İçeriğe atla

Amazona albifrons

Beyaz başlı amazon
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 2.3)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Aves
Takım:Psittaciformes
Familya:Psittacidae
Alt familya:Psittacinae
Cins:Amazona
Tür: A. albifrons
İkili adlandırma
Amazona albifrons
(Sparrman, 1788)
Dağılımı

Beyaz başlı papağan olarak da bilinen beyaz başlı amazon (Amazona albifrons) veya benimsenen yaygın kullanımıyla gözlüklü amazon papağanı, bir Orta Amerika papağanı türüdür. Kırmızı gözlüklü amazon ile karıştırılmamalıdır. 30 ila 40 farklı sesi taklit edebilirler. Diğer büyük papağanlar gibi, beyaz başlı papağan, genellikle yaklaşık 40 yıl olmak üzere uzun bir ömre sahiptir.

Tikal, Guatemala
Genç birey

Dağılım ve yaşam alanı

Beyaz başlı amazon, Orta Amerika ve Meksika'ya endemiktir. En çok 20 kuşluk küçük sürülerde görülür. Yağmur ormanları gibi nemli bölgelerden kaktüs savanaları gibi daha kuru alanlara kadar çok çeşitli habitatlarda görülürler. Vahşi doğada utangaç değildirler ve insanlar genellikle onlara yaklaşabilir. Sürüler bir araya gelebilir ve insanlar yüzlerce olan grupları görmüşlerdir. Bu gruplar ayrıca kırmızı çizgili amazon gibi diğer türlerden sürüleri de içerebilir. Tanıtılan üreme popülasyonları Porto Riko'da da rapor edilmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Falcón (2018). "From the cage to the wild: introductions of Psittaciformes to Puerto Rico". PeerJ. 6:e5669: e5669. doi:10.7717/peerj.5669. PMC 6214232 $2. PMID 30397538. 18 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2018. 

Dış bağlantılar

Vikitür'de konuyla ilgili taksonomik bilgiler bulunur:

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Amazona guildingii</i> kuş türü

Amazona guildingii, sarımsı beyaz, mavi ve yeşil başlı, yeşilimsi bronz üst kısım tüyleri ve menekşe mavisi yeşili olan büyük kanatlı, yaklaşık 40 cm uzunluğunda, çok renkli amazon papağanıdır.

<i>Pyrilia barrabandi</i> Kuş türü

Pyrilia barrabandi, Psittacidae familyasında sınıflandırılan bir papağan türü. Eskiden, şimdi monotipik olan Pionopsitta cinsinde sınıflandırılıyordu

<i>Amazona leucocephala</i>

Küba papağanı veya gül boğazlı papağan olarak da bilinen Küba amazonu, Karayipler'deki Küba, Bahamalar ve Cayman Adaları'nın ormanlık alanlarında ve kuru ormanlarında bulunan orta büyüklükte, çoğunlukla yeşil renkli bir papağandır. Porto Riko'da vahşi doğada gözlemlenmiş olsalar da, bu muhtemelen kaçak evcilleştirilmiş hayvanların sonucudur ve çoğalma kaydedilmemiştir.

<i>Amazona agilis</i>

Siyah gagalı amazon, Jamaika'ya endemik bir papağandır. Bazen siyah gagalı papağan olarak adlandırılan bu amazon papağanı çoğunlukla yeşildir ve kanatlarında küçük kırmızı lekeler bulunur ve bazen kafasında benekler bulunur. Gagası, Jamaika'da da yaşayan sarı gagalı amazon da dahil olmak üzere diğer birçok amazondan ayırt edilmesini kolaylaştırmaktadır. 25 santimetre (9,8 in) civarındaki boyuyla en küçük Amazona türüdür.

<i>Amazona pretrei</i>

Kırmızı-gözlüklü amazon (amazona pretrei), Psittacidae ailesinden bir papağan türüdür. Arjantin, Brezilya ve Paraguay'da yaşar.

<i>Amazona viridigenalis</i> Kuzer Amerika papağanlarının bir türü

Kırmızı taçlı amazon, aynı zamanda kırmızı taçlı papağan, yeşil yanaklı amazon veya Meksikalı kırmızı başlı papağan olarak da bilinir, nesli tükenmekte olan bir Amazon papağanıdır ve kuzeydoğu Meksika'ya ve muhtemelen güney Teksas'a endemiktir. 1994 tarihli bir araştırma, 2.000 ila 4.300 yetişkin bireyden oluşan vahşi popülasyonların varlığını ortaya koydu; IUCN Kırmızı Listesi, türü popülasyonu azalan, küresel olarak nesli tükenmekte olan bir tür olarak kabul etmektedir. Yerli kuşların hayatta kalmasına yönelik ana tehditler, tuzağa düşürülmüş kuşların evcil hayvan ticareti için Meksika'dan ABD'ye yasadışı olarak ihraç edilmesi ve doğal yaşam alanlarının, Meksika'nın kuzeydoğusundaki ova ormanlarının yok edilmesidir.

