İçeriğe atla

Ambulakral sistem

Ambulakral sistem, denizyıldızı ve denizkestanesi gibi derisi dikenliler tarafından hareket etme, beslenme, dışkılanma ve soluk alma gibi işlevler için kullanılan hidrolik bir sistemdir.[1] Sistem çok sayıda tüp ayağı birbirine bağlayan kanallardan oluşur. Derisi dikenliler kasların kasılmasıyla tüp ayaklara su girmesi yoluyla uzaması ve yeri itmeleri sonrasında da kasların gevşemesi yoluyla uzayan tüp ayakların geri çekilmesi yoluyla hareket ederler.[1][2]

Derisi dikenliler şubesinin altı sınıfında bu sistemin yapısı farklılıklar gösterir.

Denizyıldızları

Denizyıldızında su sisteme aboral ya da üst yüzeyde bulunan elek benzeri bir yapıya sahip madreporit denen delikten girer. Bunun arkasında kalker ile çevrelenmiş bir kanala bağlı ampulla adı verilen küçük bir kesecik bulunur. Bu kanal merkezi halka şeklinde olan kanala açılır. Buradan da kollara doğru ambulakral kanallara bağlanır. Denizyıldızının her kolunun altında böyle bir ambulakral kanal bulunurken denizkestanesinde bu kanallar gövdenin dışında yer alır.[3]

Ambulakral kanalların yanında yumru şeklinde ampullae sırası vardır ve bunlar yan kanalcıklara bağlanırlar. Denizyıldızında bu yumrular birbirini takip eder, soldaki ampulladan sonra sağdaki ampulla gelir ve ambulakral kanal boyunca bu şekilde dizilim devam eder. Ampullae yapışıcı podiaya bağlanır. Bu yapının tamamına tüp ayak denir. Çoğunlukla ampullae ile ambulakral kanal arasında bağlantı yapan küçük yan kanallar eşit uzunluktadır dolayısıyla da tüp ayaklar ambulakral kanalın iki yanında birer sıra olarak dizilirler. Ancak bazı denizyıldızı türlerinde sıralı olarak uzun ve kısa yan kanallar vardır, bu da ambulakral kanalın çevresinde ikişer sıra tüp ayak olduğu izlenimini verir.[3]

Ampullae kasılınca içine su gelen podia uzanır. Bu işlem hareket edilmesini sağlar ancak oldukça güçlü bir sistem olmasına karşın çok yavaştır.[4]

Ambulakral kanallara ve madreporite bağlanan merkezi halka kanalın iç yüzünde başka özelleşmiş yapılar bulunur. Birçok denizyıldızı türünde her ambulakral kanalın arasında polyan kesesi denen bir kas kesesi bulunur. Ambulakral kanallarda ayrıca Tiedemann cismi denen dört ila beş çift karmaşık keseler bulunur. Bu cisimler, omurgalıların kan hücrelerine benzer şekilde amoeboid hücrelr olan koelomositleri üretir.[3]

Ambulakral sistemin içinde asıl olarak deniz suyu bulunsa da, koelomositlerin yanı sıra sistem içindeki sıvıda ayrıca bazı proteinler ve yüksek oranda potasyum tuzları da bulunur.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b Solomon, Eldra (2002). Biology. Brooks/Cole. 
  2. ^ Dale, Jonathan (2000). "Starfish Science". 9 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2014. 
  3. ^ a b c d Barnes, Robert D. (1982). Invertebrate Zoology. Philadelphia, PA: Holt-Saunders International. ss. 933-939. ISBN 0-03-056747-5. 
  4. ^ Gilbertson, Lance (1999). Zoology Lab Manual (fourth edition bas.). McGraw Hill Companies, New York. ISBN 0-07-237716-X. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Balık</span> solungaç taşıyan, tetrapod olmayan ve suda yaşayan omurgalı hayvan

