İçeriğe atla

Ambrakya

Ambracia (/æmˈbrʃə/ ; Yunanca, bazen GrekçeἈμπρακία, Ampracia) Türkçe olarak Ambrakya olarak da söylenmektedir ; modern Arta bölgesinde Antik Yunan'ın bir şehriydi . MÖ 625'te Korintliler tarafından ele geçirildi ve Ambracian (Ambrakya) Körfezi'nden,yaklaşık 11 kilometre (7 mi) uzaklıkta verimli bir ağaçlık ovanın ortasında, gezilebilir Arachthos (veya Aratthus) nehrinin bir kıvrımında kuruluydu.[1]

Antik çağda ambracia

Tarih

MÖ 650 ile 625 yılları arasında Korintli tiran Cypselus'un oğlu Gorgus tarafından kuruldu ve o sırada ekonomisi tarım arazileri, balıkçılık, gemi yapımı için kereste ve Epir ürünlerinin ihracatına dayanıyordu.[1] Gorgus'un oğlu Periander'in sınır dışı edilmesinden sonra, Ambracia yönetimi güçlü bir demokrasiye dönüştü. Ambracia erken politikası Corinth 'e bağlılık üzerine kuruluydu.(bu muhtemelen Epir ticaretinde bir antrepo gibi hizmet etmesinden kaynaklanmaktaydı.) Bunun sonucunda Corcyra'da Ambracia da Korint saflarında mücadeleye katıldı. MÖ. 433'te asi Korint kolonisi Corcyra (modern Korfu) ile Korint arasında (Sybota Deniz Muharebesi gerçekleşti. [2]

Ambraciot siyaseti, Amphilochians ve Acarnanians ile birçok sınır anlaşmazlığını içeriyordu. Bu nedenle şehrin kaynaklarını felce uğratan İdomene'deki ezici yenilgiye (426) kadar Peloponez Savaşı'nda önemli bir rol aldı. [2]

MÖ 4. yüzyılda Ambracia geleneksel politikasını sürdürdü, ancak 338'de Makedon II. Philip tarafından kuşatıldı. Korint ve Atina'nın yardımıyla, Philip'in tam hakimiyetinden kurtuldu, ancak yine de bir Makedon garnizonunu kabul etmek zorunda kaldı.[1] MÖ 294'te, Makedon egemenliği altında kırk üç yıllık yarı özerklikten sonra, Ambracia, Cassander'ın oğlu tarafından şehri başkent yapan ve onu saray, tapınak ve tiyatrolarla süsleyen Epir kralı Pyrrhus'a verildi. Makedonyalı Philip V ve Epirotların Aetolian League'e (220–205) karşı savaşlarında Ambracia bir ittifaktan diğerine geçti, ancak nihayetinde ikinci konfederasyona katıldı. Aetolians'ın Roma'ya karşı mücadelesi sırasında, Romalıların kuşatması sırasında, kuşatma tünellerine karşı bilinen ilk zehirli gaz kullanımı da dahil olmak üzere, inatçı bir direniş gerçekleştirdi. [2][3]

Ambracia, MÖ 189'da Marcus Fulvius Nobilior tarafından ele geçirilip yağmalandı, ardından Roma tarafından "özgür şehir" ilan edildi ve giderek önemsiz hale geldi.[1] [2] Augustus tarafından inşa edilen ve şehirde kalan sakinlerin gönderildiği Nicopolis şehri, bu şehrin terk edilmesine ve bırakılmasına yol açtı. Bu şehrin yerini Bizans döneminde Arta adı altında yeni bir yerleşim almıştır. Bu Arta kasabasının yakınındaki ayakta kalan büyük, iyi şekilli bloklardan oluşan bazı parçalı surlar, Ambracia'nın erken refahına işaret etmektedir. [2]

Ambracia'nın Ünlüleri

Sanatçılar

  • Ambracialı Epigonus, MÖ 6. müzisyen
  • Nicocles, auletes
  • Hippasus, trajik aktör
  • Ambracia Epikratları, c. MÖ 4 komik şair[4]

Sporcular

Çeşitli

Ayrıca bakınız

  • Antik Epir'deki şehirlerin listesi
  • Antik Yunan şehirlerinin listesi

Kaynakça

  1. ^ a b c d Spawforth, Anthony, (Ed.) (1996), "Ambracia", Oxford Classical Dictionary, 3rd, Oxford: Oxford University Press, ISBN 0-19-521693-8  Birden fazla editör-name-list parameters kullanıldı (yardım); r eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ a b c d e Caspari 1911.
  3. ^ Polybius 21.28
  4. ^ biographical sketch online 28 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  5. ^ Chronicon (Eusebius), Diodorus->
  6. ^ Phlegon of Tralles,Olympiads->
  7. ^ Chronicon (Eusebius)

Atıf:

  •  Bu makale kamuya mal edilmiş: Caspari, Max Otto Bismarck (1911). "Ambracia". In Chisholm, Hugh (ed.). Encyclopædia Britannica. 1 (11th ed.). Cambridge University Press. pp. 797–798'de yayınlanan makaleden alınmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İskender</span> MÖ 336–323 yılları arasındaki Makedonya kralı

