İçeriğe atla

Amazonlar (bale)

Amazonlar
Özgün isimAmazonlar
MüzikVakhtang Kakhidze
LibrettoMedeia Magalashvili
Gala5 Mayıs 2011
İlk gösterim yeriSamsun Atatürk Kültür Merkezi Samsun, Türkiye

Gürcü besteci Vakhtang Kakhidze'nin 1988-1989 yılları arasında 3 perde olarak bestelediği, 25 bölümden oluşan Amazons isimli eserinin müziklerini, daha sonra Medeia Magalashvili tarafından 2009-2010 yılları arasında yazılan 2 perdelik yeni bir librettoya uygun olarak, Nugzar Magalashvili ile birlikte stüdyo ortamında yeniden düzenlemesiyle 2011 yılında tamamlanan, M.Ö. 1200 yıllarında Samsun ve çevresinde yaşamış efsanevi kadın savaşçılar olarak bilinen ve oklarındaki yayı iyi çekebilmeleri için çocukken sağ göğüslerinin kesilmesi nedeniyle 'memesiz' anlamına gelen 'Amazon' diye adlandırılan kadın savaşçıları anlatan bir bale eseridir. İlk gösterimi 5 Mayıs 2011 tarihinde Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından, Samsun Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.[1]

Eserin koreografisi Nugzar Magalashvili tarafından hazırlanmış, sahneye ise Medeia Magalashvili ile birlikte koymuşlardır. Eserde, Amazonları İason ve Argonotlarla buluşturan mitolojik bağ, kadın ve erkek ilişkileri üzerinden yeniden kurularak farklı bir bakış açısıyla resmedilmektedir.

Eserin ilk turnesi Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından, Gürcistan'da düzenlenen '"Tiflis Tiyatro Günleri"' kapsamında 22 Eylül 2011 tarihinde Tiflis 'Kote Marjanıshvili Devlet Tiyatrosu'nda gerçekleştirilmiştir. Böylece ilk turne aynı zamanda eserin uluslararası ilk turnesi olma özelliğini de taşımaktadır.[2] Daha sonra, 17 Mayıs 2012 tarihinde de Ordu'da sahnelenmiş ve yurt içindeki ilk turnesi de böylece gerçekleşmiştir.[3]

2010-2011 sanat sezonunda, 5 Mayıs 2012 tarihinde Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından 'dünya galası' gerçekleştirilen Amazonlar, 2012-2013 sanat sezonunda Ankara Devlet Opera ve Balesi repertuvarına alınmış ve 17 Kasım 2012 tarihinde galası gerçekleştirilmiştir.[4][5]

Roller

Rol Karakter Özelliği
HipopoliyteAltın kemerin sahibi Amazon kraliçesidir.
AntiopeHipopoliyte'nin kız kardeşidir.
PenthesileaHipopoliyte'nin ilgi duyduğu kadın savaşçıdır.
HeraklesHipopoliyte'de bulunan altın kemerin peşindeki bir kahramandır.
Theseusİason'a yardım için yola çıkmış, sonradan Antiope'nin sevgilisi olan kahramandır.
İasonAltından bir postu bulmak üzere yaşadığı ülke kralı tarafından görevlendirilen büyük kahramandır.

Konu

Dünyaca bilinen kahramanlıklarıyla ünlü olan İason, yaşamakta olduğu ülkenin kralı tarafından büyülü özelliklere sahip bir altın postu bulmakla görevlendirilmiştir. Verilen bu görev için uzun bir deniz yolculuğu yaparak Karadeniz'i boydan boya geçmek zorunda olan İason, yolculuk boyunca kendisine yardımcı olabilecek ünlü ve yetenekli savaşçıları bu büyük macerayı birlikte yaşamaya davet etmiş ve dönemin ünlü kahramanları olan Thesus ve Herakles'i de ikna etmeyi başarmıştır. Thesus'un niyeti sadece İason'a yardım etmekken, Herakles'in niyeti tamamen farklıdır; Herakles bu yolculuğu aslında peşinde olduğu altın kemeri ele geçirmek için kabul etmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Kadın Savaşçının Yasak Aşkı". 12 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2012. 
  2. ^ Amazonlar Gürcistan'a gidiyor[]
  3. ^ Amazonlar Ordu'da[]
  4. ^ "Mitolojik Bale 'Amazonlar'". 10 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2012. 
  5. ^ "Ezber bozan bir bale". 20 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Meriç Sümen, Türk balerin, koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Fındıkkıran (bale)</span> bale

Fındıkkıran, Rus besteci Çaykovski'nin 1891 yılında bestelediği son balesidir.

