dört Los Angeles polisinin mahkemede suçsuz bulunarak salıverilmesi üzerine başlayan toplumsal olaylar.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda Bağımsızlık Savaşı</span> İrlanda Bağımsızlık Savaşı veya Anglo-İrlanda Savaşı, İrlanda Cumhuriyet Ordusunun Britanya Hükûmetine ve İrlandada bulunan kuvvetlerine karşı sürdürdüğü gerilla savaşıdır

İrlanda Bağımsızlık Savaşı ya da Anglo-İrlanda Savaşı, İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun Britanya Hükûmeti'ne ve İrlanda'da bulunan kuvvetlerine karşı sürdürdüğü gerilla savaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">New York Şehri Polis Departmanı</span>

New York Şehri Polis Departmanı, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinin polis teşkilâtıdır. 23 Mayıs 1845 tarihinde Londra'daki Metropolitan Polis Teşkilatı'nin yapılanma ve hiyerarşik düzen şekli takip edilerek kurulmuş olup ABD'nin en eski polis teşkilatlarından biridir ve kamu düzenini korumak ve yasaları uygulamaktan sorumludur. Merkezi Manhattan semtinde 1 Police Plaza'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Barış Gücü</span> Birleşmiş Milletler kuruluşu bir yapılanma

Birleşmiş Milletler Barış Gücü savaşların yıkımına maruz kalmış coğrafyalarda barışın ve huzurun kalıcı olarak yerleşmesini sağlamak için çalışan Birleşmiş Milletler kuruluşu bir yapılanmadır. Çeşitli ülkelerin askeri birlikleri, polisleri ve sivil personelinden oluşan Birleşmiş Milletler Barış Gücünün amacı ateşkes anlaşmalarının tatbikini sağlamak ve denetlemektir. Barış gücü, insanların emniyetinin sağlanması, ihtilaflı taraflar arasında itimat artırıcı önlemler alınması, idarede gücün paylaşılması, seçimlerin yapılmasına katkıda bulunulması, yasaların uygulanmasının sağlanması, ekonomik ve sosyal gelişme gibi değişik alanlarda hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">2014 Ferguson protestoları</span>

2014 Ferguson protestoları, Missouri eyaletine bağlı Ferguson kasabasında yaşayan Michael Brown isimli silahsız siyahi gencin beyaz bir polis tarafından uygulanan polis şiddeti sonucu ölümüne yönelik başlayan tepkiler ve ardından Missouri genelinde başlayan protestolardır. Protestolar Amerika'nın dört bir yanına yayılmıştır. Türkiye Devleti, Amerikan Hükûmetine sorumluluk ve itidal çağrısı yaparak eylemcilere yapılan orantısız güç kullanımı için ' kaygı verici ' ifadelerini kulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası</span> 2011deki protestolar

Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası, Suriye İç Savaşı'nın 15 Mart 2011'deki protestolarla başlayan ve 29 Temmuz 2011'de Özgür Suriye Ordusu'nun kuruluşuyla silahlı çatışmalara dönüşen safhası.

2015 Ceylanpınar saldırısı, 22 Temmuz 2015 günü Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde gerçekleşen 2 polisin ölümüyle sonuçlanan saldırı.

<span class="mw-page-title-main">George Floyd'un öldürülmesi</span> 2020de ABDnin Minneapolis kentinde yaşanan polis cinayeti

George Floyd'un öldürülmesi, 25 Mayıs 2020 tarihinde akşam saatlerinde Minneapolis'te 20 Amerikan doları sahte banknot ihbarı için gelen polislerden biri olan beyaz polis memuru Derek Chauvin'in kelepçeli şekilde yere yüzüstü yatırdığı Afro-Amerikalı şüpheli George Floyd'un boynuna 8 dakika 46 saniye boyunca diziyle bastırarak öldürmesi olayıdır.

Seks işçilerine yönelik şiddet, dünya çapında hem fiziksel hem de psikolojik düzeyde rapor edilmiştir. Kurbanlar ağırlıklı olarak kadınlardır, aşırı durumlarda bu şiddete cinayet de dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Erkeğe yönelik şiddet</span>

Erkeğe yönelik şiddet, erkeklere veya oğlanlara karşı işlenen şiddettir. Erkekler hem şiddetin mağduru hem de failleri olarak sık sık görülmektedir. Erkeklere yönelik cinsel şiddet, çoğu toplumda kadınlara yönelik olandan farklı muamele görmekte ve uluslararası hukuk tarafından büyük ölçüde tanınmamaktadır. Erkeklere yönelik şiddet hem erkekler hem de kadınlar tarafından gerçekleştirilirken, ABD Adalet İstatistikleri Bürosu verilerine göre erkeklerin erkekleri öldürdüğü cinayetler, toplam cinayetlerin %65,3'ünü oluşturmaktadır.

