İçeriğe atla

Ambient müzik

Ambient, geleneksel müzik yapıları veya ritimleri üzerine koyduğu ton ve atmosferi vurgulayan bir müzik tarzı. "Atmosferik", "görsel" ve "göze batmayan" bir kalite uyandırmak için söylenir.[1][2] Tarzın öncülerinden Brian Eno'ya göre ambient müzik, "bir şeyi özellikle zorlamadan dinleme dikkatinin pek çok seviyesine uyum sağlamak zorundadır, yok sayılabilir olduğu kadar ilginç de olmalıdır".[3]

Kaynakça

  1. ^ Prendergast, M. The Ambient Century. 2001. Bloomsbury, USA
  2. ^ "Ambient - Definition of ambient by Merriam-Webster". merriam-webster.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2016. 
  3. ^ Eno, Brian. "Music for Airports". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Synthesizer</span>

Synthesizer farklı türde bir müzik yaratmak ve elektriksel sinyaller üretmek için kullanılan bir müzik aletidir. Üretilen sinyaller bir enstrüman amfisi, hoparlör ya da kulaklık aracılığıyla sese dönüştürülüp duyulur hale gelir. Synthesizer ile var olan çalgı ve doğadaki sesleri yeniden üretmek mümkün olduğu gibi, tamamen özgün yeni sesler yaratmak da mümkündür.

<i>Alma mater</i> Latince deyim

Alma mater, eski öğrenci eğitim kurumlarına (üniversite) verilen gayri resmî isim. Orta Çağ'da Batı Avrupa'da "alma mater" bazen "Bakire Meryem" gibi de anlaşılabilmekteydi. Modern Meksika'da "alma mater" söz konusu kişinin okuduğu veya okumuş olduğu eğitim kurumu anlaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Spor otomobil</span> otomobil türü

Spor otomobil ya da spor araba, küçük hacimli, genellikle iki koltuklu ve iki kapılı olarak dizayn edilmiş çevik kullanım sağlayan ve yüksek performanslı otomobillere verilen isimdir. Spor otomobiller sade tasarımlı ya da lüks araç sınıfı olabilirler, ancak yüksek manevra kabiliyetinde ve minimum ağırlıkta olmaları gereklidir. Gran Turismo, Grand Tourer, fastback, Hot Hatch, muscle car, pony car, spor kompakt, spor coupe, süperspor otomobil, cabriolet, roadster türleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">John Cale</span> Galli müzisyen, besteci, şarkıcı ve albüm yapımcısı

John Davies Cale, OBE Galli müzisyen, besteci, şarkıcı ve albüm yapımcısı. Deneysel rock grubu The Velvet Underground'ın kurucu üyelerindendir.

Refah kapitalizmi, kapsamlı refah politikalarının dahil edildiği kapitalist ekonomileri ifade eder. Başka bir anlatımla refah kapitalizmi, bir refah devletinin yasa ve uygumalarıyla geleneksel serbest piyasa ilkelerinin birleşimidir.

<span class="mw-page-title-main">David Byrne</span>

David Byrne, İskoçya doğumlu, ABD'de yaşayan ve 1975 ile 1991 yılları arasında etkin olan New Wave grubu Talking Heads'in kurucularından olan Grammy Ödülü sahibi müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Brian Eno</span> İngiliz müzisyen, müzik yapımcısı, müzik kuramcısı ve görsel sanatçı (d. 1948)

Brian Eno,, ambient müzik janrını yaratmış olan Britanyalı kompozitör, prodüksiyoncu, klavyeci ve şarkıcıdır. 1980'ler ve 90'ların birçok popüler müzik grubunun yeni birer tını keşfetmelerine yardımcı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Merriam-Webster</span>

Merriam-Webster, Inc. 1831 yılında, George ve Charles Merriam tarafından G & C Merriam Company adıyla Springfield, Massachusetts'de kuruldu. 1843'te Noah Webster'in ölümüyle An American Dictionary of the English Language'in hakları satın alındı. Referans kitapları ve özellikle sözlük basımı yapan bir şirkettir. Merriam-Webster, Inc., 1964 yılından beri Encyclopædia Britannica, Inc.'e bağlı bir şirkettir. Merriam-Webster, Inc. ismini 1982'de Encyclopædia Britannica, Inc. şirketinin altında almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aphex Twin</span> sanatçı

Richard David James veya bilinen sahne adıyla Aphex Twin, İrlandalı elektronik müzik sanatçısı ve bestecisi. The Guardian tarafından "modern elektronik müziğin en özgün ve etkili figürlerinden biri" olarak nitelendirilmiş olup Grant Wilson-Claridge ile birlikte Rephlex Records'un kurucuları arasındadır. Sanatçının Selected Ambient Works 85-92 adlı albümü FACT Magazine tarafından 90'lı yılların en iyi albümü olarak gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Brian Tyler</span>

Brian Tyler, Amerikalı besteci, aranjör, yapımcı, müzisyen ve söz yazarı. Birçok ünlü sinema ve televizyon filmi ile video oyununun müziklerinin bestecisidir.

<i>Low</i> (albüm)

Low, İngiliz müzisyen ve şarkıcı David Bowie'nin Tony Visconti ile yapımcılığını yaptığı 10. stüdyo albümü. Bowie'nin en iyi işlerinden sayılan albüm, sanatçının ambient müzik öncüsü Brian Eno ile işbirliğinin bir meyvesi olan "Berlin Üçlemesi"'nin ilk halkasıdır. Orijinalliği ve zamanının ilerisine olmasıyla methedilen albümün krautrock, elektronik müzik ve avangart esintili tarzı üçlemenin diğer halkaları olan "Heroes" ve Lodger'da da işlenmiştir.

