Pozitivizm veya olguculuk; Auguste Comte'un başını çektiği, doğru bilginin yalnızca bilimsel bilgi olduğu, doğru bilgiye ise yalnızca ampirizm (deneycilik) ile ulaşılabileceğini ve bu bilginin kendisinin deneysel olmadığını savunan düşünce akımıdır. Pozitivizm, sosyal bilimlerin fen bilimleri gibi kesin gerçeklikler içeren kurallara dayanması ve felsefi tartışmalardan uzaklaşmak hedefiyle, 19. yüzyıl içindeki toplumsal ilişkiler çerçevesinde şekillenmiştir.
Bingöl Üniversitesi Bingöl'de bulunan bir devlet üniversitesi. 29 Mayıs 2007 tarihinde kuruldu. Üniversite bünyesinde 10 fakülte, 1 yüksekokul, 5 enstitü, 6 meslek yüksekokulu, 24 araştırma ve uygulama merkezi bulunmaktadır.
Melvin Calvin, Amerikalı biyokimyacı.
Patrick Pichette, Kanadalı bir iş adamıdır.
Yalova Üniversitesi, Yalova'da kurulu bir devlet üniversitesidir. 31 Mayıs 2008 tarih ve 26892 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış kanuna göre Yalova ilinde kurulması kararlaştırılmıştır.
Felsefe veya düşünbilim; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi İstanbul, Türkiye'de 2010 yılında Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, Altunizade ve Ümraniye Yerleşkelerinde, 3 fakülte çatısı altında 13 bölümden oluşmaktadır. Hukuk, Felsefe, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Psikoloji, Mütercim-Tercümanlık (İngilizce), Mütercim-Tercümanlık (Arapça), Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce), Ekonomi (İngilizce), Sosyal Hizmet, İslam ve Din Bilimleri ve Uluslararası İlahiyat bölümleri bulunmaktadır.
Christian Anfinsen Jr, Amerikalı biyokimyacıdır. Anfinsen, özellikle bir amino asit sekansı ve biyolojik olarak aktif bir konformasyon arasındaki bağlantı ile alakalı ve ribonükleaz ile ilgili çalışmalarından dolayı William Howard Stein ve Stanford Mooreile ile beraber 1972'de Nobel Kimya Ödülü kazanmıştır.
Alvin Eliot "Al" Roth, Amerikalı iktisatçı. Hâlen Harvard Üniversitesi'nde profesör olmakla beraber, bu üniversiteden izinli olarak Stanford Üniversitesi'nde misafir profesör olarak çalışmaktadır.
Şaban Teoman Duralı, Türk filozof, mütefekkir ve akademisyendir. Felsefe tarihi, biyoloji felsefesi, dilbilim, siyaset felsefesi, savaş felsefesi gibi alanlarda çok sayıda kitabı ve makalesi vardır.
Sıradan İnsanlar 1980 yapımı Amerikan drama filmi. Filmin yönetmeni Robert Redford'dur. Önemli oyuncular ise Donald Sutherland, Mary Tyler Moore, Judd Hirsch ve Timothy Hutton'dur.
Natüralizme karşı evrimsel argüman, biyolojik evrim teorisi ile felsefi natüralizm -doğaüstü süreçlerin ve varlıkların olmadığına inanma- arasında uyuşmazlık olduğunu göstermeye çalışan bir felsefi argümandır. İlk olarak Alvin Plantinga tarafından 1993 yılında öne sürülmüş ve epistemoloji, zihin felsefesi, din felsefesi alanlarında çalışan filozofların ve evrimsel biyoloji alanında çalışan bilim insanlarının oldukça ilgisini çekmiş ve yeni sorunlar ortaya koymuştur. NKEA'nın temelinde, hem evrim teorisi hem de natüralizm doğruysa güvenilir bilişsel becerilere sahip olma ihtimalinin düşük olduğu iddiası bulunmaktadır. NKEA kısaca, evrim teorisi ile natüralizmin birbirlerini çürüttüğünü savunur.
