İçeriğe atla

Amarok (yazılım)

Amarok
Geliştirici(ler)Amarok Ekibi
İlk yayınlanma23 Haziran 2013
Güncel sürüm3.0 / 29 Nisan 2024
İşletim sistemiLinux
TürOrtam oynatıcı
LisansGNU Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesiamarok.kde.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Amarok, KDE projesi kapsamında geliştirilen gelişmiş bir müzik çalar yazılımdır. İlk sürümü Haziran 2003'te yayınlanmıştır.[1] KDE bünyesinde geliştirilmekle birlikte KDE'nin sürüm takviminden ayrı bir takvim izler. Amarok, kelime olarak eskimo dilinde kurt anlamına gelir. Özgür GNU Genel Kamu Lisansı ile lisanslıdır. Sloganı Müziğini yeniden keşfet tir.

Özellikler[2]

  • MP3, OGG, RealAudio, AAC, FLAC gibi yaygın dosya biçimlerini oynatabilme
  • Gelişmiş koleksiyon yönetimi (koleksiyonunuzda bir değişiklik yaptığınızda bunu hemen algılayıp günceller)
  • Gelişmiş parça listesi
  • Albüm kapaklarını Amazon.com'dan kendi kendine indiren bütünleşik kapak yöneticisi. (Albüm kapaklarını, isterseniz albümün bulunduğu dizinden deseçebilirsiniz)
  • Çalan parçanın şarkıcı bilgilerini Wikipedia'dan getirir (Wiki dilini değiştirebilirsiniz)
  • Siz şarkınızı dinlerken, bir yandan İnternet'ten şarkı sözlerini indirerek size gösterir. İsterseniz sözleri elle de girebilirsiniz.
  • Birden fazla çalma listesini kolayca yönetmek için çalma listesi tarayıcı
  • Oylama sistemi
  • Parçalar arasında geçişte yumuşatma (Crossfading)
  • Kolay yapılandırma için Hoş geldiniz Sihirbazı
  • Bütünleşik iPod, iRiver iFP, Creative Nomad, Creative Zen, Rio Karma çalıcı desteği
  • Gelişmiş Podcasting desteği
  • Dosya takip sistemi. Dosya checksum'ları sayesinde artık müzik dosyasını başka bir yere taşısanız da, koleksiyon bütünlüğü bozulmuyor.
  • Gelişmiş etiket yönetimi, MusicBrainz ve toplu etiketleme desteği
  • SQLite3 ve MySQL veritabanı desteği
  • Hareketli sistem çekmecesi simgesi (seçimlik)
  • GStreamer için KIO desteği ile uzaktan kontrolü sağlar
  • Bütünleşik Audioscrobbler desteği
  • Last.fm önerilerine göre değişken çalma listesi oluşturma
  • Betik desteği
  • Bütünleşik Magnatune 5 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. müzik dükkânı

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "SourceForge.net". SourceForge.net. 27 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2014. 
  2. ^ "Features of Amarok". 9 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Winamp</span>

Winamp, Time Warner şirketine bağlı AOL tarafından satın alınan Nullsoft adına tescilli ve yine bu firma tarafından geliştirilen kişiselleştirilebilir, kişisel bilgisayar ve Android aygıtları için çoklu ortam oynatıcısıdır. Winamp skin adıyla bilinen dış görünüm ve plug-in adıyla bilinen eklentileriyle kullanıcıların isteklerine göre kişisel hale getirilebilmesiyle dikkat çekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Müzik albümü</span> kaydedilmiş müzik albümü

Bir müzik albümü, aslen içinde müzikal kayıt bulunduran plak ve uzunçalar biçimindeki çalışmalardır. Zamanla gelişerek kaset, compact disc ve MP3 olarak dijital biçimleri de ortaya çıkmıştır. Müzik albümleri fiziksel olarak genellikle dekoratif kapakları ve albüm notları ile satışa sunulur. Albüm notları; müzik ve kayıt hakkındaki ekleri, arka plan bilgilerini, kaydın analizini, şarkı sözleri ile librettoları, sanatçı fotoğrafları ile diğer görüntüleri ve metinleri, buna ek olarak iş birliğine katılanlara teşekkür yazısını içerebilir. Compact disc formatının ortaya çıkmasından sonra albüm notları, CD kitapçığı olarak da anılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">KDE</span> KDE masaüstü ortamı

