İçeriğe atla

Amerika Birleşik Devletleri'nde yüksek hızlı demiryolu

Kasım 2017 tarihinde Siemens tarafından üretilen SCB-40 lokomotifi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde yüksek hızlı demiryolu planları, 1965 tarihli Yüksek Hızlı Kara Taşımacılığı Yasası'na kadar uzanmaktadır.

Yüksek hızlı trenleri alan dünyanın ilk ülkelerinden biri olmasına rağmen yayılmayı başaramadı. Yüksek hızlı treni nelerin oluşturduğuna ilişkin tanımlar, 180 km/s (110 mil) üzerindeki hız aralığı ve özel demiryolu hatları dahil olmak üzere değişiklik gösterir. 140 ila 200 km/s (90 ila 125 mil) arasında en yüksek hıza sahip şehirlerarası raylı sistem bazen Amerika Birleşik Devletleri'nde daha yüksek hızlı tren olarak anılır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "The Development of High Speed Rail in the United States: Issues and Recent Events" (PDF) (İngilizce). Congressional Research Service. 8 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: Ekim 10, 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yüksek hızlı demiryolu</span> Konvansiyonel sistemlerden önemli ölçüde daha hızlı ve gelişmiş demiryolu taşımacılığı ve teknoloji ile geliştirilmiş altyapı sistemleri

Yüksek hızlı demiryolu (YHD), kendine özgü ray sistemi ve bu sisteme entegre özel raylı taşıtları ile geleneksel demiryolu trafiğinden önemli ölçüde daha hızlı ulaşıma imkân tanıyan demiryolu taşımacılığı türüdür. Dünya çapında bir tek geçerli standart tanım bulunmamakla birlikte, 250 kilometre/saat (160 mph) ve üstü hıza uygun yeni demiryolu hatları ve 200 kilometre/saat (120 mph) ve üstü hıza uygun geliştirilmiş mevcut demiryolu hatları yaygın olarak yüksek hızlı demiryolu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Tren</span> raylar üzerinde giden ulaşım ve taşıma aracı

Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Metro</span> kentsel alanda yolcu taşıyan demiryolu sistemi

Metro, genellikle kentsel alanlarda bulunan yüksek kapasiteli toplu taşıma türüdür. Otobüslerden, fünikülerden veya tramvaylardan farklı olarak, genellikle metro sistemleri özel bir geçiş hakkı üzerinde çalışan, yayalar veya diğer araçlar tarafından erişilemeyen ve tünellerde bulunan demiryollarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları</span> Türk devlet kurumu

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Türkiye'deki demiryolu ulaşımının altyapısını geliştiren, düzenleyen ve kontrol eden resmî kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Hızlı Tren</span> TCDD Taşımacılık tarafından sunulan yüksek hızlı tren hizmeti

Yüksek Hızlı Tren ya da kısaca YHT, Türkiye'de TCDD'ye ait yüksek hızlı demiryolu hatları üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından işletilen yüksek hızlı tren setleri ile sunulan yüksek hızlı demiryolu hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara-İstanbul yüksek hızlı demiryolu</span> Yüksek hızlı demiryolu hattı

Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – İstanbul YHD, Ankara YHT – Halkalı arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 250 kilometre/saat (160 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Polatlı-Konya yüksek hızlı demiryolu</span> Yüksek hızlı demiryolu hattı

Polatlı – Konya yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Polatlı – Konya YHD, Polatlı YHT – Konya arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 300 kilometre/saat (190 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni</span> Yüksek hızlı tren hizmeti

İstanbul - Konya Yüksek Hızlı Treni ya da kısaca İstanbul - Konya YHT, 673,021 kilometre (418,196 mi) uzunluğundaki Söğütlüçeşme - Konya güzergâhında TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Yüksek Hızlı Tren'dir.

<span class="mw-page-title-main">Acela Express</span>

Acela Express, ABD'de Amtrak tarafından işletilen bir yüksek hızlı demiryolu treni hattıdır. Hat 734 km uzunluğunda olup Boston-Washington, DC arasında hizmet vermektedir. Hattın işletme hızı 120–240 km/h arasında değişmekte olup hat Amerika kıtasındaki en hızlı trenlere sahip olup tüm kıtadaki tek hızlı tren hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de ulaşım</span>

Çin'de ulaşım, son yıllarda büyük bir büyüme ve genişleme yaşamıştır. Havaalanları, yollar ve demiryolu inşaatı, Çin'deki önde gelen iş kaynaklarındandır.

