İçeriğe atla

Alva Myrdal

Alva Myrdal

Alva Reimer Myrdal (d. 31 Ocak 1902, Uppsala - ö. 1 Şubat 1986, Ersta), İsveçli diplomat ve siyasetçi.

1949-1950 yıllarında Birleşmiş Milletler Sosyal Refah Bölümü müdürü olarak görev yaptı.. 1951'de Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Sosyal Bilimler Bölümünün başkanlığına getirildi. 1955-1961 yılları arasında Hindistan, Birmanya ve Seylan'da ilk olarak orta elçi, devamında büyükelçi sıfatıyla görevlendirildi. 1961'de, silahsızlanma konusunda İsveç Dışişleri Bakanı danışmanlığına getirildi. 1962'de İsveç Sosyal Demokrat Partisi'nden milletvekili olarak seçildi ve Cenevre Silahsızlanma Konferansı'nda İsveç heyetinin başkanlığını yaptı. 1966'da atandığı silahsızlanma ve kilise işlerinden sorumlu devlet bakanlığı görevine 1977'ye dek devam etti.

Silahsızlanma konusunda yazılı çalışmaları olan ve konferanslar veren Myrdal, Meksikalı Alfonso García Robles ile 1982 Nobel Barış Ödülü'nü paylaştı. 1970'te Batı Almanya Barış Ödülü'ne eşi Gunnar Myrdal ile birlikte, 1980'de Albert Einstein Barış Ödülü'ne, 1981'de de Cavaharlal Nehru Ödülü'ne layık görüldü.[1] Myrdal ayrıca The Game of Disarmament: How the United States and Russia Run the Arms Race kitabının yazarıdır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Alva Reimer Myrdal". Encyclopædia Britannica. 29 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

UNICEF veya resmi adıyla Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, dünya genelinde çocuklara insani ve gelişimsel yardım sağlamaktan sorumlu bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur. UNICEF'in faaliyetleri arasında aşılama ve hastalık önleme, HIV'li çocuklar ve anneler için tedavi yönetimi, çocukluk ve anne beslenmesini iyileştirme, sağlık koşullarını iyileştirme, eğitimi teşvik etme ve felaketlere müdahale için acil yardım sağlama yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Al Gore</span> Amerika Birleşik Devletleri başkan yardımcısı 1993 to 2001 (born 1948)

Albert Arnold Gore Jr., Amerikalı siyaset adamı, iş insanı, belgesel film yapımcısı ve Nobel Barış Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi</span> BMnin uluslararası güvenliği sağlamakla görevli altı ana organından biri

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Birleşmiş Milletler'in üye ülkeler arasında güvenlik ve barışı korumakla yükümlü en güçlü organı. Birleşmiş Milletler'in diğer organları sadece tavsiye kararı alabilirken, Uluslararası Adalet Divanı ile birlikte bağlayıcı karar alma yetkisine sahip iki Birleşmiş Milletler organından biridir. Bu bağlayıcılık, üye ülkelerin tamamına yakını tarafından imzalanmış olan Birleşmiş Milletler Antlaşması'nda açık bir şekilde belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Barış</span> toplumlar, küçük zümreler ve insanlar arasındaki ilişkilerin uyumlu ve iki tarafa da zarar vermeyecek şekilde olması durumu, huzur içinde yaşanılması

Barış kelimesi genel anlamda düşmanlığın olmaması anlamında kabul görülür. Başka bir anlatımla kötülükten, kavgalardan, savaşlardan kurtuluş, uyum, birlik, bütünlük, sükûnet, sessizlik, huzur içinde yaşamak olarak da tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Dag Hammarskjöld</span> 2. Birleşmiş Milletler genel sekreteri

Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld, İsveçli iktisatçı ve devlet adamıdır. Birleşmiş Milletler'in ikinci genel sekreteri (1953-1961). BM'nin saygınlığını ve etkisini artırmış, ölümünden sonra Nobel Barış Ödülü (1961) verilmiştir.

(Baron) Philip John Noel-Baker, 1959 Nobel Barış Ödülünü alan İngiliz devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cordell Hull</span> Amerikalı siyasetçi

Cordell Hull. Tennesseeli Amerikalı politikacı. Amerika Birleşik Devletlerinde yaptığı uzun dönemli bakanlık görevi ile bilinmektedir. Bu açıdan bir rekor sahibidir. Franklin Delano Roosevelt döneminde yaptığı görev 11 yıl sürmüştür. 1945 yılında Birleşmiş Milletler teşkilatının kurulmasında yaptığı katkılar nedeni ile Nobel Barış Ödülüne layık görülmüştür. Başkan Roosvelt tarafından "Birleşmiş Milletlerin babası" olarak tanıtılmış ve değerlendirilmiştir.