<i>Lodger</i>

Lodger, İngiliz müzisyen ve şarkı yazarı David Bowie'nin 1979'da yayınlanan 13. stüdyo albümü. Bowie'nin müzisyen Brian Eno ile olan iş birliği sonucu ortaya çıkan Berlin Üçlemesi'nin son halkası olan albüm, üçlemedeki diğer albümlere göre daha hafif ve pop odaklı bir tona sahiptir. Buna rağmen birçok açıdan önceki albümlerin deneyselliğini koruyan Lodger, funk, avangart ve dünya müziğinden izler taşımaktadır. Albümde aynı zamanda "Yassassin" (Yaşasın) isminde Türk müziği etkileşimli bir reggae şarkısı da bulunmaktadır.

<i>Outside</i> (albüm)

Outside, İngiliz müzisyen ve şarkıcı David Bowie'nin 1995 yılında yayınladığı 20. stüdyo albümü. Virgin Records'tan çıkan albüm, distopik bir gelecekteki karakterleri konu almaktadır. Bowie'nin Brian Eno ile yaptığı son albüm olan Outside, tarz olarak Bowie ve Eno'nun 1970'lerin sonundaki "Berlin Üçlemesi" isimli albüm serisinden yola çıkmaktadır. Albüm aynı zamanda endüstriyel müzik, ambient tekno ve grunge gibi birçok tarzdan izler taşımaktadır; albümün kaydı sırasında Bowie İsviçreli endüstriyel müzik grubu The Young Gods'tan büyük ölçüde etkilenmiştir.

Art rock, rock müziğin bir alt türüdür. Deneysel ve kavramsal bir müzikal duruş takınarak, rock müziği bir ergen eğlencesinden sanatsal ifade boyutuna taşımayı amaçlar. Klasik müzik, deneysel rock, avangart ve daha sonraları caz müzikten kaynağını alır. En temel duruşlarından biri, dans etmek yerine dinlenilip düşünülmesi için besteleniyor olmasıdır. Sıklıkla elektronik efektler ve eski dönem rock müziğinin tahrik edici ritminden uzaklaşmış easy listening dokuların varlığıyla kendini belli eder.

Art pop, geniş tanımlı bir pop müzik türü olup birçok müzik-dışı sanat etkinliğini içine alır: pop art, sinema, avangart edebiyat, güzel sanatlar, sanat okulu çalışmaları ve moda. Sanatçılar bu kapsamda yüksek ve alçak kültür arasındaki çökmüş sınıra vurgu yaparlar ve bunu yaparken rock müzik veya geleneksel pop dinleyicilerinin normlarından uzaklaşmaya çalışırlar. Ustalık, tarz veya ironi kavramları, türle ilişkilendirilmiş sanatçıların genel olarak odağındadır.

<span class="mw-page-title-main">Eponim</span>

Eponim gerçek ya da hayali bir kimsenin adının bir yer, ulus ya da bir şey için verilmesine inanılması, bir kişinin adına dayanan veya bir kişinin adından türetilen kelimelerin yanı sıra içerisinde yaşadığı yılların dönem olarak belirtilmesinde kullanılan terimdir. Örnek olarak I. Elizabeth'in tahta çıkması ve ölümüne kadar geçen süreye eponim olarak Elizabeth devri adıyla tanımlanmaktadır.

Alt şirket, başka bir şirkete ait veya bu şirket tarafından yönetilen bir şirket veya kuruluştur.

Deneysel pop, geleneksel müzik sınırlarıyla kategorilendirilemeyen veya var olan popüler biçimleri yeni yönlere çekme gayreti gösteren bir pop müzik türüdür. Musique concrète, aleatorik müzik veya eklektizm gibi deneysel tekniklerini pop dokularıyla birleştirebilir. Sıklıkla, sesleri ve aranjmanları manipüle etmek için elektronik efektleri kullanılır ve her zaman aynı anda olmasa da kurgusunda ses-tabanlı ve nota-tabanlı çalışmaları bir araya getirebilir.

<span class="mw-page-title-main">Harold Budd</span> Amerikalı müzisyen (1936 – 2020)

Harold Montgomory Budd Amerikalı avangart besteci ve şairdi. Los Angeles'ta doğan ve Mojave Çölü'nde büyüyen Budd, 1960'ların sonlarında Güney Kaliforniya'nın minimalist ve avangart sahnesinde saygın bir besteci oldu ve daha sonra Brian Eno ve Robin Guthrie gibi kişilerle yaptığı çalışmalarla daha iyi tanındı. Budd, piyano çalmak için "yumuşak pedal" olarak adlandırdığı tekniği geliştirdi.

Another Green World, Kasım 1975'te Island Records tarafından yayınlanan İngiliz müzisyen Brian Eno'nun üçüncü stüdyo albümüdür. Eno ve Rhett Davies tarafından yapılan bu albüm, Robert Fripp (gitar), Phil Collins (davul), Percy Jones ve Rod Melvin (piyano) dahil olmak üzere küçük bir müzisyen topluluğunun katkılarını içermektedir. John Cale iki parçada viyola çalmaktadır.