İçeriğe atla

Amanos Tünelleri

Amanos Tünelleri
Harita
GeçişNur dağları
KonumGaziantep, Hassa, Dörtyol
Koordinatlar36°49′25″N 36°31′05″E / 36.82366°K 36.517999°D / 36.82366; 36.517999
TürüTünel
Uzunluk30km

Amanos Tünelleri, Gaziantep ve çevresinde bulunan şehirleri İskenderun Limanı'na bağlamak üzere planlanan, diğer adıyla Hassa-Dörtyol Tüneli Projesi'dir.

Tünel projesi için 2014 yılında duyuru yapılmıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan 2023'te katıldığı bir törende "Gaziantep’in sanayideki üretim gücünü İskenderun Limanı’yla katlayarak artıracak, Hatay'ın muazzam potansiyelini Anadolu’yla buluşturacak Amanos Tünelleri'nin yapımına yakında başlıyoruz." açıklamasında bulunmuştur.[1][2]

Gaziantep merkeze ortalama olarak 270 km uzaklıkta olan Mersin Limanı'na bağlı olan sanayi bölgeleri için Amanos Dağları'nın altından geçmesi planlan 30 kilometrelik tünel[3] Proje sayesinde Gaziantep-İskenderun arası 221 km.den 136 km.ye, Kahramanmaraş-İskenderun arası 186 km.den 151 km.ye, Kilis - İskenderun arası 153 km.den 113 km.ye inecektir.[4] Proje gerçekleştiği zaman bahsi geçen şehirlerin Dörtyol-İskenderun Limanı'na yakın olmasından ötürü zaman olarak tasarruf edilmesi düşünülmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Gazianteppusula - haber". 12 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2023. 
  2. ^ "Amanos Tüneli de yılan hikayesi oldu!- Gaziantep Ekspres Gazetesi". www.gazeteekspres.com. 1 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2023. 
  3. ^ Habertürk. "Hatay'ın çılgın projesinde ilk kazma vuruldu Bölge illerinin İskenderun Limanı'na daha kısa mesafeden ulaşımını sağlayacak olan "Hassa Tüneli"nde sondaj çalışmasına başlandı Eğribucak Mezarlığı Bostan Çukuru mevkisinde başlatılan çalışma bölge halkını sevindirdi - Hatay Haberleri". Habertürk. 2 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2023. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hatay</span> Türkiyenin Akdeniz Bölgesinde yer alan bir il

Hatay, Türkiye'nin en güneyinde yer alıp Akdeniz Bölgesi'nde, Akdeniz'in doğu ucunda kıyıları olan bir ilidir. Hatay ilinin merkezi Antakya'dır.

<span class="mw-page-title-main">İskenderun</span> Hatayın ilçesi

İskenderun, Hatay'ın nüfus bakımından 2. büyük ilçesidir. Nüfusu 248.335 kişidir. İlçe Türkiye'nin en büyük limanlarından birine sahip olup bu bakımdan deniz ticaretinde önemli bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Serinyol</span> Antakya, Hatay, Türkiyede mahalle

Serinyol veya eski adıyla Bedirge, Akdeniz bölgesinin Hatay ilinde, Antakya'ya bağlı bir mahalledir. Nüfusu 25.000 civarındadır. İskenderun-Antakya arasındaki E-5 kara yolundan güneye giderken sağda, Nur Dağları 'nın eteklerinde konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dörtyol</span> Hatay ilçesi

Dörtyol, Hatay'ın ilçelerinden biridir. Nüfusu 129.276 kişi olup bu bakımdan 922 ilçe ve 51 merkez ilçe arasında 195, ilde dördüncüdür. Nüfus yoğunluğu 378 kişi/km2'dir. Sosyo-ekonomik gelişmişlik indeksinde ise ülke genelinde 255, il genelinde 4. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Marmaray</span> İstanbul ve Kocaelide faaliyet gösteren ve İstanbul Boğazının altından geçen banliyö treni sistemi

Marmaray veya B1 Banliyö Treni, İstanbul ve Kocaeli illerinde hizmet veren banliyö treni sistemidir. Halkalı – Gebze arasında 76,600 kilometre (47,597 mi) uzunluğundaki banliyö hattında 43 istasyon bulunmaktadır. Marmaray Tüneli aracılığıyla İstanbul Boğazı'nın iki yakasını birbirine bağlayan Marmaray'da yolcu taşımacılığına 29 Ekim 2013'te başlanmış, hattaki son genişletme ise 12 Mart 2019'da tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nur Dağları</span> Kahramanmaraş ile Hatay arasında uzanan dağ silsilesi

Nur Dağları, Gâvur Dağları ya da Amanos Dağları, Kahramanmaraş'taki Sır Baraj Gölü’nden başlayıp Hatay ilinin Samandağ kıyılarına doğru uzanan 175 km uzunlukta dağ silsilesidir. Çoğunluğu, Doğu Karadeniz'dekilere benzer nemli ve gür ormanlarla kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Otoyol 53</span> Türkiyede bir otoyol

Otoyol 53, Ceyhan ile Yayladağı ilçelerini birbirine bağlayan otoyolun adıdır. Yayladağı Toprakkale otoyolu olarak adlandırılır. 1995 yılında hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hatay Havalimanı</span>

