İçeriğe atla

Alusian

Alusian (ortada), Petr Delyan ve Bulgar kampının önünde görünüyor. Madrid Skilicis minyatürü.

Alusian, (BulgarcaАлусиан, YunancaGrekçeἈλουσιάνος) 1041 yılında kısa bir süre Bulgaristan imparatoru (çar) olarak hüküm süren Bulgar ve Bizans soylusudur.

Hayatı

Selanik'e başarısız saldırı sonrası Alusian komutasındaki Bulgar ordusu kaçıyor. Madrid Skilicis minyatürü

Alusian, Çar İvan Vladislav (h. 1015-1018) ile eşi Maria'nın ikinci oğludur. Ağabeyi II. Presyan ile birlikte, 1018'de Bulgaristan'ın Bizans İmparatorluğu tarafından ilhakına direnmeye çalıştı ancak sonunda aynı yıl Tomornitsa'da İmparator II. Basileios'a (h. 976-1025) teslim olmak zorunda kaldı.

Bizans İmparatorluğu'nda Alusian, saray aristokrasisinin saflarına katıldı ve Theodosioupolis theması valisi (stratēgos) olarak atandı. Ermeni soylularının zengin bir üyesiyle evlenerek servetini artırdı, ancak 1030'ların sonlarında, İmparator IV. Mihail (h. 1034-1041) ve kardeşi güçlü parakoimomenos İoannis Orfanotrofos'un lütfunu kaybetti. Alusian, bazı mülklerden mahrum bırakıldı ve iddia edilen kabahatler nedeniyle yüklü miktarda para cezasına çarptırıldı.

İkinci kuzeni Petr Delyan'ın 1040 yılında imparatora karşı başarılı başkaldırısını duyan Alusian, Bizans sarayından kaçtı ve Petr'ın saflarına katıldı.[1] Alusian, kendisine Selanik'e saldırması için bir ordu veren Petr tarafından karşılandı. Ancak kuşatma Bizanslılar tarafından kaldırıldı ve Bulgar ordusu yenildi. Alusian zar zor kurtuldu ve Ostrovo'ya döndü.[1]

Alusian, Petr Delyan'ı bir ziyafete davet eder ve onu kör ettirir. Madrid Skilicis minyatürü.

1041'de bir gece, akşam yemeği sırasında Alusian, Petr'ın sarhoşluğundan yararlandı, burnunu kesti ve bir mutfak bıçağıyla onu kör etti. Alusian, Çar Samuil'in (h. 997-1014) kanından olduğu için, askerleri tarafından kısa sürede Petr'ın yerine imparator ilan edildi, ancak Bizanslılara firar etmek için komplo kurdu. Bulgar ve Bizans birlikleri savaşa hazırlanırken, Alusian kör olan Petr Delyan'ı imparatora teslim ederek düşmana kaçtı.[1] Ödül olarak malları ve arazileri kendisine iade edildi. Kendisine yüksek saray rütbesi magistros verildi.[1] Aynı unvan daha önce Bulgaristan'ın devrik diğer imparatorlarına, yani 971'de II. Boris'e ve 1018'de II. Presian'a verilmişti.

Alusian'ın sonraki kaderi bilinmiyor, ancak onun soyundan gelen Alousianoi, 14. yüzyıla kadar Bizans aristokrasisinin saflarında gelişmeye devam etti.[1]

Ailesi

Alusian'ın Harsianon temasından bir Ermeni soylu kadınla evliliğinden birkaç çocuğu oldu:[1]

  1. Bizans generali Basileios, Edessa valisi
  2. Samuil, Armeniakon themasında bir Bizans subayı
  3. Geleceğin Bizans İmparatoru Romen Diyojen ile evlenen isimsiz bir kız

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b c d e f Kazhdan (1991), p. 70
Genel

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Basileios</span> Makedonyalı Hanedanından Bizans imparatoru

II. Basileios 960'tan 15 Aralık 1025'e kadar Bizans imparatoru unvanını taşımıştır. I. Basileios ile başlayan Makedonyalı hanedanından olup, II. Romanos ile Theofano'nun oğludur. 960'tan 963'e kadar babası II. Romanos ile; 963'ten 969'a kadar II. Nikiforos ile ve 969'dan 976'ya kadar I. İoannis ile kardeşi olan VIII. Konstantinos ile birlikte daha çok sembolik olarak ortak imparatorluk unvanı taşımıştır. 976'dan 15 Aralık, 1025'e kadar imparatorluk gücünü tam olarak yüklenmiş; ancak kardeşi VIII. Konstantinos sembolik ortak imparatorluğunu korumuştur.

