İçeriğe atla

Amédée Emmanuel François Laharpe

Amédée Emmanuel François Laharpe
Laharpe, Félix Lecomte tarafından yapılan büstü - Versailles Sarayı
Doğum27 Eylül 1754
Rolle, İsviçre
Ölüm8 Mayıs 1796
Codogno, İtalya
Bağlılığı Fransa Krallığı (1791–92)
Birinci Fransız Cumhuriyeti
BranşıAsker
Hizmet yılları1791–1796
RütbesiOrgeneral
Çatışma/savaşlarıFransız Devrim Savaşları
AkrabalarıFrédéric-César de la Harpe (Küzin)

Amédée Emmanuel François Laharpe (d. 27 Eylül 1754 - ö. 8 Mayıs 1796) Fransız Devrim Savaşları sırasında Birinci Fransız Cumhuriyeti ordusu üyesi olarak savaştı, İtalya'da Napolyon Bonapart komutasındaki bir tümene liderlik etti ve dost ateşi ile vurulduktan sonra öldü.

Hakkında

Laharpe, Louis-Philippe de la Harpe'nin oğluydu; 1754 yılında İsviçre'nin Vaud Kantonu'nda Rolle yakınlarındaki Château Hutins'de doğdu. Kuzeni Frédéric-César de la Harpe idi. Laharpe, Haldenstein'da bir okulda okudu ve Hollanda'da birkaç kez paralı asker olarak görev yaptı. Eve döndüğünde, bir Vaud milis bölüğüne komutanlık yaptı. Fransız Devrimi 1789'da patlak verdiğinde, seigneurial ayrıcalıklarından vazgeçti. 1791'de Bastille Baskını'nı kutlamak için bir parti düzenledi. Bern'deki yetkililer, onun Fransız yanlısı faaliyetlerini onaylamadı ve Laharpe'yi orduya katıldığı Fransa'ya kaçmaya zorladı.

Laharpe, Fransız ordusunda hızlı bir yükseliş yaşadı ve 1792'de binbaşı oldu. Toulon Kuşatması'nda 1794'te tuğgeneral olarak görev yaptı. O yıldan itibaren İtalya Ordusu'nda görev yaptı. 1795 yılında geldi 'tümen generali' oldu.[1]

Bonaparte Mart 1796'da İtalya Ordusunun komutasını aldığında, tümen komutanları arasında Laharpe, André Masséna, Pierre Augereau ve Jean Sérurier vardı. Montenotte Seferi'nde bu dört tümen Avusturya ordusunu hızla mağlup etti ve Sardinya-Piedmont Krallığı'nı barışa zorladı. Laharpe , Montenotte Muharebesi ve İkinci Dego Muharebesi'nde savaştı. Daha sonra birlikleri, olası bir Avusturya karşı saldırısına karşı ordunun doğu kanadını korudu.

Sardunyalıların bastırılmasıyla Bonaparte, Johann Beaulieu'nun Avusturya ordusuna karşı harekete geçti. Po Nehri'nin güney kıyısında yürüdükten sonra, Laharpe'nin tümeni Piacenza'nın yakınından geçti ve Beaulieu'nun sol kanadını döndürmek için kuzeye doğru ilerledi. Laharpe, 8 Mayıs günü Fombio Muharebesi'nde kendi tümeni ve ordunun öncü birlikleriyle Anton Lipthay ve Avusturyalıları yendi. Bu olaydan sonra Fransızlar Codogno'ya kadar kovalamayı sürdürdü. O akşam, bölgedeki Fransız birliklerinin arasına başka bir Avusturyalı birim karıştı. Karmaşık çatışmaların olduğu gecenin ortasında, Laharpe, bir keşif sonrasında kampa dönerken kazara kendi adamları tarafından vurularak öldürüldü.[2]

Paris'teki Zafer Takı ile onurlandırıldı. 24. sütundaki bir yazıtta LAHARPE yazmaktadır .