Teodise, din felsefesinde kötülük ile mutlak iyi olan Tanrı kavramının nasıl bağdaştığını açıklama çabasına verilen bir isimdir. Başka bir ifade ile kötülük olgusu karşısında Tanrı'nın adaleti ve haklılığını savunmak "kötülük problemi karşısında Tanrı'yı savunma" anlamı taşır. "Teodise" kavramı, Grekçede Tanrı ve adalet anlamına gelen iki kelimenin birleştirilmesinden oluşmuştur ve "Tanrı savunusu", "Tanrı'yı haklı çıkarma" anlamları taşır. Kavramı ilk olarak kullanan Leibniz olmuştur. Leibniz, Prusya Kraliçesi Charlotte'ye ithaf ettiği kitabının adını "Theodizee" koymuş, kitabında Dünya'nın "olası dünyaların en iyisi" olduğu görüşünü savunmuştur. Britanyalı filozof John Hick, 1966'da yayımlanan İngilizce: Evil and the God of Love adlı eserinde ahlâkî teodisenin tarihini izleyerek üç ana gelenek tespit etmiştir:
- Plotinus teodisesi
- Augustinus teodisesi
- İreneyus theodisesi
This Is What You Came For, İskoç DJ ve yapımcı Calvin Harris ile Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın bir şarkısı. Şarkı 29 Nisan 2016'da yayımlandı. Parça EDM ve house etkileri içerir. Calvin Harris ve Nils Sjöberg takma adıyla Taylor Swift tarafından yazıldı, prodüktörlüğünü ise Harris üstlendi. Rihanna ve Calvin Harris'in bir önceki ortak çalışması da Rihanna'nın 2011 çıkışlı Talk That Talk adlı albümündeki yine yazarlığını ve prodüktörlüğünü yaptığı We Found Love başlıklı şarkı olmuştu. Harris, şarkının bitmiş şeklini, 2016 Coachella Müzik Festivalinde çaldı.
Christian Luyindama Nekadio, stoper mevkiinde oynayan Kongolu millî futbolcudur.
"One Kiss" İskoç yapımcı Calvin Harris ile İngiliz şarkıcı Dua Lipa'nın bir şarkısı. Lipa, Jessie Reyez ve şarkının yapımcısı Calvin Harris tarafından yazıldı. Columbia Records ve Sony Music tarafından 6 Nisan 2018'de yayınlandı. UK Singles Chart listesinde 6 numaraya ulaşırken bir hafta sonra 3 numaraya çıktı. Şarkı listelerde sekiz hafta art arda kaldı ve BK'da 2018'in en çok satan şarkısı olarak Tones and I'ın "Dance Monkey" ve Rihanna'nın "Umbrella" adlı şarkılarından sonraki üçüncü en çok satan parça unvanını aldı. "One Kiss", Lipa'nın aynı adı taşıyan çıkış albümünün complete edition versiyonunda da yer aldı. 2019 Brit Ödülleri'nde En İyi İngiliz Single'ı ödülünü kazandı.
Etik sezgicilik ya da sezgici etik, ahlaki değerlerin sezgi yoluyla kavrandığını, söz konusu değerlerin gerçek, nesnel ve evrensel olarak bağlayıcı ve tüm insanlar için ortak olduğunu sezgi yoluyla anladığımızı iddia eder. Eylemlerin doğru ya da yanlış oluşları, onlar üzerine düşünmeyle ulaşılacak bir sonuç değil, aksine doğrudan sezgiyle varılacak bir bilgidir. Sezgicilik dışında da belirli etik sorunlarına dair genel sezgilerin sorunun çözümüyle uyumlu olmasına çoğu etikçi dikkat etse de sezgicilikte, düşünme ve deneyimin ötesinde bilgiye ve dolayısıyla sonuca sadece sezgiyle varılması gerektiğinden, etik sorunlarının genel sezgiyle tamamen uyumlu bir şekilde çözülmesine önem verilir.
Priscilla T. Neuman Cohn Ferrater Mora, Amerikalı filozof ve hayvan hakları aktivistiydi. Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nde Emerita Felsefe Profesörü, Oxford Hayvan Etiği Merkezi'nin müdür yardımcısı ve Hayvan Etiği Dergisi'nin eş-editörüydü.
Calvin Üniversitesi, eski adı Calvin College, Michigan, Grand Rapids'de bulunan özel bir Hristiyan üniversitesidir. 1876'da kurulan kurum, Hristiyan Reform Kilisesi'nin bir eğitim kurumu olarak Kalvinist geleneğinİ temsil etmektedir. Tarihinin büyük bir bölümünde Calvin Koleji olarak tanınmakta olan okul, adını 16. yüzyıl Protestan Reformcusu John Calvin'den almıştır.
William Payne Alston Amerikalı filozoftur. 20. yüzyılın en önemli epistemologlarından ve din felsefecilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda metafizik ve dil felsefesi alanındaki çalışmalarıyla da tanınmaktadır. Diğer birçok konunun yanı sıra temelcilik, içselcilik ve dışsalcılık, söz edimleri ve mistik tecrübenin epistemik değeri hakkındaki düşünceleri çok etkili olmuştur. Chicago Üniversitesi'nden doktorasını almış ve Michigan Üniversitesi, Rutgers Üniversitesi, Illinois Üniversitesi ve Syracuse Üniversitesi'nde eğitim görevlisi olarak çalışmıştır.