İçeriğe atla

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Yürütme Ofisi

Amerika Birleşik Devletleri başkanı Yürütme Ofisi
Executive Office of the President of the United States (EOPOTUS)
Başkanın Yürütme Ofisi bayrağı
Başkanın Yürütme Ofisi arması

Yürütme ofisi binası
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1 Temmuz 1939
Üst kuruluşAmerika Birleşik Devletleri federal hükûmeti
AdresWashington, ABD
Personel sayısı1800 (yaklaşık)
Yönetici(ler)
Web sitesiwww.whitehouse.gov

Amerika Birleşik Devletleri başkanı Yürütme Ofisi (İngilizceExecutive Office of the President of the United States (EOPOTUS veya EOP)), Amerika Birleşik Devletleri başkanı'na doğrudan sorumlu yardımcılar ve danışmanlar da dahil olmak üzere çeşitli kademelerde idari ve teknik personelden oluşan bürokratik bir kuruluştur. Merkezi Washington'da Beyaz Saray kompleksinde yer almaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Trump names Gen. John Kelly as chief of staff, Priebus out". Politico. 28 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Federasyon</span> genellikle siyasal anlamda; dışişleri üniter, içişleri federe sistemi olan devletler topluluğu

Federasyon veya federal devlet, coğrafi yapılarına göre oluşmuş birden fazla devletin kendi istekleriyle bir araya gelerek dışarıya karşı tek bir siyasal güç olarak görülmeleri ve bu amaçla kurdukları örgütün, kendisini oluşturan devletlerin üzerinde olması; iç işlerinde ise, yine aralarındaki anlaşmaya göre geniş veya dar ölçüde özerk olmaları ile oluşan topluluk.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi</span> ABD Kongresinin alt kanadı

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi, Amerika Birleşik Devletleri Kongresinin alt kanadıdır. Toplam sandalye sayısı 435 olan Temsilciler Meclisi, her iki yılda bir yapılan seçimlerle yenilenir. Temsilciler Meclisinin üyeleri federal halkı temsil ederler. Her eyaletten seçilen üyelerin sayısı o eyaletin nüfusuna bağlıdır. Her 10 yılda bir yapılan nüfus sayımına göre eyaletlerin Temsilciler Meclisine yolladıkları üye sayısı değişebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Senatosu</span> ABD Kongresinin üst kanadı

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu veya yaygın ismiyle Birleşik Devletler Senatosu, Temsilciler Meclisi ile birlikte Birleşik Devletler Kongresini oluşturan iki yasama organından biridir. Amerika Birleşik Devletleri'nin 50 eyaletinin her birinden seçilen 2 senatörden oluşan 100 üyesi bulunur. Amerika Birleşik Devletleri Senatosunun üçte biri her 2 yılda bir yapılan seçimlerle yenilenir. Her senatörün bir sonraki seçime kadar olan görev süresi 6 yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Yürütme erki</span>

Yürütme erki, yasaların uygulanmasından sorumlu olan ve bir devletin yönetiminden genel olarak sorumlu olan hükûmetin bir parçasını tanımlamak için yaygın olarak kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri başkanı</span> ABDnin devlet ve hükûmet başkanı

Amerika Birleşik Devletleri başkanı, Amerika Birleşik Devletleri'nin ve ABD Hükûmeti'nin başıdır. Başkan adaylarının ABD'de doğmuş Amerikan vatandaşları olması gerekir. En az 35 yaşında ve en az 14 yıldır ABD'de oturuyor olmalıdırlar. Başkanın sorumlulukları arasında yürütmenin başı olması, antlaşma yapması, başkomutanlık ve devlet başkanlığı vardır. Uygulamada bu sorumluluklar, yasa önerisi hazırlamayı, dış politikanın oluşturulmasını, kişisel diplomasiyi de içine alacak biçimde genişlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Amerika Birleşik Devletleri)</span>

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri'nin uluslararası ilişkilerinden sorumlu federal yürütme organıdır. 1789'da kurulan kurum, ABD'nin ilk federal bakanlığı olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri federal hükûmeti</span> ABD federal yönetimi

Birleşik Devletler'in federal yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri'ni oluşturan 50 eyaletin ait olduğu anayasal cumhuriyetin millî yönetimidir. Federal hükûmet, üç organdan oluşur: yasama, yürütme ve yargı. Bu organlar ve onların güçleri Amerika Birleşik Devletleri Anayasası içinde belirtilmiştir. Güçler hakkında daha çok ayrıntı, Kongre tarafından yürürlüğe konulan kanunlarda belirtilir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri başkan yardımcısı</span>

Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcılığı, ABD Anayasası'nda yer alan kamu görevlerinden biridir. Başkan Yardımcısı, ABD Devlet Başkanıyla birlikte halk tarafından iki dereceli seçimle ve Seçiciler kurulu yoluyla dört yıllığına seçilir. Başkan Yardımcısı başkanlığa giden yolda ilk sıradadır ve başkanın ölümü, istifası ya da görevden alınması durumunda başkanlığa yükselir.

