Amazonlar, klasik ve Yunan mitolojisinde tamamen kadın savaşçılardan oluşan tarihi bir ulus. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in hemen kuzeyinde Avçala bölgesinde Demir Çağından kalma Zemo Avçala Mezarı, bugüne kadar ortaya çıkarılmış en eski Amazon kadın mezarı olarak tanımlanmıştır.
Gerçek papağanlar, Papağansılar biyolojik takımının üç üst ailesinden biri olan Psittacoidea üst ailesini oluşturan yaklaşık 350 türden oluşan renkli, uçabilen, kanca gagalı, genellikle otobur kuşlar. Gerçek papağanlar dünyada yaygın bir biçimde gözlenebilir; Meksika, Orta ve Güney Amerika, Sahra Altı Afrika, Hindistan, Güneybatı Asya, Avustralya ve doğusunda Pasfik Okyanusu'nun ötesinde Polinezya'da yaşayan türleri vardır. Gerçek papağanlar altında loriket, Amazon papağanı, jako ve muhabbet kuşu en bilinen türlerdir.
Neotropikal papağanlar veya Yeni Dünya papağanları Güney ve Orta Amerika, Meksika ve Karayipler'de yaşayan 32 cins altıdaki yaklaşık 150 türü kapsar. Eskiden Kuzey Amerika'da da yaşanyan iki türden birinin nesli tükenmiştir. Galápagos Adaları gibi Pasifik'teki birkaç adada da yaşarlar. Mavi-sarı ara ve sarı başlı amazon papağanı gibi tanınan ve ikonik papağan türleri bu ailenin üyesidir.
Amazona tucumana, Psittacidae ailesinden bir papağan türüdür. Çoğunlukla yeşildir ve başının önünde gagasının üzerindeki bölge kırmızıdır. Arjantin ve Bolivya'daki Yungas'ta ormanlık alanda bulunur. Habitat kaybı ve papağan ticareti nedeniyle tehdit altındadır.
Bu liste Aves sınıfına ait soyu tükenmiş kuşların bazılarını familyalarına kadar listeler.
Küba papağanı veya gül boğazlı papağan olarak da bilinen Küba amazonu, Karayipler'deki Küba, Bahamalar ve Cayman Adaları'nın ormanlık alanlarında ve kuru ormanlarında bulunan orta büyüklükte, çoğunlukla yeşil renkli bir papağandır. Porto Riko'da vahşi doğada gözlemlenmiş olsalar da, bu muhtemelen kaçak evcilleştirilmiş hayvanların sonucudur ve çoğalma kaydedilmemiştir.
Halk arasında cuca olarak bilinen Hispanyola amazonu veya Hispaniola papağanı, Psittacidae ailesindeki bir Amazon papağanı türüdür. Hispaniola'ya endemiktir ve Porto Riko'ya getirilmiştir. Onu diğer amazonlardan ayıran temel özellikler beyaz alın, soluk gaga, beyaz göz halkası, mavi kulak bandı ve kırmızı göbeğidir.
Beyaz başlı papağan olarak da bilinen beyaz başlı amazon veya benimsenen yaygın kullanımıyla gözlüklü amazon papağanı, bir Orta Amerika papağanı türüdür. Kırmızı gözlüklü amazon ile karıştırılmamalıdır. 30 ila 40 farklı sesi taklit edebilirler. Diğer büyük papağanlar gibi, beyaz başlı papağan, genellikle yaklaşık 40 yıl olmak üzere uzun bir ömre sahiptir.
Siyah gagalı amazon, Jamaika'ya endemik bir papağandır. Bazen siyah gagalı papağan olarak adlandırılan bu amazon papağanı çoğunlukla yeşildir ve kanatlarında küçük kırmızı lekeler bulunur ve bazen kafasında benekler bulunur. Gagası, Jamaika'da da yaşayan sarı gagalı amazon da dahil olmak üzere diğer birçok amazondan ayırt edilmesini kolaylaştırmaktadır. 25 santimetre (9,8 in) civarındaki boyuyla en küçük Amazona türüdür.
Mavi yanaklı papağan veya Dufresne'nin amazonu olarak bilinen mavi-yanaklı amazon (amazona dufresniana), Doğu Venezuela, Guyanalar ve muhtemelen uzak Kuzey Brezilya'da kuzeydoğu Güney Amerika'da bulunan bir papağandır. 1.700 metre (5.600 ft) yüksekliğe ulaşan ormanlar ve savanlarda yaşamaktadır.
Sarı omuzlu papağan olarak da bilinen sarı omuzlu amazon, Kuzey Venezuela'nın kurak bölgelerinde, Venezuela'nın Margarita ve La Blanquilla adalarında ve Bonaire adasında bulunan Amazona cinsinden bir papağandır. Aruba'da ve muhtemelen Curaçao'da nesilleri tükendi.
