İçeriğe atla

Amerika'nın Sesi

Amerika'nın Sesi
Voice of America
TipUluslararası yayıncılık
Ülke ABD
Kuruluş1 Şubat 1942
MerkezWashington, DC
SahibiBroadcasting Board of Governors
Resmi site
voanews.com
voaturkce.com

Amerika'nın Sesi (İngilizceVoice of America, VOA), Amerika Birleşik Devletleri federal hükûmeti tarafından finanse edilen uluslararası bir yayın kuruluşudur. 1 Şubat 1942 tarihinde kurulmuş olup[1] ABD'nin en büyük uluslararası yayıncısı olan VOA, dünya çapında bağlı istasyonlara dağıtılan 40'tan fazla dilde dijital, TV ve radyo içeriği üretmektedir. Merkezi Washington, DC'dedir ve ABD hükûmetinin bağımsız bir ajansı olan Governors Broadcasting Board (BBG) tarafından denetlenmektedir.[2]

2016 yılı itibarıyla VOA, her hafta yaklaşık 1,800 saatlik radyo ve TV programlamasını yapmakta olup dünya genelinde yaklaşık 236,6 milyon kişi tarafından izlenmektedir. Yaklaşık 1,050 çalışanı ve 218,5 milyon dolar tutarında bir vergi mükellefi tarafından finanse edilen yıllık bütçesi bulunmaktadır.[3][4]

Amerika'nın Sesi sıklıkla ABD'nin bir propaganda aracı olarak nitelendirilmiştir.[5][6][7] ABD Adalet Bakanlığı'nın Foreign Agents Registration Act [en] altında RT'nin dış mihrak olarak kayda geçirilmesine tepki olarak Rusya Adalet Bakanlığı Aralık 2017'de Amerika'nın Sesi ve Özgür Avrupa Radyosu'nu dış mihraklar olarak sınıflandırmıştır.[8][9]

amerikaninsesi.com, 30/06/2022 tarihli ve 2022/7982 D.İş sayılı Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla Türkiye'de erişime engellenmiştir.[10] Buna gerekçe olarak RTÜK'e lisans başvurusunda bulunmaması gösterilmiştir.[11] 2019 yılının Ağustos ayında yayımlanan yönetmelikle internet üzerinden yayın yapan platformlara RTÜK'ten lisans alma şartı getirilmişti.[12]

Kaynakça

  1. ^ VOA Public Relations. "Mission and Values". InsideVOA.com. Voice of America. 19 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2017. 
  2. ^ VOA Public Relations. "VOA Charter". InsideVOA.com. Voice of America. 20 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2017. 
  3. ^ Borchers, Callum (26 Ocak 2017). "Voice of America says it won't become Trump TV". The Washington Post. 18 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2017. 
  4. ^ VOA Public Relations (5 Aralık 2016). "The Largest U.S. International Broadcaster" (PDF). VOANews.com. Voice of America. 9 Ekim 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2017. 
  5. ^ "Taxpayer money at work: US-funded foreign broadcasts finally available in the US". NBC News. 20 Temmuz 2013. 23 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2020. 
  6. ^ "U.S. Repeals Propaganda Ban, Spreads Government-Made News to Americans". Foreign Policy. 14 Temmuz 2013. 5 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2020. 
  7. ^ "The Voice of America in International Radio Propaganda". Law and Contemporary Problems. 45 (4). Duke Law School. 1982. ss. 103-122. Erişim tarihi: 5 Haziran 2020. []
  8. ^ Andrew Osborn (5 Aralık 2017). "Russia designates Radio Free Europe and Voice of America as 'foreign agents'". Reuters. 5 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2020. 
  9. ^ Lesley Stahl (7 Ocak 2016). "RT's editor-in-chief on election meddling, being labeled Russian propaganda". CBS News. 8 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2020. 
  10. ^ "Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu - Site Bilgileri Sorgu Sayfası". internet2.btk.gov.tr. 14 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2022. 
  11. ^ "DW ve VOA'nın Türkçe yayınlarına Türkiye'den nasıl erişebilirsiniz?". euronews. 1 Temmuz 2022. 3 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2022. 
  12. ^ "Deutsche Welle ve VOA Türkiye'de erişime engellendi – DW – 30.06.2022". dw.com. 2 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri</span> Kuzey Amerikada bulunan ülke

Amerika Birleşik Devletleri, yaygın olarak Birleşik Devletler veya Amerika olarak bilinir. Kuzey Amerika kıtasında, Kanada ve Meksika arasında bulunan, elli eyalet ve bir federal bölgeden oluşan, federal anayasal cumhuriyet ile yönetilen bir ülkedir. Dünya'nın, 9,8 milyon km2 yüz ölçümü ile karasal alan bakımından dördüncü, toplam alan bakımındansa üçüncü en büyük ülkesi ve 334 milyonu aşan nüfusu ile de en kalabalık üçüncü ülkesidir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda federal bölgesi olan Washington, DC'dir. En kalabalık şehri ise New York'tur.