Kaynakça

  1. ^ Fiebeger, p 8
  2. ^ Chandler, p 80

Dipnotlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Bonapart</span> Fransız asker ve imparator (1769–1821)

Napolyon Bonapart veya I. Napolyon kısaca Napolyon, Fransız asker, politikacı ve 1804-1814 arası Fransa imparatoru. Gerek Fransız Devrim Savaşları gerekse Napolyon Savaşları sırasında Fransa'ya önderlik ettiği gibi tüm Avrupa'yı da etkilemiş önemli bir komutandır. Girdiği savaş ve çatışmaların büyük bölümünü kazanmış, 1815'teki nihai yenilgisine kadar hızla Avrupa kıtasının hakimiyetini ele geçirmiştir. Tarihteki en önemli komutanlardan biri olan Napolyon'un savaşları dünyanın her yerinde askerî okullarda ders olarak okutulmaktadır ve kendi Avrupa tarihinin en ünlü ve en tartışmalı siyasi figürlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Savaşları</span> Savaş dönemi

Napolyon Savaşları, Fransız Devrim Savaşları'nın ardından Napolyon önderliğindeki Fransa ile Avrupa'nın diğer güçlü devletlerinin oluşturduğu koalisyon arasında gerçekleşen savaş dönemi. Başlangıç tarihinin hangi yıl olduğuna dair tarihçiler ve araştırmacılar arasında fikir birliği yoktur. 1800-1815 yılları arasında, yaklaşık 15 yıl sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Savoie Hanedanı</span> Savoia ve İtalyada kraliyet ailesi

Savoy Hanedanı, tarihsel Savoy bölgesinde 11. yüzyıl başlarında ortaya çıkan bir soylu hanedandır. Bu bölgede önce küçük bir kontluk yöneten bu hanedan zamanla hükümdarlık yetkilerini geliştirerek sonunda 1861 ile II. Dünya Savaşı sonunda Savoy-Carignano hanedan dalı tarafından İtalya Krallığı hükümdarı olmayı başarmıştır. Savoy Hanedanı genişleyip birleşen İtalya'ya üzerinde 85 yıl krallık yapmıştır. Savoy Hanedanı'nın İtalya Kralı olan üyeleri II. Vittorio Emanuele, I. Umberto, III. Vittorio Emanuele ve II. Umberto olmuşlardır. Son İtalya kralı olan II. Umberto ancak birkaç hafta hüküm sürmüş ve bir Anayasal Referandum ile tahttan indirilmiş ve İtalya'da yeni bir cumhuriyet ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Fransız İmparatorluğu</span> Napolyon Bonapartın kurduğu eski bir ülke

Birinci İmparatorluk, Fransa'da Napoléon Bonaparte'ın imparatorluk dönemidir. 2 Aralık 1804'te Bonaparte kendisini imparator ilan etti. Takip eden süreçte Fransa Koalisyon Savaşları sonucu Avrupa'nın önemli bir kısmını kontrolü altına aldı.

<span class="mw-page-title-main">Piramitler Muharebesi</span> Napolyonun Mısıra çıkışı

Piramitler Muharebesi, 21 Temmuz 1798 tarihinde Mısır'daki Napolyon komutasındaki Fransız ordusu ile yerel Memlûk kuvvetleri arasında meydana gelen çatışma.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Gün</span> Napolyonun Yüz Günü

Yüz Gün Savaşı veya Yedinci Koalisyon Savaşı, Birinci Fransa İmparatorluğu imparatoru Napolyon Bonapart’ın 1814 Fontainebleau Antlaşması gereğince sürgün edildiği Elba Adasındaki sürgünden kaçarak Paris’e döndüğü 20 Mart 1815 tarihiyle, kral XVIII. Louis’nin Fransa tahtına döndüğü 8 Temmuz 1815 tarihleri arasındaki 111 günlük dönemi anlatır. Bu dönemde Napolyon Savaşları yeniden başlamış ve Waterloo Muharebesi yaşanmıştır. Yüz Gün deyimi ilk kez kralın dönüşünü kutlayan Paris valisi Gaspard de Chabrol tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cairo Montenotte</span> İtalyanın Liguria bölgesinde, Savona iline bağlı ilçe (komün)

