İçeriğe atla

Amazing Stories

Amazing Stories
1928 yılı bahar sayısı
EditörRaymond Arthur Palmer
KategorilerBilimkurgu
SıklıkAylık
YayımcıExperimenter Publishing
İlk sayı1926
Son sayıMart 2005
ÜlkeABD
Dilİngilizce

Amazing Stories (Türkçe: Hayret Verici Öyküler), ilk olarak 1926 yılında Hugo Gernsback'e ait Experimenter Publishing adlı yayımcı firma tarafından yayınlanmış olan Amerikan bilimkurgu dergisidir. Tamamamen bilimkurgu türüne ait yazıları içeren ilk dergidir.

Amazing Stories, bazı aralıklar hariç neredeyse 80 sene yayın hayatında kalmıştır. 1929 yılında Gernsback iflas ettiğinde dergi ilk olarak el değiştirmiş ve 1930'larda derginin gelirleri düşmüş ve 1938 yılında Raymond Arthur Palmer'ı editör olarak atayan Ziff Davis adlı yayımcı firmanın eline geçmiştir. Palmer, derginin, bilimkurguyla ilgili çevrelerin kaliteli bir dergi olarak niteleceği kadar iyi bir duruma gelmesini sağladı. Amazing, 1940'lı yıllarda, "deros" adlı robotların neden olduğu kaza ve felaketleri anlatan Shaver Mystery adındaki öyküleri basmaya başladı. Ancak bu öyküler sanki gerçekten olmuş gibi sunulduğu için yaygın bir alay sirkülasyonuna yol açtı. 1949 yılında Palmer'ın yerini Amazing'i daha üst bir kitleye ulaştırmayı heplanlayan Howard Browne aldı. Ancak bu planlar pek başarılı olamasa da Amazing 1953 yılında bir cep dergisi boyutunda basılmaya başlandı. Browne'ı daha sonraki yıllarda sırasıyla Paul W. Fairman ve 1958 yılının sonunda Cele Goldsmith takip etti. Her ne kadar tecrübesiz olsa da, Goldsmith'in başında olduğu dönem Amazing için yeni ve yaratıcı bir dönem olarak yorumlandı. O da düşen satışları toparlayamadı ve dolayısıyla dergi Sol Cohen'in Universal Publishing Company adlı şirketine 1965 yılında satıldı.

Cohen'in yönetimindeki Amazing neredeyse tamamen tekrar basım öykülerle yayınlandı. Cohen'in bu yeniden basılan öyküler için yazarlarına telif ödememesi başını Amerikan Bilimkurgu ve Fantezi Yazarları Derneği ile belaya soktu. Bu takışma durumu derginin Harry Harrison ve Barry N. Malzberg gibi iki değerli yazarını 1960'ların sonundaki kısa bir dönemde kaybetmesine neden oldu.

Ted White Malzberg'den derginin editörlüğünü devraldı ve yeniden basımları durdururarak dergiyi bu dönemde üç kere Hugo Ödülü'ne aday gösterilecek kadar başarılı bir duruma getirdi. White 1970'lerde görevinden ayrıldı. 1980'lerde dergi TSR Şirketi'nin[1] ve daha sonra da bu şirketi 1997'de satın alan Wizards of the Coast adlı firmanın eline geçti. Bu şirketin yönetimi altında dergi, sonraki yirmi yıl boyunca modern ve başarılı bir dergi olma yolunda çaba gösterdi. Bu konudaki son çaba ise 2004 yılının sonunda Paizo Publishing tarafından yapıldı. Ancak 2005 yılının Mart ayında yayınlanan son sayıdan sonra derginin basımına ara verildi ve bir daha da basılmadı.