<span class="mw-page-title-main">IV. Mihail</span>

IV. Mihail Paflagonyalı, , 11 Nisan 1034 ile 10 Aralık 1041 döneminde Bizans imparatoru olmuştur. Tahta çıkışı VIII. Konstantinos'un kızı olan Zoi ile birlikte hazırladığı bir komplo ile Zoi ile daha önce evlenip imparator olarak tahta geçen III. Romanos'u Saray'da öldürmeleri sonucunda olmuştur. Zoi ile evlenen IV. Mihail Paflangonyalı tahta çıkmış ve 1041'de ölene kadar karısı Zoi ile birlikte imparatorluk yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Samuil (çar)</span> Bulgar çarı

Samuil, 997 yılı ile 6 Ekim 1014 tarihi arasında tahtta kalan Birinci Bulgar Devleti çarı.

<span class="mw-page-title-main">Gavril Radomir</span> Makedonya çarı

Gavril Radomir, Ekim 1014 ile Ağustos ya da Eylül 1015 tarihleri arası Bulgaristan çarı. Samuil'in oğludur. Babasının hükümdarlığı sırasında, kuzeni İvan Vladislav ve İvan'ın tüm ailesi ihanet suçuyla Samuil tarafından ölümle cezalandırılmışlardır. Gavril'in müdahalesi en azından kuzeninin canını kurtardı. Feci bir mağlubiyet ile sonuçlanan Sperkhios Muharebesi sırasında babasının hayatını kurtardığı söylenir ve cesur bir savaşçı olarak nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">İvan Vladislav</span> makedon çar

İvan Vladislav Ağustos ya da Eylül 1015'ten Şubat 1018'e kadar Bulgar imparatoru (çar) olarak hüküm sürmüştür. Doğum yılı bilinmemektedir, 987 yılından en az on yıl önce doğmuştur fakat muhtemelen ondan daha eski değil.

Manastır (Bitola) Muharebesi Bitola, yakınlarında Bulgar topraklarında, voyvoda Ivats komutasında Bulgar ordusu ile stratigos Georgios Gonitsiatis komutasında Bizans ordusu arasında gerçekleşmiştir. Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasındaki son açık savaşlardan biriydi. Bulgarlar galip gelmişti ve Bizans İmparatoru II. Basileios, dış duvarları Bizanslılar tarafından zaten tahrip edilmiş olan Bulgar başkenti Ohri'den çekilmek zorunda kaldı. Ancak Bulgar zaferi, Bulgaristan'ın Bizans egemenliğine girmesini ancak 1018 yılına erteledi.

<span class="mw-page-title-main">Presyan (İvan Vladislav'ın oğlu)</span> Bulgar prensi, Bizans generali

Presyan, bazen II. Presyan olarak kullanılır, Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun son çarın İvan Vladislav'in muhtemelen en büyük oğludur, Bizans İmparatorluğu'nun Bulgaristan'ı fethinden sonra, y. 1029 yılında tahtı gasp etmek için bir komploya katılmasına kadar Bizans hizmetinde bulunmuştur. kör edilip, saçının kesilip, manastıra kapatılmıştır, o noktadan sonra hakkında tarihsel kayıt bulunmamaktadır.

y. 970'ten 1018'e kadar, Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasındaki bir dizi çatışmadır, Bulgaristan'ın Bizanslılar tarafından kademeli olarak yeniden fethedilmesine yol açtı ve böylece 7. yüzyıl Slav istilalarından bu yana ilk kez tüm Balkan yarımadası üzerindeki kontrolünü yeniden kurdu. Mücadele, Rus-Bizans Savaşı'ndan (970-971) sonra doğu Bulgaristan'ın birleşmesiyle başladı. Bulgar direnişi, 1018'de Bizans egemenliğine girinceye kadar, Bulgar İmparatorluğu'nun fethedilmemiş batı bölgelerinde bulunan Cometopuli kardeşler tarafından yönetildi.

<span class="mw-page-title-main">Svyatoslav'ın Bulgaristan'ı istilası</span>

Svyatoslav'ın Bulgaristan'ı istilası, Doğu Balkanlar'da 967/968'de başlayan ve 971'de biten bir çatışmaya atıfta bulunur ve Kiev Rusları, Bulgaristan ve Bizans İmparatorluğu'nu ilgilendirir. Bizanslılar, Rus hükümdarı Sviatoslav'ı Bulgaristan'a saldırmaya teşvik ederek, Bulgar güçlerinin yenilgisine ve ülkenin kuzey ve kuzeydoğusunun sonraki iki yıl boyunca Ruslar tarafından işgal edilmesine yol açtı. Müttefikler daha sonra birbirlerine döndü ve ardından gelen askeri çatışma Bizans zaferiyle sonuçlandı. Ruslar çekildi ve doğu Bulgaristan Bizans İmparatorluğu'na dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kometopuli Hanedanı</span> Bulgar kraliyet hanedanı