<span class="mw-page-title-main">Zbigniew Brzezinski</span>

Zbigniew Kazimierz Brzezinski, Polonya kökenli Amerikalı siyaset bilimci, devlet adamıdır. Kendisi aslen bugün Ukrayna'ya bağlı Brzezany kasabası kökenlidir ki soyadı Brzezany'li anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanlar</span> Güneydoğu Avrupada yaşayan bir halk

Yunanlar ya da Helenler, Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Deutsche Welle</span> Alman kamu yayıncısı

Deutsche Welle, Almanya'nın Bonn ve Berlin kentlerinden yurt dışına 30 farklı dilde radyo, televizyon ve internet üzerinden yayın yapan medya kuruluşudur. Radyo ve internet servisi Bonn'da bulunmaktadır. Soğuk Savaş döneminde Almanya'nın Sesi adıyla bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Japonlar</span>

Japonlar, Japon Takımadalarına ve %98,5'ini oluşturdukları Japonya'ya özgü bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Ordusu</span> ABDnin askerî gücü

Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri, ABD askerî örgütlenmesinin başlıca kollarından biri. Kökenleri Kıta Ordusu'na dayanmakla beraber Amerika Birleşik Devletleri'nin en eski ulusal kurumudur. Amerika Birleşik Devletleri Anayasası'nın Birinci Maddesi, Sekizinci Paragrafı'nın Onikinci Bendi'nden anayasal meşruiyetini alır. Savunma Bakanlığı 'na bağlı üç depratmandan biri olan Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri Dairesi'nin bir parçasıdır. Barış ve güvenliğin korunması ve ülke savunmasıyla görevlidir. Ayrıca çevre koruma ve geliştirmeye ilişkin federal programları yürütür, federal devlet, eyalet ve yerel yönetim kuruluşlarına askerî yardımda bulunur; doğal afetlerde yardım çalışmalarına katılır ve acil sağlık hizmetlerinde hava ulaşımını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Donbas</span>

Donbas veya Donbass Güneydoğu Ukrayna'da yer alan tarihî, kültürel ve ekonomik bir bölgeydi. Donbas'ın bazı bölümleri Rus-Ukrayna Savaşı'ndan beri tek taraflı bağımsızlıklarını ilan eden ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti tarafından de facto olarak yönetiliyordu.

The Voice ABD'nin NBC kanalında 26 Nisan 2011 tarihinde yayınlanmaya başlayan bir ses yetenek yarışmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amerikalılar</span> Amerika Birleşik Devletlerinde doğan veya sonradan vatandaşı olan Amerika yerlileri

Amerikalılar veya Amerikanlar, Birleşik Devletler'de doğan ya da sonradan vatandaşı olanları kapsayan diplomatik bir topluluktur. Birleşik Devletler, çoğunlukla son 500 yıl içinde kıtaya göçen Avrupalılar, Asyalılar, Afrikalılar ve Orta Doğululardan oluştuğu için belirli bir etnisite değil, belirli bir yasa çerçevesi içinde ilerlemiş bir demonime sahiptir. Bir diğer bakış açısıyla birçok farklı etnik gruba ev sahipliği yaptığı için kültürü, yasası ve ulusu ırksal ya da etnik şekilde değil, diplomatik değerler topluluğu şekilde yorumlanır.

1954 Guatemala Darbesi 18-27 Haziran 1954'te ABD tarafından CIA önderliğinde yapılan darbedir.

<span class="mw-page-title-main">RT</span> Rus hükûmeti merkezli yayın kuruluşu

RT, başlangıçta Russia Today olarak kurulan, Rusya Federasyonu dışındaki kitlelere yönelik hem kablo ve uydu televizyon kanallarını, hem de İnternet içeriğini ileten bir Rus devlet destekli televizyon ağıdır. Moskova'da kuruludur, RT Uluslararası, yaklaşık dört saat haber bültenleri, belgeseller, talk show ve tartışma programları yanı sıra spor haberleri ve Rusya hakkında kültürel programlar sunmaktadır. RT üç dilde kanalları ile çok dilli bir hizmet olarak çalışır: Asli 2005 yılında İngilizce dilli kanalı, 2007 yılında Arapça dilli kanalı ve 2009 yılında İspanyolca dilli kanalı yayına başladı. RT Amerika, ve RT İngiltere bu ülkeler için bazı yerel tabanlı içerikler sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Fatıma el-Caheyşi</span>

Ni'ma Abd Nayef al-Jabouri doğum adıyla bilinen Ebu Fatıma el-Caheyşi, Irak ve Şam İslam Devleti'nin liderlerinden birisidir. Örgütün Kerkük sorumlusu olmadan önce Irak'ın güneyinde gerçekleştirilen IŞİD operasyonlarının komutanlığını yapmıştır. Örgütün koalisyon güçlerinin müdahalesiyle birlikte kan kaybetmesi sonrası birçok bölgede valilik görevi üstlenmiş, IŞİD hiyerarşisinde yükselmeye başlamıştır. Ebu Bekir el-Bağdadi öldürülmeden önce el-Caheyşi'nin Bağdadi'nin yanındaki militanlardan birisi olduğu, Irak'ta Bağdadi'nin temsilcisi olarak görev yaptığı çeşitli kaynaklarca bildirilmiştir. Ebu Müslim et-Türkmeni'nin 18 Ağustos 2015'te Musul'da Amerika Birleşik Devletleri saldırısı sonucu öldürülmesiyle birlikte et-Türkmeni'nin yerine atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri-İsrail Barış Anlaşması</span>