Cairo Montenotte, kuzeybatı İtalya'da Ligurya bölgesinde Savona ili'ne bağlı bir belde. Belediye sınırları içinde nüfusu 12.691 olmakla beraber beldeye bağlı varoşlarla, özellikle Val Bromida'da yaşayan kişilerden oluşan şehirleşmiş alandaki, nüfusun yaklaşık 40.000 olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Devrim Savaşları</span> Fransa Cumhuriyeti ve diğer Avrupalı devletler arasındaki 1792den 1802ye kadar süren savaş

Fransız Devrim Savaşları 1792'den 1802'ye kadar süren Fransız Devrimi'nin sonucu olarak ortaya çıkan bir dizi kapsamlı askeri çatışmadır. Çatışmalar Fransa'yı İngiltere, Avusturya, Prusya, Rusya ve diğer birçok ülkeyle karşı karşıya getirdi. Savaşlar iki döneme ayrılır: Birinci Koalisyon Savaşı (1792-1797) ve İkinci Koalisyon Savaşı (1798-1802). Başlangıçta Avrupa ile sınırlı olan mücadele giderek küresel boyut kazandı. Fransa, on yıllık sürekli savaş ve saldırgan diplomasiden sonra, Avrupa'nın çoğuna karşı savaş için tamamen seferber edilmiş olan geniş Fransız nüfusu çok büyük ve güçlü ordusu sayesinde İtalya Yarımadası'ndaki, Aşağı Ülkeler'deki ve Renanya'daki toprakları fethetti. Fransızların bu çatışmalardaki başarısı, askeri işgali ve devrimci ilkelerin Avrupa'nın büyük bir bölümüne yayılmasını sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Wagram Muharebesi</span>

Wagram Muharebesi, Napolyon Savaşları'nın bir parçası ve Avrupa'nın o tarihe kadar gördüğü en büyük savaştır. Fransız imparatoru Napolyon'un düşmanı Avusturya ve Arşidükü Charles'a karşı mücadele edip kazandığı savaştır. Savaş, Avusturya ve İngiltere'nin oluşturduğu Beşinci Koalisyon'un sona ermesine neden olmuştur. Savaşın neticesinde Avusturya ordusunu mağlup eden Grande Armée lideri Napolyon ile II. François Viyana'da Schönbrunn Antlaşması'nı imzalamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Augereau</span> Fransız siyasetçi

Charles Pierre François Augereau, Castiglione dükü, Fransız mareşal ve Yüksek meclis üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Michel Ney</span> 18/19. yüzyıl fransız ordusu mareşali

Michel Ney, Mareşal Ney olarak da bilinir, Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları'nda savaşmış Fransız mareşal ve askeri komutan.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Devrim Savaşlarının İtalya seferleri</span>

Fransız Devrim Savaşlarının İtalya seferleri (1792-1802) Kuzey İtalya'da Fransız Devrim Ordusu ile Avusturya İmparatorluğu, Rusya İmparatorluğu, Piedmont-Sardinya Koalisyonu ve diğer İtalyan devletleri arasındaki çatışma dizini.