Sarı taçlı amazon veya sarı taçlı papağan, tropikal Güney Amerika, Panama ve Trinidad ve Tobago'ya endemik bir papağan türüdür. Taksonomisi oldukça karmaşıktır ve sarı başlı ve sarı uyluklu tüylü amazon bazen sarı taçlı amazonun alt türleri olarak kabul edilir. Amazon havzasında yaşarlar.
Pullu-uyluklu amazon (amazona mercenarius), ayrıca pullu-uyluklu papağan, camgöz amazon, Tschudi'nin amazonu, dağ papağanı ya da gri-uyluklu amazon olarak bilinir, Psittacidae ailesinden bir papağan türüdür. Güney Amerika'nın kuzey kesiminde And Dağları boyunca bulunur. Doğal yaşam alanları subtropikal veya tropikal nemli ova ormanları ve subtropikal veya tropikal nemli dağ ormanlarıdır.
Kırmızı boyunlu papağan, Dominik mavi yüzlü amazonu, küçük Dominika amazonu ve Jaco papağanı olarak bilinen kırmızı boyunlu amazon, Dominika'ya endemik bir Amazon papağanı türüdür.
Martinik amazonu, Psittacidae ailesinden varsayımsal olarak nesli tükenmiş Karayip papağan türüdür. Herhangi bir kalıntısına ulaşılamamış olmakla birlikte, Martinik'in kuzeyinde yer alan Dominika'daki kırmızı boyunlu amazona'ya benzediği söylenmektedir. Yerlilerin Antiller arasında büyük ölçüde papağan ticareti yaptıkları, bu nedenle Martinik popülasyonunun bir şekilde A. arausiaca ile akraba olduğu, belki de aynı soydan geldiği ifade edilmektedir.
St. Croix makavı veya Porto Riko makavı, kalıntıları Karayip adalarındaki St. Croix ve Porto Riko'da bulunan soyu tükenmiş bir Amerika papağanı türüydü. 1937'de, St. Croix'de Kolomb öncesi bir bölgede bir mutfaktan ortaya çıkarılan bir tibiotarsus bacak kemiğine dayanılarak tanımlandı. Porto Riko'daki benzer bir bölgedenelde edilen çeşitli kemiklerden oluşan ikinci bir örnek 2008'de tanımlanmışken, Montserrat'ta elde edilen bir korakoid St. Croix makavına veya başka bir soyu tükenmiş Amerika papağanı türüne ait olabilir. St. Croix makavı, Karayip adalarında yaşadığı öne sürülen nesli tükenmiş 13 Amerika papağanı türünden biridir. Amerika papağanları, tarih öncesi ve tarihi zamanlarda insanlar tarafından sık sık uzun mesafelere taşınırdı, bu nedenle yalnızca kemiklerden elde edilen kalıntıların bilinen yerli türlere ait olup olmadığını bilmek mümkün değildir.
Küçük Antiller makavı veya Guadeloupe makavı, Guadeloupe'nin Küçük Antiller ada bölgesine endemik olduğu düşünülen, soyu tükenmiş varsayımsal bir Amerika papağanı türüydü. Korunan örneklerin noksanlığına rağmen, Küçük Antiller makavı hakkındaki birçok ayrıntı, birkaç çağdaş anlatımdan bilinmektedir ve kuş, bazı resimlerin konusu olmuştur. Austin Hobart Clark, 1905'te bazı hesaplamalara dayanarak türü tanımladı. Fiziksel kalıntıların bulunmaması ve Güney Amerika anakarasında Amerika papağanının görülme olasılığının düşük olması nedeniyle, bu türün varlığı hakkında şüpheler ortaya çıktı. Marie-Galante adasından bir falanks kemiği, insanların gelişinden önce bölgede yaşayan benzer büyüklükte bir Amerika papağanının varlığını doğruladı ve bu örnek 2015'te Küçük Antiller makavı ile ilişkilendirildi. O yılın ilerleyen günlerinde, Guadeloupe'nin kırmızı papağanı ile anakaradaki kızıl papağanı birbirinden ayıran tarihi kaynaklar tespit edildi.
Ara martinicus, Doğu Karayip Denizi'ndeki Küçük Antiller adası Martinik'e endemik olduğu varsayılan, soyu tükenmiş varsayımsal bir Amerika papağanı türüdür. Bilimsel olarak, 1905 yılında Walter Rothschild tarafından; Jacques Bouton tarafından 1630'larda "mavi ve turuncu-sarı" makavların tanımına dayandırılarak adlandırılmıştır. Varlığına dair başka bir kanıt bulunmamaktadır. Bazı yazarlar, gözlemlenen kuşların aslında mavi-sarı aralar olduğunu öne sürmüşlerdir. Rothschild tarafından 1907'de 1658 tarihli bir kaynağa dayandırılarak isimlendirilen diğer bir tür olan "kırmızı kuyruklu mavi-sarı ara"nın, yaşamış olduğu varsayımıyla, Martinik makavı ile aynı tür olduğu düşünülmektedir.
1929-1930 psittakoz pandemisi veya büyük papağan ateşi salgını eşzamanlı bir dizi psittakoz hastalığı salgınına verilen isimdir.