<i>Amazona rhodocorytha</i>

Kırmızı kaşlı amazon, Psittacidae ailesinden bir papağan türüdür. Doğu Brezilya'daki Atlas Ormanları'na endemiktir. Mavi yanaklı amazonun bir alt türü olarak kabul edilirdi, ancak günümüzde tüm büyük yetkililer onları ayrı türler olarak görmektedir. Hem habitat kaybı hem de yabani papağan ticareti nedeniyle tehdit altındadır.

<i>Amazona brasiliensis</i>

Kırmızı kuyruklu papağan olarak da bilinen kırmızı kuyruklu amazon, Psittacidae ailesindeki bir papağan türüdür. Brezilya'nın güneydoğu eyaletleri olan São Paulo ve Paraná'daki kıyı bölgelerine endemiktir. Kuş, habitat kaybı ve yabani kuş ticareti nedeniyle tehdit altındadır ve Dünya'nın biyolojik olarak en çeşitli ekosistemlerinden birini koruma çabalarının bir sembolüdür. BirdLife International ve IUCN tarafından Neredeyse Tehdit Altında olarak kabul edilmektedir. 1991–92'de nüfus 2000 bireyin altına düştü. Devam eden koruma çabalarının ardından, 2015 yılına ait bir sayımda popülasyonun 9,000 - 10,000 arasına çıktığı tahmin edildi ve bu, bu türün daha önceki tehlikelerden kurtulmaya başladığını gösterdi. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, bu türün popülasyonunun Güney Brezilya'daki Paraná eyaletinde sabit olduğunu ve son 12 yılda popülasyon eğilimi dalgalanmasını ortaya çıkardı.

<i>Amazona oratrix</i> Kuş türleri

Sarı başlı papağan ve çift sarı başlı amazon olarak da bilinen sarı başlı amazon, Meksika ve Kuzey Orta Amerika'da yaşayan nesli tükenmekte olan bir amazon papağanıdır. 38-43 santimetre (15-17 in) uzunluğunda, sarı başlı, tıknaz, kısa kuyruklu yeşil bir papağandır. Nehirlerin veya diğer su kütlelerinin yakınındaki mangrov ormanlarında veya ormanlarda yaşamayı tercih eder. Bazen sarı taçlı amazonun bir alt türü olarak kabul edilir. Popüler bir evcil hayvan ve iyi bir konuşmacıdır. Uluslararası evcil hayvan ticareti nedeniyle gerçekleştirilen kaçak avlanma, türleri vahşi doğada neredeyse yok olmaya itti; doğadan yakalanan tüm kuşların yaklaşık yarısının bu süreçte öldüğü düşünülmektedir. Sarı başlı amazon, CITES I'de listelenmiştir ve bir sertifika sistemi dahil olmak üzere ticareti ve mülkiyeti konusunda yasal kısıtlamalar vardır.

<i>Amazona kawalli</i>

Kawall'ın amazonu, beyaz yüzlü amazon, beyaz yanaklı amazon veya Kawall'ın papağanı olarak da bilinir, Psittacidae ailesinden nispeten büyük bir papağan türüdür. Güney-Orta Amazon'a endemiktir. Yaklaşık 70 yıldır vahşi doğada gözlemlenemeyen tür, 1980'lerde yeniden gözlemlendi.

<i>Amazona farinosa</i>

Güney solgun amazonu veya güney solgun papağanı, amazon papağanları olan Amazona cinsinin en büyük papağanları arasındadır. Ağırlıklı olarak yeşil renkli olan papağanlar 38-41 santimetre (15-16 in) toplam uzunluğa ulaşabilir. Tropikal Orta ve Güney Amerika'ya endemiktir. Bu tür ve kuzey solgun amazonu daha önce özdeş olarak kabul edilirdi. Bazı taksonomik otoriteler her iki türü ortak bir tür olarak görmeye devam etmektedir.

<i>Anodorhynchus leari</i>

Çivit makav olarak da bilinen Lear'ın makavı, Amerikan papağanı olarak bilinen büyük neotropikal papağan grubunun üyesi olan büyük, mavi bir Brezilya papağanıdır. İlk olarak 1856'da Charles Lucien Bonaparte tarafından tanımlanmıştır. Lear'ın makavı 70-75 santimetre (28-30 in) uzunluğa ve yaklaşık 950 gram (2,09 lb) ağırlığa ulaşabilir. Ağır, siyah gagasının dibinde soluk, genellikle zar zor görülebilen bir yeşil renk tonu ve sarı bir cilt lekesi haricinde neredeyse tamamen metalik mavidir.

