Mehmet Oktay Akbal, Türk gazeteci ve yazar.
İhsan Oktay Anar, Türk roman ve hikâye yazarıdır.
Oktay Kaynarca Türk oyuncu, tiyatro sanatçısı, senarist, yapımcı, seslendirme sanatçısı, şarkı sözü yazarı, şarkıcı ve sunucu.
Puslu Kıtalar Atlası, İhsan Oktay Anar'ın yayımlanmış ilk romanıdır. Mayıs 2014'te 50. baskısı yapılan kitap, ilk kez Ocak 1995 tarihinde İletişim Yayınları tarafından basıldı. Yayımlandığı andan itibaren hem içerik hem biçim olarak ilgi gördü. Birçok yeni baskısı yapıldı ve eleştirmenler tarafından olumlu değerlendirmelere tabi tutuldu.
Uzun İhsan Efendi, İhsan Oktay Anar'ın, Puslu Kıtalar Atlası adlı kitabında geçen karakterlerden biridir. Ayrıca yazarın Kitab-ül Hiyel ve Efrâsiyâb'ın Hikâyeleri adlı diğer iki kitabında da geçer. Yazar aslında bu karakterle kendisini de romanına sokmakta, kendisine gönderme yapmaktadır. Genelde bu karakter, yaşama dair felsefi sorunların dile getirildiği bir tip olarak ortaya çıkar. Bu kitaplardaki hikâyelerin akışında sürekli göz önünde değildir, her zaman görünmez. Puslu Kıtalar Atlasında, Uzun İhsan Efendi Rendekar dediği René Descartes'in (Dekart) felsefi meselesini sürdürür.
İletişim Yayınları, 12 Eylül 1980 darbesi askeri yönetimi yerini sivil partilere bıraktığı süreçte oluşmuş olan bir yayınevidir. Kolektif bir ürün olarak şekillenmiş olsa da kurucusu ve mimarı Murat Belge olarak bilinir. Kuruluş sürecinin de etkileri sonucu, yayınevi muhalif isimler tarafından "demokratikleşme sorunu"na yönelik bir ilgiyle kuruldu. Bu nedenle, gazetecilik eksenli faaliyetlerle yayınevi hayatına başlamış ve bir dergi ekseninde faaliyet yürütmüştür. Daha sonra, 1984 yılında önce onbeşgünlük ardından da haftalık yayımlanan bir dergi olarak faaliyet yürütülmüştür. Yayınevi faaliyeti birçok dergi ile devam ettirildi.
Kitab-ül Hiyel, İhsan Oktay Anar'ın yazmış olduğu ikinci romanıdır. Kitap, ''Eski zaman mucitlerinin inanılmaz hayat öyküleri'' adı altında yayımlanmıştır. Bu kitapta, yazarın diğer kitaplarından farklı olarak birçok çizimler bulunmaktadır. Çizimler, kitabın yazarı İhsan Oktay Anar'a aittir.
Melisa Gürpınar, Türk şair, yazardır. Şiir, oyun, roman, çocuk kitabı türlerinde eserler vermiştir.
Tarihsel üstkurmaca, tıpkı üstkurmaca ve metinlerarasılık gibi postmodern edebiyatla birlikte edebiyat terminolojisine kazandırılmış bir terimdir. Kanadalı edebiyat eleştirmeni ve yazar Linda Hutcheon tarafından ortaya atılmıştır.
Hasan Ali Toptaş, Türk yazar. Öykü, roman ve şiirsel metinleriyle tanınır.
Efrâsiyâb'ın Hikâyeleri, İhsan Oktay Anar'ın kurmaca hikâyelerden oluşan Şubat 1998'de yayımlanan romanı.
Suskunlar, İhsan Oktay Anar'ın Ekim 2007'de yayımlanan romanıdır.
İlişkiler, yazar Erhan Bener'in 2002 yılında Remzi Kitabevi tarafından yayımlanan romanı.
Suskunlar, şunları ifade etmek için kullanılabilir:
- Suskunlar (kitap), İhsan Oktay Anar'ın 2007'de çıkardığı kitabı.
- Suskunlar (dizi), 2012 yapımı Show TV'de yayımlanan dram ve gerilim türündeki Türk televizyon dizisi.
Yedinci Gün, İhsan Oktay Anar'ın Ağustos 2012'de yayımlanan romanı.
Galiz Kahraman, İhsan Oktay Anar'ın 17 Ocak 2014 tarihinde İletişim Yayınlarında çıkan fantastik kurgu türü kitabı.
Oktay, bir erkek ismi ve soyadı, şu anlamlara gelebilir:
Ottopunk ya da ottomanpunk, bilimkurgunun bir alt kültürüdür. İsim, kökünü Osmanlı kelimesinin İngilizcesi olan Ottoman kelimesinin kısaltılmışından alır. Ottopunk, diğer alt dallardan daha yenidir ve son yıllarda ortaya çıkmış bir akımdır. Steampunk akımı ile teknolojik özellikler ve geçtiği zaman açısından benzerlikler bulunur. Akımın genel özelliği zaman dilimi olarak 18'inci yüzyılın sonu ve 19'uncu yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Anadolu ve Türk kültüründen esintiler taşıyan yer yer fantastik ögeler içerebilen retrofütüristik bir devri anlatmasıdır. Akımdan esinlenen eserlerde konum genellikle İstanbul şehridir ve eserler kurgusal bir Osmanlı dönemi manzarası sunar. Türün belirgin temsilcileri olarak edebiyat dünyasında Devrim Kunter'in Seyfettin Efendi adlı çizgi romanı, İhsan Oktay Anar tarafından yazılan Puslu Kıtalar Atlası ve Erim Şişman'ın yazmış olduğu Ottomania adlı roman örnek gösterilebilir.