İçeriğe atla

Alu Alhanov

Alu Alhanov
Алу Алханов
Çeçen Cumhuriyeti 2. Cumhurbaşkanı
Görev süresi
30 Ağustos 2004 - 15 Şubat 2007
Yerine geldiğiAhmet Kadirov
Yerine gelenRamazan Kadirov
Kişisel bilgiler
Doğum 20 Ocak 1957 (67 yaşında)
Taldıkorgan, Kazakistan SSC, Sovyetler Birliği
Partisi Bağımsız
Mesleği Politikacı
Ödülleri

Anavatan için Liyakat Nişanı

Alu Dadaşeviç Alhanov (RusçaАлу Дадашевич Алханов; d. 20 Ocak 1957), Çeçen siyasetçi. Rusya'daki Çeçen Cumhuriyeti'nin eski cumhurbaşkanı.

Alhanov, Birinci Çeçen Savaşı sırasında Rus Silahlı Kuvvetleri saflarında savaşan bir polis memuruydu. Tartışmalı koşullar altında 30 Ağustos 2004'te cumhurbaşkanı seçildi. 15 Şubat 2007'de Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, Alhanov'u Çeçen Devlet Başkanı olarak görevden aldı ve onu Rusya Adalet Bakan Yardımcısı olarak atadı.[1]

Hayatı

Kazakistan'ın Taldıkorgan Eyaleti'nde doğan Alhanov, okulu bıraktıktan sonra Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri'ne katıldı. Mogilyov'daki ulaştırma polisi okulundan (şimdi Belarus'ta Mahilyou) mezun olarak, 1983'te Sovyet Militsiya hizmetine katıldı. 1992'de Grozni'deki eski Çeçen-İnguşetya hükûmetinin Kuzey Kafkasya Ulaşım Dairesi Başkan Yardımcısı olmadan önce Rostov-na-Donu'daki Yüksek Polis Okulu'na gitti. Daha sonra 1997 yılına kadar görev yaptığı bölüm başkanlığına terfi edildi.

1994 yılında Birinci Çeçen Savaşı patlak verdiğinde Alhanov ayrılıkçılara karşı Rus tarafını destekledi. Ayrılıkçıların 1996 yılında Grozni'ye düzenlediği saldırı sırasındaki eylemlerinden dolayı Cesaret Nişanı ile ödüllendirildi. Nisan 2003'te Ahmet Kadirov hükûmetinde Çeçenistan İçişleri Bakanı olarak atandı ve Çeçen polisinin Tümgenerali oldu. Kadirov 9 Mayıs 2004'te suikasta kurban gittiğinde, Alhanov Rus hükûmetinin tercih edilen adayı oldu.

1 Haziran 2006'da Alhanov, cumhuriyetinin şeriat yasalarına tabi olmasını tercih edeceğini söyledi ve İslami yasayı uyarlamayı önerdi.

Eski bir isyancı savaşçı ve Çeçen Cumhuriyeti Başbakanı olan Ramazan Kadirov ile cumhurbaşkanlığı emelleri ile çatıştığı yaygın olarak görülmektedir. Kadirov sonunda Alhanov'u Şubat 2007'de statüsünü başkan olarak değiştirdi ve ardından kendi halkını tüm lider pozisyonlara yerleştirdi.

Alu Alhanov evli ve üç çocuk babasıdır.

Seçim tartışması

Alu Alhanov'un Ağustos 2004'teki seçimi başından beri tartışmalıydı. Selefinin seçimi, oy pusulası doldurma iddiaları, Rus askerlerinin seçmenleri sindirmesi ve olası ayrılıkçı adayların dışarıda bırakılmasıyla gölgelendi. Kariyerinde bürokrat olarak Alhanov'un belirgin bir popüler statüsü yoktu ve birçok gözlemci tarafından Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in hükûmetinin yandaşı olarak görülüyordu. Rusya'nın Çeçenistan'daki politikasını eleştirenler, hükûmetin Alhanov'un yenilmesine izin vermeyeceğini ve oylamanın sonucunun çok önceden belirlendiğini iddia etti.

