İçeriğe atla

American Academy Nicosia

American Academy Nicosia avlusunda düzenlenen bir etkinlik

American Academy Nicosia ("Lefkoşa Amerikan Akademisi"), Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'nın güney kesiminde 3-18 yaşları arasında eğitim veren özel okul.

Okul 16 Ekim 1922'de kuruldu.[1] Larnaka'da erkek öğrenciler için American Academy'yi kurmuş olan okul kurucuları, Lefkoşa'daki bu okulu aslen kızlar için İngilizce eğitim verecek okul talebini karşılamak amacıyla, "American Academy for Girls" adıyla kız okulu olarak kurdu.[2]

Okul İngilizce eğitim verir ve A-level ile IGCSE odaklı Britanya müfredatı takip eder.[3] Ana dili olarak konuşan ve konuşmayan tüm öğrenciler için her seviyede Yunanca dersi müfredatta yer alır. Okul diploması Kıbrıs Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı tarafından devlet okulu sertifikası Apolitirion muadili kabul edilir.[4] 1955'te Lefkoşa surlarının hemen dışında yer alan günümüzdeki konumuna taşındı.[5] 1977'de karma eğitim vermeye başladı.[6]

Kaynakça

  1. ^ Report of the Board of Foreign Missions to the Synod of 1923, Minutes of the Synod of the Reformed Presbyterian Church of North America, p. 69.
  2. ^ Weir, W.W., C.E. Caskey and Barnabas Constantinopoulos, A Brief History of the Reformed Presbyterian Church in the Island of Cyprus. The Board of Foreign Missions of the Reformed Presbyterian Church of North America, 1939. page 31
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2017. 
  5. ^ McCrae, Blanche. 'The New School Building and New Opportunities'. Covenanter Witness December 7, 1955 page 376-377
  6. ^ "American Academy". Aacademynicosia.ac.cy. 6 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rauf Denktaş</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Rauf Raif Denktaş, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve yazardır. Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. 1983'ten 2005'e kadar toplamda 21 yıl 5 ay 9 gün cumhurbaşkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Erkek Lisesi</span> İstanbul, Türkiyede bir lise

İstanbul Erkek Lisesi (İEL) ya da eski adıyla İstanbul Sultanisî, İstanbul’un Cağaloğlu semtinde, Osmanlı döneminde kurulmuş Numune-i Terakki Mektebinin devamı niteliğinde olan, günümüzde Anadolu Lisesi statüsünde hizmet veren eğitim kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Küçük</span> Kıbrıs Türklerinin önderi ve Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı

Fazıl Küçük, Kıbrıs Türkü siyasetçi, gazeteci ve köşe yazarı. 1959 sonunda Kıbrıs Türkleri ile Kıbrıs Rumlarının ortak kurduğu Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı yardımcısı. Kıbrıs Türklerinin, Rauf Denktaş'tan önceki önderi.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Amerikan Lisesi</span> İstanbulda bir lise

Üsküdar Amerikan Lisesi, İstanbul'da 1876 yılından beri eğitim veren bir özel okuldur. Üsküdar Amerikan Kız Lisesi, 1876 yılında Bahçecik’te kuruldu. Okul bugün İzmir, Tarsus’taki Amerikan okulları ve Gaziantep’teki Amerikan Hastanesi gibi Sağlık ve Eğitim Vakfı yönetimi altındadır. Bunun yanında okulun kurucu oluşumu American Board ile de bağları devam etmektedir.

Robert Frew, İskoç ajanı, İngiliz kraliyet ordusunda görev yapmış papaz (rahip) ve misyoner.

1820 yılında başlayan ve Türk Kurtuluş Savaşı'na sonuna kadar geçen zaman içerisinde Osmanlı İmparatorluğu'nda misyonerlik faaliyetleri çok hızlı bir şekilde gelişmiştir. Misyonerlik faaliyetlerini bu denli başarılı olmasında şüphesiz Osmanlı Devleti'nin Islahat Fermanı ile verdiği ayrıcalıklar, kapitülasyon anlaşmaları ile verilen ayrıcalıklar ve Osmanlı Devleti'nin bölgelerine ilgi göstermemesi etkili olmuştur. Başlangıçta kendilerine Anadolu'da hedef bulamayan misyonerler daha sonra Ermeniler'e odaklanıp çalışmalarında başarılı olmuşlardır. Açtıkları okullardan mezun olanların başarılı olmaları bu okulların etkilerini artırmıştır. Hatta zamanla Müslüman Türkler dahi çocuklarını bu okullara göndermişlerdir.

20 Temmuz Fen Lisesi, Kıbrıslı Türkler'in en eski ikinci ortaöğretim kurumudur. Okul, 1901 yılında Viktorya İslâm Sanayi Mektebi adıyla kurulmuş, 1920 tarihinde sadece kız öğrencileri kabul eden Viktorya Kız Mektebi'ne dönüştürülmüştür. 1979 yılında 20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı'nın gerçekleşmesine atfen 20 Temmuz Lisesi adını almış ve erkek öğrencileri de kabul etmeye başlamıştır. 1991 yılında ise fen lisesi statüsüne getirilmiştir. Lefkoşa'da yer alan lise, aynı zamanda KKTC'nin mevcut tek fen lisesidir. Ortaokuldan sonra Bülent Ecevit Anadolu Lisesi ile birlikte giriş sınavı ile öğrenci kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz Okulu</span>

Lefkoşa İngiliz Okulu, Kıbrıs'ta, Lefkoşa'nın güney kesimindeki Strovolos bölgesinde bulunan bir okuldur. Koruluk bir alan içinde bulunmaktadır. Okul müdürü Deborah Duncan'dır. 1043 öğrencisi bulunmaktadır. Canon Frank Darvall tarafından 1900 yılında kurulmuştur.