Gernsback'in ilk yaklaşımı eğlenceyi bilgi ile bezemek oldu ki bu sayede bilimkurgunun okuyucuları eğitebileceğine inanıyordu. Fakat okuyucularının tercihleri inanılması güç maceralara kaydı ve 1929 yılında derginin el değiştirmesiyle "Gernsback'in idealizminden uzaklaşmaya yönelik gidişat daha da hızlandı. Bütün bunlara rağmen, Gernsback'in sektör üzerinde inanılmaz bir etkisi olmuştur ve blimkurgu üzerine uzmanlaşmış bir dergi yaratması tüm bir basım endüstrisini etkilemiştir. Dergideki mektuplar bölümü okuyucuların birbirleriyle iletişime geçmelerini sağlamış ve bu da bilimkurgu alanının daha da çok gelişmesine önayak olmuştur. İlk öyküleri Amazing Stories'de yayımlanan yazarlar arasında Howard Fast, Ursula K. Le Guin, Roger Zelazny ve Thomas M. Disch da vardır.

Kaynakça

  1. ^ "The History of TSR" 24 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Wizards of the Coast.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Isaac Asimov</span> Amerikalı yazar

Isaac Asimov, Boston Üniversitesi'nde biyokimya profesörlüğü yapmış Amerikalı yazar ve biyokimyager.

<span class="mw-page-title-main">Ursula K. Le Guin</span> Amerikalı yazar (1929-2018)

Ursula Kroeber Le Guin, aralarında kendi yarattığı Hain ve Yerdeniz kurgusal evrenlerinde geçen bilimkurgu ve fantezi eserlerinin de bulunduğu spekülatif kurgu çalışmaları ile tanınmış Amerikalı yazardır. İlk eseri 1959 yılında yayımlanan Le Guin'in edebiyat kariyeri neredeyse altmış yıl sürmüş ve bu süre zarfında yirmi roman ve yüzden fazla kısa öykünün yanı sıra çeviri, eleştiri, şiir, tiyatro, çocuk ve genç edebiyatı ürünleri de ortaya koymuştur. Genellikle bir bilimkurgu ve fantezi yazarı olarak tanımlanan Le Guin aynı zamanda "Amerikan Edebiyatının önemli bir sesi" olarak anılmıştır. Kendisi ise daha çok bir "Amerikan romancısı" olarak bilinmeyi tercih ettiğini söylemiştir.

Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır. Bilimkurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilimkurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilimkurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.

<span class="mw-page-title-main">Philip K. Dick</span> Amerikalı bilimkurgu yazarı

Philip Kindred Dick, Amerikalı bilimkurgu yazarı. 44 roman ve 121 hikâye yazdı. Dick hayattayken hikâyelerinin çoğu bilimkurgu dergilerinde yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Hugo Ödülü</span> Bilim kurgu ve fantezi türlerinde verilen bir edebiyat ödülü

Hugo Ödülü, her sene bir önceki yıl ortaya konan en iyi bilimkurgu ve fantezi çalışmalarına çeşitli kategorilerde verilen ödül. Ödülün ismi, öncü bilimkurgu dergisi Amazing Stories'in kurucusu Hugo Gernsback'ten gelir. İlk olarak 1953 yılında verilen ödül, 1955'ten beri aralıksız her yıl sahiplerini bulmaktadır.

Faik Baysal, Türk yazar ve şair.

Dragon dergisi Dungeons & Dragons oyunları ve ona bağlı diğer ürünler için için yayınlanan iki kaynak dergiden biridir. TSR, Inc. tarafından 1976 yılında aylık olarak piyasaya sürülmüştür. 359 numaralı son sayısı ise Eylül 2007 yılında yayınlanmıştır.

Nehiryeli Ejderha Mızrağı serisinde yer alan bir hayali karakterdir. Margaret Weis & Tracy Hickman ikilisinin yazdığı ilk Ejderha Mızrağı üçlemesinin başkahramanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hugo Gernsback</span> Amerika mucit, yazar ve yayımcı.

