İçeriğe atla

Amerika Birleşik Devletleri-Meksika seddi

Amerika Birleşik Devletleri-Meksika seddi
2017'de Amerika Birleşik Devletleri-Meksika bariyerinin haritası.
Meksika-Amerika seddi
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Meksika Meksika
KonumMeksika-Amerika Birleşik Devletleri sınırı
Sınır uzunluğu3.201 km (1.989 mil)
Bariyer uzunluğu930 km (580 mil)
Bağlantılı setTortilla Duvarı [en]
Önemli Olaylar
Olay2006 Güvenli Çit Yasası [en]
YapanAmerika Birleşik Devletleri federal hükûmeti
AmaçAmerika Birleşik Devletleri'ne yasadışı göçü engellemek [en]
Teksas'ta El Paso yakınlarıda sınır geçidi
Meksika'da Tijuana (sağ) ve Kaliforniya'da San Diego hudud devriyesi ofisleri (sol)

Meksika-Amerika seddi veya Meksika-Amerika Birleşik Devletleri seddi, Meksika ve ABD sınırı üzerinde Meksika'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne ve aksi geçişleri önlemeyi hedefleyen bir seri duvar ve çittir.[1] Bariyer kesintisiz bir yapı olmamakla beraber, nispeten kısa fiziksel duvar gruplaşmaları ve aralarda Birleşik Devletler Hudut Devriyesi tarafından gözlenen algılayıcı (sensor) ve kamera sistemleri içeren "sanal çit"ten oluşmaktadır.[2] 2009'da Hudud Devriyesi, 930 km (580 mil) uzunluğundan fazla bariyer olduğunu belirtti.[3] Sınırın toplam uzunluğu ise 3.201 km (1.989 mil)'dir.

Kaynakça

  1. ^ Garcia, Michael John (18 Kasım 2016). Barriers Along the U.S. Borders: Key Authorities and Requirements (PDF). Washington, DC: Congressional Research Service. 3 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Aralık 2016. 
  2. ^ "The Border Fence". NOW on PBS. 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2017. 
  3. ^ U.S. Plans Border ‘Surge’ Against Any Drug Wars 11 Haziran 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The New York Times, Ocak 7, 2009.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meksika</span> Kuzey Amerika yer alan bir ülke

Meksika, resmî adıyla Birleşik Meksika Devletleri (İspanyolca: Estados Unidos Mexicanos,

<span class="mw-page-title-main">Florida</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Florida, Amerika Birleşik Devletleri'nin Güneydoğu bölgesinde yer alan bir eyalettir. Batıda Meksika Körfezi, kuzeybatıda Alabama, kuzeyde Georgia, doğuda Bahamalar ve Atlantik Okyanusu; güneyde ise Küba ve Florida Boğazı ile komşudur. Hem Meksika Körfezi'ne hem de Atlantik Okyanusu'na sınırı olan tek eyalettir. Nüfusu 21 milyonu aşan eyalet, Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık üçüncü eyaleti, doğudaki eyaletler arasında en kalabalık olanı ve 2020 itibarıyla nüfus yoğunluğu bakımından sekizinci sırada yer almaktadır. Yüzölçümü 65.758 milkare (170.310 km2) olup, 50 eyalet arasında 22. sırada yer almaktadır. Miami, Fort Lauderdale ve West Palm Beach şehirlerinin yer aldığı Miami metropolitan alanı 6,138 milyonluk nüfusuyla eyaletin en büyük metropolitan alanıdır ve eyaletin en kalabalık şehri 949.611 kişilik nüfusuyla Jacksonville'dir. Florida'nın diğer büyük nüfus merkezleri arasında Tampa Körfezi, Orlando, Cape Coral ve eyalet başkenti Tallahassee yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Louisiana</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Louisiana, ABD'nin Güney eyaletlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Houston</span> Amerika Birleşik Devletlerinin en büyük dördüncü, Teksas eyaletinin en büyük şehri olan kent

Houston, Teksas'ın ve Güney Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık şehirdir. New York City, Los Angeles ve Chicago'dan sonra Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık dördüncü şehri ve Kuzey Amerika'nın en kalabalık altıncı şehridir. 2022 yılında 2.302.878 nüfusa sahip olan Houston, Güneydoğu Teksas'ta Galveston Körfezi ve Meksika Körfezi yakınlarında yer almaktadır. Harris County'nin merkezi ve en büyük şehri ve Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık beşinci metropolitan istatistiksel alanı ve Dallas-Fort Worth'tan sonra Teksas'ın en kalabalık ikinci şehri olan Greater Houston metropolitan alanının ana şehridir. Houston, Teksas Üçgeni olarak bilinen büyük mega bölgenin güneydoğu çapasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan sınırı</span> uluslararası sınır