KDE Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilmiş bir masaüstü ortamıdır. Trolltech' in QT kütüphanesi ve kendine ait KDE kütüphaneleri kullanılarak geliştirilen KDE, GNU/Linux, Solaris, BSD' ler (FreeBSD, NetBSD, OpenBSD vb. Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri üzerinde çalışmasının yanı sıra Cygwin aracılığıyla da Microsoft Windows üzerinde de çalışabilmektedir. KDE 4.0.0 sürümü, kullandığı QT 4 kütüphanelerinin Windows'ta doğrudan çalışabilmesi sayesinde Windows üzerinde cygwin katmanı olmadan çalışabilmektedir.

iTunes Apple yazılımı

iTunes, Apple şirketinin ürettiği, Mac OS X, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista ve Windows 8 altında çalışabilen ücretsiz bir film ve müzik oynatıcı, ortam oynatıcısı, internet radyosudur. 9 Ocak 2001 yılında sunulmuştur. C++ dilinde yaratılmıştır. Müzik oynatmaktan, arşiv organize etmeye, hatta film ve müzik satın almaya kadar pek çok özelliği vardır. MacOS ve Microsoft Windows işletim sistemlerini çalıştıran kişisel bilgisayarlarda dijital müzik ve video indirme işlemlerini yürütmek, müzik indirmek ve düzenlemek için kullanılır.sayar Mac OS 9 için 2.0.4 sürümünden itibaren geliştirilmesi durdurulmuştur. iTunes Store, iPhone, iPad ve iPod Touch'da da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">MediaWiki</span> viki yazılımı

MediaWiki, GNU lisansıyla korunan, kullanımı açık bir viki yazılımıdır. PHP ile yazılmıştır ve MySQL veya PostgreSQL ilişkisel veritabanı yönetim sistemi kullanır. MediaWiki; 1.7 sürümünden itibaren PHP 5 desteğini zorunlu tutmaktadır. Eğer PHP'nin eski bir sürümünü kullanıyorsanız MediaWiki'nin 1.6.10 sürümünü kullanmak zorundasınız.

<span class="mw-page-title-main">MusicBrainz</span>

MusicBrainz, bir açık kodlu müzik kütüphanesi projesidir. MusicBrainz platformu çevrimiçi bir yapıya sahiptir. Birçok kullanıcının desteğiyle, 5 Nisan 2010 tarihine kadar veritabanında 533 bin 145 sanatçı ve 9,2 milyon parça bilgisine sahip olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">KDE uygulamaları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

KDE Gear, KDE topluluğu tarafından geliştirilen uygulamalar ve destekleyici kitaplıklar seti olup ağırlıkla Linux tabanlı işletim sistemlerde kullanılır fakat çoğunlukla çok platformludur ve ortak bir yayın programı içerisinde yayınlanır.

Bu liste GNOME masaüstü ortamının uygulamalarının listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kate (metin düzenleyici)</span>

Kate, KDE için yazılmış bir metin editörüdür. Kate "KDE advanced text editor" sözcüklerinin baş harflerinden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Rhythmbox</span>

Rhytmbox, sayısal müzik çalmaya, düzenlemeye yarayan bir özgür yazılımdır. Asıl olarak Apple iTunes'tan esinlenilmiştir. Rhytmbox GNOME altında GStreamer çatısını kullanarak çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia N73</span>

Nokia N73 Nokia'nın 2006 yılının 2. çeyreğinde piyasaya sürdüğü, işletim sistemi Symbian OS 9.1, S60 3. edisyon olan telefon. N73-1 ve N73-2 olmak üzere iki farklı çeşidi vardır. 2. çeşidinde birinci sürümünden farklı olarak müzik kısayol tuşu atanmıştır.

