İçeriğe atla

Ambohimanga

Ambohimanga Tepesi
UNESCO Dünya Mirası
Konum Madagaskar
KriterKültürel: iii, iv, vi
Referans950
Tescil2001 (25. oturum)
BölgeAfrika

Ambohimanga, Madagaskar'ın başkenti Antananarivo'nun yaklaşık 24 kilometre (15 mil) kuzeydoğusunda yer alan geleneksel bir kraliyet yerleşimi (rova) ve üzerinde bu yerleşimin yer aldığı tepedir. Tepe ve tepenin üzerinde duran rova, Merina halkının kültürel kimliğinin en önemli simgesi ve koloni öncesi Merina Krallığı'nın en önemli ve en iyi korunmuş anıtı olarak görülmektedir. Duvarlarla çevrili tarihi köy, birkaç önemli hükümdarın konut ve mezar alanlarını içerir. Imerina'nın on iki kutsal tepesinden biri olarak kabul edilmektedir. Madagaskar ve başka yerlerden gelen hacılar bölgeyi ibadet yeri olarak kullanmaktadır.

Bölge, 2001 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edildi.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sakalavalar</span> Madagaskarın etnik grubu

Sakalavalar, Malaya-Polinezya dili konuşan ve özellikle Madagaskar'ın batı kıyısında yaşayan yaklaşık 380.000 nüfuslu etnik topluluktur.

<span class="mw-page-title-main">Sillyon</span> Türkiyede bir arkeolojik alan

Sillyon, Antalya ilinin Serik ilçesinde bulunan kale ve antik bir kent.

<span class="mw-page-title-main">Bozdağlar</span> İzmir, Manisa ve Aydın illerinde yer alan dağ sırası

Bozdağlar, İzmir, Manisa ve Aydın illerinde yer alan dağ sırasıdır. Antik dönemlerdeki adı Tmolos'dur.

<span class="mw-page-title-main">Höyük</span>

Höyük, eski yerleşim yerlerinin zamanla toprakla örtülüp tepe biçimine gelmiş haline verilen isim. Höyükler genelde üst üste gelmiş çok evreli yerleşim yeri birikimleridir ve günümüze göre en yakını en üstte olmak üzere eskiye doğru uzanan bir katmanlaşma gösterirler. 1-40 metre yükseklikte ve 1000-1500 metre genişlikte olabilirler. Uygarlıkların araştırılmasında önemli referanslardır.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar</span> Hint Okyanusunda ada devleti

Madagaskar ya da resmî adıyla Madagaskar Cumhuriyeti, Afrika kıtasına bağlı bir ada ülke olup, kıtanın doğu kesiminde Hint Okyanusu'nun batı kısmında yer almaktadır. Mozambik Kanalı ülkeyi Afrika ana kıtası ile birbirinden ayırmaktadır. Madagaskar adası, dünyanın dördüncü büyük adasıdır. Ülke ada ülkesi olması nedeniyle sınır komşusu bulunmamakta olup, en yakın anakara ülkesi adanın batısında yer alan Mozambik'tir. Bunun haricinde komşu ada ülkeler ise kuzeybatıda Komorlar ve Fransa denizaşırı bölgesi Mayotte, doğuda Mauritius ile yine Fransa denizaşırı bölgesi olan Réunion adalarıdır. Ülkenin başkenti Antananarivo'dur.

<span class="mw-page-title-main">Adatepe, Vezirköprü</span>

Adatepe, Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Strängnäs</span>

Strängnäs, İsveç'in orta-güney kuşağındaki Mälaren Gölü'nün kıyısında yer alan eski bir katedral kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar bayrağı</span> Ulusal bayrak

Madagaskar bayrağı, 21 Ekim 1958 tarihinde Afrika ülkesi Madagaskar 'ın henüz bağımsızlığını kazanmadan önce Fransa'ya bağlı bir bölge iken kullanılmaya başlanmış, ülkenin 26 Haziran 1960 tarihinde bağımsız olması ile de devletin resmî bayrağı olarak göndere çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ (Karaman)</span>

Karadağ, Karaman ilinde bulunan sönmüş volkanik bir dağ. Konya ilinin güneyinde Karaman ilinin kuzeyinde Konya ile Karaman arasına yer alır. Dağ Hotamış bataklığı ile Karaman ve Çumra ovaları arasındadır. Karaman'a uzaklığı yaklaşık 30 km kadardır. Karadağ 3 yüksek tepenin birleşmesinden oluşmaktadır. Bunlar; Baştepe, Kızıltepe ve en yüksek noktası olan Mahalaç Tepe'dir. Baştepe'de 150 metre çaplı bir krater bulunmaktadır. Dağ kütlesinin içinde çokça ikincil tepenin yer alması, dağın farklı zamanlarda pek çok kez püskürdüğünü düşündürmektedir. Önemli zirveler şunlardır: Mahalaç, Kızıldağ, Yellibel, Başdağ, Göz (Maden) dağı.