Alhanov, 7 rakiple karşılaştı. Bunlardan en ciddisi, Moskova merkezli Çeçen iş adamı Malik Saidullayev'in başvurusunu doğru bir şekilde doldurmamanın teknik özelliği üzerinde durması yasaklandı. Diğer altı yarışmacı Çeçenistan'da çok az tanındı ve birçoğunun hükûmetle bağları vardı. Onlar:

  • Modern Beşeri Bilimler Akademisi'nin Çeçen şubesinin yöneticisi ve tarihçi Abdula Bugayev. 2003'te %5,7 oyla Kadirov'a uzak bir ikinci oldu.
  • KGB'nin halefi, Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) Çeçen bölümünde albay olan Movsar Khamidov.
  • Vaha Visayev, ekonomist ve Çeçenistan başkan vekili Sergey Abramov'un danışmanı.
  • Çeçen Devlet Konseyi personeli olan Muhmud-Hasan Asakov.
  • Tolstoy-Yurt köyünden bir iş adamı olan Magomed Aidamirov.
  • Çeçen Petrokimya Şirketi'nin genel müdürü Umar Abuyev.

Alhanov'un platformu, Çeçenistan'nın Rusya'nın bir parçası olmaya devam etmesi, ekonomik özerklik, yardım ve yatırım çekmek, işsizliği ve Rus askeri varlığını azaltmak ve ayrılıkçı lider Aslan Mashadov ile barış görüşmeleri başlatması ile selefinin politikalarının bir devamı oldu.

Etkinlikte Alhanov, %85,25 katılımla oyların %73,67'sini alarak kazandı. Hamidov %8,95 ile ikinci, Abdula Bugayev ise %4,5 ile üçüncü oldu. Visayev dördüncü, Abuyev beşinci, Asakov altıncı ve Aidamarov yedinci oldu ve oyların %0,6 ila %4,3'ünü aldı. Seçmenlerin %1'i "tüm adaylara karşı" oy kullandı.

Seçim sonuçları, bazı dış gözlemciler ve Çeçen muhalefet tarafından şüpheyle karşılandı. ABD Dışişleri Bakanlığı ve Uluslararası Helsinki İnsan Hakları Federasyonu, seçimlerin adilliğini sorguladı ve Saidullayev'in diskalifiye edildiğinin altını çizdi. Seçimler, CIS ve LAS'tan monitörler tarafından uluslararası olarak izlendi; Batılı gözlemciler davet edilmelerine rağmen seçimlerin izlenmesine katılmadı. Anket koşulları sorgulandı; Khamidov, kampanya personelinin çok sayıda düzensizlik kaydettiğini ve oylama sonuçlarına mahkemede itiraz edeceğini söyledi.

Onurları ve ödülleri

  • Rus devletinin ve anayasal düzeninin güçlendirilmesinin sosyoekonomik gelişimine olağanüstü katkıları için - Anavatan için Liyakat Nişanı, 4. sınıf (15 Şubat 2007)
  • Cesaret Nişanı
  • Başarıları ve uzun yıllar süren gayretli çalışmalar için - Onur Nişanı (12 Ekim 2011)
  • Cesaret Madalyası
  • "Kamu Düzeninin Korunmasında Üstünlük" Madalyası
  • Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı'nın minnettarlığı
  • Çeçen Cumhuriyeti'nin ekonomisinin ve sosyal alanının iyileşmesine büyük kişisel katkılarından dolayı - Rusya Federasyonu Hükûmeti Diploması (20 Ocak 2007)

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Russell, John. "Ramzan Kadyrov: The Indigenous Key to Success in Putin's Chechenization Strategy?". www.tandfonline.com. 9 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar

Siyasi görevi
Önce gelen
Ahmet Kadirov
Çeçen Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı
2005–2007
Sonra gelen
Ramazan Kadirov

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aslan Mashadov</span> Çeçen lider

Aslan Aliyeviç Mashadov, Çeçen İçkerya Cumhuriyeti 3. cumhurbaşkanı ve Çeçenistan Bağımsızlık Mücadelesi'nin lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Cevher Dudayev</span> Çeçen asker ve siyasetçi

Cevher Musayeviç Dudayev, Sovyet Hava Kuvvetleri generali olmuş Çeçen lider. 1991'den 1996'daki ölümüne kadar Kuzey Kafkasya'da ayrılıkçı bir bölge olan Çeçen İçkerya Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanlığını yapmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Şamil Basayev</span> Çeçen komutan

Şamil Salmanoviç Basayev, Çeçen direniş lideri ve Çeçen İçkerya Cumhuriyeti silahlı kuvvetleri komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Grozni</span> Rusyaya bağlı Çeçenistanın başkenti