Türkiye'nin en güneyinde yer alan Hatay Havalimanı, 9 Aralık 2007'de açılmıştır. Havalimanı Antakya ilçesine 25 km, İskenderun ilçesine 45 km uzaklıkta bulunmaktadır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan Hatay Havalimanı 3000*45 metrelik 04/22 doğrultulu beton kaplama bir piste sahiptir. Dış hatlarda ilk etapta 4 Eylül 2008 tarihinde KKTC'ye karşı uçuşlar başlamıştır. Havalimanının bu yoğun trafiği sürekli artmakta, uçuş tarifelerine yeni seferler eklenmektedir. Hatay Havalimanı 20 Haziran 2008 tarihinde Uluslararası Hava Hudut Kapısı olarak ilan edilmiştir. 8 Mart 2011 tarihinde Hatay Havalimanı yeni iç ve dış hatlar terminal binasının yapımı tamamlanmış ve dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılmıştır. Yeni iç ve dış hatlar terminal binasının alanı 5.000 m², toplam büyüklüğü ise 46.826 m²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Payas</span> Hatay ilinin ilçesi

Payas, Hatay ilinin bir ilçesidir. Akdeniz kıyısında İskenderun ve Dörtyol ilçeleri arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara-İstanbul yüksek hızlı demiryolu</span> Yüksek hızlı demiryolu hattı

Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – İstanbul YHD, Ankara YHT – Halkalı arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 250 kilometre/saat (160 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hatay Büyükşehir Belediyesi</span>

Hatay Büyükşehir Belediyesi, Hatay ilinin metropol ilçelerini yöneten büyükşehir belediyesidir. Belediye başkanı Mehmet Öntürk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Akbez, Hassa</span> Hassa, Hatay, Türkiyede mahalle

Akbez ya da eski ve halk arasındaki adıyla Yolçatı, Hatay ilinin Hassa ilçesine bağlı bir mahalledir.2021 güncel nüfusu 10.374 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">İskenderun Teknik Üniversitesi</span> Hatayda kurulu devlet üniversitesi

İskenderun Teknik Üniversitesi veya kısa adıyla İSTE, Hatay'ın İskenderun ilçesinde yer alan teknik üniversitedir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 31 Mart 2015 tarihinde çıkardığı 6640 sayılı yasasıyla İskenderun Teknik Üniversitesini oluşturan fakültelerin çoğu Mustafa Kemal Üniversitesinden ayrılarak yeni üniversiteye bağlanmıştır. Tolga Depci, 23 Eylül 2020 tarihinde rektör olarak atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">M1 (İzmir Metrosu)</span> İzmir Metrosu hattı

M1 Metro Hattı, İzmir Metrosu'nun batıda Narlıdere Kaymakamlık ile doğuda Evka 3 arasında hizmet veren 27 km uzunluğundaki metro hattıdır. Yirmi dört istasyonu bulunan hat, İzmir Metrosu'nun işletmede olan tek hattıdır. 22 Mayıs 2000'de hizmete giren hattaki son genişletme 4 Mart 2024'te tamamlandı.

İskenderun Limanı, Türkiye'nin Hatay ili İskenderun ilçesinde, İskenderun Körfezi'nin doğusunda yer alan bir yük limanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zigana Tüneli</span> karayolu tüneli

Zigana Tüneli, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'ndeki Kuzey Anadolu Dağları'nda bir çift tüplü kara yolu tünelidir. Trabzon ve Gümüşhane illerinden geçen tünel, kuzeyde Maçka ile güneyde Torul arasında D.885 yolunun bir parçasıdır. 14.476 m (47.493 ft) uzunluğuyla ülkenin en uzun kara yolu tünelidir.

Nurdağ Tüneli, Osmaniye'nin Bahçe ve Gaziantep'in Nurdağı ilçeleri arasında Mersin - Adana - Osmaniye - Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu kapsamında inşa halinde olan demiryolu tünelidir.

Konya – Ulukışla – Yenice yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Konya – Ulukışla – Yenice YSD, Konya – Yenice arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. Proje kapsamında Konya - Karaman - Ulukışla kesiminde mevcut konvansiyonel Konya – Yenice demiryolu'na 2. hat eklenecek, gerekli görülen yerlerde kestirme amaçlı tüneller açılacak, hemzemin geçitler kaldırılarak yerlerine üst ve alt geçitler yapılacak, istasyonlar ve peronlar düzenlenecek, sinyalizasyon ve elektrifikasyon altyapısı kurulacaktır. Böylece mevcut hat, Yüksek Hızlı Tren işletimine uygun hale getirilmiş olacaktır.

Mersin – Adana – Gaziantep yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Mersin – Adana – Gaziantep YSD, Mersin – Gaziantep arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ihalede 6 milyar 749 milyon 818 bin liralık teklifle 5 firma davet edildi, REC Uluslararası İnşaat Yatırım Sanayi ve Tic. A.Ş. ihaleyi kazandı.

Gaziray, Gaziantep ilinde hizmet veren banliyö treni sistemidir. Başpınar – Taşlıca arasında 25,532 kilometre (15,865 mi) uzunluğundaki banliyö hattında 16 istasyon bulunmaktadır. Gaziray'da yolcu taşımacılığı 5 Kasım 2022'de başlamıştır.