Bakla Tepe Höyüğü, İzmir il merkezinin 30 km. güneyinde, Menderes (Cumaovası) ilçesinde, Tahtalı Barajı nedeniyle terk edilen Bulgurca Çiftlik Köyü'nün hemen yakınında yer alan bir Höyüktür. Yıllardır bakla yetiştirilen bir alan olduğundan Köy'de Bakla Tepe olarak bilinmekteydi. Tarihöncesi bir yerleşimin höyükten köy altına kadar uzandığı, sapılan sondalardan anlaşılmaktadır.

Kordoleon, Karşıyaka'da yer alan bir antik kent.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar arması</span> Ulusal arma

Madagaskar arması, Afrika ülkesi Madagaskar tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Merina Krallığı</span>

Merina Krallığı ya da Madagaskar Krallığı, Afrika kıtasının doğu kesiminde Hint Okyanusu'nun batı kesiminde yer alan, günümüzde Madagaskar Cumhuriyeti'nin varlığını sürdürdüğü ada üzerinde kurulan ve hakimiyetini 1897 yılına kadar sürdüren krallık.

<span class="mw-page-title-main">III. Ranavalona</span> kraliçe

III. Ranavalona, Merina Krallığı'nın son hükümdarı olarak 1883 ile 1897 yılları arasında hüküm süren kraliçe.

<span class="mw-page-title-main">Tsodilo</span> Botsvananın Ngamiland kenti yakınlarında yer alan bir Dünya Mirası alanı

Tsodilo Tepeleri, Botsvana'nın Ngamiland kenti yakınlarında yer alan bir Dünya Mirası alanıdır. Sit alanı içinde kaya barınakları ve bu barınaklar içinde kaya sanatı örnekleri gözlenmektedir. Tsodilo, 2001 yılında, yerel halkların manevi ve dini öneminin yanı sıra binlerce yıllık insan geçmişinin benzersiz bir örneğini sunması nedeniyle UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. UNESCO, bölgede 4,500 adet kaya boyaması olduğunu ortaya çıkardı. Bölgede yer alan önemli tepeler, Male Hill, Female Hill ve Child Hill olarak gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Mamayev Kurganı</span>

Mamayev Kurganı, Rusya'nın güneyindeki Volgograd şehrinde yer alan tüm şehri görme özelliği ile bilinen tepe.

Madagaskar başbakanı, Afrika ada ülkesi Madagaskar'ın 1828 yılında Merina Krallığı döneminde başlayan ve Şef Bakan olarak adlandırılan, 1960 yılında bağımsızlığın ilan edilmesi ile birlikte hükûmetin başında yer alan kişi olarak başbakanlık makamında bulunan kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Madagaskarı</span> Güneydoğu Afrikadaki eski Fransız kolonisi

Fransız Madagaskarı ya da resmi kullanımı ile Madagaskar ve Bağlı Bölgeler Kolonisi, Afrika kıtasının doğu kıyılarında başta Madagaskar adası olmak üzere yer alan adalar üzerinde kurulu olan Fransa koloni bölgesiydi. Fransa bölge üzerindeki hakimiyetini 1897 yılından 1958 yılına kadar sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Malgaşça Protektorası</span>

Malgaşça Protektorası, Afrika kıtasının doğu kıyısında yer alan ve günümüzde Madagaskar'ın kurulu bulunduğu adada Merina Krallığı üzerinde Fransa'nın 1882 ile 1897 yılları arasında uyguladığı himaye rejimi.

<span class="mw-page-title-main">III. Ranavalona Tacı</span> Fransadeki tac

III. Ranavalona Tacı, Merina Krallığı kraliçesi III. Ranavalona tarafından giyilen kraliyet tacıdır. 19. yüzyıl boyunca Madagaskar adasının çoğunda otoritesini genişleten Merina Krallığı'nın son kraliçesi idi. Tacın üretildiği zaman bilinmese de 1897 yılından beri Fransa'da yer almaktadır. 2020 yılının Kasım ayında 123 yıl boyunca Paris'teki askeri müze Invalides'de sergilenen Kraliçe III.Ranavalonana'nın tacı Madagaskar'a iade edildi ve Antananarivo'ya getirildi. Havalimanında düzenlenen sembolik törende, Fransa'nın Antananarivo Büyükelçisi Christophe Bouchard, tacı, Madagaskar Kültür ve İletişim Bakanı Lalatiana Andriantongarivo'ya teslim etti.