Türkiye-Yunanistan sınırı, Türkiye ile Yunanistan arasındaki 212 km uzunluğundaki kara sınırıdır. Doğu Trakya ile Batı Trakya'yı birbirinden ayırır. Aynı zamanda Bulgaristan-Türkiye sınırı ile birlikte Avrupa Birliği'nin güney sınırını oluşturur. Türkiye'nin en uzun yedinci sınırı olup Lozan Antlaşması ile günümüze kadar gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tex-Mex</span>

Tex-Mex, Tejanos mutfak yaratımlarından kaynaklanan Amerikan mutfağı ve Meksika mutfağının birleşimini açıklayan bir terimdir. Bu Kanada'nın yanı sıra ülkenin geri kalanına Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri'nde sınırda olan Teksas gibi eyaletlerden ve diğerlerinden yayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Guatemala-Meksika sınırı</span> Kuzey ve Batı Guatemala ile Meksika arasındaki 871 km uzunluğundaki sınır

Guatemala–Meksika sınırı, Guatemala ve Meksika arasındaki uluslararası sınırdır. Sınır kapıları ve yakın yerleşim alanlarında çitler olmasına rağmen, sürekli bir sınır duvarı yoktur. Kuzey ve Batı Guatemala ve Meksika arasındaki sınır, 871 km uzunluğundadır. Sınır boyunca Usumacinta Nehri, Salinas Nehri ve Suchiate Nehri uzanır.

Bariyer veya barikat, bir eylem veya nesneyi engelleyen fiziksel bir yapıdır. Dilimizde ‘Engel’ manasıyla ifade edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Interstate 5</span>

Interstate 5 (I-5), Amerika Birleşik Devletleri'nin Batı Kıyıları boyunca uzanan bir Interstate kara yoludur. 2,222.97 km uzunluğunda olup Kanada sınırından başlayarak Washington, Oregon ve Kaliforniya eyaletleri üzerinden Meksika sınırına kadar devam etmektedir.

Sayım yerleşimi, ABD Nüfus Sayım Bürosu tarafından istatistiksel amaçlı tanımlanan bölgelerdir. Bu yerleşimler istatistiksel verilerin toplanması ve ilişkilendirilmesi amacıyla, kendi kendini yöneten şehirler, kasaba ve köyler gibi yerleşik yerlerin muadilleri olarak 1980'den bu yana her on yıllık nüfus sayımında kullanılmıştır. Sayım yerleşimleri, genellikle sayım yerleşiminin adlandırıldığı resmî olarak belirtilen fakat hâlen kurulmamış küçük bir yerleşimin yanı sıra, farklı boyutlarda yaşayan kırsal çevreleyen ve bazen de daha yeni kurulmayan diğer yerleşimleri içeren nüfuslu alanlardır. CDP'ler arasında, küçük kırsal topluluklar, Meksika sınırında bulunan koloniler ile yerleşik olmayan tatil köyleri ve emeklilik toplulukları ve çevreleri bulunmaktadır. Sayım bölgelerinin sınırları yasal bir statüye sahip değildir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye-Türkiye sınır duvarı</span>

Suriye-Türkiye sınır duvarı, Türkiye'nin yasa dışı geçişleri önlemek için Suriye-Türkiye sınırına inşa ettiği 837 kilometrelik duvardır. Projenin amacı yasal yollardan girip kayıt yaptırmamış, geçici kimlik belgesi olmayan Suriyeli sığınmacılar, kaçakçılar ve "terör örgütü" üyelerine karşı sınırı korumak olarak belirlenmiştir. Suriye sınırındaki bariyer, Çin Seddi ve ABD-Meksika sınır duvarından sonra dünyanın en uzun üçüncü duvarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Gümrük ve Sınır Muhafaza</span>

Amerika Birleşik Devletleri Gümrük ve Sınır Muhafaza, Amerika Birleşik Devletleri İç Güvenlik Bakanlığı'na bağlı ülkenin sınırların korunmasından sorumlu federal kuruluştur. ABD'nin en büyük kolluk kuruluşlarından biri olup sınırları korumak, uluslararası ticareti düzenlemek, kolaylaştırmak, ithalat vergilerini toplamak ve ticaret, gümrük ve göçmenlik düzenlemelerini uygulamakla görevlidir. Merkezi Washington'da Ronald Reagan Binası'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">California State Route 1</span>

State Route 1 , Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde kuzey güney boyunca uzanan bir eyalet karayoludur. 1,055.480 km uzunluğunda olup Dana Point başlayarak tüm Amerika Birleşik Devletleri'nin Batı Kıyıları boyunca uzanmaktadır ve Leggett'e kadar devam etmektedir. Yol, özellikle Ventura ve Santa Barbara countyleri ile Golden Gate Köprüsü'nde U.S. Route 101 ile aynı anda devam etmektedir.