İskender, asıl adıyla III. Aleksandros veya yaygın adıyla Büyük İskender, Yunan Antik Makedonya Krallığı'nın M.Ö. 336–323 yılları arasındaki kralıdır. M.Ö. 356 yılında Pella'da doğdu ve 20 yaşında babası II. Filip'in yerine tahta geçti. İktidarının uzun yıllarını Güneybatı Asya ve Kuzeydoğu Afrika'da eşi benzeri görülmemiş büyük askerî seferlerle geçirdi ve 30 yaşına geldiğinde Yunanistan'dan Kuzeybatı Hindistan'a kadar uzanan antik dünyanın en büyük imparatorluklarından birini oluşturdu. Hükümdarlığı süresince girdiği hiçbir muharebede yenilmeyen Büyük İskender, pek çok uzman kişi tarafından tarihin en başarılı askerî komutanlarından birisi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Telmessos</span>

Telmessos, Likya'nın Karya ile sınır bölümünde yer alan antik bir kenttir. Antik yerleşimin bulunduğu yerde günümüzde Fethiye yerleşimi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aspendos</span> Antalya-Serik ilçesine bağlı olan Belkıs köyü sınırları içerisinde bulunan antik kent.

Aspendos veya Belkıs, Antalya ili Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde yer alan antik tiyatrosuyla meşhur bir antik kenttir. Pamfilya'nın en zengin şehirlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">İstefe</span> Yunanistanın Orta bölgesi, Böotya ilçesi, İstefe belediyesine bağlı kent

İstefe veya İstefa, Antik Yunanistan'da kurulan bir şehir devletidir. Atina'nın kuzeybatısındaki Böotya bölgesinde bulunmaktaydı. Tebai, Doğu Yunanistanda, Böotia'nın ortasında verimli bir yerde kurulmuştur. Tebai'nin ilk zamanlarına ait bilgiler efsanelere dayanır. Şehrin kuvvetli surlarla çevrili oluşu, buranın Böotia'nın merkezi olmasını sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunanistan</span> İlk Çağdaki Yunan medeniyeti

Antik Yunanistan, bugünkü Yunanistan toprakları ile Küçük Asya'da (Anadolu) yaşayan toplumların kurduğu devlet ve uygarlıkların, MÖ 756 ile MÖ 146 tarihleri arasında hüküm sürdükleri bölgenin adı.

<span class="mw-page-title-main">II. Filip</span> Makendonyalı hükümdar

II. Filip, antik Yunan Makedonya Kralı. Rahip Isokrates tarafından Helen birliğini sağlayacak kişi olarak görülüyordu. MÖ 359-336 arasında Makedon krallığını üstlendi. Tahta geçer geçmez ilk iş olarak ülkesini askeri, siyasi ve ekonomik anlamda güçlü bir konuma getirdi, profesyonel ordu kurdu, mancınıklar geliştirdi. Sonraları Bisalt topraklarının madenlerini ele geçirdi. Pydina ve Potidai'yi ele geçirdi. Olympias ile evlenerek nüfuzunu güçlendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Bizantion</span> Eski İstanbulun bulunduğu topraklarda kurulmuş olan antik Yunan kolonisi

Bizantion ya da Byzantium, İstanbul şehrinin kent olarak ilk atası ve Konstantinopolis'ten önceki adıdır. Antik Yunanistan'da bugünkü Topkapı Sarayı'nın bulunduğu bölgede, Boğaz'ın güneybatı girişinde, Haliç ve Marmara Denizi'nin arasında tarihi yarımadanın doğu ucunda kurulmuş bir şehirdir. Efsaneye göre Megara, Argos, Korint'ten gelen Helen kolonici Dorlar tarafından MÖ 667'de kurulmuş ve adını Kral Bizas veya Bizantas'tan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Klasik Antik Çağ</span>

Klasik antik çağ, MÖ 8. yüzyıl ile MS 5. yüzyıl arasındaki Greko-Romen dünyası denen, Antik Yunanistan ve Antik Roma'nın iç içe geçmiş uygarlıklarını kapsayan, Akdeniz merkezli kültürel tarih dönemidir. Bu çağ, hem Yunan hem de Roma toplumlarının geliştiği ve Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'nın büyük bölümünü etkileyen bir dönemdir.

Antik Yunanistan'da Olimpiyat Oyunları ya da kısaca Antik Olimpiyat Oyunları, dönemin şehir devletleri arasında düzenlenen, atletizm ile ilgili yarışmaların yapıldığı spor oyunlardır. Yapılmaya MÖ 776 yılında Yunanistan'ın Olimpiya şehrinde başlanmış ve 393 yılına kadar yapılmaya devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya (antik krallık)</span> Krallık

Makedonya Krallığı veya Makedonya İmparatorluğu, Eski Yunan ve Klasik Yunan zamanlarında bulunan bir krallıktır.Ayrıca Helenistik Dönem Yunanistan'ının baskın devletiydi. Krallık başlangıçta Argead hanedanı tarafından yönetilmekteydi. Ardından Antipatrid ve Antigonif hanedanları tarafından yönetildiler. Antik Makedonlar'ın evi olarak Yunan yarımadasının kuzeydoğusunda ön krallıklardandı. Batıda Epir,kuzeyde Paenoia (devlet) ile, doğuda Trakya ile güneyde ise Teselya ile sınırlarını paylaşıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Pirus</span> Epir kralı