<span class="mw-page-title-main">TCDD Taşımacılık</span> Türkiye demiryollarının işletmecisi

TCDD Taşımacılık A.Ş., Türkiye'de demiryolu taşımacılığı hizmeti veren bir kamu şirketidir.

Yerköy – Kayseri yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Yerköy – Kayseri YSD, Yerköy YHT – Kayseri YHT arasında yapımı süren 142 km uzunluğunda, 250 km/saat hıza kadar, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu karma (Yük-Yolcu) işletmecilik yapılması planlanan projedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Treni</span> Yüksek hızlı tren hizmeti

Ankara - İstanbul Yüksek Hızlı Treni ya da kısaca Ankara - İstanbul YHT, 655,490 kilometre (407,303 mi) uzunluğundaki Ankara YHT Garı - Halkalı güzergâhında TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Yüksek Hızlı Tren'dir.

Finlandiya'da yüksek hızlı demiryolu özel bir hattı bulunmamakla birlikte, demiryolu ağının bazı bölümleri 200 km/sa (120 mph) hıza ulaşabilmektedir. Finlandiya ulusal demiryolu şirketi VR, yatırılabilen Alstom Pendolino trenlerini işletiyor. Trenler, Kerava ve Lahti arasındaki 75,7 km'lik bir rotada düzenli operasyonda maksimum 220 km / s hıza ulaşıyor. Yolun bu kısmı 2006'da açıldı. Trenler, Helsinki ve Seinäjoki arasındaki daha uzun bir rotada 200 km/sa (120 mph) hızla ulaşabilir ve Helsinki ile Turku arasında bu hızda zirve yapabilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yüksek hızlı demiryolu</span> Türkiyedeki yüksek hızlı demiryolu sistemine genel bakış

Türkiye'de yüksek hızlı demiryolu, 2003'te TCDD tarafından Ankara – İstanbul arasındaki illeri kapsayan 250 kilometre/saat (160 mph) azami hıza uygun Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu'nun inşasına başlanmıştır. Etütler yapıldıktan sonra ilk somut adım 2004'te atılmış ve yüksek hızlı demiryolu için yer açma işlerine başlanmıştır. 23 Nisan 2007'de hattın ilk etabı olan 245 kilometre (152 mi) uzunluğundaki Ankara – Eskişehir etabında deneme seferlerine başlanmış, 13 Mart 2009'da da 1 saat 25 dakika süren ilk yolculu ticari işletim yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık'ta yüksek hızlı demiryolu</span> Birleşik Krallıktaki yüksek hızlı demiryolu sistemine genel bakış

Birleşik Krallık'ta yüksek hızlı demiryolu, 125 mph (200 km/s) en yüksek hızlarda çalışan beş yükseltilmiş demiryolu hattında ve 186 mph (300 km/s) hıza ulaşan bir amaca yönelik yüksek hızlı hat üzerinde sağlanmaktadır.

Rusya'da yüksek hızlı demiryolu giderek daha popüler bir ulaşım aracı olmaktadır ve Moskova'dan Sankt-Peterburg'a seyahat süresi, yüksek hızlı tren ile sürüşten iki kat daha hızlıdır.

İstanbul - Karaman Yüksek Hızlı Treni ya da kısaca İstanbul - Karaman YHT, 741,543 kilometre (460,773 mi) uzunluğundaki Halkalı - Karaman güzergâhında TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Yüksek Hızlı Tren'dir.

Ankara - Karaman Yüksek Hızlı Treni ya da kısaca Ankara - Karaman YHT, 419,562 kilometre (260,704 mi) uzunluğundaki Ankara - Karaman güzergâhında TCDD Taşımacılık tarafından işletilen Yüksek Hızlı Tren'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek standartlı demiryolu</span>

Yüksek standartlı demiryolu,, yüksek performanslı demiryolu, yarı yüksek hızlı demiryolu veya orta hızlı demiryolu, konvansiyonel demiryolundan daha yüksek hız ve standartlara sahip olan ancak yüksek hızlı demiryolu olarak adlandırılacak kadar yüksek hız ve standartlara sahip olmayan şehirlerarası yolcu demiryolu hizmetlerini tanımlamak için kullanılan bir jargondur. Terim aynı zamanda planlamacılar tarafından, yüksek hızlı demiryolu ağlarını oluşturmak veya genişletmek için daha büyük çabalara alternatif olarak tren hızlarını artırmak ve seyahat süresini azaltmak için artan demiryolu iyileştirmelerini tanımlamak için kullanılır. Bazı ülkeler bunun yerine orta hızlı tren veya yarı yüksek hızlı tren terimini kullanır.