İçeriğe atla

Alçak koltuk krizi

Alçak koltuk krizi Ocak 2010 tarihinde İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’u, İsrail Parlamentosu Knesset’e çağırmış ve çalışma ofisinde ağırladığı[1] Çelikkol'la görüşmesi öncesi basın mensuplarını da odaya davet etmiş, Çelikkol ise görüşmenin muhabirler çıktıktan sonra yapılmasını istemiştir. Bunun üzerine Ayolon basın muhabirlerine dönerek “Bizim yüksek, onun daha alçak bir koltukta oturduğuna, masada yalnızca İsrail bayrağı bulunduğuna ve bizim gülümsemediğimize dikkatinizi çekerim” demiş, muhabirlerin “fotoğraf için el sıkışın” önerisini geri çevirmiştir. Büyükelçiye hiçbir ikramda da bulunulmamıştır.

Olayın basına yanmasının ardından ve İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın “Türkiye’nin İsrail’e ahlak dersi verecek son ülke olduğu” yolundaki açıklaması, Çelikkol'a yapılan muamele sonrası İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmış, büyükelçi Oğuz Çelikkol merkeze alınmıştır.

Olayın ardından Türkiye Dışışleri Bakanlığı “Diplomasi ile bağdaşmayan bir tutum sergilemiş olan İsrail Dışişleri Bakanlığı’nı diplomatik nezaket ve saygı kurallarına uymaya davet ediyoruz. Bu vesileyle, Türkiye’yi bir ahlaki sıralamaya tabi tutmanın hiç kimsenin haddi olmadığını vurgulamakta da yarar görüyoruz” demiş, olay kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olmuştur.

Türkiye başbakanı Recep Tayyip Erdoğan olayı İsrail'de görev başında bulunan mevcut koalisyon hükûmetten kaynaklandığı iddialarına ise “İsrail’in şu andaki mevcut yönetiminin bir koalisyon hükümeti olması Türkiye’yi bağlamaz” demiş, İsrail'in Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'a yönelik muamelesine ilişkin de “Yani şu anda uç bir siyasi parti mensubu şöyle bir açıklama yaptı, bunu hoşgörüyle karşılayalım diye bir anlayışın içine giremeyiz” demiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Hürriyet: Alçak koltuk krizi". 14 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  2. ^ Milliyet Gazetesi: İsrail’le ‘alçak koltuk’ krizi 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim: 8 Eylül 2011

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Türkiye-İsrail ilişkileri, Türkiye ile İsrail’in, Türkiye’nin İsrail’i tanıdığı Mart 1949 tarihinden sonra kurdukları ikili ilişkilerdir.

Güngör Kaya Toperi, Türk diplomat ve siyasetçi. Turgut Özal döneminde Cumhurbaşkanlığı sözcülüğü ve danışmanlığı gibi görevler üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Avni Karslıoğlu</span>

Hüseyin Avni Karslıoğlu,, Türk diplomat ve Türkiye'nin eski Almanya büyükelçisi.

Gabby Levy, Türk Yahudisi İsrailli diplomat ve büyükelçi.

Hüseyin Daniş Tunalıgil, Türk diplomat.

Ömer Önhon, Türk büyükelçi, bürokrat. Babası emekli büyükelçi Candemir Önhon'dur. Dedesi ise asker ve milletvekili ayrıca Türkiye Jokey Kulübü kurucu üyesi Saim Önhon'dur.

İsmail Ethem Tokdemir Türk diplomat ve siyasetçi.

Necip Egüz Türk büyükelçi.

Cihad Erginay Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Şakir Özkan Torunlar</span> Türk diplomat

Şakir Özkan Torunlar Türk büyükelçi.

Can Dizdar, Türk diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Ümit Yalçın</span> Türk diplomat

Ümit Yalçın, Türk diplomat ve bürokrat. 2018-2023 yılları arasında Türkiye'nin Birleşik Krallık büyükelçisi olarak görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Karlov</span>

Andrey Karlov tam adı ile Andrey Gennadiyeviç Karlov,, Rus diplomat. 2013-2016 yılları arasında Rusya'nın Ankara Büyükelçisi olarak görev aldı. 19 Aralık 2016'da Ankara'da Mevlüt Mert Altıntaş tarafından yapılan suikast sonucunda öldü.

<span class="mw-page-title-main">Burak Akçapar</span> Türk diplomat, akademisyen ve köşe yazarı

Burak Akçapar Türk büyükelçi, akademisyen ve köşe yazarı.

Daniel Bernard Fransız büyükelçi.

Yunus Demirer, Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman İnan Özyıldız</span>

İnan Özyıldız Türk büyükelçi.

1980 Bern Büyükelçiliği saldırısı, 6 Şubat 1980 tarihinde Türkiye büyükelçisi Doğan Türkmen'i hedef alan saldırı. Büyükelçi saldırıdan hafif yaralı olarak kurtulmayı başardı. Başarılı olamayan Max Klindjian isimli suikastçı olayın hemen ardından Marsilya’da yakalanıp tutuklandı ve daha sonra yargılanmak üzere İsviçre’ye geri getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz-Türkiye ilişkileri</span>

Portekiz-Türkiye ilişkileri, Portekiz ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Portekiz'in büyükelçiliği Ankara'da, Türkiye'nin büyükelçiliği ise Lizbon'da bulunur. Her iki ülke de NATO'nun tam üyesidir. Ayrıca Portekiz AB üyesidir ve Türkiye AB adayıdır.

Bu liste maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı diplomatları isim, soyad, pozisyon ve diğer ilgili bilgilere göre alfabetik olarak sıralanmıştır.