İçeriğe atla

Alâeddin (Açe Sultanı)

Alâeddin Riâyet Şah el-Kahhâr
3. Açe Sultanı
Hüküm süresi1537/1539 - 28 Eylül 1571
Önce gelenSalahuddin
Sonra gelenAli Ri'ayat Syah I
DoğumBilinmiyor
Benderaçe, Açe Sultanlığı
Ölüm28 Eylül 1571
Benderaçe, Açe Sultanlığı
Çocuk(lar)ıAbdullah, Husain, Sri Alam, Abdul Jalil
BabasıAli Mughayat Syah
Diniİslam

Alâeddin Riâyet Şah el-Kahhâr[1] 1537/39-1571 tarihleri arasında hükümdarlık yapmış Açe Sultanı.

Alaüddin Şah, Endonezya'ya bağlı bulunan Sumatra adasında kurulu Müslüman Açe Sultanlığı'nın üçüncü sultanıydı. İki kere tahta çıkmak zorunda kalmıştır. Hükümdarlığı döneminde Portekizlilerin yoğun baskısıyla karşı karşıya kalmış; Portekizliler karşısında fazla bir varlık gösteremiyeceğini ve istiklalini kaybetmek üzere olduğunu anlayınca; o dönem İslam aleminin en güçlü ülkesi olan Osmanlı Devleti'nden yardım istemek amacıyla 1565 yılında İstanbul'a Vezir Hüseyin başkanlığında bir heyet göndermiştir. Bunun üzerine Osmanlılar, 1569'da Açe Seferi'ni gerçekleştirerek Açelilerin yardım isteklerine cevap vermişlerdir.

Kaynakça

  1. ^ Türkiye Diyanet Vakfı İslâm ansiklopedisi. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi Genel Müdürlüğü. 1994. ss. X1. cilt, sf. 195. ISBN 9753894023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hadım Süleyman Paşa</span> 32. Osmanlı sadrazamı

Hadîm Süleyman Paşa, I. Süleyman saltanatı döneminde Nisan 1541-28 Kasım 1544 arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı ve Serdarıdır. İki kez Mısır Valiliği yapmış ve Hindistan'a sefere çıkan ilk Osmanlı Donanması'na komuta etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Açe</span>

Açe, Endonezya'da özel bir bölgedir. Sumatra Adası'nın kuzey ucunda bulunur.

III. Kılıç Arslan, Türkiye Selçuklu Sultanı'dır.

Dimetoka Sarayı, bugün Yunanistan sınırları içerisinde yer alan Dimetoka'da bulunan Osmanlı sarayı. 8. Osmanlı sultanı II. Bayezid'in dünyaya geldiği mekândır. Bizans kalesinin bulunduğu tepeye inşa edilmiş olan saray, 93 Harbi sırasında yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Hanedanı</span> Osmanlı İmparatorluğunu yöneten aile

Osmanlı Hanedanı, Osmanlı İmparatorluğu'nu yaklaşık 623 yıl yöneten hanedandır. Osmanlılar, Osmanoğulları, Âl-i Osman ve Hanedan-ı Âl-i Osman olarak da bilinir. Hanedan, adını Osmanlı Beyliği'nin kurucusu olan Osman Bey'den alır.

Tahrir kaydetme, kayıt ya da tescil, deftere geçirme; kadastrodur.

<span class="mw-page-title-main">İvaz Efendi Camii</span> Edirnekapı ve Ayvansaray arasında bulunan, Blakhernai Sarayının kalıntıları üzerine inşa edilmiş ve halk arasında Eğrikapı Camii olarak bilinen camidir

Kazasker İvaz Efendi Camii, Eğrikapı, İstanbul'da bir cami. 1585 tarihlidir ve giriş kapısı üzerindeki levhada Mimar Sinan camisi olduğu yazılıdır. Bahçesinde geniş çukur ve tüneller vardır. Anemas zindanları kalıntıları çevresindedir. Caminin klasik ana kapısı yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Açe Seferi</span>

Açe Seferi ya da Sumatra Seferi, Portekizliler karşısında zor durumda kalan Sumatra adasındaki Müslüman Açe Sultanlığı'nın, Osmanlı Devleti'nden yardım istemesi üzerine, Osmanlı Donanması tarafından gerçekleştirilen deniz aşırı seferdir.

<span class="mw-page-title-main">Hint deniz seferleri</span>

Hint seferleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun Hint Okyanusu'nda yaptığı bir dizi seferlere verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Canberdi Gazâlî</span>

Canberdi Gazali, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Şam Eyaleti'nin ilk beylerbeyi.

Kurdoğlu Hızır Reis, Osmanlı denizcidir. Osmanlı amirali Kurdoğlu Muslihiddin Reis'in oğludur.

Yelbay ya da tam künyesiyle el-Melikü'z-Zâhir Seyfeddin Yelbay İnalî el-Mu'ayyadî 10 Ekim 1467 de ölen Memluk Sultanı Hoşkadem'in yerine geçen ve 1467-1468 de çok kısa bir dönem için saltanat süren Çerkes kökenli Burcî Memlûklerden Memlûk Devleti hükümdarı.

Aşıkpaşazade Derviş Ahmet Âşıkî, Vefai dervişi ve Osmanlı tarihçisi. Asıl adı Derviş Ahmed ve mahlası Aşıkî'dir. Fakat büyük dedesi Âşık Paşa olduğu için "Aşıkpaşazade" adıyla anılmaktadır.

<i>TDV İslâm Ansiklopedisi</i> Ansiklopedi

Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından çıkarılmış; İslamî ilimler, İslam kültür ve medeniyeti ile ilgili terimler, İslam dünyasında din, ilim, siyaset, sanat ve edebiyat alanlarında yetişmiş önemli şahsiyetler ile İslam hayatına etkide bulunmuş eserler gibi İslam dünyasının birçok alanına değinen bir içeriğe sahip Türkçe ansiklopedi.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis Kuşatması (1411)</span> 1411 kuşatması

Konstantinopolis Kuşatması, 1411 yılında Osmanlı Devleti'nin Konstantinopolis'e karşı gerçekleştirdiği muhasara.

<span class="mw-page-title-main">Gucerât Sultanlığı</span> Müslüman devleti

Gucerât Sultanlığı, 15. yüzyıl başlarında, günümüzde Hindistan'ın Gucerât eyaletinde kurulmuş bir Orta Çağ Müslüman Rajput krallığıdır.

Konstantinopolis Kuşatması, 1394-1396 yıllarında Osmanlı Devleti'nin Konstantinopolis'e karşı gerçekleştirdiği muhasara.

Kerimüddin Karaman Bey, Türkmen boyu Afşarların lideri ve 13. yüzyılda Anadolu'da bir Türk beyliği olan Karamanoğulları Beyliği'nin kurucusudur.

Hızıroğlu İsa Bey, Aydınoğulları Beyliği'nin dördüncü beyidir.

Menteşeoğlu Şücaüddin Orhan Bey, Menteşe Beyliği'nin üçüncü hükümdarı.