Balıklar poikloterm olan, neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı, yürekleri çift gözlü, çoğunun vücudu pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı hayvanlardır. Bazı türler canlı doğurarak ürer. Mesela tatlı su balıklarından Lepistes'in yumurtaları anne karnında çatlar ve canlı doğum gerçekleşir. Çiklitgillerde ise kuluçka süresi dişinin ağzında gerçekleşir. Ağzında yumurtaları çeviren, mantarlaşmasını engelleyen dişi yumurtalar çatlayana hatta yavrular serbestçe yüzmeye başlayana kadar onları ağzındaki kesesinde korur. Balıklar su yaşamındaki en önemli varlıklardan bir tanesidir. Nehir, göl, akarsu, okyanus ve denizlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Denizkestanesi</span> Echinoidea sınıfına bağlı derisidikenliler

Denizkestanesi, Echinoidea sınıfına bağlı dikenli deniz hayvanlarıdır. Bu hayvanlar dünyanın her yanındaki okyanuslarda bulunurlar. Dikenlerle kaplı küre şeklinde bir kabukları vardır. Kabuğun çapı yetişkinlerde genellikle 3–10 cm'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nişasta</span>

Nişasta, farin veya amidon, suda çözünmeyen, kompleks bir karbonhidrat. Bitkiler tarafından fazla glikozu depolamak için kullanılır. Endüstride tutkal, kâğıt ve tekstil yapımında kullanılır. Gıda sanayisinde kıvamlandırıcı, yemek yapımında sıvıları koyulaştırmakta kullanılır. Çoğunlukla tahıllardan ve patatesten elde edilen tatsız ve kokusuz bir tozdur.

<span class="mw-page-title-main">Dolaşım sistemi</span> hayvanlarda kan dolaşımını sağlayan organ sistemi

Dolaşım sistemi veya kardiyovasküler sistem maddelerin vücuttaki dolaşımını sağlayan organ sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">İnsan sindirim sistemi</span> Gastrointestinal Kanal

İnsan sindirim sistemi, gastrointestinal kanal ile dil, tükürük bezleri, pankreas, karaciğer ve safra kesesi gibi sindirime yardımcı organlardan oluşur. Sindirim, yiyeceklerin giderek daha küçük parçalara ayrılması ve bu parçaların vücut tarafından emilmesi ve kullanılmasına kadar süren bir süreçtir. Sindirim süreci üç aşamadan oluşur: sefalik faz, gastrik fazı ve intestinal fazı.

<span class="mw-page-title-main">Boşaltım sistemi</span>

İdrar yolu veya böbrek sistemi olarak da bilinen insan idrar sistemi böbrekler, üreterler, mesane ve üretradan oluşur. Üriner sistemin amacı vücuttan atıkları uzaklaştırmak, kan hacmini ve kan basıncını düzenlemek, elektrolit ve metabolit seviyelerini kontrol etmek ve kan pH'ını düzenlemektir. İdrar yolu, idrarın nihai olarak uzaklaştırılması için vücudun drenaj sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Deniz hıyarı</span> ya da deniz patlıcanı, derisidikenlilerin Holothuroidea sınıfından omurgasız hayvan

Deniz hıyarı ya da deniz patlıcanı, derisidikenlilerin (Echinodermata) Holothuroidea sınıfından omurgasızlara verilen genel ad.

<span class="mw-page-title-main">Omurgasızlar</span> bir omurgası olmayan hayvanlara verilen genel bir ad

Omurgasızlar, omurgası olmayan hayvanlara verilen genel bir addır. Omurgasız olarak adlandırılan canlıların yapılarında hiçbir iç iskelet bulunmaz. Bazı omurgasız hayvanların vücudunu destekleyen bir dış iskelet bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Denizyıldızı</span> Omurgasız ve derisi dikenli deniz canlısı

Denizyıldızı, hayvanlar âleminin derisi dikenliler şubesine bağlı Asteroidea sınıfından olan deniz omurgasızlarına verilen ortak addır. Dünya üzerinde, tropikal bölgelerden soğuk kutup denizi sularına kadar deniz tabanında 1.500 kadar denizyıldızı türü bulunur. Deniz kıyısından 6.000 m derinliğe kadar olan bölgede yaşarlar.