<span class="mw-page-title-main">Oval Ofis</span> ABD başkanının Beyaz Saraydaki ofisi

Oval Ofis, Amerika Birleşik Devletleri başkanının resmî çalışma alanıdır. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Yürütme Ofisi'nin parçası olan oda, Washington, DC'deki Beyaz Saray'ın Batı Kanadı'nda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Sayım Bürosu</span> ABD Federal İstatistik Sistemine bağlı büro

Amerika Birleşik Devletleri Nüfus Sayım Bürosu ABD Federal İstatistik Sistemi'ne bağlı bir bürodur. Amerikan halkı ve ekonomisi hakkında veri üretiminden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri dışişleri bakanı</span>

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı'nın başıdır. Dışişleri Bakanı, ülkenin dış politikasından sorumlu olup Bakanlar Kurulu'ndaki en önemli dört bakanlıktan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Saray Genel Sekreteri</span>

Beyaz Saray Genel Sekreteri, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Yürütme Ofisi'nin başıdır. Genel sekreter doğrudan Amerika Birleşik Devletleri başkanı tarafından atanmaktadır. Makam, 1946'da Başkan Asistanı olarak kuruldu ve 1961'de bugünkü adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Bakanlar Kurulu</span>

Amerika Birleşik Devletleri Bakanlar Kurulu, Amerika Birleşik Devletleri hükûmetinin yürütme erkidir. Bakanlar Kurulu, Başkanın liderliğinde başkan yardımcısı, bakanlar ve kabine düzeyi diğer üst düzey yetkililerden oluşur.

Amerika Birleşik Devletleri'nin federal yönetim bakanlıkları, Amerika Birleşik Devletleri hükûmetinin yürütme erkinin birimleridir. Bakanlıklar, Amerika Birleşik Devletleri başkanı'nın idari organlarıdır. Günümüzde 15 adet bakanlık bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğu</span> ABD İstihbarat Topluluğu

Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğu, Amerika Birleşik Devletleri'nin dış ilişkilerini ve ulusal güvenliğini desteklemek amaçlı istihbarat faaliyetlerini yürütmek üzere ayrı ayrı ve birlikte çalışan 16 ayrı devlet kurumunun oluşturduğu bir topluluktur. Bu topluluğa üye örgütleri arasında istihbarat teşkilatları, askerî istihbarat ile federal yönetim bakanlıklarına bağlı sivil istihbarat ve analiz büroları bulunmaktadır. İstihbarat Topluluğu'nun başında doğrudan Amerika Birleşik Devletleri başkanı'na karşı sorumlu olan Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yönetim ve Bütçe Ofisi</span> Amerika Birleşik Devletlerinin devlet kurumu

Yönetim ve Bütçe Ofisi, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Yürütme Ofisi'ne bağlı bütçe ve yönetimden sorumlu bir kurumdur. Yönetim ve Bütçe Ofisi, başkanın bütçesini hazırlamaktadır ve aynı zamanda başkanının politikalarına uyup uymadığını ve kurumlar arası politika girişimlerini koordine edip etmediklerini görmek için ajans programlarının, politikalarının ve prosedürlerinin kalitesini ölçmektedir. Merkezi Washington, DC'de Eisenhower Yürütme Ofisi Binası'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Konseyi</span> ABD Başkanına Ulusal Güvenlik konularında danışmanlık yapan konsey

'Amerika Birleşik Devletleri Millî Güvenlik Kurulu, Amerika Birleşik Devletleri'nde millî güvenlik ve dış politika konularını üst düzey millî güvenlik danışmanları ve bakanlar kurulu yetkilileri ile görüşmek için başkan tarafından kullanılan ve Başkanın Yürütme Ofisi'ne bağlı olan kuruldur. Kurul; Harry S. Truman'ın başkanlığı döneminde kurulmuştur. Kuruluşundan bu yana; Kurul, işlevi gereği Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'na millî güvenlik ve dış politikalar konusunda tavsiyelerde bulunmak ve yardımcı olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Güvenlik Danışmanı (Amerika Birleşik Devletleri)</span>

Ulusal Güvenlik Danışmanı, Amerika Birleşik Devletleri başkanına ulusal güvenlik konularında danışman olarak hizmet veren ve Başkanın Yürütme Ofisi'nde kıdemli yardımcıdır. Ulusal Güvenlik Danışmanı, Ulusal Güvenlik Konseyi toplantılarına katılır ve genellikle İlke Komitesi toplantılarını Dışişleri ve Savunma bakanları ile birlikte yürütür.

<span class="mw-page-title-main">Charles Evans Hughes</span>

Charles Evans Hughes Sr., 1930'dan 1941'e kadar Amerika Birleşik Devletleri'nin 11. Başyargıcı olarak görev yapan Amerikalı bir devlet adamı, politikacı ve hukukçuydu. Cumhuriyetçi Parti üyesi, aynı zamanda 36. New York Valisi, 1916 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday ve 44. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı idi.

<span class="mw-page-title-main">Bilim ve Teknoloji Politikası Ofisi</span>

Bilim ve Teknoloji Politikası Ofisi kısaca OSTP, Amerika Birleşik Devletleri hükûmetinin bir bakanlığı olup Başkanı Yürütme Ofisi'nin (EOP) bir parçasıdır. Amerika Birleşik Devletleri Kongresi tarafından 11 Mayıs 1976 tarihinde kurulmuştur. OSTP'nin temel amacı, bilim ve teknolojinin iç ve dış politika üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve bu konularda başkana ve diğer hükûmet yetkililerine danışmanlık yapmaktır.