Hugo Gernsback, , Aşkenazi Yahudi asıllı Amerikalı mucit, yazar ve dergi yayımcısıdır. Yayımladığı dergiler arasındaki en tanınmış olanı ilk bilimkurgu dergisi olan Amazing Stories'dir. Bilimkurgu türüne Jules Verne ve H.G. Wells kadar katkıda bulunmuş olan Gernsback, "bilimkurgunun babası" olarak da anılır. Adına düzenlenmiş olan Hugo Ödülü her yıl bilimkurgu türündeki başarılı yazarlara verilmektedir.

Galip Tekin,, Türk fantastik ve bilimkurgu tarzdaki eserleriyle tanınan çizgi romancı.

Kırık Öykünün Kalbi, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın bir öyküsüdür. Kurgudan çok hiciv yanı ağır basan öykü ilk kez Esquire dergisinin Eylül 1941 sayısından yayınlandı.

Lois Taggett'ın Uzun Takdimi, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Story dergisinin Eylül-Ekim 1942 tarihinde çıkan sayısında yayınlanan öyküsüdür.

Bovling Toplarıyla Dolu Okyanus Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın 1945 yılında tamamladığı hiç yayınlanmamış bir öyküsüdür. Eser, yazarın tek romanı olan Çavdar Tarlasında Çocuklar'da Allie olarak tanıtılan Kenneth Caulfield'ın ölümünü anlatır.

The Best American Short Stories, Houghton Mifflin Harcourt yayınevi tarafından her yıl yayımlanan hikâye seçkisidir. 1915'ten beri basılan bu seçki ABD'de bir önceki sene yayımlanmış en iyi öyküleri bir araya getirmeyi hedefler.

<span class="mw-page-title-main">Jean Giraud</span>

Jean Henri Gaston Giraud ya da daha bilinen adıyla Moebius, fantezi ve bilimkurgu türünde çizgi roman ve illüstrasyon ustalarından biri olarak kabul edilen Fransız çizer, çizgi film yapımcısı ve yazar. Kişisel ve özgün tarzının sonraki nesil çizerler ve sinema dünyası üzerinde üzerinde önemli bir etkisi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Isaac Babel</span> Rus gazeteci ve yazar (1894-1940)

Isaac Emmanuilovich Babel, Rus gazeteci, oyun yazarı, çevirmen ve kısa öykü yazarı.

İngilizce "science fiction" olan türün adını Türkçeye "bilimkurgu" olarak kazandıran kişi yazar Orhan Duru'dur. 1 Ocak 1973 tarihli Türk Dili ve Edebiyatı dergisinde science fiction kelimesinin Türkçe karşılığı olarak "bilim-kurgu" ismini önerir. O tarihe kadar Yalçın İzbul’un ortaya attığı “kurgubilim” sözcüğü kullanılıyordu ancak Orhan Duru bu terimin “edebi bir türü yansıtmaktan çok bilim türünün adı” gibi olduğunu savunmuştu. TDK'nın Orhan Duru’nun önerisini sahiplenmesi ile bugün kullandığımız bilimkurgu kelimesi Türkçeye kazandırılmış oldu.

Tanrı'nın Dokuz Milyar İsmi , İngiliz yazar Arthur C. Clarke'ın 1953 tarihli bilimkurgu öyküsüdür. Hikâye, 1970 yılında Amerika Bilimkurgu Yazarları tarafından Nebula Ödülleri'nin oluşturulmasından önce yayınlanan en iyi bilimkurgu öykülerinden biri olarak seçilen öyküler arasındaydı. The Science Fiction Hall of Fame, Volume One, 1929–1964'te yeniden basıldı.

<span class="mw-page-title-main">Collier's</span>

Collier's Peter Fenelon Collier tarafından çıkartılan ve 1888 yılında ABD'de yayın hayatına başlayan genel okuyucuya hitap eden haftalık dergi. Derginin adı zaman içerisinde çeşitli farklılıklar göstermiş, sonrasında Collier's olarak devam etmiştir. Dergi 1957 yılı Ocak ayında yayın hayatına son vermiştir.

Tevfik Uyar, Türk mühendis, yazar, çevirmen ve araştırmacı.