<i>Astropecten aranciacus</i>

Astropecten aranciacus, Astropectinidae familyasından bir denizyıldızı türü.

<span class="mw-page-title-main">Paxillosida</span>

Paxillosida, Valvatacea üsttakımına bağlı denizyıldızlarının oluşturduğu bir takımdır.

<i>Pisaster ochraceus</i>

Pisaster ochraceus, Asteriidae familyasından, Pasifik Okyanusu'nda yaygın olarak görülen bir denizyıldızı türüdür. Kilittaşı türlerden biri olarak görülen Pisaster gelgit bölgesinin sağlığı konusunda önemli göstergelerden biridir.

<i>Labidiaster annulatus</i>

Labidiaster annulatus, Heliasteridae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı türüdür. Antarktika kıtasının çevresinde bulunur. Çok sayıda ince uzun ve esnek kolu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Tüp ayak</span>

Tüp ayak, derisidikenlilerin alt ya da oral yüzünde kolları altında bulunan çok sayıda tüp şeklinde uzantıdır. Tüp ayaklar, aralarında denizyıldızı, denizkestanesi ve denizhıyarı gibi omurgasızların bulunduğu derisidikenlilerin hareket etmek ve beslenmek için kullandığı ambulakral sistemin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Madreporit</span>

Madreporit derisidikenlilere özgü bir filtreleme organıdır ve hareket etme, tutunma, beslenme gibi işlevler için kullanılan ve hidrolik prensiple çalışan ambulakral sistemin giriş noktasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Bipinnaria</span>

Bipinnaria denizyıldızlarının çoğunun larva gelişiminin ilk evresidir ve genellikle ardından brachiolaria evresi gelir. Hareket ve beslenme sillerle sağlanır. Kuluçkaya yatan denizyıldızlarının gelişiminde bipinnaria evresi yoktur, yumurtalar doğrudan minyatür erişkinler hâlinde gelişirler.

<span class="mw-page-title-main">Brachiolaria</span>

Brachiolaria denizyıldızlarının çoğunun larva gelişiminin ikinci evresidir ve bipinnaria evresinden sonra gelir. Brachiolaria bilateral simetriye sahipken erişikn denizyıldızları beşgen ışınsal simetriye sahiptir. Paxillosida takımından denizyıldızlarının brachiolaria evresi yoktur ve bipinnaria evresinden sonra doğrudan erişkin hâle gelirler.

<span class="mw-page-title-main">Safra sistemi</span> Organ sistemi

Safra ağacı ya da safra sistemi, karaciğeri, safra kesesini ve safra yollarını kapsayan bir sistemdir. Safra, su, elektrolitler, safra asitleri, kolesterol, fosfolipitler ve konjuge bilirubinden oluşur. Bu bileşenlerden bazıları hepatositler tarafından sentezlenir, geri kalanlar ise kan yolu ile karaciğere alınır.

<span class="mw-page-title-main">Semisirküler kanallar</span> İç kulakta yer alan ve birbirlerine 90 derece açı yapan üç kanaldan oluşan yapıdır.

Semisirküler kanallar veya Yarım daire kanalları, iç kulakta yer alan ve birbirlerine 90 derece açı yapan üç kanaldan oluşan yapıdır. Bu kanallar horizontal, superior ve posterior kanallarıdır. Koklea ile arasında yerçekimi ve yatay-dikey hızlanmayı algılayan tulumcuk ve kesecik bulunur. Dengenin sağlanması için beyinciğe yardım eder.

<span class="mw-page-title-main">Mithrodiidae</span> denizyıldızı familyası

Mithrodiidae, Valvatida takımında yer alan bir denizyıldızı familyasıdır.