İçeriğe atla

Amerika Birleşik Devletleri'nde siyasal aday olma şartları

Oy pusulasında yer alma, Amerika Birleşik Devletleri dışında aday olma şartları olarak bilinen bu süreç, bir siyasi parti ya da adayın bir seçimde veya oy pusulasında yer almak için gerekli şartları düzenler. Bir aday olabilme kriterleri yasal mevzuata tabi olurken; yaş, tabiyet, parti üyeliği zorunluluğu ve bir meslek sahibi olma gibi ön şartları da içerebilir.[1]

Kaynakça

  1. ^ [1] 7 Temmuz 2012 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi ACE Encyclopaedia: Criteria to stand as a candidate. Retrieved 15 July 2009

Bibliografya

Dış bağlantılar

  • [2] 6 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ACE Encyclopaedia: Comparative Data: Ballot Access Issues
  • [3] 5 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Ballot Access News
  • [4] 1998 European Ballot Access Law
  • [5] More Voter Choice (Washington State)
  • [6] Friends of Democracy - election law reform in Minnesota, North Dakota and South Dakota
  • [7] A legal analysis of over 50 years of ballot access discrimination against third parties in the US, by Theresa Amato, national campaign director for Ralph Nader, in the Harvard Law Record

İlgili Araştırma Makaleleri

Seçim, bir nüfusun kamu görevini yerine getirmesi için birey veya birden fazla birey seçtiği resmi bir grup karar alma sürecidir. Toplu bir iradenin birden fazla aday arasında tercihte bulunması. Tayin etme, atama işleminin zıddı. Milletvekili, herhangi bir meclis veya encümen üyelerinin, dernek yöneticilerinin vs. seçimi. Demokratik ülkelerde çeşitli seçim sistemleri, değişik usullerle uygulanmaktadır. Seçim, yasama, yürütme ve yargı organlarının üyelerinin seçiminde de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçi Parti (Amerika Birleşik Devletleri)</span> Amerikada iki büyük siyasi partiden biri

Cumhuriyetçi Parti, kısaltması ile GOP, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki iki büyük çağdaş siyasi partiden biridir. Demokrat Parti'nin ana siyasi rakibi olarak 1850'lerin ortalarında ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Demokrat Parti (Amerika Birleşik Devletleri)</span> Amerikada iki büyük siyasi partiden biri

Demokratik Parti, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki iki büyük partiden biri. Diğeri Cumhuriyetçi Partidir. Demokratlar, ABD'de "modern liberalizm" olarak bilinen sosyal liberal ideolojinin temsilcisidir; bu ideoloji sivil özgürlük ve sosyal eşitlik kavramlarını karma bir liberal ekonomi desteğiyle harmanlar.

<span class="mw-page-title-main">Siyasi parti</span> politik hayatın en önemli ögesi olan ve belli bir siyasi görüşü temsil eden siyasal örgüt

Siyasi parti, belirli bir ülkenin seçimlerinde yarışacak adayları koordine eden bir örgütlenmedir. Bir parti üyelerinin genellikle politika konusunda benzer fikirlere sahip olması yaygındır ve partiler belirli ideolojik veya politika hedeflerini destekleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Ulusal Demokratik Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti

Vatan, 2023'e kadar Almanya Ulusal Demokratik Partisi, aşırı sağ görüşlü bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Oylama</span>

Oylama, seçimler zamanı seçim bölgesinde bir toplantı veya seçmen gibi bir grup için, genellikle tartışma veya siyasi kampanyalarının ardından toplu bir karar vermek veya görüş bildirmek için kullanılan bir yöntemdir. Oylama için ayrıca oy kullanma yeri yaratılır. Demokrasiler yüksek makam sahiplerini oy kullanarak seçerler. Seçilmiş bir memur tarafından temsil edilen bir yerde ikamet edenlere "elemen" denir ve seçtikleri aday için oy pusulası kullanan seçmenlere "seçmen" denir. Oy toplamak için farklı sistemler vardır.

Seçilme yaşı, bir kişinin belirli seçilmiş hükümet görevlerine yasal olarak seçilebileceği en düşük yaştır. Birçok durumda, bu aynı zamanda bir kişinin aday olabileceği ya da oy pusulası kullanımını kazanabileceği yaşın belirlenmesinde de rol oynar.

Seçim barajı veya seçim eşiği, bir adayın veya siyasi partinin, temsil veya yasama organında ek koltuklara sahip olabilmesi için gereken tüm oy sayısının minimum payını ifade eder. Bu sınırlama, farklı şekillerde işleyebilir, örneğin parti listesi orantılı temsil sistemlerinde seçim barajı, bir partinin yasama organında koltuk alabilmesi için belirli bir minimum oy yüzdesi, ulusal olarak veya belirli bir seçim bölgesinde alması gerektiğini belirtir. Tek tercihli oylama sistemlerinde seçim barajına kota denir ve sadece birinci tercih oyları kullanılarak veya daha düşük tercihlere dayalı olarak diğer adaylardan aktarılan oyların bir kombinasyonuyla. Karma üye orantılı nispi temsil sistemlerinde seçim barajı, yasama organında üstünlük koltuklarına kimlerin uygun olduğunu belirler.