Lester Bowles Pearson, 1963-1968 arasında başbakanlık yapan Kanadalı siyasetçi ve diplomat. 1956'daki Süveyş Krizi'nin çözümüne ilişkin çabaları nedeniyle 1957'de Nobel Barış Ödülü'nü aldı.

Necmi Sönmez, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli</span> Bilimsel devletlerarası topluluk

Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli, Birleşmiş Milletlerin iki örgütü Dünya Meteoroloji Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından 1988 yılında insan faaliyetlerinin neden olduğu iklim değişikliğinin risklerini değerlendirmek üzere kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alfonso García Robles</span> Meksikalı diplomat ve siyasetçi

Alfonso García Robles, nükleer silahsızlanmayı savunan Meksikalı diplomat.1982 Nobel Barış Ödülü'nü İsveçli diplomat Alva Myrdal ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gunnar Myrdal</span>

Karl Gunnar Myrdal İsveçli ekonomist ve politikacıdır. 1974 yılı Nobel Ekonomi Ödülü kazanmistir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Barış Gücü</span> Birleşmiş Milletler kuruluşu bir yapılanma

Birleşmiş Milletler Barış Gücü savaşların yıkımına maruz kalmış coğrafyalarda barışın ve huzurun kalıcı olarak yerleşmesini sağlamak için çalışan Birleşmiş Milletler kuruluşu bir yapılanmadır. Çeşitli ülkelerin askeri birlikleri, polisleri ve sivil personelinden oluşan Birleşmiş Milletler Barış Gücünün amacı ateşkes anlaşmalarının tatbikini sağlamak ve denetlemektir. Barış gücü, insanların emniyetinin sağlanması, ihtilaflı taraflar arasında itimat artırıcı önlemler alınması, idarede gücün paylaşılması, seçimlerin yapılmasına katkıda bulunulması, yasaların uygulanmasının sağlanması, ekonomik ve sosyal gelişme gibi değişik alanlarda hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jan Eliasson</span> İsveçli diplomat

Jan Kenneth Eliasson, 1 Temmuz 2012-31 Aralık 2016 tarihleri arasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Yardımcısı olan bir İsveçli diplomat. İsveç Sosyal Demokrat Partisi üyesi olan Eliasson, 24 Nisan- 6 Ekim 2006 tarihlerinde Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

Folkhemmet, İsveç Sosyal Demokrat Partisi'nin ve İsveç refah devletinin tarihinde önemli rol oynayan siyasi bir kavramdır. Ayrıca hem 1932-1976 arası uzun dönemde Sosyal Demokratların iktidarda olduğu ve bu fikri uyguladığı dönemi tanımlamak için hem de İsveç refah devletini şairane anlatım için kullanılır. Bazen de "İsveç Orta Yolu"nu tanımlamak için kullanılır, orta yol kapitalizm ve sosyalizm arasındaki görüşleri temsil eder. Folkhemmet görüşünün temelinde tüm toplumu herkesin katkıda bulunduğu küçük bir aile gibi görme fikri yatar. İsveç Sosyal Demokratları savaş öncesi dönemde partinin güdülemesiyle halka bu fikrini aşılamakta ve Folkhemmet görüşüyle ve halkın gayretiyle sosyal reformları gerçekleştirmede başarılı olmuştur.

Ömer Ersun Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Marie Guéhenno</span> Fransız diplomat (d. 1949)

Jean-Marie Guéhenno, Fransız büyükelçi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), Stockholm merkezli uluslararası bir enstitüdür. 1966 yılında kurulmuştur ve silahlı çatışma, askeri harcamalar ve silah ticareti ile silahsızlanma ve silah kontrolü konularında veri, analiz ve tavsiyeler sunmaktadır. Araştırmalar açık kaynaklara dayanmaktadır ve karar vericilere, araştırmacılara, medyaya ve ilgili kamuoyuna yöneliktir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Silahsızlanma İşleri Ofisi</span>

Birleşmiş Milletler Silahsızlanma İşleri Ofisi (UNODA), Ocak 1998'de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, Temmuz 1997'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na sunduğu reform planı çerçevesinde kurulan Birleşmiş Milletler Sekreterliği'ne bağlı bir ofistir.