<i>Ara macao</i>

Scarlet makav ya da kızıl ara, sarı büyük kırmızı ve mavi Orta ve Güney Amerika olan papağanı neotropikal papağan makavların bir üyesi olan papağandır. Tropikal Orta ve Güney Amerika'nın nemli yaprak dökmeyen ormanlarına endemiktir. Yayılma aralığı Güneydoğu Meksika'dan Peru Amazonu, Ekvador, Kolombiya, Bolivya, Venezuela ve Brezilya'ya, 500 metreden 1000 metreye kadar olan ovalarda ve Pasifik adası Coiba'ya kadar uzanmaktadır. Eskiden kuzeyde güney Tamaulipas'a kadar uzanmaktaydı. Bazı bölgelerde, habitat tahribatı veya papağan ticareti için ele geçirilmesi nedeniyle yerel olarak nesli tükenmiştir, ancak diğer alanlarda oldukça yaygın olmaya devam etmektedir. Honduras'ın ulusal kuşudur. Akrabası olan mavi-sarı ara gibi, scarlet papağanlar, çarpıcı tüyleri nedeniyle kuş yetiştiriciliğinde popülerdir.

<i>Orthopsittaca manilatus</i> kuş türü

Guacamaya Manilata olarak bilinen kırmızı karınlı makav , orta boylu, çoğunlukla yeşil renkli bir Güney Amerika papağanı, makavlar olarak bilinen büyük Neotropikal papağan grubunun bir üyesidir. Yaygın olarak "mini-makavlar" olarak adlandırılan grubun en büyüğüdür. Kuşun karnı, türe adını veren büyük bir kestanerengi lekeye sahiptir.

<i>Primolius couloni</i>

Mavi başlı makav ya da Coulon'un makavı, doğu Peru, kuzeybatı Bolivya ve uzak batı Brezilya'ya endemik bir Güney Amerika papağanı, makavlar olarak bilinen büyük Neotropikal papağan grubunun bir üyesidir. Yaklaşık 41 santimetre uzunluğa ulaşabilir, bu, türü bazen toplam uzunluğu 50 cm'yi geçmeyen herhangi bir makav türünü ifade etmek için kullanılan mini-makav olarak bilinen daha küçük makav grubunun bir üyesi haline getirir. Tüm makavlarda olduğu gibi kuyruğu uzun ve sivri, gagası iri ve ağırdır.

<i>Primolius maracana</i>

Kuş yetiştiriciliğinde yaygın olarak Illiger'in makavı olarak bilinen mavi kanatlı makav, orta ve doğu Güney Amerika'da bulunan bir küçük makav türüdür. Illiger'in makavı ismi, Alman ornitolog Johann Karl Wilhelm Illiger'in onuruna verilmiştir. Eskiden Ara veya Propyrrhura cinsi altında listelenmekteydi. Mavi kanatlı papağanların 50-60 yaşlarına kadar yaşadığı bilinmektedir.

<i>Poicephalus flavifrons</i>

Sarı başlı papağan, Etiyopya Yükseltileri'ne endemik bir papağandır. Çoğunlukla yeşil ve sarı başlıdır. Hakkında nispeten az şey bilinmektedir.

<i>Poicephalus fuscicollis</i>

Kuş yetiştiriciliğinde Uncape papağanı olarak bilinen kahverengi boyunlu papağan , savanlarda yaşayan kahverengi boyunlu papağan ve gri başlı papağan alt türlerinden oluşan, Afrika'ya endemik büyük bir Poicephalus papağanı türüdür. Cape papağanı ayrı bir tür olarak yeniden sınıflandırılmadan önce bu türün bir alt türü olarak kabul edilmekteydi.

<i>Poicephalus robustus</i>

Cape papağanı veya Levaillant'ın papağanı, Güney Afrika'ya endemik Poicephalus cinsinden büyük, ılıman orman papağanıdır. Eskiden, savanda yaşayan kahverengi boyunlu papağan (P. fuscicollis fuscicollis) ve gri başlı papağan (P. f. Suahelicus) ile birlikte bir alt tür olarak gruplandırılmaktayken günümüzde ayrı bir tür olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yelpazeli papağan</span> Kuş türü

Şahin başlı papağan olarak da bilinen Yelpazeli papağan, Amazon Yağmur Ormanlarından gelen bir Yeni Dünya papağanıdır. Deroptyus cinsinin tek üyesidir.