Grozni Rusya'nın Çeçen Cumhuriyeti'nin başkentidir. Şehir Sunja Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Şehrin ismi Rus çarı Korkunç İvan'a ithafen Grozni olarak seçilmiştir. Eski isimleri ise Süncekale ve Cevherkale'dir. Yüzölçümü 324,16 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarıyla 271.573'tür. 2010 nüfus sayımına göre, nüfusu 271.573 olan nüfusu, 2002 nüfus sayımına göre 210.720 olan nüfusuna kıyasla artmış olsa da, 1989 nüfus sayımına göre 399.688 olan nüfusun sadece üçte ikisi kaydedilmiştir. 1870'e kadar Rusça: Groznaya olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Çeçenistan</span> Rusya Federasyonunda idari bir bölge

Çeçenistan, resmî adıyla Çeçen Cumhuriyeti, yaygın olarak bilinen şekliyle Çeçenya, Rusya Federasyonu'nun federal bölgelerinden (cumhuriyet) birisidir.

Rusya Federasyonu, 85 federe yapıya, birliğe dahil birime, bölünmüştür. Bu yapılanmanın 22 tanesi cumhuriyetlerden oluşur. Cumhuriyetlerde, toplumun çoğunluğunu etnik kökeni Rus olmayan halk oluşturur, fiziki sınırlar bu şekilde belirlenmiştir. Bir cumhuriyette yerel halkın etnik kökeni cumhuriyete isim veren milliyet olarak bilinir. On yıllarca süren Rusya içi göçler nedeniyle artık bu milliyet o cumhuriyetin nüfusunda çoğunluğu temsil etmeyebilir ama yine de o belirli etnik milliyetin cumhuriyeti olarak kabul görür.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Kadirov</span> Çeçen siyasetçi

Ramazan Ahmetoviç Kadirov, Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan'ın üçüncü devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Çeçen Savaşı</span> Rusya Federasyonu ile Çeçen İçkerya Cumhuriyeti arasındaki, Aralık 1994ten Ağustos 1996ya kadar süren savaş

Birinci Çeçen Savaşı, diğer adıyla Çeçenistan Savaşı, Rusya Federasyonu ile Çeçen İçkerya Cumhuriyeti arasındaki, Aralık 1994'ten Ağustos 1996'ya kadar süren savaştır. 1994–1995 yıllarında, özellikle Grozni Muharebesi'nde zirveye ulaşan başlangıç harekâtından sonra Rus kuvvetleri, Çeçenistan'ın dağlık bölgelerinin kontrolünü ele geçirmeye çalıştı ancak daha üst konumda olduğu asker sayısı, silah gücü, yakın hava desteği gibi faktörlere rağmen, Çeçen gerilla savaşı ve düz arazilere yapılan baskınlar nedeniyle geri çekildi. Bunlar sonucunda oluşan Rus kuvvetlerindeki geniş çaplı demoralizasyon ve Rus kamuoyunun savaşa yönelik yaygın karşıtlığı, Boris Yeltsin hükûmetinin 1996'da Çeçenlerle ateşkes ilan etmesine ve bundan bir yıl sonra barış antlaşması imzalamasına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kadirov</span> Çeçen siyasetçi ve dini lider

Ahmet Abdülhamidoviç Kadirov, Rusya'ya bağlı Çeçen Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Zelimhan Yandarbiyev</span> Çeçenistan eski cumhurbaşkanı

Zelimhan Abdulmuslimoviç Yandarbiyev, 1996 ile 1997 yılları arasında ayrılıkçı İçkerya Çeçen Cumhuriyeti'nin ikinci cumhurbaşkanı olarak görev yapan bir yazar ve politikacıydı. 2004 yılında sürgünde olan Yandarbiyev'e Katar'da suikast düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan cumhurbaşkanı</span> Tataristanın devlet başkanı

Tataristan Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Tataristan Cumhuriyeti'nin başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kadirov Camii</span>

Ahmet Kadirov Camii, Rusya'nın Çeçen Cumhuriyeti'nin başkenti Grozni'de bulunan bir camidir. 2008 yılında tamamlanmış olup Rusya'nın en büyük camilerinden biridir ve Çeçenistan'ın Kalbi olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Arena</span>

