İçeriğe atla

Amerika Birleşik Devletleri Ordusu Mühendisler Birliği

ABD Ordusu Mühendisler Birliği'nin Norfolk Bölgesi'nin Norfolk, Virginia'daki merkez binası
Olmsted, Illinois'deki Ohio Nehri üzerindeki Olmsted Kilitleri ve Barajı, ABD Ordusu Mühendisler Birliği'nin denetimi altında 20 yıldan fazla bir süredir inşaat halindeydi. 2018 yılında açıldı.
Irak'ta Mühendisler Birliği tarafından inşa edilen yeni bir kadın merkezinin açılışı için 2006 yılına ait kutlama fotoğrafı[1]
ABD Ordusu Mühendisler Birliği New York Limanı'nda Tauracavor 3'ü taradı
Teksas'taki Proctor Gölü, Mühendisler Birliği tarafından taşkın kontrolü, içme suyu ve rekreasyon sağlamak için inşa edildi

Amerika Birleşik Devletleri Ordusu Mühendisler Birliği (USACE), Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'nun üç ana görev alanına sahip doğrudan raporlama birimi ve mühendis oluşumudur Bu alanlar: Mühendis Alayı, askeri inşaat ve sivil mühendisliktir. Üç görev bölgesinin günlük faaliyetleri, mühendis şefi/komutan general olarak bilinen bir korgeneral tarafından yönetilmektedir. Mühendis şefi, savaş mühendisi, kurtarma, inşaat, dalış ve diğer uzmanlık birimlerinden oluşan Mühendis Alayı'na komuta eder ve doğrudan Ordu Genelkurmay Başkanı'na cevap verir. Bazen avcılar olarak da adlandırılan savaş mühendisleri, ordunun silah ekibinin ayrılmaz bir parçasını oluşturur ve tüm birliklerde bulunur. Bunlar; Düzenli Ordu, Ulusal Muhafız ve Ordu Yedekleridir. Görevleri engelleri aşmak, sabit/yüzer köprüler inşa etmek, mayınları/patlayıcıları yerleştirmek ve patlatmak ve gerektiğinde bu mayınları tespit edip temizlemek son olarak da gerektiğinde geçici piyade olarak savaşmaktır. Askeri inşaat görevi için mühendis şefi, başkanın atadığı ve senatonun onayladığı, tesisler, çevre ve enerjiden sorumlu ordu müsteşar yardımcısı tarafından yönlendirilir ve denetlenir. Askeri inşaat, askeri üslerdeki inşaatlar ve dünya çapındaki tesislerle ilgilidir.

Kaynakça

  1. ^ "Biography of Debra M. Lewis". 13 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Viyana Kuşatması</span> Osmanlı ordusunun Viyanayı başarısız olarak ikinci kez kuşatması ve 60. günün sonunda bozguna uğradığı kuşatma

II. Viyana Kuşatması, 1683 Viyana Kuşatması veya Viyana Bozgunu, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kutsal Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olan Avusturya Arşidüklüğü'ndeki Viyana şehrini ele geçirmek için yaptığı ikinci girişimdi. Viyana Savaşı, şehrin iki ay boyunca Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılmasının ardından 12 Eylül 1683 tarihinde Viyana yakınlarındaki Kahlenberg Dağı'nda gerçekleşti. Savaş, Habsburg monarşisi liderliğindeki Kutsal Roma İmparatorluğu ve Polonya-Litvanya Birliği tarafından, her ikisi de Kral III. Jan Sobieski komutasında, Osmanlılara ve onların vasal ve haraç devletlerine karşı yapıldı. Bu savaş, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun Osmanlılara karşı ilk kez askerî işbirliği yaptığı savaş oldu. Osmanlıların yenilgisi, Avrupa'ya yayılmasında bir dönüm noktası oldu ve bundan sonra Osmanlılar daha fazla ilerleme kaydedemedi. Bunu takip eden ve 1699 yılına kadar süren savaşta Osmanlılar, Osmanlı Macaristanı'nın büyük bir kısmını Kutsal Roma İmparatoru I. Leopold'a bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri</span> ABDnin askerî gücü

Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri, ABD'nin bütün silahlı kuvvetlerinin birleşik olarak oluşturduğu yapıdır. ABD Ordusu ilk kez, yeni kurulan ulusu Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nda Büyük Britanya'ya karşı savunmak üzere 13 kurucu eyaletin oluşturduğu Kongre yönetimi sırasında kuruldu. Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri, ABD Deniz Piyadeleri ve ABD Deniz Kuvvetleri 1776'daki bağımsızlık bildirisinin açıklanacağı öngörüsüyle 1775'te oluşturuldu. Dünyadaki en büyük hava kuvvetlerinden birine sahip olmasına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri 1947'ye kadar bağımsız bir komutanlık haline getirilmedi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin askerî tarihi</span> Sovyet Askeri Tarihi