<span class="mw-page-title-main">Montenotte Muharebesi</span>

Montenotte Muharebesi 12 Nisan 1796'da Fransız Devrim Savaşları sırasında, General Napolyon Bonapart komutasındaki Fransız ordusu ve Kont Eugène-Guillaume Argenteau komutasındaki Avusturya kuvvetleri arasındaki muharebe. Fransızlar, Sardinya-Piedmont Krallığı'ndaki Cairo Montenotte köyü yakınlarında yapılan savaşı kazandı. Günümüzde şehir olarak İtalya'nın kuzeybatı kesiminde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Dego Muharebesi</span>

İkinci Dego Savaşı 14 ve 15 Nisan 1796'da Fransız Devrim Savaşları sırasında Fransız kuvvetleri ile Avusturya-Sardinya kuvvetleri arasındaki yapılan muharebe. II. Dego Muharebesi, İtalya'nın kuzeybatısındaki Dego yakınlarında yapıldı ve Fransız zaferiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Eckmühl Muharebesi</span>

Eckmühl Muharebesi, 21 Nisan - 22 Nisan 1809'da Beşinci Koalisyon Savaşı'nın bir parçası olarak da bilinen 1809 Seferi'nin dönüm noktası olan savaş. I. Napolyon komutasındaki Fransız ordusu ile Avusturya Arşidükü Karl komutasındaki Avusturya ordusunun arasındaki çatışmayı Fransızlar kazandı. Mareşal Davout tarafından yönetilen III. Kolordu dağınık savunma ve Mareşal Lefebvre tarafından yönetilen Bavyera VII. Kolordusu sayesinde Napolyon, ana Avusturya ordusunu yenmeyi ve savaşın geri kalanında stratejik girişimi başardı.

<span class="mw-page-title-main">Johann von Hiller</span> Avusturyalı general

Johann von Hiller Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları sırasında Avusturyalı general. Aspern-Essling Muharebesi'nde Fransa'ya karşı 1809'de önemli bir görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Arcis-sur-Aube Muharebesi</span>

Arcis-sur-Aube Muharebesi, Napolyon'un komutasındaki Fransız ordusunun Altıncı Koalisyon Savaşı sırasında Schwarzenberg Prensi Karl Philipp liderliğindeki çok daha büyük bir Koalisyon ordusuyla karşı karşıya geldiği muharebe. Savaşın ikinci gününde, İmparator Napolyon Koalisyon güçlerinin daha üstün sayıda olduğunu fark etti ve hemen geri çekilme emri verdi. Avusturya Mareşali Karl Philipp, Napolyon'un geri çekildiğini fark ettiğinde, Fransızların çoğu muharebeden ayrılmıştı. Koalisyon orduları, kalan Fransız ordusunun güvenli bir şekilde kuzeye çekilmesini engelleyemedi. Bu muharebe, Napolyon'un Saint-Dizier Muharebesi ile Elba'ya sürgün edilmeden bir önceki savaşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Raab Muharebesi (1809)</span>

Raab Muharebesi veya Győr Muharebesi 14 Haziran 1809'da Napolyon Savaşları sırasında Fransız-İtalyan kuvvetleri ile Habsburg kuvvetleri arasındaki muharebe. Bu çatışma, o dönem Avusturya İmparatorluğu'na bağlı Macaristan Krallığı'nın Győr (Raab) yakınlarında gerçekleşti ve Fransız-İtalyan zaferiyle sonuçlandı. Bu zaferin ardından Arşidük John'un kuvvetleri Wagram Muharebesi'nde yer alamadı. Eugène de Beauharnais'in bu başarısının ardından I. Napolyon, Wagram'da zafer eldi etti.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Ordusu (Fransa)</span>

İtalya Ordusu, Grande Armée'nin İtalya sınırında konuşlanmış ve İtalya'daki operasyonlar için kullanılan bir sahra ordusuydu. 16. yüzyıldan beri bir şekilde var olmasına rağmen, en iyi Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları sırasındaki rolüyle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Hanau Muharebesi</span>

Hanau Muharebesi, 30-31 Ekim 1813 tarihleri arasında, Altıncı Koalisyon Savaşı sırasında Karl Philipp von Wrede'nin Avusturya-Bavyera ordusu ile Napolyon'un geri çekilen Grande Armée arasında gerçekleşti.