<i>İnfaz: Sınır Devriyesi</i>

İnfaz: Sınır Devriyesi Isaac Florentine tarafından yönetilen ve Jean-Claude Van Damme, Stephen Lord, Cheryl Wilfred Gahis, Gary McDonald, Scott Adkins ve Van Damme'nin gerçek hayattaki kızı Bianca van Varenberg'in de oynadığı 2008 Amerikan aksiyon filmidir. Film, 4 Mart 2008'de Amerika Birleşik Devletleri'nde doğrudan DVD'ye çıktı.

Seyahat Onayı Elektronik Sistemi (İngilizce özgün adıyla: The Electronic System for Travel Authorization Ziyaretçilerin Vize Muafiyet Programı kapsamında Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat etme uygunluğunu belirleyen otomatik bir sistemdir. ESTA, ABD'ye hava veya deniz yoluyla gelen VWP ülkelerinden seyahat edenler için 2007 9/11 Komisyon Yasasının Uygulama Tavsiyeleri tarafından zorunlu kılınmıştır. ESTA yoluyla yetkilendirme, bir yolcunun Amerika Birleşik Devletleri'ne kabul edilebilir olup olmadığını belirlemez. Amerika Birleşik Devletleri Gümrük ve Sınır Muhafaza memurları, yolcuların ülke varışlarında kabul edilebilirliği belirler. ESTA uygulaması biyografik bilgiler toplar ve VWP uygunluk sorularına cevap verir.

<span class="mw-page-title-main">Meksika-Amerika Birleşik Devletleri sınırı</span> Kuzey Amerikada bulunan iki ülke arasındaki uluslararası sınır

Meksika-Amerika Birleşik Devletleri sınırı Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri'ni ayıran, batıda Pasifik Okyanusu'ndan doğuda Meksika Körfezi'ne kadar uzanan uluslararası bir sınırdır. Sınır, kentsel alanlardan çöllere kadar çeşitli arazilerden geçmektedir. Meksika-Amerika Birleşik Devletleri sınırı, yılda yaklaşık 350 milyon belgelenmiş geçişle dünyanın en sık geçilen sınırıdır. Dünyada iki ülke arasındaki en uzun onuncu sınırdır.

<span class="mw-page-title-main">Coronado Ulusal Ormanı</span>

Coronado Ulusal Ormanı, güneydoğu Arizona ve güneybatı New Mexico'da sıralar boyunca yayılmış yaklaşık 1,78 milyon dönümlük (7.200 km²) bir alanı içeren bir Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Ormanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suudi-Yemen bariyeri</span>

Suudi-Yemen bariyeri, Suudi Arabistan tarafından Yemen ile olan 1.800 kilometrelik sınırının bir kısmı boyunca inşa edilen fiziksel bir bariyerdir. Betonla doldurulmuş üç metre (10 ft) yüksekliğinde boru hattından yapılmış, "Yemen ile artık tamamen sınırlandırılmış sınırın bölümleri boyunca bir güvenlik bariyeri" görevi gören ve elektronik algılama ekipmanı ile donatılmış bir yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gazze-İsrail bariyeri</span>

Gazze-İsrail bariyeri, Gazze-İsrail sınırının İsrail tarafında bulunan bir sınır bariyeridir. Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Erez Geçişi, İsrail'den Gazze'ye gelen insan ve malların tek geçiş noktasıdır; Bariyerde Kerem Ebu Salim sınır kapısı adı verilen ve İsrail malların Mısır-Gazze sınırı üzerinden doğrudan Mısır'dan Gazze'ye gitmesine izin vermediği için Mısır'dan gelen malların geçişine özel ikinci bir geçiş noktası bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Kanada sınırı</span>

Amerika Birleşik Devletleri-Kanada sınırı, dünyanın en uzun uluslararası sınırıdır. Sınır 8,891 km (6 mi) uzunluğundadır. Kara sınırı Güneyinde Kanada'nın komşusu olan Amerika Birleşik Devletleri ile, batısında ise ABD'nin Alaska eyaletiyle birlikte iki bölümden oluşur. İki uluslu Uluslararası Sınır Komisyonu, sınırın işaretlenmesi ve korunması ile ilgili konularla ilgilenirken, Uluslararası Ortak Komisyon ise sınır sularına ilişkin konularla ilgilenmektedir. Uluslararası sınırlardan yasal geçişi kolaylaştırmakla sorumlu kuruluşlar Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (CBSA) ve ABD Gümrük ve Sınır Koruma Ajansı'dır (CBP).