Ahmet Arena, Çeçenistan'ın Grozni kentinde bulunan ve adını Çeçenistan'ın eski Cumhurbaşkanı Ahmet Kadırova'nın adını taşıyan çok amaçlı bir stadyumdur. Grozni şehrinde, Umar Sadaev Caddesi üzerinde bulunan, 30.597 seyirci kapasitelidir. 2006-2011'de inşa edildi. Mayıs 2011'de tamamlandı ve daha çok futbol maçları için kullanılmaktadır. Stadyum, RFK Ahmat'ın iç saha maçlarına ev sahipliği yapıyor. Stadyum 30.000 seyirci kapasiteli olarak tasarlandı. FC Terek'in stadyumu olarak Sultan Bilimkhanov Stadyumu'nun yerini aldı. Açılış 11 Mayıs 2011'de gerçekleşti ve Kafkasya takımları arasında Dünya yıldızları takımına karşı bir maç gerçekleşti.

Cebrail Yamadayev Birinci Çeçen Savaşı sırasında bir Çeçen ayrılıkçı birliklerinin komutanıydı. 1999 yılında İkinci Çeçen Savaşı'nın patlak verdiği sırasında kardeşleri Ruslan ve Sulim ile taraf değiştirdi ve ardından Rus özel kuvvetler biriminin Vostok komutanı oldu. Yamadayev Mart 2003'te bir bomba saldırısı sonucu öldürüldü.

Sultan Bilimhanov Stadyumu Ahmat futbol kulübünün eski sahası. Stadyum Rusya'ya bağlı Çeçenistan'ın Grozni şehrinde bulunmaktadır. 1946'da inşa edilmiş, 2004'te düzenlenen bombalı saldırı sonrası 2007'de yeniden inşa edilmiştir. 2008'e kadar Dinamo olarak adlandırılan stadyum günümüzdeki adını 2 Ocak 2006'da bir kaza sonucu ölen Çeçenistan Cumhuriyeti Parlamentosu Halk Meclisi Başkan Yardımcısı Sultan Bilimhanov'dan almıştır.

Grozni Muharebesi veya Çeçenlerin verdiği adla Cihad Operasyonu 6 Ağustos'ta Çeçen İçkerya Cumhuriyeti'ne bağlı savaşçıların Rus işgali altında olan, Çeçenistan'ın başkenti Grozni diğer adıyla Caharkale'ye başlattığı saldırı sonrası 2 hafta içinde kendilerinden çok daha güçlü olan Rus Ordusu'nu mağlup edip Grozni'yi yeniden ele geçirmesiyle sonuçlanan muharebe. Çeçen zaferi sonrası Hasavyurt Anlaşması imzalandı, Rusya'nın Çeçenistan'dan çekilmesi bu mağlubiyet sonrası yapılan anlaşmalarla kararlaştırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kadirovtsı</span>

141. Özel Motorlu Alay veya gayriresmi adıyla Kadirovtsi, Rusya'nın Çeçen Cumhuriyeti'nde bulunan ve Çeçenistan cumhurbaşkanını koruyan paramiliter bir örgüttür. Terim, daha çok Çeçenistan'da cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov'a bağlı silahlı Çeçen birliklerine atıfta bulunmak için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Çeçen Cumhuriyeti Başkanı veya Çeçenistan Başkanı Çeçenistan Devleti'nin ve Hükûmeti'nin başı olarak Çeçen Cumhuriyeti'nin siyasetinde ulaşılabilecek en yüksek makamdır. Makam, 2003 yılındaki İkinci Çeçen Savaşı sırasında, Rusya Federal Hükümeti'nin bölgenin kontrolünü yeniden ele alması sonrası yapılan bir anayasal referandum sonucunda Çeçen Cumhuriyeti'nin Kurulması ile birlikte tayin edilmiştir.

Ali Adayev - Çeçenistan'nın tanınmayan komutanı, Birinci Çeçen Savaşı'na katılmış bir asker ve Çeçen Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Merkez Cephe Komutanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline Çeçen katılımı</span>

Yaygın olarak Çeçenya olarak bilinen Çeçen Cumhuriyeti, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında çeşitli rollerde yer alan Rusya'nın federal bir cumhuriyetidir. Kadirovcu güçler Rus istila güçlerinin yanında savaştı. Dzhokhar Dudayev Taburu ise Ukraynalı savunucuların yanında savaştı. Bu sebeple uluslararası güçlerin istila ile Birinci ve İkinci Çeçen Savaşı arasında bir takım karşılaştırmaları var.