Türkiye'deki 2011–2012 Kürt protestoları, ülkedeki Kürt azınlık haklarının kısıtlanmasına karşı BDP liderliğinde Türkiye'de yapılan protestolardır. Türkiye'deki Kürtlerin uzun protesto eylemlerin sonucu olarak, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da da protestolar olmuştur. Hürriyet gazetesi, Mısır ve Tunus'ta devrimlere neden olan ve "Arap Baharı" olarak adlandırılanın kalkınmanın, Ortadoğu'nun kuzey kesimlerinde bir "Kürt Yazı"na yol açabileceğini öne sürdü. Protestocular hem İstanbul'da hem de Türkiye'nin güneydoğusunda sokaklara döküldü. Bazı gösteriler de Anadolu ve İzmir'de yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Sivil Polis Gücü</span> Filistin polis gücü

Filistin Sivil Polis Gücü, Filistin Ulusal Yönetimi tarafından yönetilen özerk topraklarda geleneksel kolluk görevleriyle görevli Sivil Polis teşkilatıdır. Sivil Polis, Filistin Güvenlik Hizmetlerinin bir parçasıdır.

26 yaşındaki Afrikalı-Amerikalı bir kadın olan Breonna Taylor, 13 Mart 2020'de Louisville, Kentucky'deki dairesinde, en az yedi polis memurunun uyuşturucu kaçakçılığı operasyonlarıyla ilgili bir soruşturmanın bir parçası olarak daireye zorla girilmesi sonucu vurularak öldürüldü. Üç Louisville Metro Polis Departmanı (LMPD) memuru-Jonathan Mattingly, Brett Hankison ve Myles Cosgrove- saldırıda pay sahibidir. Sivil giyimli memurlar kapıyı çalıp içeri girmeye zorladıklarında Taylor'ın erkek arkadaşı Kenneth Walker onunla birlikte apartmanın içindeydi. Memurlar, zorla girmeden önce kendilerini polis olarak ilan ettiklerini söylediler, ancak Walker herhangi bir anons duymadığını, memurların davetsiz misafir olduğunu düşündüğünü ve onlara uyarı ateşi açtığını söyledi. Kurşun Mattingly'nin bacağına isabet etti ve memurlar buna karşılık 32 el ateş etti. Walker yara almadan kurtuldu ama Walker'ın arkasındaki Taylor'a altı kurşun isabet etti ve öldü. Olay sırasında, Hankison dairenin yan tarafına geçti ve kapalı bir pencere ve cam kapıdan 10 kurşun sıktı. Polise göre, Taylor'ın evi hiç aranmadı.

<span class="mw-page-title-main">Tyre Nichols'un Öldürülmesi</span>

7 Ocak 2023'te Memphis, Tennessee'de Memphis Polis Departmanından beş siyahi polis memuru bir trafik çevirmesi sırasında 29 yaşındaki siyahi Tyre Nichols'u acımasızca dövdü. Tyre hastaneye kaldırılmasına rağmen üç gün sonra yaralarına yenik düştü ve hayatını kaybetti. Olay, memurların dikkatsiz araç kullandığı iddiasıyla Tyre'ı durdurması ve ona biber gazı ve şok tabancası kullanmasıyla başladı. Tyre kaçmayı başardı ancak yakalandı ve üç dakika boyunca yumruklar, kafasına tekmeler ve copla vurularak dövüldü. Görüntüler Tyre'ın memurlara hiç karşılık vermediğini gösteriyor. Vücut kamerası ve güvenlik kamerası görüntülerinin yayınlanmasının ardından, beş memur 20 Ocak'ta işten çıkarıldı ve daha sonra tutuklanarak cinayet, adam kaçırma, saldırı ve görevi kötüye kullanmakla suçlandı. Tyre'ı hastaneye götüren ambulansta bulunan iki itfaiyeci de soruşturma süresince görevden alındı. Tennessee Soruşturma Bürosu ve Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı olayla ilgili soruşturma başlattı.

Yunanistan'da insan hakları çeşitli kuruluşlar tarafından gözetilmektedir. Ülke, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Mültecilerin Statüsüne ilişkin Cenevre Sözleşmesi ve İşkenceye Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ni imzalamıştır. Yunan anayasası da tüm Yunan vatandaşlarının temel insan haklarını güvence altına almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nahel Merzouk isyanları</span> Nahel Merzoukun ölümünün ardından başlayan isyan

Nahel Merzouk isyanları, 27 Haziran 2023'te Fransa'nın Nanterre şehrinde trafik polisinin dur ihtarına uymayan ismi Nahel Marzouk olarak açıklanan 17 yaşındaki Cezayir asıllı bir gencin göğsünden vurulup hayatını kaybetmesiyle başlayan isyanlardır. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, her ne kadar olay hakkında "Affedilemez." açıklaması yapsa da isyan bitmedi ve daha da şiddetlendi. Olaylarda çok sayıda polis yaralanırken ülke genelinde devlet binalarına kundaklama girişimleri başlatıldı. Protestolar, günler ilerledikçe bir kitlesel isyan hâlini aldı. Fransa, 4 Temmuz 2023 itibarıyla isyanı durdurmayı başardı.

27 Haziran 2023'te 17 yaşındaki Nahel Merzouk, Fransa'nın Paris kentinin bir banliyösü olan Nanterre'de trafik kontrolü sırasında bir polis memuru tarafından vurularak öldürüldü. Yetkililer, Nahel'i vuran polis memurunu "yetkili bir kişi tarafından kasten adam öldürme" şüphesiyle tutukladı.