Birleşik Arap Emirlikleri-İsrail Barış Anlaşması veya İbrahim Anlaşması, 13 Ağustos 2020'de Birleşik Arap Emirlikleri ile İsrail arasında yapılan anlaşmadır. Birleşik Arap Emirlikleri bu anlaşmayla birlikte İsrail'in Mısır'dan ve Ürdün'den sonra anlaşma yaptığı üçüncü Arap ülkesi olmuştur ve Körfez ülkeleri arasında İsrail'le anlaşan ilk ülke konumundadır. İbrahim Anlaşması'nın açıklanmasından saatler sonra Birleşik Arap Emirlikleri medyası İsrail'in anlaşma karşılığında Filistin'deki ilhak politikasını kalıcı şekilde durdurduğunu yazmıştır, buna karşın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ilhak politikasının kalıcı şekilde durdurulmadığını, bir süre askıya alındığını belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Konfüçyüs Enstitüsü</span>

Konfüçyüs enstitüleri, Çin'deki yükseköğretim kuruluşları ile diğer ülkelerde bulunan yükseköğretim kuruluşları arasında sürdürülen kamu eğitim ortaklıklarıdır. Bunlar, Çin Hükûmeti'ne bağlı Hanban örgütünün düzenlediği ve kısmen finanse ettiği ortaklıklardır. Enstitülerin belirtilen amacı Çin dili ve kültürünü tanıtmak, Dünya çapında yabancı dil olarak Çince eğitimini desteklemek ve kültür alışverişlerine olanaklar sağlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Peru-Türkiye ilişkileri</span> Peru ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler

Peru-Türkiye ilişkileri Peru ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülkenin de 2010 yılından beri karşılıklı büyükelçilikleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nikaragua-Türkiye ilişkileri</span>

Nikaragua-Türkiye ilişkileri Nikaragua ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Kosta Rika'nın San José kentindeki Türk Büyükelçiliği Nikaragua'ya, Nikaragua'nın Berlin'deki Büyükelçiliği ise Türkiye'ye akredite edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tayland-Türkiye ilişkileri</span>

Tayland-Türkiye ilişkileri, Tayland ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke arasındaki samimi ilişkiler, Türkiye'nin 1958 yılında kurduğu Bangkok'ta büyükelçiliğe dayanıyor. Tayland, 1972'de büyükelçiliğini açarak karşılık verdi.

<span class="mw-page-title-main">Namibya-Türkiye ilişkileri</span>

Namibya-Türkiye ilişkileri, Namibya ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Namibya-Türkiye ilişkileri 12 Kasım 1997'de diplomatik olarak başlamıştır. Türkiye, 4 Ocak 2012 tarihinde Namibya Büyükelçiliğini faaliyete geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Yunanistan ilişkileri</span>

İki ülke arasında derin tarihî, siyasî, kültürel ve dinî bağlardan dolayı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Yunanistan devletleri arasında sürdürülen diplomatik ilişkiler oldukça olumlu hâldedir ve her iki ülke birbirini müttefik olarak görmektedir. Günümüz Yunanistan, ABD'nin Dünya'daki en yakın müttefiklerinden biridir. İki ülke arasındaki çağdaş diplomatik ilişkiler 1830'larda, yani Yunan Bağımsızlık Savaşı sonrasında, kuruldu, ve günümüzde samimi olarak algılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Navbahor Imamova</span>

Navbahor İmamova, Taşkent ilinin Bostonlık ilçesine bağlı Koshkurgan köyünde dünyaya geldi. Voice of America'nın Özbek gazetecisi va sunucu olarak televizyon, radyo ve online platformlarda 20 yıldır Orta Asya ve Amerika Birleşik Devletleri'ni kapsayan programlar hazırlamaktadır. "Amerika'nın Sesi" televizyon ve radyosunun önde gelen multimedya gazetecisidir. 2018 yılından itibaren Özbekistan'da akreditasyon alan ilk Amerikalı özbek gazetecesi. 2002 yılından bu yana "Amerika'nın Sesi"nde çalışmaktadır. 2003 yılından bu yana İmamova, Washington'un Orta Asya ile ilişkilerini ve Amerika'daki yaşam ve siyaseti anlatan Voice of America'nın Özbek dilindeki "Amerika'nın Manzaraları" adlı haftalık bir program sunuyor. Aynı zamanda "Amerika'nın Sesi"nde kadınlar eşitliği grubunun kurucusudur.