Sovyetler Birliği'nin askerî tarihi Kızıl Ordu ve Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetlerinin askerî tarihini kapsar. Bolşeviklerin iktidara geldiği 1917 Ekim Devrimini izleyen günlerde başlar. Yeni hükûmet Rus İç Savaşı'nda değişik rakipleriyle başa çıkabilmek amacıyla Kızıl Ordu'yu kurdu. 1939'da Mançukuo ile Moğolistan arasındaki sınır anlaşmazlığında Moğolistan'ı destekleyerek Halhin Gol Muharebesi'nde Mançukuo'yu sahiplenen Japonya ile çarpıştı. Molotov-Ribbentrop paktıyla Nazi Almanyası ile anlaşarak Polonya'nın doğu illerine saldırdı ve kuvvetlerini konuşlandırdı. Baltık Devletleri'ni, Romanya'dan Besarabya ve Kuzey Bukovina'yı ilhak etti. 1939-1940'ta Finlandiya'yı işgal etti. II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nı yenilgiye uğratan ana askerî kuvvet Kızıl Ordu'ydu. Savaştan sonra Almanya'nın doğu yarısı ile Orta ve Doğu Avrupa'daki birçok ülkeyi işgal etti, bunlar daha sonra Doğu Bloğu'nun uydu devletleri olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Soğuk Savaş</span> 1947–1991 yılları arasında Batı Bloku ve Doğu Bloku arasında geçen jeopolitik gerginlik süreci

Soğuk Savaş, iki Süper güç olan ABD önderliğinde Batı Bloku ile Sovyetler Birliği'nin önderliğinde Doğu Bloku ülkeleri arasında Truman Doktrini'nin ilanından (1947) SSCB'nin dağılmasına (1991) kadar devam ettiği kabul edilen uluslararası siyasi ve askeri gerginlik. Soğuk Savaş dönemi, Amerika liderliğinde batı dünyası ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin önderliğindeki komünist blok arasındaki dünya üzerinde geniş bir nüfusu etki etmesine verilen isimdir. Soğuk Savaş döneminde NATO, "Batı İttifakı" olarak da biliniyordu. Batı Bloku, NATO üyesi ülkeler ile NATO üyesi olmayan ancak ABD ile müttefik olan kapitalist ve antikomünist ülkelerden, Doğu Bloku ise Varşova Paktı'na üye olan komünist ve bu pakta üye olmayan diğer komünist ülkelerden oluşuyordu. Bu iki karşıt blokun yanı sıra hiçbir bloku desteklemeyen Bağlantısızlar Hareketi isimli üçüncü bir blok daha vardı. Çin ve Yugoslavya hem Doğu Bloku ülkeleri, hem de Bağlantısızlar Hareketi ülkeleriydi. Bu iki komünist ülkenin her iki blokta da olmasının nedeni Sovyetler Birliği ile olan görüş farklılıklarıydı.

Er, en düşük askeri rütbeye sahip askerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar mayını</span> tank imha etmek için zemine yerleştirilen patlayıcı

Tanksavar mayını,, bir tür kara mayını olup tank ve zırhlı savaş araçlarına hasar vermek veya imha etmek amacıyla geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Fromm</span>

Friedrich Fromm, Almanya'nın topçu subayı ve Generaloberst'i.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Burgdorf</span> Nazi Almanyasında Piyade Orgenerali

Wilhelm Emanuel Burgdorf, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu'nda komutan ve kurmay subay olarak görev yapan bir Alman generaliydi. Ekim 1944'te Burgdorf, Ordu Personel Ofisi şefi ve Adolf Hitler'in baş emir subayı rolünü üstlendi. Bu sıfatla Mareşal Erwin Rommel'in intihara zorlanmasında rol oynamıştır. Burgdorf, Berlin Muharebesi'nin sonunda 2 Mayıs 1945'te Führerbunkerde intihar etti.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Krılov</span>

Nikolay İvanoviç Krilov, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Ogarkov</span>

Nikolay Vasilyeviç Ogarkov, Kızıl Ordu'komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali ve önde gelen bir Sovyet askeri kişiliğiydi.