Rengim Gökmen, Türk orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Aries (takımyıldız)</span>

Koç ya da Aries, zodyak kuşağı takımyıldızlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Amazonlar</span>

Amazonlar, klasik ve Yunan mitolojisinde tamamen kadın savaşçılardan oluşan tarihi bir ulus. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in hemen kuzeyinde Avçala bölgesinde Demir Çağından kalma Zemo Avçala Mezarı, bugüne kadar ortaya çıkarılmış en eski Amazon kadın mezarı olarak tanımlanmıştır.

Merih Bahar Çimenciler, Türk balerin ve koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Medea</span>

Medea ya da Medeia, Yunan mitolojisinde Kolhis Kralı Aietes'in kızı, Kirke'nin yeğeni ve Güneş tanrısı Helios'un torunu olan Kolhis prensesidir. Medea, Antik dünyanın en büyük büyücülerinden biri, ilaç ve zehir yapım ustasıdır. Yer ve Ay Tanrıçası olarak da tapınım görmüştür. En bilinen fiziksel özelliği, gözlerinin açık renkli ve parlak olmasıdır. Karakteristik özelliği ise öfkelendiğinde korkutucu bir kişiliğe bürünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Opera ve Balesi</span>

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, 1309 sayılı kanun ile kurulmuş, ulusal opera ve bale topluluklarını bünyesinde barındıran, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı bir genel müdürlüktür. 6 taşra müdürlüğünde faaliyetlerini sürdürmektedir. Bunlar; Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Antalya ve Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleridir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Devlet Opera ve Balesi</span>

Samsun Devlet Opera ve Balesi, Türkiye'de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren altı opera-bale müdürlüğünden biridir. Kurum temsillerini, İlkadım ilçesinde yer alan 2001 yılında yapımı tamamlanmış, 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş, mimarisi opera binası olacak şekilde tasarlanmış olan Samsun Atatürk Kültür Merkezi binasında gerçekleştirmektedir. Sahnelenen ilk eser, librettosu Aytaç Yalman'a, bestesi Hasan Niyazi Tura'ya ait olan, 'Şehitler Oratoryosu' olmuş, ilk 'Dünya Prömiyeri' ise 2010/2011 Sanat Sezonunda 5 Mayıs 2011 tarihinde 'Amazonlar' isimli bale eseri ile gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Kültür Merkezi (Samsun)</span> Samsunda bir bina

Atatürk Kültür Merkezi (AKM), Samsun ilinin, İlkadım ilçesi içerisinde yer alan, yapımı 2000 yılında tamamlanan ve 19 Mayıs 2001 tarihinde faaliyete geçen kültürel organizasyonların yapıldığı bir sanat merkezidir. Projelendirilmesi itibarıyla opera binası olacak şekilde tasarlanmış ve kuşbakışı bakıldığında kuyruklu piyano görünümü hissettirmesi planlanmıştır.

Hürrem Sultan, müziği Nevit Kodallı'ya, koreografisi Oytun Turfanda'ya ait olan 1976 tarihli bale eseridir. Türkiye'de yazılan ilk büyük bale eseridir.

Oytun Turfanda Türk balet ve bale koreografı.

Vakhtang Kakhidze Gürcü besteci ve orkestra şefi.

Zorba, Yunan besteci Mikis Theodorakis'in, yine Yunan yazar Nikos Kazancakis'e ait aynı adlı romandan uyarlayarak, 2 perde olarak bestelediği, libretto ve koreografisi Lorca Massine tarafından hazırlanan içerisinde; aşk, hüzün, nefret ve büyük bir dans tutkusu barındıran, yer yer Yunan folklorik müziklerinin de kullanıldığı bir bale eseridir.

Engin Akaoğlu, Türk balet.

19 Mayıs 2008 tarihinde kurulan Samsun Devlet Opera ve Balesi'nin, sahnelemiş olduğu opera, bale, operet ve müzikal eserlerinin yer aldığı liste.

Tevfik Akbaşlı, Türk besteci.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Devlet Opera ve Balesi</span> Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren bir sanat topluluğu

Ankara Devlet Opera ve Balesi veya kısaca Ankara DOB; Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren bir sanat topluluğudur. Repertuvar kapsamında yıl boyunca çeşitli konser, opera, bale ve modern dans etkinlikleri gerçekleştirir. Devlet Opera ve Balesi bünyesindeki il müdürlükleri arasında bir sezonda en çok temsil veren ve en çok izleyici sayısına ulaşan topluluktur.

Türkiye'de bale eğitimi resmî olarak, 1948'de İngiliz balerin Ninette de Valois'nin Yeşilköy Bale Okulu'nu İstanbul'da kurması ile başlamıştır; ancak ülkedeki bale sanatının geçmişi Osmanlı İmparatorluğu döneminde 16. yüzyılda İstanbul'da Venedik Balyosu'nun evinde düzenlenen bale gösterisine kadar gider.

Güldestan, librettosu ve koreografisi Beyhan Murphy'e, müziği Mercan Dede'ye ait 2004 tarihli 2 perdelik müzik ve dans yapımı.