ESCP Business School Paris, Londra, Berlin, Madrid ve Torino'da kampüsleri bulunan işletme alanında uzman Avrupa menşeli bir üniversitedir. 1819 kurulmuş bulunan okul, dünyanın en eski işletme okuludur. ESCP, Financial Times tarafından 2012 ve 2013 yıllarında Avrupa İşletme Okulları arasında 10. sırada gösterilmiştir. ESCP İşletme Yükseklisans programı, Financial Times tarafından 2010 yılında dünya çapında 1. sırada, 2012 yılında ise 2. sırada gösterilmiştir. Ayrıca, Yöneticiler için MBA programı, dünya çapında 21. sırada yer almaktadır. Okulun programları, uluslararası akreditasyon kurumları AMBA, EQUIS, and AACSB'nin üçü tarafından da akredite olmuştur. Okulun mezunları arasında, Patrick Thomas, Jean-Pierre Raffarin ve Michel Barnier de dahil olmak üzere, yönetim ve politikada yer alan pek çok isim bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kamran Aziz</span> Kıbrıs Türkü müzisyen ve eczacı (1922–2017)

Kamran Aziz, Kıbrıs Türkü besteci, söz yazarı ve eczacı. Kıbrıs Türk halk müziğine yaptığı katkılarla bu müzik türünün çağdaş öncülerinden oldu. Bunun yanı sıra Kıbrıs Türkleri arasında halk içinde müzik icra eden ilk kadınlardan biri olarak Jale Derviş'le birlikte Batı müziğinin icrasını ve öğrenimini yaydı. Kıbrıs Türk halkının ilk kadın bestecisi ve ilk kadın eczacısıydı.

Asıl adı Mahmûd Necmî olan Necmi Sagıp Bodamyalızade, Kıbrıslı müteşebbis, eğitimci idi.

Viktorya Kız Lisesi veya ilk adıyla Viktorya İnas Sanayi Mektebi, 1901 yılında Lefkoşa'da orta öğretim düzeyinde faaliyete başlamıştır. Bu okul açılmadan önce kız öğrencilerin ilk öğrenimlerinden sonra devam edecekleri bir okul bulunmuyordu. İsmini, 20 Haziran 1837 - 22 Ocak 1901 yıllarında Britanya Kraliyet Tacını giymiş Kraliçe Victoria'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Özel okul (Birleşik Krallık)</span> Birleşik Krallıkta ücretli devlet okulları

Birleşik Krallık'taki özel okullar yerel veya merkezi hükûmetler tarafından işletilmeyen okullardır. Bu okullar yerel müfredatı takip etmek zorunda değillerdir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde eğitim, Kuzey Kıbrıs Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir. Nazım Çavuşoğlu, 2023 yılı itibarıyla Milli Eğitim ve Kültür bakanıdır.

Eğitim yönetimi; bir grubun, bir eğitim sistemini yürütmek için yapıları denetlemek, planlamak, strateji oluşturmak ve uygulamak için, insan ve malzeme kaynaklarını birleştirdiği eğitim sisteminin yönetimini ifade etmektedir. Eğitim; bilgi, beceri, değer, inanç, alışkanlık ve tutumların, öğrenme deneyimleriyle bireylere kazandırılması durumudur. Eğitim sistemi; bakanlıklar, sendikalar, yasal kurullar, kurumlar ve okullar gibi eğitim kurumlarındaki profesyonellerden oluşan büyük bir sistemdir. Eğitim sistemi, zenginleştirmek ve geliştirmek için birlikte çalışan siyasi başkanlar, müdürler, öğretim personeli, öğretim dışı personel, idari personel ve diğer eğitim profesyonellerinden oluşur. Eğitim sisteminin tüm seviyelerinde ise yönetim gerekmektedir. Yönetim; bir kurumun planlanması, organize edilmesi, uygulanması, gözden geçirilmesi, değerlendirilmesi ve bütünleştirilmesi konularını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik eğitim</span>

Demokratik eğitim, öğrencilerin kendi öğrenmelerini yönetebilmeleri ve okullarının yönetimine katılabilmeleri için demokratik olarak düzenlenen bir örgün eğitim türüdür. Demokratik eğitim, öğrencilerin söz hakkı öğretmeninkine eşit olduğundan genellikle özgürleştiricidir.

Fırat Koleji, Harput'ta, Amerikalı misyonerler tarafından kurulup yönetilen ve eğitimine devam edilen bir karma eğitim lisesiydi. Çoğunlukla bölgedeki Ermeni toplumuna hizmet vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kei Okami</span>

Kei Okami, Japon fizikçi. Batılı bir eğitim kurumundan Batı tıbbı alanında ilk diploma alan kişidir.