Başkomutan veya başkumandan; silahlı kuvvetler veya askerî birim üzerinde kara, deniz ve hava kuvvetlerini komuta eden en üst rütbeli komutandır. Terim teknik olarak, bir ülkenin yürütme liderliğinde, devlet veya hükûmet başkanında bulunan askerî yeterliliklerini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">John J. Pershing</span> Amerikalı general (1860 – 1948)

John Joseph Pershing Amerikalı asker. I. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'ya gönderilen Amerikan Seferi Kuvvetleri'nin Komutanı. George C. Marshall, Dwight D. Eisenhower, Omar N. Bradley ve George S. Patton gibi ünlü komutanların hocalığını yaptı. 1976 yılında ABD Kongresi'nde alınan karar ile George Washington rütbesi verildi. Uyguladığı askeri taktikler ve stratejilerle Amerika ve Avrupa askerî birliklerinin oluşumlarında önemli bir etkiye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülfettah es-Sisi</span> 6. Mısır devlet başkanı

Abdülfettah Said Hüseyin Halil es-Sisi, daha yaygın bilinen adıyla Mareşal Sisi, 2014'ten beri Mısır devlet başkanı olarak görev yapan Mısırlı siyasetçi ve emekli subay. Sisi, 2014 yılında Mısır Ordusu'ndan general olarak emekli olmadan önce 2013 ile 2014 yılları arasında Mısır Başbakan Yardımcısı, 2012 ile 2013 yılları arasında Savunma Bakanı ve 2010 ile 2012 yılları arasında Askeri İstihbarat Direktörü olarak görev yaptı. Ocak 2014'te Mareşal rütbesine terfi etti.

<span class="mw-page-title-main">David M. Rodriguez</span> Amerikalı general

David Mitchell "Rod" Rodriguez,, ABD Afrika Komutanlığında Nisan 2013 - Temmuz 2016 tarihleri arasında komutan olarak görev yapmış emekli bir ABD Ordusu orgeneralidir.

<span class="mw-page-title-main">Birlik Ordusu</span>

Birlik Ordusu, Amerikan İç Savaşı sırasında birlikten yana olan devletlerin silahlı kuvvetleridir. Birlikten ayrılmaya çalışan devletlerin kurduğu Konfedere Devletler Ordusuna karşı mücadele vermiş ve zafer kazanmıştır. Zaferin ardından Amerika Birleşik Devletleri Ordusu olarak tüm ülkenin silahlı birlikleri olarak görev yapmaya devam etmiştir.

Kurmay başkanı, silahlı kuvvetler gibi karışık yapılanmaya sahip kuruluşların başkanlarına; cumhurbaşkanının, kıdemli askeri amirlerin ya da önemli bir kurumun başkanının yaverleriyle veya destek personeliyle eşgüdümü sağlayan kurmay subay başkanına verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Konfedere Devletler Ordusu</span>

Amerika Konfedere Devletleri Ordusu, Amerika Konfedere Devletleri'ni askeri açıdan her türlü saldırıya karşı korumayı amaçlayan ve Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı kurulmuş olan askeri örgüttür. Amerika Konfedere Devletleri'nin Amerikan İç Savaşı'ndaki (1861-1865) yenilgisinden sonra dağıtılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">George Patton IV</span> Amerikalı general (1923 – 2004)

George Smith Patton IV Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'nda tümgeneral olarak görev almıştır. İkinci Dünya Savaşı Savaşı Generali George S. Patton'ın oğludur. Kore Savaşı ve Vietnam Savaşı'nda görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Kara Kuvvetleri</span>

Ukrayna Kara Kuvvetleri ), Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin kara kuvvetleri bileşenidir. Bunlar, Sovyetler Birliği çöktüğünde Ukrayna topraklarında bulunan üç askeri bölge dâhil olmak üzere Sovyet Kara Kuvvetleri oluşumları, birimleri ve kuruluşlarından oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Christopher G.Cavoli</span> Amerika Birleşik Devletleri Ordusu generali

Christopher Gerard Cavoli, 1 Temmuz 2022'den beri Amerika Birleşik Devletleri Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı ve 4 Temmuz 2022'den beri Müttefik Avrupa Kuvvetleri Yüksek Komutanı olarak görev yapan Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'nun bir generalidir. Daha önce Ekim 2020'den Haziran 2022'ye kadar Amerika Birleşik Devletleri Avrupa ve Afrika Ordusu'nun komutanı olarak görev yapmış ve bundan önce de Ocak 2018'den Eylül 2020'ye kadar Amerika Birleşik Devletleri Avrupa Ordusu'nun komutanı olarak görev yapmıştır.