İçeriğe atla

Amena Karimyan

Amena Karimyan, 1996 yılında doğmuş, Afgan bir astronom, kadın hakları aktivisti ve ülkesinde astronominin öncüsüdür. Aynı zamanda bir inşaat mühendisi ve gençleri ve kadınları astronomiye teşvik eden bir kuruluş olan Kayhana Astronomi Grubu' nun kurucusudur.[1]

BBC 2021 100 Kadın listesinde yer almıştır.[2]

Biyografi

Karimyan, Herate Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği okudu. 2021 yazında, kızlara yönelik kâr amacı gütmeyen astronomi eğitimi organizasyonu, Uluslararası Astronomi ve Astrofizik Yarışması'ndan bir ödül kazandı ve Telescopes for Project All of the International Astronomical Union'dan on iki Bresser Messier AR90/900 teleskopu aldı.

Taliban 2021'de Afganistan'ı ele geçirdiğinde tehditler aldı ve kaçmak zorunda kaldı. Vize almak için Avusturya büyükelçiliğine gitmek için sınırı geçerek Pakistan'a girdi. Büyükelçiliğe vardığında vizesini reddettiler. Bir grup gazeteci ona yardım etti ve Avusturya Hükûmeti'ne başvurdu. Olay, şu anda Alman Hükûmeti'nin dikkatini çekip Karimyan'a mülteci vizesi vermesiyle sonuçlandı.[3]

Kaynakça

  1. ^ Penelas, Sandra (25 Mart 2023). ""No quiero que las jóvenes afganas desperdicien sus vidas"". elperiodicodeespana (İspanyolca). 2 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023. 
  2. ^ "BBC 100 Women 2021: Who is on the list this year?". BBC News (İngilizce). 7 Aralık 2021. 11 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023. 
  3. ^ "SOS Mitmensch: Deutschland brachte afghanische Forscherin Amena Karimyan in Sicherheit". OTS.at (Almanca). 1 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avusturya</span> Orta Avrupada bir ülke

Avusturya veya resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan ülke. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çekya ile komşudur. Avusturya'nın yüzölçümü 83.879 km2dir ve yaklaşık 9 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Avusturya Almancası ülkenin resmi dili olsa da, birçok Avusturyalı gayri resmi olarak çeşitli Bavyera lehçelerinde konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türk lirası</span> Türkiyenin para birimi

Türk lirası, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde resmî olarak, Suriye Geçici Hükûmetinin ve Suriye Kurtuluş Hükûmetinin kontrol ettiği bölgelerde ise gayriresmî olarak kullanılan para birimidir. Alt birimi kuruş olan Türk lirasının basma ve yönetme faaliyetleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından sürdürülür.

<span class="mw-page-title-main">Avusturyalılar</span> Avusturyanın çoğunluğunu oluşturan Cermen kökenli bir etnik grup

Avusturyalılar, Avusturya'nın çoğunluğunu oluşturan bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Ang San Su Çi</span>

Ang San Su Çi Myanmarlı şiddetsiz direniş savunucusu aktivist, Ulusal Demokrasi Birliği partisinin lideri, tanınmış düşünce mahkûmu ve 2016'dan 2021'e kadar dışişleri bakanı ve hükûmet başdanışmanı. Aynı zamanda diplomatlık, eğitim bakanlığı, enerji bakanlığı görevlerinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Türkçe Vikipedi</span> Vikipedinin Türkçe sürümü

Türkçe Vikipedi, Vikipedi'nin 5 Aralık 2002'de başlatılan Türkçe sürümüdür. Madde sayısına göre 25. en büyük Vikipedi sürümüdür. 14 Ekim 2024 günü saat 05.30 itibarıyla (UTC) 622.821 maddeye ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Avusturya</span>

Avusturya, ilk katıldığı 1957 yılından günümüze kadar Eurovision Şarkı Yarışması'na 57 kez katılmıştır. Ülke, 1966 ve 2014'te olmak üzere iki kez birinci oldu ve üst üste iki şampiyonluk arasındaki en uzun farkla rekorunu elinde tutmaktadır. Yarışmaya katılan Avusturyalı yayıncı Österreichischer Rundfunk (ORF)'tur. Yarışmanın Avusturya'da düzenlendiği iki seferde de, 1967 ve 2015 yıllarında ev sahibi şehir Viyana olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sebastian Kurz</span> 26. Avusturya şansölyesi

Sebastian Kurz, Avusturyalı diplomat ve eski siyasetçi. 18 Aralık 2017'de Avusturya Şansölyesi görevine başlamıştır. Hakkında yolsuzluk soruşturması başlatılan Kurz, 9 Ekim 2021 tarihinde başbakanlık görevinden istifa etmiştir. Bundan önce 2013-2017 yılları arasında Avusturya Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. Ayrıca, 14 Mayıs 2017'den, siyaseti bıraktığı 3 Aralık 2021 tarihine kadar Avusturya Halk Partisi (ÖVP) Genel Başkanı olarak Avusturya Ulusal Konseyi'nde yer almıştır.