Yeşil Parti, ABD'deki siyasi partilerden biri olup dünyadaki diğer yeşil partilere benzeyen bir siyaset izlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Liberteryen Parti (Amerika Birleşik Devletleri)</span> Siyasi parti

Liberteryen Parti, sivil özgürlükleri, müdahale karşıtlığını ve laissez faire tarzı kapitalist ekonomiyi destekleyen, sınırlı devlet anlayışının ve sosyal devlet anlayışının kaldırılmasını savunan ABD'deki liberteryen politik partidir. Parti, tüm bireylerin kendi hayatları üzerinde egemen olduğu ve başka insanların çıkarları için bireyin kendi değerlerini feda etmeye zorlanmadığı bir dünya istediğini belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Anayasa Partisi (Amerika Birleşik Devletleri)</span>

Anayasa Partisi, ABD'deki muhafazakâr görüşlü siyasi partilerden biridir. 1992 yılında Vergi Mükellefleri Partisi adı altında kurulmuş, 1999 yılında adını değiştirerek Anayasa Partisi adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Wayback Machine</span> Internet Archive tarafından kurulan dijital arşiv

Wayback Machine, kâr amacı gütmeyen Internet Archive adlı kuruluş tarafından geliştirilmiş bir sayısal zaman kapsülüdür. Alexa Internet'ten derlenen içerikle çalışan, 1996 yılında oluşturulan ve 2001 yılında halka açılan Wayback Machine, kullanıcının "zamanda geriye" gitmesini ve web sitelerinin geçmişte nasıl göründüğünü görmesini sağlar. Kurucuları Brewster Kahle ve Bruce Gilliat, Wayback Machine'i feshedilmiş web sayfalarının arşivlenmiş kopyalarını koruyarak "tüm bilgiye evrensel erişim" sağlamak için geliştirdi.

2013 Türkmenistan parlamento seçimleri, 15 Aralık 2013 tarihinde Türkmenistan'da yapılan yasama seçimleridir. Ülkenin tarihinde yapılan ilk çok partili seçim olmasına rağmen seçimlere katılan her iki taraf da Devlet Başkanı Gurbangülü Berdimuhammedov'a bağlılığını ilan etti. İktidardaki Demokrat Parti meclisteki 125 sandalyeden 47'sini kazandı ve ülkenin bağımsızlığından beri ilk defa meclis çoğunluğunu kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nde siyaset</span> Amerikan siyasal sistemi

Amerika Birleşik Devletleri Amerikan Anayasası tarafından federal hükûmete verilen güçlerin Amerikan Başkanı, Amerikan Kongresi ve Amerikan Federal Yargısı tarafından paylaşıldığı bir Federal cumhuriyettir. Aynı zamanda Federal hükûmet, egemenliğini eyalet hükûmetleri ile paylaşır.

<span class="mw-page-title-main">1991 Rusya devlet başkanlığı seçimi</span>

1991 Rusya devlet başkanlığı seçimi, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'de 12 Haziran 1991 tarihinde yapılan ilk devlet başkanlığı seçimidir. Mart 1991'de bir devlet başkanı seçme konusunda yapılan referandumu sonrasında yapıldı. Seçim sonucunda oyların % 58,6'sını alan Boris Yeltsin ilk Rusya Devlet Başkanı oldu. Yeltsin bağımsız olarak yarıştığı halde Demokratik Rusya tarafından desteklendi.

<span class="mw-page-title-main">Mimi Soltysik</span>

Emidio "Mimi" Soltysik, Amerikalı sosyalist siyasetçi ve politik aktivist.

Aşağıdakiler, 2020 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleriyle ilişkili üçüncü tarafların ve bağımsız adayların bir listesidir. Oy pusulasına erişim için son tarihler eyalete göre değişiklik gösterir ve Mayıs-Eylül 2020 arasındadır. Alabama, Iowa, New Hampshire, New Jersey, Pennsylvania, Rhode Island ve Vermont'ta tüm adayların yazılı oy erişimi vardır ve burada yazılı oyları almak ve bu oyları saymak için başvuru gerekmez.

Kanye West, 2020 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçim kampanyasını 4 Temmuz 2020 Bağımsızlık Günü'nde Twitter üzerinden duyurdu. 16 Temmuz 2020'de kampanya, Federal Seçim Komisyonu'na bir Adaylık başvurusunu sundu. En az altı eyaletin oy pusulasında aday olarak görünmesi için verilen süreyi kaçırdıktan sonra seçime girdi. West, Wyoming'den bir Hristiyan vaiz olan Michelle Tidball'ı başkan yardımcısı adayı olarak seçti.

Arnavutluk, çok partili bir sistemde Arnavutluk Cumhurbaşkanı'nın devlet başkanı ve Arnavutluk Başbakanı'nın hükûmet başkanı olduğu üniter bir parlamenter anayasal cumhuriyettir. Yürütme yetkisi, Hükûmet ve Kabinesi ile Başbakan tarafından kullanılır. Yasama yetkisi Arnavutluk Parlamentosuna verilmiştir. Yargı, yürütme ve yasama organından bağımsızdır. Arnavutluk'un siyasi sistemi 1998 anayasasında ortaya konmuştur. Parlamento, mevcut anayasayı 28 Kasım 1998'de kabul etti. Siyasi istikrarsızlık nedeniyle ülke, tarihi boyunca birçok anayasaya sahip olmuştur. Arnavutluk başlangıçta 1913'te bir monarşi, kısaca bir zaman için 1925'te bir cumhuriyet olarak kuruldu, ardından 1928'de demokratik bir monarşiye geri döndü. Daha sonra, 1992'de kapitalizmin ve demokrasinin restorasyonuna kadar sosyalist bir cumhuriyet oldu.

Devredilemez tek oy sisteminde seçim çevrelerinde birden fazla aday seçilir ancak seçmenler partilere değil yalnızca tek bir adaya oy verirler. Tek İsimli Tek Turlu Sistemi ve Devredilemez Tek Oy Sisteminin arasındaki fark, bir seçim çevresinde birden fazla adayın kazanmasıdır.