Jamendo, dünyanın her yerinden müzisyenlerin eserlerini kamuya açabildikleri, kendileriyle ilgili gelişmeleri duyurabildikleri, siteye giren misafirlerin ise özgürce faydalanabildikleri müzik platformu.

<span class="mw-page-title-main">Clementine (yazılım)</span> Bir müzik çalar uygulaması

Clementine, açık kaynak kodlu ve özgür bir müzik çalar uygulaması. Amarok müzik çalar uygulamasının 1.4 nolu sürümü temel alınarak geliştirilmeye başlanmış, arayüzü Qt 4 ile baştan yazılmıştır. Linux, Windows ve Mac OS X sürümleri bulunup GNU Genel Kamu Lisansı ile dağıtılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Manjaro Linux</span> Arch tabanlı GNU/Linux dağıtımı

Manjaro, Arch Linux'un sağlam altyapısını temel alarak geliştirilen, kullanıcı dostu bir GNU/Linux dağıtımıdır. Arch Linux genellikle daha deneyimli kullanıcılara hitap ederken, Manjaro bu zorluğu ortadan kaldırarak kullanım kolaylığı odaklı bir deneyim sunar. Bu sayede, Linux dünyasına yeni adım atanlar veya daha az teknik bilgiye sahip yeni Linux kullanıcılarının yanı sıra deneyimli kullanıcılar için de uygundur.

<span class="mw-page-title-main">Frescobaldi (yazılım)</span>

Frescobaldi, LilyPond müzik dosyaları düzenleyicisidir. Çoklu platform destekli olup GNU Genel Kamu Lisansı ile lisanslanmış özgür bir yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">SystemRescue</span> Linux dağıtımı

SystemRescue, x86 ve x64 mimarili bilgisayarlar için tasarlanan bir Linux dağıtımıdır. SystemRescueCD'nin temel amacı, bir sistem çökmesinden sonra önyüklenemeyen veya başka şekilde hasar görmüş bilgisayar sistemlerini onarmaktır. SystemRescueCD'nin kalıcı bir işletim sistemi olarak kullanılması amaçlanmamıştır. Canlı CD, USB bellek veya her türlü sabit diskten çalışır. François Dupoux liderliğindeki bir ekip tarafından tasarlanmıştır. Arch Linux tabanlıdır. 6.0 sürümünden itibaren init sistemi olarak systemd'ye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Oynatma listesi</span>

Oynatma listesi veya çalma listesi, dijital video veya sayısal ses dosyalarının bir listesidir. Bir ortam oynatıcısında sıralı veya karışık sıralı oynatılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 3250</span>

Nokia 3250 26 Eylül 2005'te duyurulan Symbian OS v9.1 çalıştıran bir akıllı telefondur. Geleneksel telefon tuş takımını bir kameraya ve özel müzik kontrol tuşlarına dönüştüren benzersiz bir 'bükülme' tasarımına sahiptir. Bir müzik telefonu olarak pazarlandı ve bir microSD hafıza kartı yuvası sayesinde 2 GB'a kadar müzik ve diğer verileri depolayabilir ve iki megapiksel kamera ve diğer akıllı telefon özelliklerine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">KRename</span>

KRename, aynı anda birden fazla dosya ve dizini yeniden adlandırmak için kullanılabilen bir KDE yazılımıdır.

İnternet Spekülatif Kurgu Veritabanı (İngilizceː The Internet Speculative Fiction Database (ISFDB), bilimkurgu ve fantezi, alternatif tarih ve korku kurgu gibi ilgili türler de dahil olmak üzere spekülatif kurgu olarak kabul edilen türler hakkında bibliyografik bilgilerin bir veritabanıdır. ISFDB gönüllü bir çabadır, veritabanı denetlenen düzenleme ve kullanıcı katkılarına açıktır ve veritabanı editörlerinin birbirleriyle koordine olmasını sağlayan bir wiki'dir. Nisan 2022 itibarıyla site 232.816 yazardan 2.002.324 hikaye başlığını kataloglamıştır.