Pirus, antik çağda yaşamış Epir kralı. Deyim olarak kullanılan Pirus zaferi ve yaptığı seferlerle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">I. Nikomidis (Bitinya kralı)</span>

I. Nikomedes üçüncü Bitinya hükümdarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Edessa</span> Helenistik dönemde kurulan antik bir şehir

Edessa, Yukarı Mezopotamya'da, Seleukos İmparatorluğu'nun kurucusu Kral Selevkos I Nicator tarafından Helenistik dönemde kurulan antik bir şehir (polis) idi. Daha sonra Osroene Krallığı'nın başkenti oldu ve Roma eyaleti Osroene'nin başkenti olarak devam etti. Geç Antik Çağ'da, Hristiyan öğreniminin önde gelen merkezi ve Edessa Katekistik Okulu'nun merkezi oldu. Haçlı Seferleri sırasında, Edessa Kontluğu'nun başkentiydi.

Sparta hegemonyası, Antik Yunan'da en büyük kara gücünü oluşturmuş olan Sparta kentinin hakimiyetindeki dönemi anlatır. Klasik dönemde Sparta Peloponez bölgesini denetimi altında tutmuş, yönetmiş ve etkilemiştir. Atina ve müttefiklerinin MÖ 431 - MÖ 404 yılları arasında yapılan Peloponez Savaşı'nda Sparta'ya yenilmelerinin ardından Antik Yunan dünyası MÖ 404 - MÖ 371 döneminde Sparta hakimiyetine girmiştir. Spartalılar düşmanlarına bilgi vermemek amacıyla içişlerine dair kayıt tutulmasına engel olmuştur. Sparta'ya dair tarih yazılarının hepsi Spartalı olmayan Ksenofon, Herodot, Plutarkhos ve Tukididis gibi tarihçiler tarafından yazılmıştır. Bu yüzden Sparta siyasi altyapısının işleyişine dair anlayış geliştirilmesinde sorun yaratmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bakhalar</span> Evripides trajedisi

Bakkhalar, Atinalı oyun yazarı Euripides'in son yıllarında, Makedonya kralı I. Archelaus'un sarayında yazdığı bir antik Yunan trajedisidir. İlk kez Euripides'in ölümündan sonra MÖ 405 yılında Dionysos Tiyatrosu'da sahnelendi. İphigenia Avlis'te ve Korint'te Alkmaeon adlı oyunları ile birlikte bir tetralojinin parçası olan oyunun, Euripides'in oğlu veya yeğeni tarafından yönetildiği düşünülmektedir. Oyun, Dionysia şehir festivali yarışmasında birincilik ödülünü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Herakleia Pontiki</span> Bitinya sahilinde antik bir kent

Herakleia Pontiki Küçük Asya'da Bitinya sahilinde antik bir kent olup, Likus nehrinin ağzında yer alır. Yunan şehir-devleti Megara tarafından kurulmuştur, kuruluş tarihi yaklaşık MÖ 560-558'dir ve Yunanların Archerusian çıkıntısına (Bababurnu) bitişik mağaradan yeraltı dünyasına girdiğine inandıkları Herakles'in ismi verilmiştir. Antik şehrin yerinde günümüzde Türkiye'de Zonguldak ilinde Karadeniz Ereğlisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Pelagonya</span> tarihi bölge

Pelagonya, Antik krallığın adını taşıyan Makedonya'nın coğrafi bir bölgesidir. Antik Pelagonya, kabaca Kuzey Makedonya'daki günümüzdeki Prilepe, Mogila, Novaci, Kruševo ve Krivogaştani belediyelerine karşılık gelir.

<span class="mw-page-title-main">Nikopolis Antik Kenti</span> Yunan anakarasında yer alan antik kent

Nikopolis (Niğbolu) Antik şehri veya Latince: Actia Nikopolis, Roma eyaleti olan Epir 'in başkentiydi. Modern Yunanistan devletinin batı kesiminde bulunuyordu. Şehir MÖ.29 yılında kuruldu. MÖ 31'de Caesar Augustus tarafından şehir yakınındaki Actium Savaşı'nda Antonius ve Kleopatra üzerindeki zaferinin anısına bu şehir kurulmuştur. Kısa süre sonra burası daha genişletilip Epirus bölgesinin en büyük şehri yapıldı. Antik kentin birçok etkileyici kalıntısı bugün ziyaret edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">IV. Aleksandros</span>

IV. Aleksander Büyük İskender'in Roksane'den olan oğlu. İskender ardıllarının hakimiyet mücadelesi sırasında annesi ile birlikte Makedonya'da öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Narda Kalesi</span>

Narda Kalesi, Yunanistan'ın Narda kentinde bulunan bir kaledir. Kale, 13. yüzyılda Epir Despotluğu döneminde inşa edilmiştir.