İskoçça (Gàidhlig), Hint-Avrupa dil ailesinin Kelt dilleri koluna ait dil. Birleşik Krallık'a bağlı İskoçya'nın İngilizce yanında bir resmî dili.

Frizce ya da Friz dilleri, Cermen dillerinin batı grubunun Anglo-Friz dilleri koluna mensup, Batı Frizce, Saterland Frizcesi ve Kuzey Frizce olarak adlandırılan üç farklı dilin ortak adıdır. Hollanda'nın Frizya ili ve Batı Friz Adaları'nda yaklaşık 350.000, Kuzeybatı Almanya'nın bâzı bölgelerinde yaklaşık 3.000 ve diğer başka bölgelerde yaklaşık 16.000 kadar konuşanı vardır. Batı Frizce Hollanda'nın Frizya ilindeki iki resmî dilden biridir, Almanya'nın Aşağı Saksonya ile Schleswig-Holstein eyaletlerinde ise Kuzey Frizce ve Saterland Frizcesi azınlık dili olarak tanınmakta ve korunmaktadır.

Çağatay, Karluk ya da Uygur grubu Türk dil ailesinin bir koludur.

Romanyot, Roma döneminden beri bugünkü Türkiye, Yunanistan ve bu ülkeleri çevreleyen bölgelerde yaşayan Yahudilere verilen addır. Kendi aralarında kullandıkları dil Yunancanın bir lehçesi olan ve İbraniceden kelimeler bulunan Yevanik'ti. Bu dil Sinagoglarının adları Yunanca olduğu gibi, duaların bazıları da yine bu dilde okunurdu. Bu dilin ölü bir dil olma ihtimali çok yüksektir. 1547 yılında Tevrat da Yunancaya çevrilmiştir. Gelenekleri de doğal olarak Rum yaşam tarzına yakın olmuştur.

İskandinav dilleri veya Nordik diller olarak da bilinen Kuzey Cermen dilleri, Hint-Avrupa dil ailesinin Cermen dilleri koluna bağlı, Kuzey Avrupa'da yaşayan Kuzey Cermenleri tarafından kullanılan bir dil grubu. Danca, İsveççe, Norveççe, İzlandaca ve Faroece, çağdaş Kuzey Cermen dillerini oluşturmaktadır.

Batı Ermenicesi, Türkiye Ermenicesi veya İstanbul Ermenicesi, bir Hint-Avrupa dili olan çağdaş Ermenicenin iki standartlaşmış biçiminden birisidir. 1915'e kadar İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde konuşulmaktaydı. Ermeni Kırımı ve dış ülkelere yapılan göçlerden dolayı bugün daha çok Ermeni diasporası tarafından konuşulmaktadır. Türkiye'de ise ancak İstanbul şehrindeki Ermenilerin küçük bir bölümü konuşmaktadır. Batı Ermenicesi Türkiye'deki Ermeni toplumunda sadece küçük bir azınlık tarafından konuşulmaktadır. Ana dili olarak Türkçenin Batı Ermenicesinin yerini almasından dolayı Türkiye'de yok olma sürecine girmiştir ve UNESCO, Türkiye'de Ermeni dilini Dünya yıllık "Atlas of the World's Languages in Danger" na eklemiştir ve burada Türkiye'de Batı Ermeni dilini "definitely endangered language" olarak tanımlamıştır.

Ryukyu dilleri, Japonya'nın güneyinde bulunan Ryukyu Adaları'nda konuşulan ve Japon dillerine ait olan yerel dillerdir. Ryukyu dilleri, bazen Japoncanın lehçeleri olarak kabul edilse de Japonca ile birbirleriyle karşılıklı anlaşılamamaktadır. UNESCO tarafından dillerden dördü "kesin tehlikede", ve diğer ikisi "kritik tehlikede" olarak sınıflandırılmıştır.

Amami, Japonya'nın Kagoshima prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Şehir, Amami Ōshima'da yer almaktadır. Yüzölçümü 308.15 km² olan şehrin nüfusu 1 Haziran 2013 tarihi itibarı ile 44.561'dir. Şehre Amami Havalimanı hizmet vermektedir.

Tatça, Kafkas Farsçası, Tat Farsçası ya da Kafkas Tatçası Dağıstan ve Azerbaycan'da konuşulan bir Batı İran dilidir. Dil, Tatlar ve Dağ Yahudileri tarafından konuşulmaktadır. Dağ Yahudileri tarafından konuşulan bir diğer İran dili olan Yahudi Tatçasından farklıdır. Tatça Farsçaya oldukça benzer olmakla birlikte tamamen karşılıklı anlaşılabilir değildir.
Tehlike altındaki dil, konuşucularının kullanmadığı veya bazen nadiren kullandığı ve gelecek nesillere aktarılmadığı, bu nedenle de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan dildir.

Fin-Ugor dilleri, çoğunlukla Doğu ve Kuzey Avrupa ile Kuzey Asya'da konuşulan ve Ural dillerinin büyük bir kısmını kapsayan dil ailesidir. En yaygın konuşulan diller Macarca, Fince ve Estoncadır.

Satsunan Adaları, Ryukyu Adaları'nın kuzey kısmını oluşturan adalar grubudur. Adalar idari olarak Kagoshima prefektörlüğünde yer almaktadır.

Amami Adaları, Satsunan Adaları'na ait takımadalardır. Ada idari olarak Kagoshima prefektörlüğüne bağlıdır.

Amami Ōshima, Japonya'nın Satsunan Adaları'na bağlı bir adadır. Ada idari olarak Kagoshima prefektörlüğünde yer almakta olup Amami şehri, Tatsugō ve Setouchi kasabaları ile Uken ve Yamato köyleri olmak üzere beş belediyeye ayrılmaktadır. Adanın çoğu Amami Guntō Yarı-Milli Parkı sınırları içerisindedir.

Inari Samice (anarâškielâ), Finlandiya'nın kuzeyinde Laponya'da konuşulan bir Sami dilidir. Dil yaklaşık 300 kişi tarafından konuşulmakta olup çoğunluğu orta yaş ve üzerindedir ve Inari'de yaşamaktadırlar. Sadece Finlandiya'da konuşulan tek Sami dilidir. Günümüzde önemli derecede tehlike altında bir dil olarak sınıflandırılır.
Yōrō, Japonya tarihinde MS Kasım 717-Şubat 724 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Reiki'den sonra gelmekte olup Jinki'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren hükümdar Genshō idi.
Aotearoa, Yeni Zelanda'nın Maorice adıdır. Özgün anlamıyla sadece Kuzey Adası için kullanılan isim zamanla tüm ülke için kullanılır olmuştur. Anlamı "Uzun beyaz bulut"tur.

Yoron, Japonya'nın Kagoshima prefektörlüğünde bulunan bir ada ve kasabadır. Ada, Amami Adaları'nın bir parçasıdır. Yüzölçümü 20,49 km² olan kasabanın nüfusu 1 Haziran 2013 tarihi itibarı ile 5.263'tür.

Okinoerabujima, Japonya'da Amami Adaları'nın bir parçası olan adadır. Ada, Tokunoshima ve Yoron adaları arasında yer almakta olup Amami Guntō Millî Parkı'nın bir parçasıdır. İdari olarak, Kagoshima prefektörlüğüne bağlı Wadomari ve China kasabalarına ayrılmaktadır.

Amami Guntō Millî Parkı, Japonya'nın Kagoshima prefektörlüğünde bulunan bir millî parktır. 7 Mart 2017 tarihinde kurulmuş olup 752,63 km²'lik alana sahiptir ve Amami Adaları içerisinde yer almaktadır.