Kometopuli Hanedanı Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun son kraliyet hanedanıdır, y. 976 yılından Bulgaristan'ın 1018'de Bizans egemenliğine girmesine kadar hüküm sürmüştür. Hanedanlığın en önemli üyesi olan çar Samuil, 40 yılı aşkın süre Bizans fetihlerine başarıyla direnmesiyle ünlüdür. Bazen Kometopuli krallığına Batı Bulgar Krallığı veya Batı Bulgar İmparatorluğu olarak isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan (thema)</span> II. Basileios tarafından kurulan Bizans İmparatorluğunun eyaleti

Bulgaristan theması, 1018'de Bulgaristan'ın fethinden sonra İmparator II. Basileios tarafından kurulan Bizans İmparatorluğu'nun bir vilayeti idi. Başkenti Üsküp'tür ve bir Stratigos tarafından yönetilirdi. Yerel Slav sakinleri, Bizanslılar tarafından Bulgarlar olarak çağırırlardı. Yine de Bulgarlar, 12. yüzyılda İkinci Bulgar İmparatorluğu'nun kurulmasından sonra özel bir güce ulaşan milliyetlerini korudular. Dönem, Ulah-Bulgar Ayaklanması ile sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Belasitsa Muharebesi</span> Bizans-Bulgar savaşlarının parçası

Belasitsa Muharebesi 29 Temmuz 1014'te Bizans İmparatorluğu ile Birinci Bulgar İmparatorluğu arasında gerçekleşti. Bu, Bizans İmparatoru II. Basileios ile Bulgar İmparatoru Samuil arasında 10. yüzyılın sonlarında ve 11. yüzyılın başlarında yaklaşık yarım yüzyıl süren mücadelenin sonucuydu. Sonuç, kesin bir Bizans zaferiydi.

Theofilaktos Botaneiatis, 11. yüzyıl Bizanslı general ve Selanik valisi.

<span class="mw-page-title-main">Petır Delyan Ayaklanması</span>

Petır Delyan Ayaklanması 1040-1041'de gerçekleşen, Bulgaristan Theması'nda Bizans İmparatorluğu'na karşı büyük bir Bulgar isyanıydı.. Bu, 1185'te I. İvan Asen ve II. Petr'ın isyanına kadar eski Bulgar İmparatorluğu'nu yeniden kurmak için yapılan en büyük ve en organize girişimdi.

Petar Delyan, bazen II. Peter olarak anılır, 1040 yazında Bulgaristan Theması'nda Bizans yönetimine karşı bir ayaklanmanın lideridir. O zamanlar Bulgaristan themasında yer alan Belgrad'da Samuil'in torunu olarak Bulgaristan Çarı ilan edildi. Orijinal adı basitçe Delyan olabilirdi, bu durumda tahta çıktığında 970 yılında ölen aziz İmparator I. Petr'ı anısına Petar II adını aldı. Doğumunun kesin yılı kesin olarak tespit edilememektedir, ancak 11. yüzyılın başlarında, muhtemelen 1000 ile 1014 arasında gerçekleştiğine inanılmaktadır. Aynı şekilde ölüm yılı da 1041 olarak tahmin edilmektedir.

Ostrovo Muharebesi, 1041'de, modern Kuzey Yunanistan'da aynı adı taşıyan Ostrovo Gölü'ne yakın bir bölge olan Ostrovo yakınlarında meydana gelmiş çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Tihomir</span>

Tihomir, kuzeyde Bulgar soylu Petr Delyan liderliğindeki bir ayaklanmayı bastırmak için gönderilmiş olan 11. yüzyılda Dyrrhachium'dan Bulgar askeri komutandır. Ancak dönerek Delyan'a katıldı, daha sonra tahtta kendi iddiası olduğu için Delyan ile anlaşmazlığa düştü.

<span class="mw-page-title-main">Selanik Muharebesi (2. 1040)</span> 2. 1040 muharebesi

Selanik Muharebesi 1040 sonbaharında, günümüzde Yunanistan'ın Selanik kenti yakınlarında Bulgarlar ile Bizanslılar arasında meydana gelmiştir. Muharebe, Bizans'ın zaferiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Selanik Muharebesi (1040)</span> 1040 muharebesi

Selanik Muharebesi 1040 sonbaharında, günümüzde Yunanistan'ın Selanik kenti yakınlarında Bulgarlar ile Bizanslılar arasında meydana gelmiştir. Muharebe, Bulgarların zaferiyle sonuçlandı.