Türkmenistan, Orta Asya'da bağımsız bir Türk devletidir. Kuzeybatısında Kazakistan, kuzeyinde ve doğusunda Özbekistan, güneydoğusunda Afganistan, güneybatısında İran bulunan; batısında Hazar Denizi olan Ülkenin başkenti, aynı zamanda en gelişmiş şehri olan Aşkabat'tır. Ülkenin 7 milyon nüfusu ile Orta Asya cumhuriyetleri arasında nüfusu en düşük olan devlet Türkmenistan'dır. Ülkenin çoğunluğu ise Karakum Çölü'yle kaplıdır.
Saparmurat Atayeviç Türkmenbaşı (Niyazov), 1985-1991 yılları arasında Türkmenistan'ı fiilen yönetmiş, 1991-2006 yılları arasındaki 15 yıl boyunca Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunmuştur.
Aşkabat, Türkmenistan'ın başkentidir. 1.031.092 (2012) kişiyle Türkmenistan'ın en büyük şehridir. İran sınırı yakınında, Kopet Dağları'nın eteğinde, Karakum Çölü'nde bir vahada bulunur. 'Aşgabat şäheri' adlı kendine ait bölgede, ülkenin Ahal Vilayeti'nde yer alır. Aşkabat, Türkmenistan'ın güneyinde, İran sınırından 26 km'de yer alır. 1881'de bu bölge Rus işgal güçleri tarafından alınmıştır. İran'ın en büyük ikinci şehri olan Meşhed'dan 920 km uzaklıkta bulunur.
Daşoğuz, Türkmenistan'ın aynı isimli Daşoğuz vilayeti'nin yönetim merkezi olan şehirdir.
Köpetdağ Aşkabat, Türkmenistan'da bulunan bir futbol takımı.
Ertuğrul Gazi Camii - Aşkabat'da bir camidir. Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi'nin adı verilmiştir. Camii dört minaresi ve merkezi bir kubbesi ile Aşkabat'ta önemli bir dönüm noktasıdır. İnce vitray pencereler ile lüks bir iç dekorasyona sahiptir.
Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Devlet Marşı Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin 1946 ile 1997 yılları arasında kullandığı devlet marşıdır.
İlham Parkı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir parktır. Park, 2010 yılında açılmış olup Geroğlu ve Mahtumkulu bulvarları arasında yer almaktadır. Parkta, yapay bir nehir boyunca olgun ağaçların fonunda, yeni fidanlar, çiçek tarhları ve saksılar bulunmaktadır. İki kafe parkta temel yemekler sunmaktadır.
Grand Türkmen Otel, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan beş yıldızlı bir oteldir. Otel, 1995 yılında Sheraton Grand Türkmen Otel adıyla açılmış olup şehir merkezinde Aşkabat Uluslararası Havalimanı'na 15 dakika uzaklıkta yer almaktadır. Otel yakınlarda Türkmenistan Merkez Bankası, Türkmenistan Meclisi, Oğuzhan Köşk, bakanlıklar, kurumlar, müzeler ve tiyatrolar, mağazalar ve marketler bulunmaktadır.
Gülistan Alışveriş Merkezi veya Rus Pazarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir pazardır. Pazar, Aşkabat'ın kent merkezinde yer almakta olup 1972-1982 yılları arasında Sovyetler Birliği döneminde inşa edilmiştir.
Bağımsızlık Meydanı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir meydandır. Meydan, 1974 yılında inşa edilmiş olup kent merkezinde yer almaktadır. Sovyetler Birliği döneminde Karl Marks Meydanı ve yakın bir zamana kadar da Türkmenbaşı Meydanı olarak bilinmekteydi.
Mahtumkulu Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, adını Mahtumkulu Firaki'den almakta olup başkentin en uzun ve en belirgin bulvarı olarak kabul edilir.
Büyük Saparmurat Türkmenbaşı Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, adını Türkmenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı'ndan almakta olup başkentin en uzun ve en belirgin bulvarı olarak kabul edilir.
Aşkabat Uluslararası Havalimanı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, şehir merkezinin 10 km kuzeybatısında yer almaktadır.
S. A. Niyazov Türkmen Tarım Üniversitesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1930 yılında Sovyetler Birliği döneminde kurulmuş olup tarım alanlarında çalışmalar sunmaktadır. Adını Türkmenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı'dan almaktadır.
Türkmenistan Devlet Tıp Üniversitesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1931 yılında Sovyetler Birliği döneminde kurulmuş olup Türkmenistan'ın tek sağlık üniversitesidir. Üniversite, Sağlık ve Eğitim bakanlıklarına karşı sorumludur.
Mahtumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1950 yılında Sovyetler Birliği döneminde kurulmuş olup adını Türkmen şair Mahtumkulu Firaki'den almaktadır.
Türkmen Devlet Mimarlık ve İnşaat Enstitüsü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1963 yılında Sovyetler Birliği döneminde kurulmuş olup 2009 yılına kadar Türkmen Politeknik Enstitüsü adıyla bilinmekteydi. Ağırlıklı olarak mimarlık ve inşaat alanında eğitim vermektedir.
Mollanefes Öğrenci Tiyatrosu, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir tiyatrodur. Tiyatro, 1929 yılında kurulmuş olup Mahtumkulu Bulvarı üzerinde yer almaktadır.
Türkmen halkının müziği konargöçer yaşayan Orta Asya Türk toplulukları Kırgızlar ve Kazakların halk müzikleri ile yakından ilişkilidir. Türkmen müziğinde önemli geleneksel müzisyenler arasında gezgin şarkıcılar ile şifacı ve sihirbaz gibi davranan baksı adı verilen şamanlar ve dutar (lavta) gibi enstrümanlarla şarkı söyleyen şamanlar yer alır. Bakşı, eskiden Türkmen toplumunun tuydukçular ile birlikte en önemli müzisyenleriydi.