Avusturya, 2021 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Avusturyalı yayıncı Österreichischer Rundfunk (ORF) tarafından Hollanda'nın Rotterdam şehrinde yapılacak 2021 yarışması'nda Avusturya'yı Görevlendirme yöntemi sonucunda Vincent Bueno'nun "Amen" adlı şarkısıyla temsil edeceği belirlenmiştir. Daha önce Çin'deki 2019 koronavirüs hastalığı (COVID-19) salgını ve diğer ülkelere yayılması nedeniyle etkinlik iptal edilmeden önce Vincent Bueno'nun 2020 yılında "Alive" şarkısı ile yarışması'na katılacağı planlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya şansölyesi</span> Avusturyanın hükûmet başkanı

Avusturya şansölyesi veya resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti Federal Şansölyesi, Avusturya'nın hükûmet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Çin ilişkileri</span>

Avusturya-Çin ilişkileri, Avusturya ile Çin arasında hem tarihî olarak sürdürülmüş hem de günümüzde sürdürülmeye devam eden ikili ilişkileri içerir. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Avusturya Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) devletleri oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Macaristan ilişkileri</span>

Çin-Macaristan ilişkileri, Çin ile Macaristan arasında farklı alanlarda sürdürülen ikili ilişkileri içerir. Çin'in Budapeşte'de bir büyükelçiliği, Macaristan'ın ise Pekin'de bir büyükelçiliği ve Çongçing, Hong Kong ve Şanghay şehirlerinde başkonsoloslukları var.

<span class="mw-page-title-main">Naomi Mata'afa</span> Samoa başbakanı

Fiame Naomi Mataʻafa Fa'atuatua i le Atua Samoa ua Tasi (FAST) partisinin lideri olarak görev yapan Samoalı bir politikacı ve Yüksek Şeftir (matai).

<span class="mw-page-title-main">Afganistan başbakanı</span> Afganistan İslam Emirliğinin hükûmet başkanı

Afganistan başbakanı, resmi adıyla Afganistan İslam Emirliği başbakanı, Afganistan'ın hükûmet başkanıdır.

Avusturya, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Avusturyalı yayıncı Österreichischer Rundfunk (ORF) tarafından İtalya'nın Torino kentinde yapılan 2022 yarışması'nda Avusturya'yı temsil eden katılımcı Görevlendirme yöntemi ile belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Ukrayna ilişkileri</span> Avusturya ve Ukrayna arasındaki ikili ilişkiler

Avusturya ile Ukrayna arasında dış ilişkiler bulunmaktadır. Her iki ülke de 1992'de diplomatik ilişkiler kurmuştur. 1918'deki Brest-Litovsk Antlaşması, Avusturya ulusuyla yapılan ilk büyük uluslararası belge olmuştur.

Lima Aafshid Afganistan kökenli bir şairdir ve yazardır. 2021 yılında BBC tarafından her yıl tekrarlanan 100 Kadın listesinde ismi yer almıştır. Lima Aafshid Afganistan'ın başkentinde bulunan Kabil Üniversitesinden mezundur ve bu üniversiteye ait olan "Sher-e-daneshgah" adlı derneğin üyesidir.

Rada Akbar, Afganistan'da doğup büyüyen, sanatı kadın düşmanlığına ve baskıya karşı sesini yükseltmek için bir araç olarak kullanan bir aktivist, küratör ve sanatçıdır.2015 yılında UNICEF Yılın Fotoğraf Ödülü'nde Mansiyon ödülü, 2021 yılında Prens Claus ödülü, MujerHoy ödülleri ve BBC 100 Kadın ödülünü sahip olmuştur.

Aliya Kazimy, Afganistan'ın kuzeyindeki Mezar-ı Şerif'te bir üniversite profesörüdür. Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinin kadınların giyinmesine izin verme biçimini nasıl değiştirdiğiyle ilgili yazıları ile de tanınır.

Masouma, Afganistan doğumlu bir Afgan bir hukukçu. Masouma aslında bir takma ad olarak kullanılmaktadır, çünkü gerçek adı güvenlik nedeniyle gizli tutulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Necla el-Menguş</span>

Necla el-Menguş,, Libyalı avukat, diplomat ve siyasetçi. 2021-2023 yılları arasında Abdulhamid Dibeybe hükûmetinde Libya Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. Menguş, Libya'nın ilk kadın dışişleri bakanıdır. Ayrıca Arap dünyasında dışişleri bakanı görevine getirilen beşinci kadın siyasetçi oldu. 2021 yılında BBC'nin yayınladığı en ilham veren 100 kadın arasında yer aldı.